De Samsung S21 nu met gratis Galaxy Buds Live en tot €313 korting!

Nexus 5 hands-on: eerste indruk

Redactie
1 november 2013, 14:15
4 min leestijd
Nexus 5 hands-on: eerste indruk

De Nexus 5 is vandaag door LG officieel in Nederland gelanceerd. Het is de eerste keer dat een Nexus-smartphone direct in Nederland verkrijgbaar is. De prijs? 399 euro, voor het 16GB-model. Of de 32GB-versie ook naar Nederland komt, is nog onbekend. Maar wat mogen we blij zijn met een snelle en grote introductie, die volgens Bas Dekker, commercieel directeur bij LG Benelux, alleen maar groter wordt: “Er zijn meer toestellen naar Nederland onderweg, genoeg voor iedereen. En daar zijn wij blij om.”

Lees verder na de advertentie.

Het kleine broertje van de Nexus 7

Het moment dat je de Nexus 5 vasthoudt, merk je direct dat de nieuwe Google-smartphone het kleine broertje van de Nexus 7 is. Laatstgenoemde is gefabriceerd door Asus in plaats van LG, maar heeft eenzelfde rubber-achtige achterkant die lekker stevig aanvoelt. De achterkant geeft veel grip en het Nexus-logo staat verticaal op de achterkant gedrukt. Ook de Nexus 7 heeft een verticaal Nexus-logo. Een andere overeenkomst is de cameralens. Hoewel deze bij de Nexus 5 een klein beetje uitsteekt, verstoppen de lenzen van zowel de Nexus 5 als Nexus 7 zichzelf in een soort glazen rondje. Dit geeft een fijn effect aan het uiterlijk van beide toestellen. Of een uitstekende lens nog problemen kan opleveren, valt nu nog moeilijk te zeggen.

nexus5-2

Ondanks dat de Nexus 5 wat langer is dan de Nexus 4, voelt het toestel lichter en steviger aan. Dan kan kloppen, want de nieuwe Nexus is inderdaad 10 gram lichter dan zijn voorganger. De zijkanten van de Nexus 5 zijn recht en strak en zorgen ervoor dat het toestel fijn in de hand ligt. De knoppen voelen door het gebruik van keramiek duidelijker harder aan dan de rest van het toestel. Het zijn dit soort kleine details die de Nexus 5 een zeer professionele afwerking geven waaraan je kunt zien dat Google en LG over de kleine details hebben nagedacht.

nexus5-nexus4-2

De speaker is in plaats van aan de achterkant (Nexus 4) voortaan aan de onderkant te vinden. Dit heeft zo zijn voor- en nadelen. Als de Nexus 5 op een stoffen onderkant wordt gelegd – denk aan een bed, bank of muismat -, is de ringtone voortaan duidelijk te horen omdat de speakeruitgang niet wordt geblokkeerd. Een groot voordeel. Het nadeel hiervan is dat het geluid erg duidelijk van één kant komt en tijdens het gamen of bekijken van een video in landschapsmodus is het mogelijk dat je hand de twee speakertjes aan de onderkant blokkeren. Ook vinden wij de geluidskwaliteit van de Nexus 5 nog ondermaats: het geluid klinkt zacht en lang niet zo helder als het geluid dat speakers van concurrenten produceren.

Het scherm van de LG G2

Het scherm van de Nexus 5 maakt een grote indruk. De kwaliteit is op het eerste oog vergelijkbaar met de LG G2, het huidige vlaggenschip van LG. Het 4,95 inch full-hd-scherm is enorm helder en scherp en omdat het homescreen bij de touchscreen-knoppen en notificatiebalk geen zwarte balken meer laat zien, neemt de achtergrond het gehele scherm in. Ook de tekst in de notificatiebalk is voortaan wit en oogt veel minder opdringerig, waardoor het scherm enorm groot overkomt. Ook de bezel (schermrand) is zeer klein gehouden, wat het effect van een ‘groot scherm’ nog meer versterkt.

nexus5-nexus4-1

Niet alleen de scherm-specificaties zijn high-end, ook de hardware is op papier erg krachtig. De Nexus 5 beschikt over een Qualcomm Snapdragon 800-chip met een 2,2GHz quadcore-processor en 2GB an werkgeheugen. Deze specificaties in combinatie met Android 4.4 Kitkat loopt als een trein. Dit is echter altijd het geval met een nieuw Android-toestel, maar haperingen zijn vooralsnog niet te merken.

Voorlopige conclusie

Na een langere en uitgebreidere test weten we meer, waaronder de batterijduur, de échte hardwareprestaties en hoe Android 4.4 nu eigenlijk met de Nexus 5 samenwerkt. De Nexus 5 review komt in de loop van volgende week online, later vandaag publiceren wij nog een uitgebreide hands-on van Android 4.4 (Kitkat).

Nexus 5 Kopen

De Nexus 5 is te koop als los toestel of in combinatie met een abonnement. We hebben de prijzen en aanbiedingen hieronder op een rij gezet.

Nexus 5 met abonnement kopen:

Nexus 5 los kopen:

Bekijk ook ons artikel: Nexus 5 kopen: 5 redenen om hem nu aan te schaffen.

Categorie: Smartphones
Thema: Google

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's