Android Planet test: de nieuwe generatie Nest-producten

Redactie
19 februari 2016, 19:00
8 min leestijd
Android Planet test: de nieuwe generatie Nest-producten

Reviewscore

8

Een jaar geleden testte Android Planet de slimme test Nest van Google en was daarover niet onverdeeld positief. Tijd voor een nieuwe  generatie Nest-producten: de Thermostat,  Protect 2 en Cam.  

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe  generatie Nest review

Eind 2015 bracht Nest de derde generatie van de slimme thermostaat Nest, Nest Protect 2 en Nest Cam in de Benelux uit. Wij hebben  de apparaten de afgelopen tijd grondig getest en onze ervaringen lees je in  deze nieuwe  generatie Nest review.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Roel van Hout.

Derde generatie Nest  Thermostat: weer  iets slimmer

Voor de derde generatie van de Nest Thermostat  betaal je in de Benelux  249 euro. Daarvoor krijg je een thermostaat die overweg kan met OpenTherm-installaties en stadsverwarming, de warmwatervoorraad kan aansturen, een groter scherm heeft en nog net iets slimmer is dan de vorige generatie. Aangezien het installeren nog net zo makkelijk gaat als de vorige keer, verwijzen we je hiervoor terug naar onze eerste  review.

nieuwe generatie nest review

Helaas  is mijn cv  niet compatibel met alle functionaliteiten van de Nest Thermostat. Zo is deze niet OpenTherm en kan Thermostat  mijn warmwatervoorraad niet aansturen. De enige mogelijkheid is om op afstand de cv-ketel  aan- of uit te zetten. Eigenlijk maakt dit het apparaatje een luxe aan/uit-thermostaat, met minder opties dan een modulerende thermostaat. Het zou fijn zijn als Nest niet alleen OpenTherm, maar ook andere communicatieprotocollen zou ondersteunen.

Design en scherm

Het display van de nieuwe Nest Thermostat is 40 procent groter  en heeft een hogere resolutie van 480 bij 480 pixels, waardoor hij beter afleesbaar is. Ook  springt de thermostaat sneller aan als je langsloopt dankzij een functie die Nest `Farsight` noemt. Wanneer je een kamer binnenloopt waar het apparaat hangt, licht het scherm op en kun je de tijd (analoog of digitaal) of de temperatuur aflezen. Het uiterlijk is prettig en past binnen zo’n beetje ieder interieur. Enige minpunt is het goedkoop ogende afdekplaatje voor aan de muur.

nieuwe generatie nest review

‘Auto-afwezig’

Een nadeel aan de Nest thermostaat is dat deze overschakelt naar  ‘auto-afwezig’ als je enkele uren niet in zijn zicht bent.  Een lekker avondje bankhangen of in bad liggen, kan zo resulteren in een kouder huis terwijl je wel aanwezig bent. Dit probleem was ook al aanwezig bij de vorige generatie.

De  oplossing is om in alle ruimtes een Nest rookmelder met aanwezigheidssensoren op te hangen, maar dat is ons te veel van het goede. Een app van een andere partij, genaamd Away Smarter for Nest, biedt wel de gewenste de oplossing. Hij  detecteert of je  smartphone in huis aanwezig is en laat de thermostaat weten  dat hij niet automatisch op auto-afwezig moet overstappen.

Verder werkt de auto-afwezigfunctie erg prettig. Ben je deur uit en vergeten de thermostaat terug te zetten, dan gaat hij na een uur  naar een vooraf ingestelde temperatuur. Wil je dat liever niet, dan kun je dat in de instellingen van de thermostaat aanpassen. Via de app laat je de thermostaat  weer aanslaan, zodat je huis warm is als je thuiskomt.

Slimme thermostaat

De Nest-app werkt fijn, maar is minder  veranderd dan gehoopt. Zo missen we nog steeds notificatie-opties, bijvoorbeeld wanneer auto-afwezig wordt ingeschakeld of je boven je gemiddelde verbruik zit. Google heeft wel  het uiterlijk aangepast, waardoor je nu in één oogopslag de temperatuur (binnen en buiten) en luchtvochtigheid ziet.

Verder is het hamburgermenu vervangen door drie tabbladen. Hier kun je kiezen voor ‘verwarmen’, waarmee je je thermostaat uitzet of bij een OpenTherm-installatie verder bedient; ‘schema’, waar je je energieverbruik voor de gehele week instellt en ‘geschiedenis’, waar je ziet hoelang jouw thermostaat heeft gebrand en of er bijzondere omstandigheden waren.

Sowieso neemt Nest slim dagelijkse  weersvoorspellingen mee. Dit lijkt iets verbeterd te zijn ten opzichte van de tweede generatie. Vriest het buiten onverwacht hard en heb je voor de ochtend een bepaalde temperatuur ingesteld, dan springt hij eerder aan om te zorgen dat het lekker behaaglijk is als je opstaat. Omgekeerd geldt hetzelfde. Een lekker  zonnetje voorspeld? Dan zorgt Nest dat er geen onnodige energie verspild wordt.

De Nest Protect 2: meer dan een rookmelder

Naast de thermostaat hebben we ook de slimme rookmelder van Nest gekoppeld. Die is te bedienen met dezelfde app en kost 199 euro.  Installeer de beveiligingsplaat op de muur waar je de rookmelder wilt gebruiken, ga in de app naar instellingen en kies voor ‘product toevoegen’. Volg het stappenplan, scan de qr-code en selecteer  het juiste wifi-netwerk. Nu hoef je de Nest Protect alleen nog aan te sluiten op de plaat en klaar is Kees.

nieuwe generatie nest review

Via de app of door op het rookmelder te drukken, activeer je de testmodule.  Er klinkt dan een stem die vermeldt dat het om een test gaat en vervolgens gaat het alarm af.  Het alarm is vrij hard en geeft aan of de rookmelder naar behoren werkt.

Uitgebreide mogelijkheden

De rookmelder komt met meer dan alleen een alarm en biedt via Nest Sense in de Nest-app allerlei slimme toevoegingen. Denk aan  bewegingssensoren die  voorkomen dat de thermostaat overschakelt naar ‘auto-afwezig’. Ook handig is de rookmelder voor verlichting zorgt als je in het donker of  in een situatie met veel rook voorbij loopt.

De rookmelder waarschuwt voor rook, te hoge  koolmonoxideniveaus of andere  verhogingen in waardes. De rookmelder communiceert zelf met kleuren, maar toont  ook meldingen in de app om je op de hoogte te stellen.

Heel veel batterijen

Onze  Nest Protect is draadloos en werkt op (veel) batterijen. Er is ook een bedrade versie te verkrijgen. Om niet opeens met een niet werkende rookmelder te zitten, worden  periodieke controles uitgevoerd, waarbij je een rapport krijgt over de  status van je rookmelder(s), de batterijen en de verbinding met wifi. Deze controles worden uitgevoerd wanneer Nest denkt dat je niet thuis bent, aangezien ook het alarm zelf wordt getest.

nieuwe generatie nest review

De Nest Cam: dure babyfoon

De drie-eenheid van Nest wordt gecomplementeerd door de Cam, een kleine beveiligingscamera die 199 euro kost en net als de thermostaat en rookmelder werkt met de Nest-app. Steek de stekker in, doorloop de stappen in de app en de Nest Cam is klaar voor gebruik.

nest cam2

Verschillende tijdzones

De Nest-app laat je schema’s instellen en bepalen wanneer de Cam actief moet zijn. Via de app en e-mail  word je op de hoogte gehouden van de activiteiten die de beveiligingscamera  registreert. Vind je iets verdacht, dan schakel  je naar de  app om te zien wat er gebeurt. Het is mogelijk om in te zoomen,  maar dit gaat wel ten koste van de beeldkwaliteit. De kwaliteit van de video-opname is  in te stellen op 360p, 720p of 1080p. Ook in het donker is het beeld goed en de camera detecteert zelf of hij op dag- of nachtstand dient te staan.

Wil je niet alleen beelden streamen maar ook opslaan,  dan dien je voor tien euro per maand een abonnement op Nest Aware af te sluiten. Dit is een clouddienst waarin je de video’s voor een in te stellen aantal dagen bewaart. Van deze video’s kun je weer fragmenten downloaden. Een goede toevoeging zou zijn dat je, ook zonder abonnement,  in ieder geval een  foto kunt maken van de beelden in de app wanneer er iets gebeurt.

Zonder abonnement kun je wel de Nest Cam als luidspreker gebruiken.  Zo kun je eventuele dieven afschrikken, door te laten weten dat je ze kunt zien, maar het maakt de Cam ook geschikt als babyfoon of camera om je kinderen in een andere ruimte in de gaten te houden. Je kunt ze zien én berispen als  ze iets doen wat niet mag.

Het Nest-ecosysteem

De Nest thermostaat, rookmelder en camera kunnen op verschillende manieren met elkaar samen werken, en dat is zeker een toegevoegde waarde.  Zo kan de rookmelder  aan je thermostaat doorgeven wanneer je thuis bent, zodat je niet onverwacht in de kou komt te zitten. Tevens kan de camera automatisch beginnen met filmen als de rookmelder brand of rook detecteert. Vervolgens zet de thermostaat de verwarming uit en krijg je een waarschuwing op je smartphone. Vernuftig.

Conclusie nieuwe generatie Nest review

De producten van Nest zijn prijzig, maar werken eenvoudig en intuïtief. Het instellen gaat eenvoudig en na verloop van tijd herkennen ze jouw gebruik en voorkeuren.  In onze ogen bieden  vooral de thermostaat  en rookmelder  een meerwaarde voor huishoudens,  terwijl de Cam een wat doelgerichter gebruik vraagt – bijvoorbeeld voor de bewaking van een  bedrijfspand. Als thuiscamera is hij aan de dure kant.

De Nest-app vormt de verbindende link tussen de thermostaat, rookmelder en camera en zorgt dat ze slim  met elkaar samenwerken. Toch is er ook ruimte voor verbetering. Zo missen we bij  de  thermostaat meldingen bij onverwachtse situaties en heb je  voor de Cam een duur abonnement nodig om beelden vast te leggen.

De nieuwe generatie Nest-producten is via diverse partijen verkrijgbaar. Hieronder vind je de goedkoopste aanbieders op een rijtje.

ProductWinkelVerzendingVanafprijs
Nest ThermostatCoolblueGratis (binnen 24u)€249,-Bekijken
Nest ThermostatMediaMarktGratis (binnen 24u)€249,-Bekijken
Nest Protect (batterij)CoolblueGratis (binnen 24u)€119,-Bekijken
Nest Protect (batterij)MediaMarktGratis (binnen 24u)€119,-Bekijken
Nest CamCoolblueGratis (binnen 24u)€199,-Bekijken
Nest CamMediaMarktGratis (binnen 24u)€199,-Bekijken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu