Nexus 7 Review (2013): indrukwekkende kleine tablet

Redactie
14 augustus 2013, 16:36
9 min leestijd
Nexus 7 Review (2013): indrukwekkende kleine tablet

Reviewscore

9

De tweede tablet van Google en Asus moet het succes van de originele Nexus 7 opvolgen. De nieuwe tablet heeft een full-hd-scherm, dunnere en lichtere behuizing en Android 4.3 (Jelly Bean), de laatste versie van Googles mobiele besturingssysteem. Kan de 2013-versie van de enorm succesvolle tablet de verwachtingen waarmaken? Lees het in de gehele Nexus 7 review (2013) op Android Planet.

Lees verder na de advertentie.

De tweede tablet van Google en Asus moet het succes van de originele Nexus 7 opvolgen. De nieuwe tablet heeft een full-hd-scherm, dunnere en lichtere behuizing en Android 4.3 (Jelly Bean), de laatste versie van Googles mobiele besturingssysteem.

Design

De eerste Nexus 7 maakte als één van de weinige tablets gebruik van een speciaal soft-touch materiaal met reliëf dat meer grip biedt dan het vrij gladde plastic. Tegelijkertijd oogt dit materiaal simpel en minimalistisch. De nieuwe Nexus 7 maakt weer gebruik van eenzelfde materiaal, maar nu is de gehele achterkant glad. Ook het Nexus-logo wordt anders weergegeven: op de nieuwe tablet pronkt het logo horizontaal over de lengte van de tablet. Als je de Nexus 7 in landschapsmodus vasthoudt, is het Nexus-logo tussen je handen duidelijk te zien.

nexus7-2

De tablet is iets langer dan de originele Nexus 7, maar wel een stuk dunner en lichter. Het gewicht is met 50 gram verlaagd naar 299 gram en daarmee weegt het apparaat vrijwel niets. Zodra je de Nexus 7 meeneemt, heb je niets eens meer door dat je ‘m bij je hebt. Dat komt de draagbaarheid van een tablet echt ten goede: een belangrijk onderdeel van de Nexus 7 en vele andere 7 inch-tablets.

nexus7-nieuwoud

Daar komt ook nog eens bij dat de Nexus 7 zo’n 2 millimeter dunner is dan zijn voorganger. Dat lijkt weinig, maar in de praktijk is dit verschil direct te merken als je de tablet voor de eerste keer vasthoudt. Het gewicht is goed over de gehele tablet verdeeld en de Nexus 7 ligt door de ronde hoeken aan de zijkant erg goed in de hand.

Hoewel de schermrand (bezel) van de Nexus 7 is verkleind, blijven Google en Asus vasthouden aan de grote zwarte stroken aan de boven- en onderkant. Dit geeft de tablet wel een beetje een apart uiterlijk. Zo heb je een vrij dunne en charmante tablet, maar als het scherm wordt ingeschakeld vallen de zwarte ruimtes aan de bovenkant en onderkant plotseling enorm op. Die zwarte stroken hebben echter ook een belangrijke functie: volgens Google rusten daar de handpalmen op als de Nexus 7 in landschapsmodus wordt gebruikt. Zo raak je nooit per ongeluk het scherm aan, een probleem dat bij veel tablets voorkomt.

Scherm

Google en Asus willen met het scherm hoge ogen gaan gooien. Het 7 inch-scherm van de Nexus 7 heeft een full-hd-resolutie van 1920 bij 1200 pixels. Dat zorgt ervoor dat er op een dergelijk klein scherm van 7 inch enorm veel pixels te zien zijn. Door de pixeldichtheid van 323 pixels per inch (ppi) zijn er geen individuele pixels waar te nemen en kan het scherm zich meten met de schermkwaliteit van de HTC One (468 ppi) en is een zichtbare, doch kleine verbetering ten opzichte van de iPad met retinanscherm (264 ppi). De vorige Nexus 7 had een ppi van 216.

De helderheid en het kleurcontrast zijn bij de Nexus 7 dik in orde. De kleuren spatten van het scherm zonder enorm verzadigd te zijn. Het valt daarbij op dat tekst in apps als Play Books en Pocket enorm scherp op het scherm wordt weergegeven. Ook hd-video’s in 720p worden mooi op het scherm vertoond. En het knapste dat Google en Asus weten te presteren is om een haarscherp full-hd-scherm is een vrij goedkope tablet te krijgen.

Hardware

De Nexus 7 is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 600-chip met een 1,5GHz quadcore-processor. De tablet haalt met Geekbech 2 een gemiddelde score van 2800. Ter vergelijking: de vorige Nexus 7 behaalde een gemiddelde van 1479 en de Nexus 10 heeft een score van zo’n 2433. De hoge score merk je ook in de praktijk: de tablet vliegt door de Android-software heen. Dit komt grotendeels door de uitstekende Snapdragon 600 die in combinatie met 2GB aan werkgeheugen voor meer dan genoeg kracht zorgt.

nexus7-3

Daarnaast is de wifi-versie van de Nexus 7 voorzien van twee camera’s, het energiezuinige Bluetooth 4.0 en 16 of 32GB aan interne opslagruimte. Ook is er een accu van 3950 mAh aanwezig en kan de tablet via de Qi-technologie draadloos worden opgeladen. Een andere interessante eigenschap van de Nexus 7 is de plaatsing van de speakers. De tablet is voorzien van twee speakers aan de uiteinden van de achterzijde die zeer luid en duidelijk klinken. Als de tablet in landschapsmodus wordt gehouden, zorgt de gebruiker er met zijn handen voor dat het geluid nog beter klinkt omdat zijn handen een natuurlijke klankkast rondom de speakers vormen.

Software

De software die op de Nexus 7 draait, is geheel stock. De tablet wordt vanuit de doos met Android 4.3 geleverd en na de installatie van een enkele kleine update, is het apparaat klaar voor gebruik. Naast een nieuwe wallpaper verschilt er niet veel van de Android 4.3-update voor de Nexus 4 en andere Nexus-apparaten. De laatste versie van Jelly Bean brengt een verbeterde camera-app waardoor gebruikers de camera met één hand kunnen bedienen, het energiezuinige Bluetooth Smart – handig voor bijvoorbeeld accessoires -, grafische verbeteringen en beperkte gebruikersprofielen, waarbij laatstgenoemde voor tablets het belangrijkste is.

De gebruikersprofielen werden met Android 4.2 geïntroduceerd, maar eigenlijk waren ze niet ‘af’. Dit kwam grotendeels omdat het gebruikersprofiel alles kon doen en laten wat op de tablet mogelijk was. Hoewel het handig is om een tweede gebruikersaccount voor je partner aan te maken, willen kinderen natuurlijk ook graag met de tablet spelen. Dat kan met Android 4.3 en de nieuwe Nexus 7: je stelt een beperkt gebruikersprofiel in, bepaalt welke apps en systeemgedeelten toegankelijk zijn en beveiligt je eigen gebruikersprofiel met een wachtwoord, code of patroon. Zo kun je de tablet ook kind-, collega- of kennisvriendelijk maken.

Het full-hd-scherm is ook een enorme uitkomst voor de software. Door meer pixels in een scherm te stoppen kan er meer worden weergegeven zonder dat de content onscherp gaat ogen. Zo is het lezen van boeken een genot op de Nexus 7 en zijn apps als Pocket erg fijn om te gebruiken. Hoewel veel apps nog geen gebruikmaken van een full-hd-resolutie (waaronder Twitter en Facebook), worden de apps die het wél doen een stuk verbeterd ten opzichte van kleinere resolutieweergaves. Ook het browsen is fijn om een dergelijk scherm: websites worden veelal op normale grootte – en dus niet de mobiele versie – weergegeven en vanwege de wifi-verbinding is dat vaak geen probleem.

De software wordt geleverd met de standaard apps van Google. Zo heb je direct de beschikking over Play Games, Play Books, Google Currents, Google Earth en nog een reeks aan andere apps. Het is altijd mogelijk om de apps uit te schakelen waardoor ze niet meer op de tablet zichtbaar zijn. Verder houdt Google de tablet zo schoon en snel mogelijk en dat merk je in het gebruik: Android 4.3 in combinatie met de hardware van de Nexus 7 is razendsnel. De tablet heeft tijdens het gebruik geen één keer gehaperd en zelfs het installeren en updates van verschillende apps terwijl we Rayman Jungle Run aan het spelen waren, maakte voor de snelheid van de game helemaal niets uit.

Een voordeel van de Nexus-software is dat alles minimalistisch oogt. Je ziet hoe Google zijn mobiele besturingssysteem wil laten overkomen: zo simpel en duidelijk mogelijk. De Nexus 7 maakt gebruik van on-screen knoppen, respectievelijk de terug-, home- en multitask-knop, en dat zijn voor Android 4.1 en hoger dé beste knoppen om te hebben. Veel fabrikanten houden zich nog steeds aan de optieknop, maar die is – gelukkig – bij veel apps al verleden tijd vanwege de optieknop binnen de apps. Daarnaast krijgen Nexus-gebruikers als eerste de laatste Android-updates: een onderdeel dat voor velen erg belangrijk en soms zelfs doorslaggevend is.

Camera

IMG_20130814_150131

De nieuwe Nexus 7 heeft, in tegenstelling tot de vorige, wél een camera aan de achterzijde. De 5 megapixel-camera is samen met de 1,2 megapixel-camera aan de voorzijde niet echt speciaal, maar geeft de gebruiker wel de mogelijkheid om op twee verschillende manieren (voor- en achterzijde) te videobellen. Dit is in lijn met de uitspraken van Google dat een tablet niet bedoeld is om foto’s mee te maken, en dat de camera’s aan boord hooguit voor videobellen gebruikt moeten worden.

Batterijduur

De Nexus 7 is via de Qi-standaard draadloos op te laden. Dit zorgt ervoor dat degenen met een draadloze oplaadpad de tablet sneller en gemakkelijker opladen. Je hoeft de tablet alleen op de draadloze oplader te leggen en het opladen begint automatisch. Een simpele maar enorm nuttige toevoeging, mede vanwege de tegenvallende batterijresultaten van de Nexus 7.

nexus7-4

Het heldere full-hd-scherm is bij volledige schermhelderheid echt funest voor de batterijduur van de Nexus 7. Het is zelfs zo erg dat het scherm op volle helderheid binnen enkele uren de gehele batterij leegslurpt. Google raadt daarom aan om de automatische schermhelderheidsinstellingen te gebruiken die op basis van het type licht de helderheid van het scherm bepaalt. Met deze instelling wordt de batterijduur verlengd naar zo’n acht tot negen uur gebruikt, maar veel meer valt er niet uit de batterij van 3950 mAh te persen. En dat is zonde, want de batterijduur van concurrenten en zelfs de vorige Nexus 7 is enkele uren beter.

Extra: problemen met gps/bouwkwaliteit?

Vanwege de negatieve berichten rondom de nieuwe Nexus 7: de gps werkt hier voor een geruime tijd zonder problemen (boven de dertig minuten) en de bouwkwaliteit is helemaal in orde. Onze Nexus 7 heeft één dode subpixel, maar deze is nauwelijks zichtbaar en vormt geen duidelijk negatief punt voor alle Nexus 7-tablets.

Conclusie Google Nexus 7 review

De Nexus 7 is een geslaagd vervolg op de beste Android-tablet van 2012, zijn voorganger. Daarmee is de nieuwe Nexus 7 de beste Android-tablet die op dit moment verkrijgbaar is en waarschijnlijk ook de beste Android-tablet van 2013. Hoewel de batterijduur een beetje tegenvalt, is de verbeterde versie van de tablet van Google en Asus op veel punten een schot in de roos. Zo is het full-hd-scherm ongeëvenaard in de 7 inch-tabletmarkt, zijn de software en bijkomende updates voor veel Android-gebruikers een verademing en is de bouwkwaliteit met grote stappen vooruitgegaan. Google laat nogmaals zien hoe goed het juiste Android op de juiste hardware kan draaien. Dat Google de Nexus 7 voor een adviesprijs van 229 dollar voor het 16GB wifi-model verkoopt, kan met dergelijke specificaties alleen maar worden bejubeld. Google zit met zijn prijzen zo laag dat velen een dief van hun eigen portemonnee zijn als ze een andere Android-tablet aanschaffen. Dat je dan ook nog eens voor het bedrag de beste Android-tablet van dit moment in huis haalt, is dan logischerwijs enorm mooi meegenomen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Asus Nexus 7
Asus Nexus 7

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's