Motorola One review: redelijke smartphone met Android One als troef

Florence Peeters
28 november 2018, 20:22
6 min leestijd
Motorola One review: redelijke smartphone met Android One als troef

Reviewscore

7,5

De Motorola One is het eerste Android One-toestel van de fabrikant. Dit staat voor vaker, sneller en langer updates voor je toestel. In deze review lees je of de smartphone ook op alle andere fronten de moeite waard is.

Lees verder na de advertentie.

Motorola One review

Nu Motorola zich goed heeft gevestigd op de markt voor betaalbare smartphones met de Moto G- en Moto-E reeks, vindt de fabrikant het tijd voor iets nieuws. Op de IFA 2018 presenteerde het daarom de Motorola One, die sinds oktober in Nederland verkrijgbaar is.

Motorola waagt zich aan het steeds populairder wordende Android One-programma, om een betaalbare smartphone te maken met goede, schone software. Dit combineert het met een heel nieuw design, een prima camera en redelijke hardware. Om te zien of de One zich hiermee kan meten met de rest, hebben we het toestel onder de loep genomen.

Herkenbaar design raakt juiste snaar

De One valt meteen op door zijn design. Voor het eerst brengt Motorola een smartphone met notch op de markt. Deze is relatief groot, maar er blijft voldoende schermruimte over voor de benodigde informatie. Jammer is dat de schermranden boven en aan de zijkant wel mooi dun zijn, maar er aan de onderkant nog een duidelijke bezel overblijft.

Los van die schermrand heeft Motorola voor de One erg goed afgekeken bij Apple, want het design lijkt behoorlijk op die van de iPhone XR. Dat neemt niet weg dat het toestel fraai oogt en lekker in de hand ligt. Met een lengte van 150 millimeter en een breedte van 72.2 millimeter is het geen klein toestel, maar de One laat zich gemakkelijk met één hand bedienen. Het formaat is een fractie kleiner dan de Moto G6 Plus.

De vingerafdrukscanner zit op de juiste plek en is door de subtiele inkeping gemakkelijk met je vinger te vinden. Deze werkt overigens prima. Ook de volumeknoppen en vergrendelknop zitten goed op hun vertrouwde plek, rechts.

De hoofdtelefooningang vind je bovenop terug. De Motorola One heeft een 5,9 inch-lcd-scherm met een resolutie van 1440 bij 720. Dit zorgt voor prima, scherpe beelden, maar biedt wel minder kwaliteit dan bijvoorbeeld de goedkopere Moto G6.

Android One, maar dan met extra’s

Maar de echte vernieuwing zit ‘m niet in de hardware, maar in de software. De One heeft er zelfs zijn naam aan te danken. Het schone en overzichtelijke Android One werkt erg fijn, en verzekert het toestel bovendien van snelle updates.

Uit de doos draait de Motorola One op Android 8.0 (Oreo), maar als Android One-toestel zou het binnen de kortste keren al een update moeten krijgen naar Android 9.0 (Pie). Op het moment van schrijven wordt de grote software-update geleidelijk uitgerold naar Motorola One-toestellen in Nederland.

Hoewel Motorola niet het beste updatebeleid heeft, is het netjes dat haar One-toestellen een maand na de release al op Android Pie kunnen draaien. In feite is Android One een onaangepaste versie van het Google-besturingssysteem, met (vrijwel) geen bloatware en zonder extra skin van de fabrikant.

Motorola One review

Voor de Motorola One heeft de fabrikant toch nog wat aanpassingen moeten doen, omdat het besturingssysteem van oorsprong geen dubbele camera ondersteunt. Tijdens het aanpassen van de software voor de dubbele camera achterop, kon Motorola het toch niet laten om wat extra sporen achter te laten.

Zo vind je op je thuisscherm de Moto-app. Deze simpele app voegt een tweetal Motorola-functies toe: Moto Acties en Moto Display. Eerstgenoemde laat je door te schudden de zaklamp activeren en door je pols te draaien de camera te openen. Moto Display zorgt ervoor dat meldingen discreter binnen komen en gemakkelijker te negeren zijn.

Leuk, maar het voegt weinig toe. Daarnaast lijkt de telefoon hierdoor toch aardig op andere Motorola-smartphones, die al bijna op stock-Android draaien. Ik vraag me daarom af of het wel eerlijk is om het toestel onder de vlag van Android One te promoten.

Redelijke hardware laat steekjes vallen

Het strakke design en de mooie software zijn grote pluspunten aan de One, maar stroken niet volledig met de andere hardware. Het mooie 5,9 inch-lcd-scherm vertoont zowel bij video als games mooie beelden.

Maar wanneer je zware apps of games of draaien, merk je meteen dat de Snapdragon 625-chip het moeilijk heeft. Deze chipset is al ruim twee jaar oud, en zorgt ervoor dat de prestaties van de One wat tegenvallen. Zeker wanneer je bedenkt dat concurrenten uit dezelfde prijsklasse, zoals de Nokia 6 (2018), Xiaomi Mi A2 en Moto G6 Plus, allemaal een wat sterkere chip hebben. Bovendien zijn deze toestellen een stuk goedkoper.

Bij dagelijkse bezigheden zoals foto’s maken, social media checken of nieuws-apps lezen merk je hier overigens weinig van. Met 4GB werkgeheugen kan het toestel heel wat taken aan. Maar hou je van een spelletje of twee, of bewerk je graag veelvuldig foto’s, dan is de Motorola One niet het perfecte toestel voor jou.

Dubbele camera levert strakke plaatjes op

De Motorola One heeft achterop een 13 megapixel-camera en een tweede 2 megapixel-lens, die diepte-informatie verzamelt. Dit gaat het toestel goed af, want het levert goede foto’s op. Plaatjes hebben mooie kleuren en een prima scherpte, zodoende doet de One niet onder voor directe concurrenten. Ook ‘s avonds of bij slecht licht weet de camera redelijke foto’s te schieten, maar verwacht natuurlijk niet dezelfde kwaliteit als bij vlaggenschepen.

Het bokeh-effect werkt goed bij portretfoto’s, maar minder bij objecten of drukke situaties. Het lijkt de telefoon dan niet altijd te lukken om de juiste focus voor het bokeh-effect te kiezen en dan kan het effect juist meer als een waas ogen. Gelukkig zijn dit soort situaties niet veel voorgekomen, en ligt het er ook aan waar je de portretmodus voor gebruikt.

Prima accuduur

De Motorola One is voorzien van een 3000 mAh-accu. Dit is een gemiddelde accugrootte, en genoeg om bij gemiddeld gebruik de dag zonder problemen door te komen. In dat opzicht gaat dit toestel wat zuiniger om met zijn energie dan de vergelijkbare Xiaomi Mi A2.

Ook fijn is dat er een krachtige adapter wordt meegeleverd, waardoor je altijd kan snelladen. Hierdoor is je telefoon in no-time weer volledig opgeladen. Dit is een groot voordeel, maar niet per se uniek in deze prijsklasse.

Conclusie Motorola One review

De Motorola One is een fraai toestel dat zich onderscheidt door het nette, handzame design en bovenal de snelle updates dankzij het Android One-programma. Daarnaast kan je een prima accuduur en camera verwachten.

In veel andere opzichten steekt het toestel echter niet met kop en schouders boven de concurrentie uit. Met een adviesprijs van 299 euro is de Motorola One bovendien één van de duurste toestellen in dat rijtje. Maar regelmatige updates zijn wat waard. Als je daarnaast voor een strak design, is het je geld zeker waard.

Motorola One kopen

In onze prijsvergelijker vind je de beste prijzen voor een losse Motorola One. Ook kun je de Motorola One met een abonnement in huis halen. Ook interessant: de goedkopere Moto G6 Plus. Dit toestel heeft vergelijkbare hardware en formaat, maar draait niet op Android One.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Motorola One
Motorola One

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu