De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Nexus 4 Review: krachtige smartphone mag gezien worden

Redactie
21 november 2012, 9:38
13 min leestijd
Nexus 4 Review: krachtige smartphone mag gezien worden

Reviewscore

9,5

Dat de vierde officiële smartphone van Google gewoon weer enkel de naam Nexus draagt, zal Android-puristen bekoren. De Nexus S en Galaxy Nexus, respectievelijk het tweede en derde Nexus-toestel, waren beide op de succesvolle Galaxy-lijn van Samsung gebaseerd. En dat schoot bij Nexus-liefhebbers in het verkeerde keelgat. De door LG gefabriceerde Nexus 4 draagt prominent het Nexus-logo op de achterkant: voor het eerst mag een Nexus-smartphone gezien worden.

Lees verder na de advertentie.

Design

Het is verwonderlijk hoe een smartphone die zo veel op zijn voorganger lijkt, toch zo anders kan aanvoelen. De voorkant van de Nexus 4 oogt vrijwel identiek aan de Galaxy Nexus, met een grote zwarte voorkant en de ronde hoeken. De kleine chromen rand is één van de weinige verschillen aan de voorkant. Maar als je de Nexus 4 vastpakt, voel je direct waarom Google`s vierde smartphone zo verschilt van alle andere Nexus- en Android-smartphones. De voor- en achterkant zijn van Gorilla Glass 2 gemaakt en dit wordt door een plastic opstaande rand (de bezel) bij elkaar gehouden.

De bezel voelt een beetje rubberachtig aan een geeft een goede grip. Dat is ook wel nodig, want het gebruik van glas maakt de smartphone extra glad. Door de bezel lijkt het alsof een stevige rubberen rand de smartphone bij elkaar houdt. De knoppen van de Nexus 4 hebben de kleur van de chromen schermrand en zitten op dezelfde plek als de Galaxy Nexus: de volumeknoppen linksboven, de powerknop rechtsboven. In tegenstelling tot de Galaxy Nexus zit de koptelefooningang van de Nexus 4 aan de bovenkant en bevindt het simkaartslot zich onder de volumeknoppen. Deze kan worden geopend door een speciaal pinnetje waarmee je het simkaartslot uit de behuizing haalt. De Nexus 4 is in totaal 9,4 millimeter dik.

De achterkant van de Nexus valt vanwege drie redenen op: het gebruik van glas – wat tot op heden voor een Android-smartphone vrij ongewoon is -, het grote Nexus-logo in zilveren letters en het Matrix-achtige stippelpatroon (klik rechts op de foto voor een duidelijker beeld). Dit patroon laat zichzelf alleen zien als de achterkant licht weerkaatst, waardoor de Nexus 4 bij normaal gebruik een glanzende zwarte achterkant heeft. De weerkaatsing van het licht zorgt voor een subtiel effect dat bij velen een verwonderde reactie oproept.

In plaats van het gebruikelijke Google-logo beschikt de Nexus 4 als eerste officiële Google-smartphone over het Nexus-logo. En dat geeft vertrouwen: Google verstopt zichzelf niet meer achter hun bekende merknaam, maar wil de Nexus-lijn eindelijk meer prominent naar voren laten komen. Aan de onderkant staat de verplichte informatie in donkergrijze letters, net onder het glanzende logo van LG. Het uiterlijk van de Nexus 4 is voor een groot gedeelte ook door LG beïnvloed, want de recent geïntroduceerd Optimus G bestaat uit ongeveer dezelfde hardware en heeft eenzelfde glazen design.

De glazen achterkant brengt ook een aantal flinke nadelen met zich mee. Het is breekbaar – volgens een Nexus 4-bezitter brak de achterkant van zijn Nexus 4 al na een val van enkele tientallen centimeters -, een vingerafdrukmagneet en kan gemakkelijk bekrassen. De Nexus 4 mag dan over het sterkere Gorilla Glass 2 beschikken, een zandkorrel kan nog steeds voor lelijke krassen zorgen. Het glas wordt daarbij ook niet voldoende beschermd door de bezel. Als je de Nexus 4 op zijn achterkant legt, rust de smartphone eigenlijk meer op het glas dan op de rubberachtige rand van de smartphone. Een gemiste kans van Google en LG, die de rand dik genoeg hadden moeten maken zodat de achterkant beschermd zou worden.

Scherm

LG staat bekend om zijn kwalitatief hoogstaande LCD-schermen en bewijst dit nogmaals met de Nexus 4. Het 4.7 inch IPS LCD-scherm heeft een resolutie van 1280 bij 768 pixels en een pixeldichtheid van 320 pixels per inch (ter vergelijking: de iPhone 5 heeft 326 pixels per inch en de Galaxy Nexus 316 pixels per inch). Dat is hoog genoeg om met het blote oog geen individuele pixels waar te nemen. Het grote verschil tussen de AMOLED-schermen van Samsung en LCD-schermen van LG is de kleurweergave: waar AMOLED-schermen vooral (te) verzadigde kleuren en hoge contrasten weergeven, ogen LCD-schermen juist meer natuurgetrouw en helder. Beide schermen hebben zo hun kleine voor- en nadelen: LCD-schermen verbruiken in het algemeen minder energie en hebben betere kijkhoeken, terwijl AMOLED-schermen de diepste zwarte kleuren bieden en bij dergelijk donkere kleuren vrijwel geen energie verbruiken.

Welk type scherm je prefereert, is echt een persoonlijke keuze. Na de HTC One X ben ik een liefhebber van de kleurweergave en de heldere witte kleuren van LCD-schermen. Toch moest ik na mijn Galaxy Nexus enorm wennen aan de vrij vlakke kleuren van de Nexus 4, die ik pas na enkele dagen ging waarderen. De Nexus 4 beschikt in tegenstelling tot de Galaxy Nexus wél over een zeer goede automatische helderheidsbalans. Het scherm geeft de juiste helderheid op basis van het licht van je omgeving en oogt nooit veel te helder of juist te donker.

Google heeft ook nagedacht over de interactie tussen de gebruiker en het scherm. De Nexus S en Galaxy Nexus hadden beide een licht gebogen scherm die het bellen aangenamer zou moeten maken, maar daar merkte je in de praktijk maar weinig van. De Nexus 4 heeft een lichte bolling aan de rand van het scherm, waardoor je vingers tijdens het swipen gemakkelijker naar het midden glijden. Het klinkt zo simpel of voor sommigen misschien zelfs overbodig, maar het valt niet te ontkennen dat het enorm fijn aanvoelt. Aan de onderkant van het scherm zit weer de bekende LED die per notificatie een kleur (denk aan groen voor WhatsApp, lichtblauw voor Twitter) kan laten oplichten.

Prestaties

De Nexus 4 draait op een Qualcomm Snapdragon S4 Pro 1.5Ghz quadcore-processor met een Adreno 320 grafische processor. Het is de eerste keer dat een Nexus-smartphone in hardware excelleert, want de vorige drie toestellen hadden eigenlijk allemaal ietwat verouderde hardware. De rappe quadcore-processor en grafische processor behoren tot de snelste hardware voor smartphones en dat merk je: Android 4.2 vliegt over het scherm. Als zelfs de vrij oude en matige hardware van de Galaxy Nexus de laatste Android-versie goed kan draaien, kun je nagaan wat een snelle quadcore-processor met Vanilla Android doet.

Ook de toevoeging van 2GB werkgeheugen is een fijne update ten opzichte van de Galaxy Nexus, want de Nexus 4 heeft veelal meer dan 1,2GB werkgeheugen over en kan daardoor meer Android-apps op de achtergrond laten draaien. Hierdoor ververst Chrome zijn tabbladen niet meer telkens opnieuw als je de app na een tijdje weer opstart. Het werkgeheugen draagt in combinatie met de snellere processoren ook bij aan de gameprestaties van de Nexus 4. De smartphone start games zeer snel op en graphics worden vloeiend vertoond. Eén nadeel: de Nexus 4 wordt wel een stuk sneller warm dan zijn voorgangers en LG en Google hebben een vrij stevige thermal throttling-functie ingevoerd waardoor de smartphone zichzelf plotseling enorm kan verlangzamen. Dit gebeurt veelal bij het uitvoeren van zware benchmarktests en niet met normaal gebruik.

Software

Android 4.2 Jelly Bean is een vrij kleine update van Android 4.1. De basis, zoals Project Butter en Google Now, blijft hetzelfde, maar Google heeft enkele aanpassingen doorgevoerd die Android meer intuïtief moet maken. De eerste grote verandering is de lockscreen-widget. Als je de Nexus 4 ontgrendelt, heb je de mogelijkheid om naar links en rechts te swipen. Een swipe naar rechts opent de camera, een swipe naar links opent een tweede lockscreen waar je een widget aan toe kan voegen, zoals je agenda of Gmail-inbox. Je kunt ook meerdere widgets op een lockscreen plaatsen, maar een extra lockscreen toevoegen behoort ook tot de mogelijkheden. Om de Nexus 4 te ontgrendelen, sleep je de ring in het midden naar buiten – het maakt niet uit welke kant. Ook het openen van Google Now gaat iets anders: onder de naam van je telecomprovider zie je een klein bolletje. Swipe vanaf dit bolletje omhoog – net zoals je bij de Google Now in bij de Galaxy Nexus doet – en je opent Google’s slimme zoekassistent.

Aan het homescreen is weinig veranderd. Omdat de Nexus 4 een iets breder scherm heeft, zijn de homescreens iets ruimer opgedeeld en worden in de app-drawer nu vijf apps per rij weergegeven. Het multitask-menu is wel iets aangepast: in plaats van een overlay met actieve apps wordt er een soort van nieuw scherm geopend, op basis van je eigen wallpaper. Door dit nieuwe scherm kan er soms een kleine hapering ontstaan als je een app afsluit en direct uit het multitask-menu wilt verwijderen, omdat het in plaats van het homescreen plotseling het multitask-scherm moet laden.

Android 4.2 Jelly Bean beschikt ook over zijn eigen schakelaars. Google noemt dit Quick Settings en het scherm is op te roepen door de notificatiebalk naar beneden te slepen en op het betreffende icoon te drukken. Je kunt ook met twee vingers de notificatiebalk naar beneden slepen om direct de snelle instellingen te activeren. In de snelle instellingen zie je onder andere het percentage van je batterij, de Wi-Fi-status, of Bluetooth aan of uit staat en vind je een snelkoppeling van de instellingen. Hoewel de nieuwe snelle instellingen een fijne toevoeging is, zijn de daadwerkelijke functies maar beperkt. Als je op een schakelaar klikt, neemt Android 4.2 je vaak mee naar de betreffende instelling in het intellingen-menu. Hierdoor kun je niet vanuit de snelle instellingen direct Wi-Fi activeren of deactiveren, maar word je naar het Wi-Fi-menu doorverwezen. En dat is zonde, want de instellingen had veel beter uitgewerkt kunnen worden. Onder andere Samsung en LG voegen al eigen schakelaars aan de notificatiebalk toe die één voor één iets activeren of deactiveren.

Het nieuwe toetsenbord in Android 4.2 heeft wél een nieuwe functie, want het toestenbord maakt het mogelijk om woorden te swipen – net zoals bij Swype. Je begint bij een letter en veegt het woord door met je vinger van letter naar letter te swipen. De woordvoorspelling is vrij goed en het toestenbord geeft geen haperingen, wat het gebruiksplezier alleen maar laat toenemen. Je zit overigens niet per se vast aan de nieuwe swipe-methode, want je kunt met hetzelfde toetsenbord gewoon woorden blijven typen of tussen de twee invoermethodes wisselen. Swype blijft met woordvoorspelling wel de kroon spannen, mede omdat je met de app nogmaals over een letter kunt swipen om een dubbele letter te schrijven. Dit ondersteunt het toestenbord van Android 4.2 niet, waardoor het woord ‘woorden’ vaak met ‘worden’ wordt verward.

Ook de klok-app, Gmail en Google Now zijn vernieuwd. De klok-app heeft een compleet nieuw futuristisch design gekregen en beschikt over een stopwacht, timer, wekker en de mogelijkheid om klokken uit verschillende steden toe te voegen. Met laatstgenoemde kun je in één oogopslag zien wat de tijd in New York of Tokio is. De nieuwe Gmail ondersteunt eindelijk het in- en uitzoomen bij e-mailberichten en loopt soepeler. Gmail-gebruikers kunnen ook e-mails wegswipen om ze te achiveren of verwijderen: een leuk detail. Google Now blijft voor Nederland een vrij beperkte app, want de meeste nieuwe functies worden niet in onze taal ondersteund.

Camera

Google wil in Android 4.2 dat de camera met één hand te bedienen is, zo ook de instellingen. Dit probleem heeft Google opgelost door een nieuw instellingen-menu te implementeren dat je kunt oproepen door met je duim (of een andere vinger) een seconde het scherm aan te raken. Rondom je vinger verschijnen verschillende instellingen (lichbalans, scene, flitser) die je door te vegen kunt activeren. In de praktijk werkt dit echt enorm goed: het swipen tussen instellingen voelt na enkele al enorm vertrouwd aan. Je vraagt je af waarom Google dit nooit eerder heeft geïmplementeerd.

foto3

De foto’s die de 8 megapixelcamera van de Nexus 4 produceert, zijn niet wereldschokkend. De geschoten kiekjes zijn een grote verbetering ten opzichte van de Galaxy Nexus, maar concurrenten als de iPhone 5, Galaxy S III en Galaxy Note II presteren net wat beter. De kwaliteit van de foto’s (bovenstaande foto’s zijn op een mistige dag genomen) is te vergelijken met de One X: natuurgetrouwe kleuren, een helder contrast en nergens te veel verzadiging. Dat zijn sterke pluspunten die van de camera een uitstekende allrounder maken, maar deze nooit écht laten excelleren.

De grootste verandering in de camera-software is PhotoSphere. De nieuwe functie maakt het mogelijk om foto’s op een Google Maps Street View-achtige manier te maken; zeg maar een panorama 2.0. De uitkomsten zijn verrassend goed: nadat je één voor één foto’s maakt door de ring rondom het bolletje op het scherm te krijgen, verwerkt Android 4.2 dit tot een PhotoSphere-foto. Deze specifieke foto’s zijn op dit moment enkel in Google+ zichtbaar. Android Planet-lezer Guus maakte al een toffe PhotoSphere-foto in het stadion van voetbalclub West Ham United.

Google Nexus 4 - Testvideo - AndroidPlanet.nl

Voor de videocamera van de Nexus 4 geldt ongeveer hetzelfde verhaal als de fotocamera: de video’s – tot maximaal 1080p – zijn van goede kwaliteit, maar niet zo geweldig dat ze met kop en schouders boven de concurrentie uitsteken. De lens probeert incidenteel iets te vaak scherp te stellen en ook de microfoon pakt snel ruis op.

Batterij

De Nexus-toestellen danken hun faam niet aan de lange batterijduur. Integendeel: de grootste kritiek op de Galaxy Nexus was de erbarmelijke batterijduur. Daar komt met de Nexus 4 helaas niet veel verandering in. De batterij is dan mag met 350 mAh naar 2100 mAh zijn verhoogd, de nieuwe quadcore-processor verbruikt ook meer energie. In tegenstelling tot de Galaxy Nexus kan de Nexus 4 wel gemakkelijk met Wi-Fi een actieve gebruikersduur van vier uur op een hele dag halen, maar dat is vergeleken met de concurrentie nog steeds vrij weinig. Ben je echter de hele dag onderweg en heb je enkel een 3G- of HSDPA-verbinding tot je beschikking, zul je het lastig gaan krijgen om het einde van de dag te halen.

Het voordeel van de Galaxy Nexus was dat de smartphone een verwisselbare batterij had. Daar moet Google met het nieuwe glazen design wat gebruikersgemak mee inleveren. Je kunt geen grotere batterij van 3800 mAh gebruiken of extra batterijen meenemen: als de Nexus 4 op is, moet ‘ie opgeladen worden. Dat is voor een toestel met een vrij gemiddelde batterijduur een vervelende eigenschap die mogelijk twijfelende kopers gaat afschrikken.

Conclusie Nexus 4 Review

Degenen die altijd een Nexus-toestel hebben gekocht, doen dit vanwege Vanilla Android en de snelle updates van Google. Het zijn vaak de early adopters van Android. Met de Nexus 4 komt hier mogelijk verandering in: het 8GB-model kost maar 299 euro en voor 50 euro meer heb je de 16GB-versie. Dat is nog steeds niet veel opslagruimte, maar volgens Google heb je door verschillende clouddiensten als Google Drive en Dropbox niet meer nodig. Door enkel een 8GB- en 16GB-versie te produceren, houdt Google de prijs laag en worden de smartphones voor een betaalbare prijs aangeboden.

En die nieuwe methode valt te prijzen, want iedereen kan de volgens Google beste Android-ervaring betalen. Voor het eerst is de Nexus-lijn ook baanbrekend in hardware: de snelle quadcore-processor, 2GB werkgeheugen, het LCD-scherm en de mogelijkheid voor draadloos opladen maken van de Nexus 4 een echte krachtpatser. Het valt ook de prijzen dat Google voor het glazen design heeft gekozen. De Nexus 4 is fragiel, maar voelt wél als een hele waardevolle smartphone aan.

Helaas is de Nexus 4 nog niet in Nederland te koop en wachten degenen die het toestel wél kunnen kopen tot er een nieuwe lading Nexus 4-toestellen in de Google Play Store verschijnt. De vraag is groot, en dat is niet onverdiend. De Nexus 4 biedt op dit moment de beste Android-ervaring en zal voor velen, ondanks de slechte batterijduur en minimale opslagruimte, ook de beste Android-smartphone zijn. De kleine toegewijde Nexus-groep wordt, mede door de lage prijs van de Nexus-toestellen, steeds groter, breder en enthousiaster. En dat is mogelijk de grootste prestatie die de Nexus 4 levert.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

LG Nexus 4
LG Nexus 4

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu