De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Hands-on: Motorola Razr met vouwbaar scherm pakt het anders aan

Wouter Nijsen
19 november 2019, 15:04
8 min leestijd
Hands-on: Motorola Razr met vouwbaar scherm pakt het anders aan

Met de Motorola Razr brengt fabrikant Lenovo de iconische klaptelefoon terug, en de smartphone doet echt iets anders dan andere vouwbare telefoons. Android Planet kon in Londen het opvallende toestel alvast proberen.

Lees verder na de advertentie.

Motorola Razr preview: aan de slag

2019 had het jaar van de opvouwbare smartphones moeten zijn, maar dit is niet helemaal zo gelopen. Na de problemen met de Galaxy Fold besloot Samsung het apparaat uit te stellen en uiteindelijk niet meer in de Benelux uit te brengen. Huawei’s Mate X verscheen ook niet op de beloofde releasedatum en is inmiddels alleen in China verkrijgbaar.

Ook de Motorola Razr gaat dit jaar niet meer verschijnen, maar zou begin 2020 in ‘veel landen in Europa’ worden uitgebracht, zo beloofde het bedrijf tijdens de Europese presentatie van het toestel in Londen. Een Nederlandse release werd niet expliciet benoemd of bevestigd, maar we hopen dat het toestel hier wel uitkomt. De Motorola Razr is namelijk een toffe en opvallende smartphone, die het compleet anders aanpakt dan andere opvouwbare telefoons.

Vouwbaar scherm klapt dicht

In tegenstelling tot de Samsung Galaxy Fold en Huawei Mate X heeft de Motorola Razr geen scherm dat open klapt tot een groter display van tablet-formaat, maar eentje die verticaal dichtklapt, net als de Razr van vroeger. Motorola vertelde tijdens de presentatie dat bij de ontwikkeling van de Razr tientallen prototypes zijn getest, waaronder varianten met schermen die open klappen tot een groter formaat.

motorola razr preview

Het bedrijf besloot toch te kiezen voor een soort klaptelefoon, omdat hiermee een veelgehoorde klacht bij consumenten wordt opgelost. Smartphoneschermen worden steeds groter en hoewel dat voor veel toepassingen fijn is, komt het de handzaamheid niet ten goede. De Motorola Razr heeft ook een fors 6,2 inch-scherm, maar als je ‘m dichtklapt, dan is het apparaat plots veel handzamer. Daardoor past de telefoon veel makkelijker in je broekzak en dat zal voor veel mensen een uitkomst zijn.

Het opvouwbare scherm heeft een oled-paneel en beeldverhouding van 21 bij 9. Hierdoor is het display wat langer dan de meeste smartphones, wat we bijvoorbeeld kennen van de Motorola One Vision en Sony’s Xperia 1 en Xperia 5. De resolutie is met 2142 bij 876 pixels niet bijzonder hoog, maar het scherm oogde tijdens mijn hands-on-sessie alsnog scherp en was ook lekker kleurrijk en helder.

De vouw zie je en voel je nauwelijks

Eén van de belangrijkste vragen is hoe het opvouwbare scherm in de praktijk uitpakt. Bij de Samsung Galaxy Fold is de ‘vouw’ in het display bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar, maar bij de Razr is dit veel minder het geval. Als je heel goed kijkt, zie je de vouw zitten, maar het is zeker niet storend en uitgeklapt lijkt het op een normaal smartphonescherm. Als je het display uitklapt, voel je de vouw ook nauwelijks als je hier met je vinger overheen veegt.

Het scharnier, dat het vouwbare scherm mogelijk maakt, zie je aan de zijkanten van de Razr zitten en dat oogt een beetje lelijk. Ook is het de vraag of er geen vuil naar binnen kan, aangezien er kleine gaatjes zijn aan de uiteinden. Met het scherm zelf lijkt het echter goed te zitten, al vraag ik me wel af hoe het eraan toe is als je de Razr een paar maanden intensief gebruikt.

Over de duurzaamheid blijft Motorola een beetje oppervlakkig. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Samsung claimt het bedrijf niet dat de Razr een bepaald aantal keren open en dicht geklapt kan worden. Motorola claimt alleen dat het toestel ‘net zo lang meegaat als een normale smartphone’ en er bij normaal gebruik geen reden is tot paniek. Het bedrijf biedt wel twee jaar garantie op de Razr. De telefoon is verder voorzien van een speciale coating die water en krassen afstoot, maar een IP-certificatie ontbreekt.

QuickView-scherm aan de buitenkant

Je zou bijna vergeten dat de Motorola Razr aan de buitenkant nog een scherm heeft; het zogeheten ‘QuickView’-display. Zoals de naam al verklapt, is dit kleine 2,7 inch-schermpje (600 bij 800 pixels) vooral bedoeld om informatie op te checken als de Razr is dichtgeklapt. Dat is handig voor alle notificaties van je apps, maar met het QuickView kun je ook de Google Assistent oproepen en bijvoorbeeld videobellen.

Het toffe is dat apps ook direct ‘meeschalen’ als je de Razr openklapt. Check je een mailtje in de Gmail-app of voer je een videogesprek, dan passen apps zich automatisch aan als je de smartphone openklapt en de apps in volledig formaat gebruikt. Het viel me wel op dat buiten, met veel omgevingslicht, het QuickView wel een beetje moeilijk af te lezen is.

Compact, maar moeilijk met één hand te bedienen

Het design van de Razr ziet er wat gek uit en dat komt voornamelijk door de dikke rand aan de onderkant. Motorola gebruikt deze ‘kin’ voor allerlei zaken. Zo biedt de rand ruimte voor een vingerafdrukscanner en zijn alle antennes en de speakers hierin verwerkt.

De kin biedt ook meer grip als je de smartphone vasthoudt, zodat ‘ie niet zo snel uit je handen glipt. Motorola heeft ook de accu in twee delen in de behuizing gestopt, waardoor het gewicht wordt verdeeld.

motorola razr preview

Ondanks dat de Motorola Razr erg compact is als je ‘m hebt dichtgeklapt, is het niet makkelijk om ‘m vervolgens met één hand open te klappen. Tijdens mijn testperiode merkte ik dat je best wat druk moet uitoefenen om het scherm omhoog te krijgen.

Daardoor is het nogal tricky om het uit- en dichtklappen met één hand te doen, omdat je het gevoel hebt dat de Razr dan zomaar uit je hand kan glippen. Het is daarom slimmer om altijd twee handen te gebruiken, ook omdat de smartphone behoorlijk zwaar is (205 gram).

motorola razr preview

Ook een beetje jammer: de notch aan de bovenkant. De inkeping wordt gebruikt voor de 5 megapixel-frontcamera, sensor die de automatische helderheid regelt en luidspreker, maar voelt een beetje overbodig, omdat boven het scherm alsnog een flinke rand zit. De notch stoort niet per se als je de Razr gebruikt en door de interface swipet, maar het ziet er simpelweg niet zo mooi uit, ook omdat je onderaan al die dikke kin ziet.

Midrange specificaties

De Motorola Razr is een stuk minder indrukwekkend als je naar de interne hardware kijkt. Door de beperkte ruimte binnenin en het slanke ontwerp (opengeklapt is de Razr slechts 6,9 millimeter dun) zijn de specificaties niet geweldig, zeker als je je bedenkt dat de smartphone straks voor een astronomisch bedrag wordt verkocht. Onder de motorkap zit de Snapdragon 710, een midrange processor die bijvoorbeeld ook de Nokia 8.1 en Oppo Reno aandrijft. De chip wordt bijgestaan door 6GB aan werkgeheugen en 128GB aan opslagruimte.

Motorola zegt voor de Snapdragon 710 te hebben gekozen omdat de processor krachtig genoeg en toch efficiënt is, maar dat neemt niet weg dat de interne hardware van de Razr op papier een beetje tegenvalt. Tijdens mijn hands-on-sessie voelde de opvouwbare telefoon vlot aan en heb ik geen haperingen gespot, maar merkte wel het verschil toen ik vervolgens de Huawei Mate 20 Pro uit m’n broekzak haalde en beide telefoons vergeleek.

motorola razr preview

Waar ik me wel een beetje zorgen om maak, is de accuduur. De accucapaciteit bedraagt 2510 mAh en dat is anno 2019 matig. Tijdens het evenement werd verzekerd dat de Motorola Razr een volle dag meegaat, maar dit kunnen we alleen bevestigen (of ontkennen) na een uitgebreide testperiode.

Het QuickView-display zou moeten helpen om de dag door te komen op een volle lading, aangezien je vaker notificaties op het kleinere schermpje checkt en niet continu het grotere scherm hoeft te gebruiken, dat simpelweg meer stroom vreet. Verder is snelladen met 15 Watt aanwezig en hoewel dat op papier ook niet heel indrukwekkend is, zou het opladen vanwege de kleine accu niet lang moeten duren.

motorola razr preview

Tot slot heeft de Motorola Razr twee camera’s: een primaire lens van 16 megapixel en een 5 megapixel-variant in de inkeping boven het scherm. Het toffe is dat je de primaire camera ook als selfiecamera gebruikt als je de telefoon dichtklapt. De beste camera heb je dus altijd tot je beschikking, en dat is handig.

Voor het maken van zelfportretten gebruik je dan het QuickView-display en omdat ook een Time of Flight-sensor aanwezig is, kun je ook portretfoto’s met een bokehfoto’s maken. Tijdens mijn korte testperiode werkte dat prima en portretfoto’s zagen er prima uit. Motorola heeft ook een nachtmodus toegevoegd voor betere en scherpere kiekjes in het donker, maar die kon ik niet goed testen.

Conclusie Motorola Razr preview

Hoewel het principe van een klaptelefoon niet nieuw is, doet Motorola met de Razr wel iets unieks. Waar bijvoorbeeld Samsung en Huawei met hun opvouwbare telefoons een groot scherm nog groter maken, doet Motorola compleet het tegenovergestelde. Dat is tof en de uitwerking is goed. De smartphone en het scharnier voelen stevig aan en het is vooral fijn dat je de vouw in het scherm nauwelijks ziet en voelt.

Toch is er genoeg op de Motorola Razr aan te merken, en dat heeft vooral met de specificaties te maken. Zo is de accu erg klein, de processor niet de snelste, de opslagruimte niet uitbreidbaar, de schermresolutie niet enorm hoog, zijn er slechts twee camera’s aanwezig en is het gek dat de Razr nog op Android 9.0 (Pie) draait, terwijl het nieuwe Android 10 al maanden beschikbaar is.

Daar komt bij dat de Razr alleen e-sim ondersteunt en dat is vooralsnog beperkt beschikbaar in Nederland. Verder zal de Europese adviesprijs van 1599 euro veel consumenten afschrikken, maar dat neemt niet weg dat Motorola met de nieuwe Razr iets nieuws doet, ook al is ‘ie wat specificaties betreft niet de beste Android-telefoon.

Motorola Razr en prijs

Motorola start in december met de pre-orders van de Razr en brengt het toestel begin volgend jaar uit. De adviesprijs in Europa bedraagt 1599 euro, maar over een Nederlandse release is nog niets bekend. Wanneer hier verandering in komt, dan lees je het natuurlijk op Android Planet.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Motorola Razr
Motorola Razr

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu