De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Nexus 5X Review: beter, maar flink duurder dan voorganger

Redactie
22 oktober 2015, 19:30
9 min leestijd

Reviewscore

7,5

De Nexus-smartphones hebben altijd al twee grote nadelen gehad: een middelmatige camera en vrij belabberde accuduur. De nieuwe Nexus 5X pakt die problemen aan, maar  stijgt eigenlijk te veel in prijs om die verbeteringen te rechtvaardigen.

Lees verder na de advertentie.

479 euro. Dat gaat de Nexus 5X (16GB) in Nederland kosten. De 32GB-versie heeft zelfs een prijskaartje van 529 euro. Het is even slikken voor de Nexus-liefhebber, want de eerste Nexus 5 uit 2013 was te koop voor 399 euro. De Nexus 5X is niet meer het bang-for-the-buck-model van vroeger, maar concurreert door zijn redelijk hoge prijs nu met allerlei high-end-toestellen. Denk bijvoorbeeld aan de Galaxy S6, die inmiddels voor 550 euro in de winkels ligt. Da’s echter alleen in Nederland, want in de Verenigde Staten kost de 5X maar 379 dollar.

Design  en schermkwaliteit

Het design van de Nexus 5X verraadt dat het geen toestel is van 750 euro. Het apparaat is opnieuw van  zwart mat plastic gemaakt en met 139 gram opvallend licht. De gelijkenissen met de eerste generatie Nexus 5 zijn dan ook treffend; het is een soort hommage aan het eerste Nexus-toestel van LG. Het Nexus-logo is iets opvallender, de cameralens steekt een beetje uit en er is natuurlijk een vingerafdrukscanner op de achterzijde te vinden.

nexus 5x review 2

Verder is de Nexus 5X vooral een heel simpel toestel. Aan de onderzijde vinden we de usb-c-poort en koptelefooningang, rechts de power- en volumeknoppen en aan de linkerkant de tray voor de simkaart. De voorkant heeft twee speakers die helaas geen stereogeluid produceren. De bovenste speaker wordt gebruikt voor telefoongesprekken, de onderste voor notificaties en media. Het geluid is dus mono en vergelijkbaar met een klein speakertje aan de achterzijde. Dat valt toch even tegen, want je verwacht met twee speakers een fraai stereogeluid om bijvoorbeeld YouTube-video’s te bekijken.

nexus 5x review 1

In de onderste speaker zit opnieuw het led-lichtje verstopt. De led licht op zodra je een melding ontvangt. Zo kleurt ‘ie groen als je een WhatsApp’ binnenkrijgt. Dit systeem werkt heel fijn. Terwijl je de Nexus 5X op ‘Niet Storen’ kunt zetten, zie je via de led wanneer je een melding ontvangt – zonder dat de smartphone trilt of piept. Het design van de led is mooi: hij schijnt door de speaker-grill, waardoor ‘ie heel pixelachtig oogt.

Het scherm van de Nexus 5X meet 5,2 inch en heeft een full-hd-resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Het scherm is voor velen een ideaal formaat: je kunt de smartphone gemakkelijk met één hand besturen, maar het scherm is wel groot genoeg om fijn media mee te bekijken. De kleurreproductie en kijkhoeken zijn daarbij prima, zoals we van LG zijn gewend.

Hardware: plus- en minpunten

De Nexus 5X beschikt over een Snapdragon 808-chip met een hexacore-processor (twee 2GHz- en vier 1,6GHz-cores) en 2GB aan RAM en 16 of 32GB opslagruimte. De 32GB-versie heeft ongeveer 23GB vrij voor apps en media, dus de 16GB-versie heeft  ongeveer 7GB vrij. Houd hier wel rekening mee. Gelukkig maakt Google het met diensten als Google Foto’s  gemakkelijker om ruimte op je smartphone vrij te maken, maar veel offline opslaan zit er met het 16GB-model niet in.

nexus 5x review 5

Met een Snapdragon 808 en 2GB RAM is de Nexus 5X niet echt een krachtpatser en dat merk je tijdens het gebruik van Android 6.0 Marshmallow. De software kan namelijk op plotselinge momenten enorm haperen. Dit gebeurt heel willekeurig: de ene dag heb ik nergens last van, de andere dag moet ik meerdere keren herstarten  om de 5X soepel te laten werken. Opvallend genoeg lijken apps die van de camera gebruikmaken, zoals Snapchat en WhatsApp, veelal de boosdoener.  Tijdens het gebruik van de camerafunctie in de apps doen de meeste haperingen en vastlopers zich voor.

De software hapert op plotselinge momenten

De grootste hardwarematige verandering is de toevoeging van de vingerafdrukscanner aan de achterzijde. Die  is vrij groot en wordt aangegeven met een metalen ring. Hij zit precies op de plek waar je altijd met je wijsvinger rust: net onder de cameralens. Bij het instellen van de Nexus 5X wordt gevraagd of je de smartphone met je vingerafdruk wilt vergrendelen. Na een paar keer je  wijsvinger op de scanner te hebben gelegd, is  hij  klaar voor gebruik.

Je hoeft niet te vegen of te drukken, maar enkel je vinger op de scanner te leggen om het toestel te ontgrendelen. Dit gaat in heel veel gevallen vlot, hoewel mijn vinger niet altijd werd herkend. Nadat ik dezelfde vinger meerdere malen had toegevoegd, werkte de scanner vrijwel altijd accuraat.

nexus 5x review 3

Over de plek heb ik nog wel mijn twijfels. Als je de smartphone oppakt of uit je broekzak haalt, zit de scanner op een fijne plek en wordt het scherm vrijwel direct ingeschakeld. Maar als je een melding krijgt en je smartphone ligt op de tafel, is er geen manier om snel op de melding te reageren zonder je smartphone op te pakken. Dat kan bij andere toestellen, zoals de Galaxy S6 en iPhone 6S, wel.

Software: pure versie van Android

De Nexus 5X draait vanuit de doos op Android 6.0 Marshmallow. Een Nexus-toestel heeft twee belangrijke voordelen ten opzichte van andere Android-apparaten: Googles afgeslankte versie van Android en als allereerste updates naar een nieuwe versie. In onze uitgebreide Android Marshmallow review  kun je alles lezen over Googles laatste Android-versie, hierna  zullen we enkele belangrijke features bespreken.

Marshmallow verandert niet veel aan het uiterlijk van Lollipop.  De app-drawer scrolt in plaats van horizontaal nu verticaal en er zijn meer instellingen voor de Niet Storen-modus. Je kunt nu kiezen tussen prioriteitsmodus (alleen specifieke bellers en apps), alleen alarmen of totale stilte. Het is een feature die je helemaal naar wens kunt instellen. Ik gebruik dan ook elke dag  de prioriteitsmodus, om alle meldingen van apps te negeren en bellers wel te laten klinken.

Een andere belangrijke vernieuwing is Google Now on Tap, een nieuwe om sneller informatie te krijgen over hetgeen dat je op je scherm ziet. Als je even op de homeknop drukt, wordt Now on Tap geactiveerd en zoekt het relevante informatie bij hetgeen dat op je scherm wordt getoond.  Lees je een  berichtje over de serie Gilmore Girls? Met een druk op de knop krijg je meer informatie te zien, zoals de waardering op  iMDB. Now on Tap kun je instellen door de taal op Engels te zetten. Als je vervolgens de Nederlandse taal voor het toetsenbord activeert, kun je de smartphone prima gebruiken met Now on Tap.

Google Now on Tap werkt vooralsnog alleen in het  Engels

De twee laatste noemenswaardige vernieuwingen in Marshmallow zijn de app-permissies en automatische back-up voor apps. Laatstgenoemde is handig omdat je bij jouw volgende toestel al je apps mét data (zoals inlogs voor Twitter en Facebook) kunt herstellen, de app-permissies geven je meer controle over de rechten die een app heeft. Wil je niet dat Facebook je contactenlijst scant? Dan blokkeer je Facebooks toegang tot jouw contacten.

Camera

De Nexus 5X is voorzien van een 12,3 megapixel-camera met laser autofocus. In de praktijk schiet de camera aan de achterzijde echt prima foto’s, met levendige kleuren en veel detail.  Standaard staat de automatische HDR-instelling ingeschakeld, die op de achtergrond de foto’s van een HDR-sausje voorziet.

nexus 5x review 4

HDR maakt  drie foto’s en combineert de beste delen uit die kiekjes tot één foto, om op die manier het meeste detail in een afbeelding te stoppen. De frontcamera is prima voor een simpele selfie en videobellen, maar biedt verder geen noemenswaardige kwalitatief hoogstaande foto’s.

Google levert de Nexus 5X met zijn vernieuwde camera-app, die gewoonweg Camera heet. De app oogt heel simpel. Met een swipe wissel je tussen foto en video en er zijn maar een paar knoppen aanwezig. Daarmee  kun je bijvoorbeeld wisselen naar de frontcamera, een foto maken of de HDR-functie en flitser uitschakelen. De app werkt prima, en laat je tevens direct foto’s verwerken. EĂ©n nadeel: de app ondersteunt geen RAW-foto’s. Daarvoor zul je een andere app moeten gebruiken.

Accuduur: geen verbetering

De camera van de Nexus 5X is ten opzichte van de eerste generatie echt met sprongen vooruit gegaan. Dat valt niet helemaal te zeggen voor de accuduur. Ondanks de grotere accu van 2700 mAh heeft de Nexus 5X geen goede, maar een acceptabele accuduur. Rond 19.00 toont de smartphone meestal nog 40 tot 30 procent, en aan het einde van de dag moet ‘ie echt aan de oplader. Gemiddeld kom ik de dag wel door, maar vaak is het kielekiele.

De energiebesparende modus Doze lijkt dan ook niet heel veel te doen. Dat is op zich logisch, want deze modus verlaagt het energieverbruik wanneer je het toestel voor een langere periode niet gebruikt. Na een nachtje van de oplader verbruikte de Nexus 5X maar 2 procent van zijn batterij, maar zodra het scherm wordt ingeschakeld gaat het hard. Gemiddeld pers  ik op een hele dag zo’n drie uur scherm-aan-tijd uit de accu, wat niet slecht is maar ook zeker niet de lange accuduur waar sommigen op hoopten.

Een voordeel van de Nexus 5X is dat hij wel snel wordt opgeladen. Binnen een uur is de accu gevuld  en dat komt mede door de snelheid van usb-c. Bij de Nexus 5X krijg je een lader met een usb-c-kabel, die aan twee kanten een usb-c-stekker heeft. Mocht je de smartphone via een laptop of externe accu willen opladen, is het aan te raden om een stekkertje  te kopen of een usb-c-kabel met een normale usb-poort eraan.

Conclusie Nexus 5X review

De Nexus 5X is op veel punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. De accuduur is beter (maar nog steeds niet geweldig), de camera schiet eindelijk fraaie foto’s en de vingerafdrukscanner is een fijne toevoeging. Ook het kleinere schermformaat en de mogelijkheid om Googles Android te draaien, zullen voor velen belangrijke redenen zijn om de Nexus 5X aan te schaffen.

Toch kunnen we de vrij hoge aanschafprijs niet rechtvaardigen. Met  479 euro voor het 16GB-model is de Nexus 5X gewoonweg een prijzige smartphone voor de hardware die je krijgt. De prestaties laten hier en daar te wensen over en ook het design is niet bepaald premium. Als de Nexus 5X net als zijn voorganger een lager prijskaartje had gehad, was dit een topper. Nu zijn we maar enkel tevreden met het toestel, en dat is eigenlijk te weinig voor een Nexus-apparaat.

LG Nexus 5X

LG Nexus 5X prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen LG Nexus 5X prijzen. Bekijk alle LG smartphones.

Alle LG smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

LG Nexus 5X
LG Nexus 5X

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu