De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Nexus 6P Review: de beste Android-smartphone van het jaar

Redactie
24 november 2015, 21:00
8 min leestijd

Reviewscore

9,5

De Nexus 6P is de beste smartphone van het jaar. Een knappe prestatie van Huawei en Google, die voor het eerst een Nexus-smartphone maken  waar vrijwel niets op is aan te merken.

Lees verder na de advertentie.

Nexus-bezitters hebben de afgelopen jaren moeten lijden. De smartphones hadden slechte camera’s en een belabberde accuduur. Dit jaar introduceert  Google de opvolgers op  de populaire Nexus 5 en veel minder populaire Nexus 6. Laatstgenoemde was niet zo gewild  wegens zijn prijs en formaat, maar toonde  wel aan  dat Google stappen had gezet om een goede smartphone uit te brengen. Met de Nexus 6P, de officiële opvolger van de grote smartphone, brengt  de zoekgigant  voor het eerst een vrijwel perfecte smartphone uit.

Design en scherm: eindelijk premium

De Nexus 6P is gemaakt van aluminium en is daarmee de eerste Nexus-smartphone van metaal. Het woordt ‘premium’ past voor het eerst bij een Nexus-apparaat, dat de afgelopen jaren toch vooral gekenmerkt werd door het overmatige gebruik van plastic. Ook de Nexus 5X, de opvolger van de Nexus 5, bestaat grotendeels uit dit goedkope materiaal. De Nexus 6P ziet er echt uit als een smartphone van 650 euro, de adviesprijs van het 32GB-model. En dat is een groot compliment.

huawei nexus 6p review

Aan de bovenkant van de achterzijde is een strook glas te vinden. Hier bevinden zich onder andere de camera, flitser, nfc-chip en verschillende antennes. De glazen plaat steekt een beetje uit, waardoor je een kleine bolling hebt aan de bovenkant van de smartphone. Het geeft de smartphone een eigenzinnige en ietwat opvallende look. Omdat de nfc-chip daar zit, weet je altijd welk gedeelte van de smartphone je bij een nfc-betaalterminal moet houden. Ook handig.

Het design is opvallend en van hoge kwaliteit

Op de achterkant is ook de vingerafdrukscanner te vinden die snel en accuraat werkt. Je hoeft alleen je vinger op de scanner te leggen en het scherm wordt ontgrendeld. De vingerafdrukscanner zit op een goede locatie, want je houdt je smartphone vrijwel altijd vast met je wijsvinger rond die plek. Als je de Nexus 6P uit de broekzak haalt, kun je ‘m direct ontgrendelen – nog voordat hij  helemaal uit de broekzak is. Alleen als je de smartphone met zijn rug op de tafel legt, moet je ‘m oppakken om te ontgrendelen, maar daar raak je snel genoeg aan gewend.

nexus 6p review

De voorkant bestaat uit een groot 5,7 inch-scherm dat door de stereospeakers symmetrisch oogt. Het amoled-scherm heeft  een QHD-resolutie van 2560 bij 1440 pixels en oogt prima. De kleuren zijn wel ietwat verzadigd, maar dat zullen velen juist een positieve eigenschap vinden. Een amoled-scherm biedt wel uitstekende zwartwaarden, wat nog steeds prachtig oogt. Ik vind het scherm iets te groot, maar iedereen met wat grotere handen zal er weinig last van hebben.

Het geluid van de stereospeakers aan de boven- en onderkant kan flink omhoog worden geschroefd en in de bovenste speaker is zelfs een led-lampje verstopt. Dat  kan in een kleur oplichten om aan te geven dat je een notificatie hebt: groen voor bijvoorbeeld een WhatsApp-bericht.

Hardware: zeer krachtig

De Nexus 6P is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 810-chip met een octacore-processor, 3GB aan RAM en 32, 64 of 128GB aan opslagruimte. De combinatie van de octacore-processor en 3GB RAM zorgt voor een vloeiende gebruikerservaring, waarbij de software niet hapert en apps snel opstarten. De Chrome-browser vertoont hier en daar tijdens het scrollen helaas wat haperingen, maar dat ligt eigenlijk niet aan de smartphone.

huawei nexus 6p review

Aan de onderkant van het toestel is een usb-c-poort te vinden, die gebruikmaakt van de nieuwe usb 3.0-standaard. Dit betekent dat je heel snel bestanden kunt overzetten en dat de smartphone snel wordt opgeladen. De Nexus 6P gaat van enkele procenten binnen een uur naar de honderd en biedt ook de mogelijkheid om in een kwartiertje gewoon 20 tot 25 procent erbij te krijgen.

Usb-c is de toekomst, maar zorgt nu nog voor problemen

Usb-c is de toekomst, maar op dit moment zorgt het vooral voor problemen. De Nexus 6P wordt namelijk geleverd met een usb-c-kabel die aan twee kanten een usb-c-stekker heeft. Je kunt de smartphone  dus alleen opladen met de bijgeleverde kabel en oplader, en  hem  niet in de usb-poort van de computer steken. Als je de Nexus 6P – of een andere smartphone met een usb-c-poort – overweegt, koop er dan een usb-c-kabel met een normale usb-stekker eraan. Zo kun je hem  toch nog opladen via je pc, laptop of externe oplader.

Software: pure versie van Android Marshmallow

De software is het sterkste  punt van Nexus-toestellen. Elke Nexus wordt geleverd met Googles Android-variant, die flink is uitgekleed en soepel werkt. Daarnaast krijg je als allereerste de firmware-updates en maandelijkse beveiligingsupdates. De Nexus 6P draait vanuit de doos op de laatste versie van Android en in onze uitgebreide Android Marshmallow review kun je alles lezen over dit besturingssysteem. Hierna zullen we enkele belangrijke features uitlichten.

Marshmallow verandert niet veel aan het uiterlijk van Lollipop. De app-drawer scrolt horizontaal in plaats van verticaal en er zijn meer instellingen voor de handige Niet Storen-modus. Je kunt nu kiezen tussen prioriteitsmodus (alleen specifieke bellers en apps), alleen alarmen of totale stilte. Het is een feature die je helemaal naar wens kunt instellen. Ik gebruik dan ook dagelijks de prioriteitsmodus om alle meldingen van apps te negeren en bellers wel te laten klinken.

Een andere belangrijke vernieuwing is Google Now on Tap, een nieuwe manier om sneller informatie te krijgen over hetgeen dat je op je scherm ziet. Als je even op de homeknop drukt, wordt Now on Tap geactiveerd en zoekt het relevante informatie bij hetgeen dat op je scherm wordt getoond. Lees je een berichtje over de nieuwe Star Wars-film? Met een druk op de knop krijg je meer informatie te zien, zoals een trailer op YouTube. Now on Tap kun je instellen door de systeemtaal op Engels te zetten. Activeer  je vervolgens de Nederlandse taal voor het toetsenbord, dan kun je de smartphone gebruiken met Now on Tap.

nexus 6p review

De twee laatste noemenswaardige vernieuwingen in Marshmallow zijn de app-permissies en automatische back-up voor apps. Dat laatste  is handig omdat je bij jouw volgende toestel al je apps mét data (zoals inlogs voor Twitter en Facebook) kunt herstellen, de app-permissies geven je meer controle over de rechten die een app heeft. Wil je niet dat Facebook je contactenlijst scant? Dan blokkeer je Facebooks toegang tot jouw contacten. Ook wordt de smartphone standaard versleuteld, waardoor derden geen toegang tot jouw bestanden kunnen krijgen zonder je pincode, wachtwoord of patroon te weten.

Camera: snel en goed

De Nexus 6P is van dezelfde camera als de Nexus 5X voorzien: een 12,3 megapixel-camera met een dubbele ledflitser en laser autofocus. Laatstgenoemde werkt middels een laserstraal die snel bepaalt waar objecten zich bevinden. Zo kun je razendsnel scherpstellen en in de meeste gevallen resulteert dit ook tot betere foto’s. De kwaliteit van de camera is te vergelijken met die van de iPhone 6S en Samsung Galaxy S6. De frontcamera is daarbij goed genoeg voor selfies en videobellen.

Google levert de Nexus 6P met een nieuwe camera-app die flink is versimpeld. Met een swipe wissel je tussen foto en video en er zijn maar een paar knoppen aanwezig. Daarmee kun je bijvoorbeeld wisselen naar de frontcamera, een foto maken of de HDR-functie en flitser uitschakelen. Een handigheidje van de app is dat je direct geschoten foto’s kunt bewerken en via allerlei apps kunt delen. Voor de professionelere fotografen: de app ondersteunt geen RAW-foto’s. Daar zul je een andere app voor moeten gebruiken.

nexus 6p review

Soms kan de camera-app een beetje traag aanvoelen. Dat wordt veroorzaakt door de automatische hdr-instelling, die standaard is ingeschakeld. Hdr  maakt drie foto`s en combineert de beste delen uit die kiekjes tot één foto, om zo  het meeste detail in een afbeelding te stoppen. Het kan door dit proces even duren voordat de foto in de galerij verschijnt, meestal enkele seconden. Dit is op zich geen probleem, maar zorgt  soms voor haperingen. De HDR-functie is, als je dit wenst, uit te schakelen.

Accuduur

De accuduur van de Nexus 6P is prima in orde. Op een gemiddelde dag haal ik zo’n vier uur scherm-aan-tijd, waarbij ik de smartphone intensief gebruik. Dat is een stuk beter dan de Nexus 5X en heel acceptabel voor een high-end-smartphone. De Nexus 6P biedt niet de accuduur van de OnePlus 2 of Motorola Moto X Play, maar ik kan voor het eerst zeggen dat een Nexus een goede accuduur heeft.

De Nexus 6P heeft een prima accuduur voor een high-end-smartphone

Toch kan ik het niet laten: Google had meer uit de accuduur kunnen halen. De Nexus 6P heeft eigenlijk  geen QHD-resolutie nodig om een mooi scherm te hebben. Google had ook kunnen kiezen voor een 5,7 inch-scherm met een full-hd-resolutie en zo de accuduur kunnen verlengen. Gelukkig is de 3450 mAh-accu goed genoeg om hier geen al te groot probleem van te maken.

Conclusie Nexus 6P review

Het is Google voor het eerst gelukt om de beste smartphone van het jaar te maken. Huawei heeft hierin een belangrijke rol gespeeld, want de fabrikant heeft de bouwkwaliteit van zijn high-end-modellen ook in  de Nexus 6P doorgevoerd. Er is weinig op de high-end Nexus aan te merken, behalve dat ‘ie voor sommigen misschien iets te groot of met 649 euro (32GB-model) te duur is. Niettemin laat de Nexus 6P zien dat een Nexus-smartphone geen concessies hoeft te doen. Met een fraai design, een goede camera en dito accuduur heb je de  beste hardware met de beste Android-versie. Een betere smartphone kun je dit jaar niet kopen.

Huawei Nexus 6P

Huawei Nexus 6P prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Huawei Nexus 6P prijzen. Bekijk alle Huawei smartphones.

Alle Huawei smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei Nexus 6P
Huawei Nexus 6P

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu