Het woord phablet is eigenlijk niet meer van deze tijd. Een paar jaar geleden betekende de term `smartphones met een scherm groter dan 5 inch`, nu is zo`n beetje elke high-end-smartphone een phablet. Maar als er één smartphone is die het label wél verdient, is het de Nexus 6. Google en Motorola zoeken met de nieuwe Nexus de grenzen op binnen de smartphonewereld. Want maak het toestel een beetje groter, en je hebt eigenlijk een tablet in de hand.
Lees verder na de advertentie.
Groter formaat, hogere prijs
De afgelopen jaren is de Nexus-lijn gegroeid van een nerdy ontwikkelaarstelefoon naar een populaire én goedkope Android-smartphone die wordt geprezen om zijn kale versie van Android. Elke Nexus-smartphone werd weer een klein beetje groter, maar de Nexus 6 is veruit de meest opvallende verandering die de Nexus-lijn de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.
Google zet daarmee een duidelijke stap in een nieuwe richting: grotere smartphones zijn de toekomst. En daar ga je ook voor betalen, want de Nexus 6 heeft een adviesprijs van 649 euro voor het 32GB-model. Het is voor de eerste keer sinds een dikke twee jaar dat de high-end Nexus-smartphone gewoon weer voor een high-end-prijs wordt verkocht.

De prijs is een belangrijk onderdeel van de Nexus 6, want nu moet de smartphone daadwerkelijk concurreren met de high-end-toestellen. De vorige twee Nexus-smartphones waren juist zo uniek door de combinatie van high-end-hardware en een lage prijs, waardoor het high-end-segment juist werd vermeden. Nu moet de Nexus 6 op verschillende punten aantrekkelijker zijn dan concurrenten, en dat blijft een lastige opgave.
Pijn in de duim
Het 6 inch-scherm van de Nexus 6 is de maximale grootte die een smartphonescherm kan hebben. Velen zullen het scherm te groot vinden, maar `het is nog wel te doen`. De Nexus 6 is een smartphone die ik met twee handen gebruik, mede omdat ik niet al te grote handen heb. Je kunt met je duim eigenlijk niet meer de linkerkant van het scherm bereiken. Zo kreeg ik de eerste week vaak kramp in mijn duim omdat ik veel moeite moest doen om de terugknop te bereiken. Uiteindelijk pakte ik de smartphone maar met twee handen vast.

Maar zoals met alle grote schermen went ook het 6 inch-formaat van de Nexus 6. Als ik op dit moment de Nexus 5 gebruik, mis ik het grote scherm direct bij het maken en bewerken van foto`s, kijken van YouTube-video`s, bewerken van documenten en lezen van lange e-mails. De Nexus 6 is door zijn formaat een pockettablet waarmee je geregeld veel productiever kunt werken. Maar daar geef de handzaamheid, ook een belangrijke factor, wel voor op.
Google heeft bij de Nexus 6 weer voor een amoled-scherm gekozen. Dit scherm biedt meer verzadigde en ietwat diepere kleuren, waarbij het vooral een kwestie van smaak is of je dit mooi vindt. In het algemeen zijn lcd-schermen wat energiezuiniger en spiegelen ze minder in zonlicht, en amoled-schermen verbruiken geen energie bij zwarte pixels en hebben daardoor hele diepe donkere kleuren. Dat is met name fraai voor het bekijken van video’s.

Daarnaast heeft Google de schermranden erg dun gehouden, waardoor het 6 inch-scherm van de Nexus 6 indrukwekkend overkomt. Een fijn detail zijn de licht gebolde randen van het scherm, waardoor je heel fijn vanaf de buitenkant naar binnen kunt swipen. Deze gebolde randen kun je zien in de foto hierboven, waardoor swipen over het scherm echt een genot is. De Nexus 4 van LG beschikt ook over dergelijke gebolde schermranden.
Net als de Nexus 4 heeft de Nexus 6 licht gebolde schermranden
Het amoled-scherm geeft Google ook de mogelijkheid om de nieuwe modus Ambient Display te introduceren, waarbij de tijd en notificaties op het scherm verschijnen als het scherm niet is ingeschakeld. Omdat alleen de tekst van notificaties wit kleurt, wordt er vrijwel geen energie verbruikt. Deze modus is enorm handig en wordt ook automatisch geactiveerd als je het toestel oppakt, waardoor je direct ziet of je notificaties hebt gemist.

Over de QHD-resolutie van de Nexus 6 ben ik minder te spreken. Bij een 6 inch-scherm is het verschil tussen een QHD- en full-hd-resolutie – 2560 bij 1440 tegenover 1920 bij 1080 pixels – eigenlijk te verwaarlozen. Al die pixels vergen meer processorkracht en energie, en met een full-hd-scherm zou je betere prestaties en een betere accuduur krijgen. Het is daarom zonde dat Google en Motorola hebben gekozen voor een QHD-resolutie, terwijl al die pixels niet per se zorgen voor een beter scherm of meer content op het scherm.
Een hele grote Moto X
Het design van de Nexus 6 is direct gekopieerd van de Moto X uit 2014. De achterkant is licht gebold en de rand is van metaal, waardoor `ie lekker fijn in de hand ligt. Dat zorgt ervoor dat het grote formaat niet zo vervelend is om vast te houden. De Nexus 6 komt beschikbaar in de kleuren wit en blauw, waarbij de achterkant bij beide modellen van plastic is gemaakt. Deze achterkant trekt echter wel vette vegen aan, waardoor ‘ie er vrij snel smoezelig uit gaat zien.

Aan de achterzijde vinden we verder een verticaal Nexus-logo en een kleine ronde inkeping met het Motorola-logo. Omdat de Nexus 6 zo groot is, komt deze inkeping enorm van pas. Hier plaats je namelijk de wijsvinger als je ‘m vasthoudt, wat ervoor zorgt dat de smartphone wat stabieler in de hand ligt. Dat is ook nodig, want de achterkant is vrij glad en schiet gemakkelijk uit je hand.

Boven het Nexus- en Motorola-logo is de grote lens met ronde flitser te vinden. Beide steken niet uit, maar zijn wel overduidelijk aanwezig aan de achterzijde. De ronde flitser vind ik fraai detail op een toch vrij saaie smartphone, die deze grote blauwe smartphone van plastic net iets unieker en interessanter maakt.

Aan de onderkant is een micro-usb-ingang te vinden, en aan de bovenkant zijn de ingang voor een simkaart en koptelefoon aanwezig. De twee speakers aan de voorzijde zijn ook een belangrijk onderdeel van het design. Zo produceren de stereospeakers, die een klein beetje uit de behuizing steken, een heel krachtig en vol geluid. De kwaliteit is iets minder dan de BoomSound-speakers van de HTC One M8, maar de Nexus 6 overtreft elke smartphone met enkel een speaker aan de achterzijde.
Heerlijk snel in gebruik
De Nexus 6 draait op een Snapdragon 805-chip met een 2,7GHz quadcore-processor, 3GB aan werkgeheugen en 32 of 64GB aan opslagruimte. Daarmee kan de smartphone zich meten met de high-end-toestellen van concurrenten als Samsung, HTC en LG, en dat merk je tijdens het gebruik: de software is heerlijk snel in gebruik.

De grote 3220 mAh-accu zou voor een uitstekende accuduur moeten zorgen, maar dat heeft de Nexus 6 helaas niet. De accuduur is niet slecht, maar absoluut niet zo goed als die van concurrenten als de Galaxy Note 4. En dat is zonde, want opnieuw heeft een Nexus-smartphone maar een matige accuduur.
Opnieuw heeft een Nexus-smartphone een matige accuduur
Mocht je van de Nexus 5 komen, dan biedt de Nexus 6 ongeveer een uur langer screen on-time, wat absoluut een verbetering is. Maar dan nog is de accuduur, waarmee je met actief gebruik maximaal de avond haalt, ondermaats. Gelukkig leveren Google en Motorola wel een speciale lader met de Nexus 6, waarmee het toestel enorm rap wordt opgeladen.
Van encryptie tot optimalisatie
De Nexus 6 draait eind 2014 als één van de weinige toestellen op Android 5.0 Lollipop, dat de belangrijkste Android-update in jaren is. Lollipop spat echt van het amoled-scherm af. Je begrijpt direct waarom Google voor zo`n groot scherm heeft gekozen, want de kleurrijke interface van Lollipop komt echt tot leven op het 6 inch-scherm.
Een belangrijk onderdeel van Lollipop op de Nexus 6 is dat het systeem en jouw bestanden voortaan versleuteld zijn. Door deze versleuteling is eerst een beveiliging als een pincode benodigd om bij bestanden te komen. Hierdoor is jouw data een stuk veiliger, want derden – zoals inlichtingendiensten – kunnen niet meer onopgemerkt door jouw bestanden snuffelen.
Volgens verschillende tests zou dit de prestaties van de smartphone aanzienlijk negatief beĂŻnvloeden, maar daar merk ik vooralsnog niets van. Ook in de praktijk merk je niets van de encryptie. Alleen bij het opstarten van Android moet je een pincode invoeren om je bestanden te ontsleutelen en Android op te starten. Dat is het.
Om in de beveiliging te blijven; de nieuwe Lollipop-ontgrendelmodus waarbij je een ‘vertrouwd gezicht’ in kunt stellen werkt uitstekend. Omdat notificaties met Android 5.0 op je lockscreen worden getoond, blijf je daar wat langer hangen omdat je verschillende meldingen doorneemt. Terwijl je dit doet, kun je instellen dat je gezicht door de frontcamera wordt gescand. Als de Nexus 6 jouw gezicht herkent, wordt het toestel automatisch ontgrendeld. Het lijkt bijna magisch.
Een ander belangrijk onderdeel van Lollipop op de Nexus 6 is de optimalisatie voor het grote scherm. Deze is er namelijk nog niet. Veel Google-apps zijn uitgerekte versies van de originele interface, terwijl het grote scherm van de Nexus 6 zich uitstekend leent om het design van sommige Google-apps aan te passen. Daar laat Google vooralsnog enkele steken vallen, en het lijkt erop dat hier niet snel verandering in komt.
→ Alles over Lollipop lees je in onze uitgebreide Android Lollipop review
Uitstekende kiekjes (met genoeg licht)
De camera is naast het scherm de belangrijkste upgrade van de nieuwe Nexus-smartphone. Het Motorola-toestel heeft een 13 megapixel-camera met optische beeldstabilisatie, waardoor foto`s snel achter elkaar kunnen worden geschoten.

De kwaliteit van foto’s is prima als je genoeg zonlicht hebt, maar met minder licht presteert de camera beduidend minder dan die van concurrenten. Ook merk ik dat de lens niet altijd even snel scherp stelt, waardoor snel een foto maken soms een beetje lastig is. Maar als het zonlicht goed is en de focus meewerkt, kun je uitstekende kiekjes schieten.

De led-flitser van de Nexus 6 is één van de weinige flitsers die niet per se alle foto`s onbruikbaar maakt. De camera schiet met gebruik van de flitser redelijk goede foto`s, waarbij de kleuren grotendeels natuurgetrouw blijven. Een fijne toevoeging.

De kwaliteit van de camera aan de voorzijde is verre van indrukwekkend. Terwijl fabrikanten de afgelopen tijd hun smartphones hebben voorzien van prima frontcamera’s, blijft de Nexus 6 opgescheept zitten met een zeer matige 2 megapixel-camera. Goed genoeg om te videobellen, maar een toffe selfie schieten is met deze camera een vrij lastige opgave.
Conclusie Nexus 6 review
De Nexus-smartphonelijn was de afgelopen jaren populair vanwege twee belangrijke redenen: de toestellen zijn goedkoop en draaien op een kale versie van Android, die ook als eerste de updates krijgt. Laatstgenoemde blijft met de Nexus 6 behouden, maar de lage prijs is voortaan verleden tijd.
Met een adviesprijs van 649 euro richten Google en Motorola zich op een doelgroep die voornamelijk smartphones in combinatie met een abonnement koopt, want weinig mensen geven een kleine 700 euro uit aan een los toestel. En dat is vreemd, want de Nexus 6 is niet eens door de grote Nederlandse providers in het assortiment opgenomen.

Niet alleen de prijs wordt een drempel voor consumenten, ook het formaat is voor velen te groot. En daarmee heeft Google willens en wetens twee grote obstakels voor zichzelf gecreëerd, ondanks dat de Nexus 6 gewoonweg een hele goede smartphone is. De Nexus-liefhebber, en dat is een relatief kleine groep, zal het formaat en de high-end-prijs hoogstwaarschijnlijk voor lief nemen. Zij verkiezen de kale versie van Android boven alles, en willen als eerste de nieuwste Android-updates.
De Nexus 6 is niet zo aantrekkelijk voor consumenten
Maar het mag duidelijk zijn dat de Nexus 6 voor het eerst sinds twee jaar een stuk minder aantrekkelijker is voor consumenten. Niet alleen door het grote scherm en hoge prijs, maar ook omdat het Nexus- en Motorola-merk niet zo populair zijn in Nederland, en Google geen geld uitgeeft aan een reclamecampagne voor de Nexus 6. En dat is zonde, want op deze manier komen veel minder mensen in aanraking met Googles Android-versie. Dat is een ontwikkeling die je als Google én Android-liefhebber niet graag ziet.
Nexus 6 hands-on video
Nexus 6 kopen met abonnement
Wil je de Nexus 6 bestellen in combinatie met een abonnement, dan vind je hieronder daarvoor de beste aanbiedingen. Deze worden dagelijks geactualiseerd.

Motorola Nexus 6 prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Motorola Nexus 6 prijzen. Bekijk alle Motorola smartphones.
Alle Motorola smartphones met prijzenMeer opslag nodig? Hieronder vind je de beste Nexus 6 aanbiedingen voor het model met 64GB.

Motorola Nexus 6 prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Motorola Nexus 6 prijzen. Bekijk alle Motorola smartphones.
Alle Motorola smartphones met prijzen