Review: Google Home in het Nederlands is slimme assistent met domme kinderziektes

Thomas Haenen
26 oktober 2018, 9:00
7 min leestijd
Review: Google Home in het Nederlands is slimme assistent met domme kinderziektes

We hebben er lang op moeten wachten, maar sinds deze week is de Google Home in Nederland te koop inclusief een Nederlandstalige Google Assistent. Na een week testen valt echter vooral op hoeveel kinderziektes er nog in zitten.

Lees verder na de advertentie.

Nederlandse Google Home review: hoe bevalt de Assistent?

De slimme speaker van Google heeft behoorlijk lang op zich laten wachten. In de Verenigde Staten is Google Home al ruim twee jaar verkrijgbaar, en volgde de Home Mini een jaartje later. De Nederlandse Google Assistent verscheen echter pas deze zomer, waardoor we nu pas een idee hebben van hoe het apparaatje optimaal werkt in Nederlandse huiskamers. Gaat alles net zo soepel als met de Engelstalige Assistent?

Android Planet heeft de Nederlandse Google Assistent de afgelopen week alvast uit kunnen proberen op de Google Home, en in dit artikel vind je onze bevindingen. Zie het als een eerste indruk: Google verbetert de Assistent continu en iets wat vandaag niet werkt, is morgen misschien gefixt. Wil je meer weten over de geluidskwaliteit, het design en andere onderdelen van de hardware, check dan onze Google Home review of Google Home Mini review.

Handig hulpje voor in huis

Veel van de belangrijkste functies van de Google Assistent hebben een prima transitie gemaakt naar de Home. Vraag de speaker naar je afspraken, files onderweg of het laatste nieuws en je krijgt direct behulpzaam antwoord. Ook timers instellen of een boodschappenlijstje maken gaat zonder problemen. Dat maakt ook van de Nederlandse Home direct een heel handig hulpje voor in huis. Onmisbaar is het apparaat zelden, maar je kunt er genoeg nuttige dingen mee dat je er al gauw gewend aan raakt.

Een persoonlijke favoriet: met de Google Home series, films en andere video’s op je televisie afspelen via de Chromecast. Zijn de twee apparaten aan elkaar gekoppeld, dan hoef je geen smartphone of afstandsbediening aan te raken om Terrace House of Stranger Things op je tv af te spelen.

nederlandse google home review

Sommige relatief simpele vragen gaan wel fout. Zelfs met een hele duidelijke uitspraak werd “Wat voor weer wordt het morgen?” nog iedere keer beantwoord met “Het is vandaag 13 graden.” Alleen als je om een specifieke dag vraagt (“Wat voor weer wordt het vrijdag”) gaat het wel goed. Ook vereist de Home soms een heel specifieke formulering. “Waar is de dichtstbijzijnde Albert Heijn?” werkt bijvoorbeeld wel, maar “Hoe kom ik bij de Albert Heijn?” werd niet begrepen.

Verrassend is dat niet: dezelfde bugs zaten ook in de Engelse versie van de Google Home bij de lancering daarvan. Enkele maanden later waren die kinderziektes er alweer uit. De Assistent wordt namelijk beter door de data die Google verzamelt. Als we met z’n allen vaak genoeg vragen dezelfde stellen die Home niet kan beantwoorden, dan gaat er vanzelf een belletje rinkelen bij Google dat daar een antwoord voor moet komen.

Smart Home: lampen aansturen gaat fout

De Google Home lijkt ook nog niet helemaal geschikt om de rest van je ‘smart home’ aan te sturen. Hoewel Philips de samenwerking met Google Home flink promoot met een nieuwe marketingcampagne, heb ik er bijna alleen maar problemen mee. Van “Zet de lampen aan” tot “Schakel de lampen in mijn woonkamer aan” tot “Zet het licht uit “: het werd allemaal niet herkend.

[Update 26 oktober: Google heeft ons laten weten dat een tijdelijke storing ervoor zorgde dat de smart home-bediening niet goed functioneerde bij veel gebruikers. Een fix wordt op dit moment uitgerold die het probleem oplost. Een eerste test leert ons dat het nu een stuk beter werkt. Binnenkort werken we deze review bij met een definitiever oordeel.]

Philips Hue 3.0

Actions on Google vooral gebouwd voor smartphones

De Google Assistent is niet alleen door het zoekbedrijf zelf van functies voorzien, maar ook van andere bedrijven. Met ‘Actions on Google’ kan iedere ontwikkelaar nieuwe vragen of acties toevoegen. Grote bedrijven als PostNL, Albert Heijn, Bol.com en Essent hebben voor de introductie van de Nederlandse Google Assistent hun eigen Actions gebouwd. Die zijn ook direct beschikbaar op Google Home.

nederlandse google home review

Helaas blijkt al snel dat sommige Actions on Google gebouwd zijn voor smartphones, en niet voor speakers zonder scherm. Zeg bijvoorbeeld “Ik wil praten met Bol.com”, en de bot van de bekende webwinkel wordt geopend met “Welkom bij Bol.com, wat kan ik voor je doen?”. Welke functies er beschikbaar zijn wordt niet voorgelezen, en als ik “Wat kun je doen?” vraag is de enige reactie “Sorry, ik begrijp je niet.”

Open je dezelfde bot op je smartphone, dan staan er suggesties voor wat je kunt vragen, zoals aanbiedingen of cadeautips. Met alleen een speaker moet je dat zelf maar raden. Bovendien zijn veel Actions vooralsnog weinig meer dan gesponsorde boodschappen. Eneco vertelt je over de voordelen van zonnepanelen, MediaMarkt vertelt je de dagaanbieding en bij ING Wonen kun je een afspraak voor hypotheekadvies maken.

Veel functies, weinig uitleg

Bovendien blijft het lastig om te ontdekken wat Home nou allemaal kan. Een volledige of zelfs gedeeltelijke lijst met Actions on Google is namelijk niet te vinden in de Home-app, of op Googles eigen site. Via sites als de onze kom je wel een overzicht met Nederlandse Actions on Google tegen, maar het blijft vaak een beetje gokken welke bedrijven wel en niet de Assistent ondersteunen.

Ook de Home zelf is daarbij niet bijster behulpzaam. Vraag je ‘Wat kun je allemaal nog meer?’ dan krijg je vrijwel altijd dezelfde twee tips: aandelenkoersen, vragen naar calorieĂ«n of het omrekenen van ponden naar kilo’s. Als je de Home maar genoeg gebruikt leer je vanzelf wel wat wel en niet kan, maar voor nu is meer ontdekken veel te moeilijk.

Combineer Nederlandse en Engelse Google Assistent

Niet alle features van de Engelse Google Assistent zijn beschikbaar in Nederland. Zo kun je je Home niet vragen om podcasts af te spelen, al kun je wel zelf casten vanuit een podcast-app als Pocket Casts. Ook routines en continued conversation werken niet.

Veel non-essentiële maar leuke features als games en verhaaltjes voor het slapen gaan ontbreken ook. Daardoor heeft de Nederlandse Home voor nu net wat minder persoonlijkheid dan de Engelse variant. Gelukkig kun je via de instellingen ook zorgen dat Google Home meerdere talen tegelijk begrijpt.

nederlandse google home review

Helaas zorgt dat voor nog meer spraakverwarring bij Home. Engelse spraakopdrachten worden opeens voor Nederlandse vragen aangezien, en andersom. “Set a timer for two minutes” werd bijvoorbeeld beantwoord met “OkĂ©, timer aangemaakt met naam ‘for two minutes’. Hoe lang moet deze timer lopen?”.

Google verzekert ons dat die fouten naar verloop van tijd steeds minder voorkomen omdat de Assistent slimmer en beter je opdrachten herkent. Voor termen die in het Engels en Nederlands dicht bij elkaar zitten is het echter haast onvermijdelijk. Dan zul je toch voor een enkele taal moeten kiezen.

Conclusie: goed voor gevorderden, minder voor beginners

De Google Home zou één van de meest gebruiksvriendelijke apparaten voor in huis moeten zijn. Het idee is immers dat senioren of kinderen die smartphones niet snappen toch een handig hulpje in huis halen. Ook het feit dat de Home Mini dit najaar bij vrijwel elke Albert Heijn te vinden is, onderstreept dat dit een massaproduct is. Hoewel de hardware goed zijn best doet, voelt het alsof de software nog niet helemaal klaar is voor dat grote publiek.

Net iets te vaak worden simpele vragen niet goed begrepen, of bepaalde acties niet goed uitgelegd. Dat maakt het moeilijk om de Home nu al aan te raden voor beginnende gebruikers. Ik ben er vrij zeker van dat Google deze kinderziektes er binnen een paar maanden uit heeft en snel met meer features komt. Zo werkt het bedrijf nu eenmaal.

Ben je bereid met die kuren om te gaan, haal dan zeker nu een Home in huis om deze technologie van de toekomst vast te proberen. Maar was je van plan je technofobische oma deze kerst te verrassen met een Home in de keuken, dan raden we je aan nog even te wachten.

Meer weten? Check onze videoreview van de (Engelse) Google Home

Google Home

Google Home prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Google Home prijzen. Bekijk alle Google producten.

Alle Google producten
Google Home Mini

Google Home Mini prijzen vergelijken

Bekijk product

Lees meer over de Google Assistent

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Home
Google Home

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu