Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Motorola One preview: nieuwe wijn in oude zakken

Thomas Haenen
31 augustus 2018, 17:11
4 min leestijd
Motorola One preview: nieuwe wijn in oude zakken

Met de Motorola One omarmt de fabrikant Android One, en garandeert snelle, regelmatige (beveiligings)updates voor langere tijd. Tegelijkertijd speelt de One ook heel erg leentjebuur bij verschillende andere smartphones. Hoe dat bevalt, lees je in deze hands-on.

Lees verder na de advertentie.

Lees onze Motorola One preview

Motorola heeft inmiddels een aardige reputatie opgebouwd als het gaat om goede, betaalbare smartphones. Met de Moto G- en Moto E-reeks zet het bedrijf jaar in jaar uit smartphones neer met een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding. Op de IFA introduceerde het bedrijf echter een nieuwe reeks: Motorola One. Met een nieuwe naam, aangepast maar vooral ook veranderde software. Vanaf oktober is de Motorola One in Nederland te koop, maar wij probeerden ‘m nu vast uit.

Software is het speerpunt van deze smartphone; hij is er zelfs naar vernoemd. De Motorola One draait namelijk op Android One. Dat is een aangepaste versie van Google-besturingssysteem, met (vrijwel) geen bloatware en snelle, gegarandeerde updates voor langere tijd. Nadat andere fabrikanten al succes hadden met toestellen als de Nokia 7 Plus en Xiaomi Mi A2, omarmt nu ook Motorola de Android-variant.

Motorola One preview

Android One met een paar extra apps

Hoewel de meeste Android One-toestellen helemaal geen software van de fabrikant meegeleverd krijgen, zijn er toch nog een handjevol Motorola-functies op de One te vinden. Zo is de Moto-app aanwezig waarmee je verschillende gestures instelt. Schud bijvoorbeeld om direct de camera te openen. Bovendien heeft Motorola de camera-app gewijzigd, omdat de dubbele camera van het toestel niet standaard door Android One wordt ondersteund. Daardoor is de software alsnog redelijk vergelijkbaar met andere Motorola-smartphones, die toch al nagenoeg stock-Android bieden.

Wel aanwezig: het uitstekende updatebeleid dat bij Android One hoort. De Motorola One loopt bij release nog op Android Oreo, maar krijgt snel daarna een update naar Android 9.0 (Pie). Voor volgend jaar staat een update naar Android Q al op de planning. Daarnaast belooft Motorola maandelijkse beveiligingsupdates tot drie jaar na de release. Dat is een flinke upgrade ten opzichte van Motorola’s budgettoestellen, die één of twee jaar worden bijgewerkt met updates die eens per kwartaal verschijnen.

Bekend design

Met de One heeft Motorola zijn design vernieuwd, maar nieuw is het ontwerp dan weer niet. De gelijkenissen met de iPhone X zijn namelijk wel erg groot. De inkeping bovenin het 6,2 inch-scherm is vrijwel precies even groot als op de iPhone, de camera’s achterop zijn op dezelfde plekken gemaakt en zelfs de materiaalkeuze vergelijkbaar. Het enige verschil is de beveiligingsmethode. Beter goed gejat dan slecht verzonnen, zullen we maar zeggen, al ligt het er wel heel dik bovenop.

Motorola One preview

De Motorola One heeft een adviesprijs van 299 euro, waarmee het toestel zich in dezelfde prijsklasse bevindt als de Xiaomi Mi A2, Nokia 6 (2018) en Motorola’s eigen Moto G6 Plus. De hardware in de One is vergelijkbaar met dat drietal, al laat Motorola toch wat steken vallen. Zo wordt het toestel aangedreven door de Snapdragon 625, een inmiddels ruim twee jaar oude Qualcomm-chip. Die is toch wat minder vlot dan de nieuwere chips van de concurrentie.

Overigens hoeft dat in het dagelijks gebruik niet voor problemen te zorgen. Tijdens onze korte tests liepen de meegeleverde apps gewoon soepel en zonder haperingen. Bovendien is er een ruime 4GB werkgeheugen en 64GB opslagruimte aanwezig.

Achterop vind je een dubbele camera, waarbij de primaire 13 megapixel-camera wordt versterkt met een tweede lens van 2 megapixel. Die verzamelt diepte-informatie, zodat je foto’s met bokeh-effect kan maken. Dit blureffect wordt heel netjes toegepast en levert mooie foto’s op.

Wel had de camera er soms wat moeite mee als er meerdere objecten op de voorgrond waren. De blur werd dan redelijk subjectief toegepast: sommige mensen op de Motorola-stand hadden plots een gezicht dat maar half-scherp in beeld kwam, terwijl de andere helft wel de bekende bokeh-waas had. Met de ideale lichtomstandigheden op de Motorola-stand maakte het toestel desalniettemin mooie, kleurechte foto’s die doorgaans scherp ogen. Of de foto’s er in de ‘echte’ wereld ook zo mooi ogen, lees je later dit jaar in onze volledige review.

Motorola One preview

Conclusie Motorola One preview

De Motorola One voelt nog een beetje alsof de fabrikant met één been in de wereld van Android One wil staan. Er worden toch weer wat eigen apps meegeleverd, en de hardware is sterk vergelijkbaar met enkele andere, goedkopere smartphones van Motorola zelf. Het toestel onderscheidt zich op het eerste gezicht vooral met het design. Dat is compleet anders dan andere Motorola-smartphones – al heeft het bedrijf wel erg overduidelijk leentjebuur gespeeld bij Apples iPhone X.

Dat alles betekent niet dat de Motorola One geen goede smartphone wordt. Op papier heeft het toestel alles in huis om een sterke keuze in zijn prijsklasse te worden. Een (op papier) goede camera, ondersteuning voor snelladen en gegarandeerde beveiligingsupdates voor drie jaar: het is alles wat je voor deze prijs zou willen zien. Het bedrijf lijkt met de Motorola One een aantal hele goede keuzes te maken, maar heeft het toestel aangekleden in een design en hardware die net wat minder vooruitstrevend is.

Lees meer over Motorola

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Motorola One
Motorola One

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu