Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Nest Review: een maand met de slimme thermostaat

Roel van Hout
25 januari 2015, 10:30
5 min leestijd
Nest Review: een maand met de slimme thermostaat

Reviewscore

8

Sinds eind vorig jaar is de slimme thermostaat van Nest verkrijgbaar in Nederland en België. Wij hebben het apparaat een maand getest, met wisselend succes.

Lees verder na de advertentie.

Nest thermostaat in het kort

nest review

De naam van de Nest Learning Thermostat zegt het al: hij leert van je gedrag en anticipeert daarop. Nest weet wanneer je naar je werk vertrekt of juist vrij bent en heeft in de gaten hoe laat je `s avonds het bed in duikt. De slimme thermostaat past daarop de temperatuur aan en werkt met bijna alle centrale verwarmingssystemen, waaronder combi- en condensatieboilers en HR-ketels die alleen warmte produceren.

De  achterliggende gedachte  is dat Nest helpt bij het besparen van energie door op de juiste momenten op een slimme manier de temperatuur te regelen. Maar is dat in de praktijk ook zo? In deze Nest review zoeken we het uit.

Aansluiten en instellen

Nest review

De Nest thermostaat is gemakkelijk aan de sluiten, waarbij ik de bedrading van mijn vorige thermostaat heb gebruikt. Kort gezegd heb ik bij de ketel de 12V-draden van de thermostaat aangesloten op de meegeleverde Heatlink en laatstgenoemde weer aangesloten op de ketel. Vervolgens moet je de Heatlink van stroom voorzien en vervang je de bestaande thermostaat voor de nieuwe Nest thermostaat. Nu ben je klaar om alles in te stellen voor jou wensen en situatie.

Het proces dat volgt wijst zich vrijwel van zelf. Je meldt Nest aan op je wifi-netwerk en stelt een minimumtemperatuur in. Ook moet je onder meer aangeven hoe groot je huis is en waar je de thermostaat hebt opgehangen. Vervolgens begint Nest met het verzamelen van data en het herkennen van jouw gebruikspatroon.

De bediening van de thermostaat is erg simpel. Door aan de buitenste ring te draaien, stel je de temperatuur in. Druk je de ring naar achteren, dan kun je de buitentemperatuur en luchtvochtigheid bekijken en verschijnt langs de rand het menu. Door aan de rand te draaien en vervolgens de ring weer naar achteren te drukken, kun je de menu-items, instellingen en schema`s eenvoudig selecteren.

Niet alles gaat vanzelf

De ingebouwde bewegingssensor kan je geld besparen

Vanzelfsprekend heeft  Nest enige tijd nodig om je patronen te leren. Bedien je in het begin de thermostaat op onregelmatige momenten, dan is het slim om zelf even de schema`s te bekijken en indien nodig bij te werken. Op oudejaarsavond had ik bijvoorbeeld tot drie uur `s nachts zitten stoken en exact een week later wilde Nest precies hetzelfde doen. Op dat soort momenten moet je dus zelf even ingrijpen. Een week of twee na installatie was er gelukkig een goed schema te zien in mijn gebruik van de verwarming.

Ook belangrijk om te weten, is dat de thermostaat door de ingebouwde bewegingssensor kan zien of je op onregelmatige momenten thuiskomt. Ik zie in mijn schema regelmatig aangegeven dat de auto  afwezigheid-functie heeft ingegrepen en me energie en geld heeft bespaard. Nest houdt echter ook vaak het standaardschema aan, waardoor je eraan moet denken om vanuit de app de temperatuur omlaag te zetten. Doe je dit niet, dan kan het zomaar voorkomen dat je verwarming heeft aangestaan en dat de auto afwezigheid pas laat heeft ingegrepen. De verwarming heeft dan enige tijd staan loeien terwijl je niet thuis bent.

De Nest-app voor Android

Een leuke feature van Nest is dat het apparaatje zelf aangeeft hoe lang het duurt om de gewenste temperatuur te behalen. Zo weet je hoelang je nog moet koukleumen voordat je huis een behaaglijke temperatuur heeft. Ook de Android-app is handig, bijvoorbeeld om op afstand alvast je huis te verwarmen als je weet dat je over een half uurtje thuis komt (mocht je moment van thuiskomst afwijken van het reguliere schema). Verlaat je je huis, dan kan Nest dit automatisch detecteren. Helaas kan dit soms  wel tot één uur duren, dus het verdient de voorkeur om de thermostaat handmatig of via de app omlaag te zetten.

Daarnaast is de Nest-app handig om je energiegeschiedenis van de laatste tien dagen te bekijken. Je ziet in één oogopslag hoeveel uur de verwarming elke dag aan is geweest. Je kunt per dag het energieschema bekijken en zien waarom er de ene dag meer energie is gebruikt dan de andere. Ook wordt weergegeven wanneer je dankzij de auto afwezigheid-functie energie hebt bespaard.

Wat ik mis zijn meldingen: soms kan het namelijk handig zijn om een seintje te krijgen als de thermostaat wordt ingeschakeld of de temperatuur wordt opgeschroefd. Een ander nadeel is dat de energiegeschiedenis maar tien dagen teruggaat.

nest review

Wel weer handig is het energierapport dat je maandelijks toegezonden krijgt. Hierin staat hoeveel uur de verwarming ingeschakeld is geweest, ook in vergelijking met de maand ervoor. Eventuele verschillen worden kort verklaard, zodat je maatregelen kunt treffen. Een overzicht van het energieverbruik per dag is helaas niet te bekijken. Wel triggert de maandrapportage je om bewust met energie om te gaan. Met behulp van een scoresysteem zie je hoe je het doet ten opzichte van andere Nederlanders met een Nest. Slim!

Conclusie Nest review

De Nest is mooi vormgegeven en  eenvoudig in te stellen en te gebruiken. De slimme thermostaat heeft handige functies als een bewegingssensor die hoge rekeningen kan voorkomen als je bent vergeten de temperatuur omlaag te zetten. Zo nu en dan is het echter nodig  om handmatig instellingen van de Nest te tweaken, maar gelukkig heb je daarvoor een prima Android-app tot je beschikking. Of de thermostaat echt geld bespaart, vind ik ook na een maand nog moeilijk te zeggen. Ondanks dat Nest zelflerend is, kan  het namelijk voorkomen dat hij ongewenst of te laat ingrijpt. Wel sporen de rapportages van  Nest je aan bewuster met je energieverbruik om te gaan, wat an sich al heel positief is.

Nest kopen

De Nest Learning Thermostat heeft een adviesprijs van 219 euro en is verkrijgbaar bij Coolblue. De Nest Protect: Smoke + Carbon Monoxide Alarm wordt verkocht in twee verschillende versies – bedraad of met batterij – en kost 109 euro bij Coolblue.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu