De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Nokia 1 review: niet het beste begin voor echte beginners

Thomas Haenen
20 juni 2018, 21:21
8 min leestijd
Nokia 1 review: niet het beste begin voor echte beginners

Reviewscore

6,5

De Nokia 1 loopt op Android Go, software geoptimaliseerd voor de allergoedkoopste hardware. Daarmee zetten Nokia en Google flinke stappen ten opzichte van oude budgetsmartphones, maar de meeste gebruikers kunnen beter even doorsparen.

Lees verder na de advertentie.

Lees onze Nokia 1 review

Goedkoop is duurkoop, wordt vaak gezegd, en zeker bij smartphones was dat de afgelopen jaren vaak het geval. Ging je voor een budgettoestel van minder dan 150 euro, dan liep je binnen no-time tegen problemen aan. Van trage apps tot slechte camera’s tot accu’s die na een paar uur leeg waren: no way dat je het twee jaar met zo’n smartphone volhoudt.

Dat terwijl er echt wel een markt is voor de allergoedkoopste smartphones. Van senioren die toch bereikbaar willen zijn op WhatsApp, tot jongeren die een stevig festivalmobieltje willen hebben, tot honderden miljoenen gebruikers in opkomende landen: niet iedereen heeft honderden euro over voor een toestel. Om die mensen tegemoet te komen lanceerde Google onlangs Android Go, een speciale versie van Android voor telefoons met zwakke hardware. De Nokia 1 is één van de eerste smartphones met die nieuwe software. Maar wat is er dan precies anders?

Nokia 1 review

Dit doet Android Go anders

Met Android Go heeft Google talloze optimalisaties voor minder krachtige hardware doorgevoerd. Waar je op smartphones met 8GB opslagruimte normaal hooguit 2GB vrij hebt, heeft de Nokia 1 zo’n 5GB vrij. Ook starten apps gemiddeld zo’n 15 procent sneller op. Daarnaast staat standaard de Data Saver-optie aan in alle mogelijke apps. Die zorgt ervoor dat apps niet zomaar data op de achtergrond verbruiken.

De grootste wijziging zit ‘m in de apps dat Google meelevert. Er zijn Go-versies van veel bekende apps aanwezig, zoals Google Maps Go en Gmail Go. Deze vereisen minder opslagruimte en proberen ook je mobiele dataverbruik te beperken. Daarnaast ontbreken veel animaties en grafisch intensieve elementen, want dan loopt de applicatie soepeler.

Neem bijvoorbeeld Google Maps Go. De app heeft een seconde of twee nodig voor hij is opgestart, maar biedt vervolgens wel navigatie-opties te voet, in de auto of met het openbaar vervoer. Zoek je naar een restaurant uit de buurt, dan verschijnt er wat minder beeldmateriaal en meer tekst in beeld om je data te sparen. Functioneel maakt het dus vrijwel geen verschil. Binnenkort kun je een uitgebreide Android Go review van ons verwachten, waarin we alle wijzigingen bespreken.

Aanpassingen niet altijd voldoende

De apps hebben misschien niet alle features, maar wel de belangrijkste. Die ontbrekende animaties mis je ook niet. Apps die ze wel hebben, blijven er zo vaak op haperen dat ze al snel irriteren. Uiteindelijk blijft er een hele sterke basis over. Helaas loopt de Nokia 1 zelfs met alle aanpassingen van Android Go nog niet zo soepel als je zou willen. Geregeld komt het voor dat het toestel je veegbewegingen of aanrakingen niet registreert, omdat een app alle processorkracht opslurpt.

Tijdens het kijken van een video, het spelen van games of het updaten van apps duurt het al gauw meerdere seconden voor de Nokia 1 reageert. Natuurlijk moet je van een budgettoestel niet teveel verwachten, maar voor een paar tientjes meer heb je tegenwoordig al een smartphones met prima prestaties.

Nokia 1 review

Zelfde vlotte updates en volledige ondersteuning

Het grootste pluspunt van de Nokia 1 is het uitstekende updatebeleid van de Finse fabrikant. Met deze smartphone van slechts een paar tientjes kun je nog steeds rekenen op maandelijkse beveiligingsupdates. Bovendien wordt het toestel later dit jaar bijgewerkt naar Android P. Dat terwijl veel fabrikanten hun budgetsmartphones gewoon op de markt dumpen en er vervolgens nooit meer naar omkijken.

Sterker nog: de Nokia 1 loopt hiermee zelfs voor op enkele van de duurste smartphones van dit moment. Bij sommige peperdure vlaggenschepen van bijvoorbeeld LG en HTC worden beveiligingsupdates hooguit eens per kwartaal uitgerold, en zit je al gauw een vol jaar te wachten op nieuwe versies van Android. Nokia laat duidelijk zien dat je echt niet meer hoeft te betalen voor goede ondersteuning.

Design en scherm

Het design van de Nokia 1 doet denken aan de oude Nokia’s van tien, vijftien jaar geleden. De behuizing is van stevig, felrood plastic – al is er ook een zwarte versie beschikbaar. Hip en modern zouden we het niet noemen, maar stevig is het wel. Het plastic is lekker dik, waardoor de Nokia 1 voelt als een smartphone die tegen een stootje kan.

Nokia 1 review

Bovendien is de Nokia 1 klein en handzaam, mede dankzij het 4,5 inch-scherm. Vrijwel alle smartphones hebben tegenwoordig een scherm van meer dan 5 inch. Op het compacte scherm komen websites en video’s niet helemaal tot hun recht, maar dat komt vooral door de lage resolutie van 854 bij 840 pixels. Daardoor zijn individuele pixels prima met het blote oog te onderscheiden, en beelden zien er simpelweg niet zo goed uit.

Het grootste bezwaar is de helderheid van het scherm. In de volle zon is de Nokia 1 nauwelijks af te lezen. Het scherm reflecteert ontzettend en zodra je het een beetje verkeerd van je af kantelt, is het al gauw verkleurd of te donker.

Camera: niet voor je mooiste momenten

Je begrijpt hopelijk ook wel dat een smartphone van minder dan 100 euro geen geweldige camera heeft. De 5 megapixel-camera achterop schiet wazige foto’s, die al gauw overbelicht zijn. Dit is geen camera om de mooiste momenten op vast te leggen. Weet je de camera goed stil te houden en is er voldoende buitenlicht, dan is de foto nog redelijk kleurecht. Zoom echter niet teveel in, want het detailniveau valt vies tegen.

De enige ‘luxe’ is de aanwezigheid van een flitser, al helpt het de kwaliteit van foto’s in het donker niet echt. Ook van de selfiecamera van 2 megapixel moet je niet veel verwachten.

Verwijderbare, maar kleine accu

Verwijderbare accu’s zijn inmiddels zeldzaam, maar de Nokia 1 heeft er eentje. Die heeft echter een capaciteit van slechts 2150 mAh: met zo’n klein scherm is er weinig ruimte over voor meer. De zwakke chipset is hierbij juist een voordeel: die heeft ook weinig kracht nodig.

Gebruik je verschillende apps en de browser, dan kom je de dag wel door. Ben je een beginnende gebruiker, zoals vermoedelijk de meeste mensen met deze smartphone, dan zijn er zelfs twee dagen uit te persen. Op stand-by verbruikt de Nokia 1 namelijk nauwelijks stroom.

Nokia 1 review

Gezien de lage prijs mag het geen verrassing zijn dat ondersteuning voor snel opladen ontbreekt. Desalniettemin is de Nokia 1 wel erg langzaam. Het duurt bijna 2,5 uur om de compacte accu weer vol te krijgen. Gebruik je je toestel intensief, dan is het misschien slimmer om een reserve-accu mee te nemen, dan naarstig overal naar een stopcontact te zoeken.

Alternatieven: andere opties twee keer zo duur

In dezelfde prijsklasse als de Nokia 1 zul je maar weinig adequate alternatieven vinden. Fabrikanten als Wiko en Alcatel hebben hun eigen budgetopties, maar die bieden vaak vergelijkbare zwakkere hardware. Bovendien is het updatebeleid wat minder, al loopt bijvoorbeeld de goedkope Alcatel 1X ook op Android Go.

Ben je echt op zoek naar andere opties, dan kun je beter even doorsparen. Voor een paar tientjes meer heb je smartphones met grotere schermen, betere camera’s en krachtigere chipsets. Zoals de Nokia 5.1, vanaf augustus in Nederland te koop. Kost iets meer dan twee keer zoveel, maar nog altijd minder dan 200 euro. Dan heb je opeens wel een 5,5 inch-scherm met full hd-resolutie, meer opslagruimte en een 16 megapixel-camera.

Nokia 1 review

Ook de Huawei P Smart is een goed alternatief. Die is inmiddels voor zo’n 180 euro te vinden, maar dan krijg je bijvoorbeeld wel dubbele camera’s aan beide kanten. Ook de Motorola Moto E5 en Moto E5 Plus, twee budgetsmartphones met grote accu’s, zijn interessante opties. In de E5 Plus zit zelfs een 5000 mAh-accu, waarmee je moeiteloos twee dagen zonder opladen kan. Toegegeven: al deze alternatief zijn al gauw twee keer zo duur. Je krijgt er echter een behoorlijke upgrade voor terug.

Conclusie Nokia 1 review

De Nokia 1 is op z’n best functioneel te noemen. De behuizing is stevig, de camera werkt en het scherm is doorgaans goed afleesbaar. Meer moet je echter niet van het toestel verwachten. De behuizing is vrij lomp en zowel het scherm als de camera zijn onscherp. Goedkoper dan dit worden smartphones niet of nauwelijks gemaakt, en dat merk je.

Wel ben ik onder de indruk van Android Go. Google heeft enkele slimme aanpassingen gemaakt, waardoor de Nokia 1 zelfs met zijn zwakkere hardware nog bruikbaar blijft. Door heel slim de grootste fratsen weg te laten, maar alle functionaliteit te behouden, heb je een complete smartphone-ervaring voor slechts een paar tientjes.

Of de Nokia 1 een smartphone voor jou is, hangt dan ook vooral af van je eigen verwachtingen. Zoek je het allersimpelste mobieltje dat er maar te krijgen valt, en accepteer je daarbij dat je soms wat langer moet wachten om een actie uit te voeren? Dan houd je het prima vol met de Nokia 1. Voor iedereen die modern, vlot gemak zoekt: spaar nog iets langer door.

Nokia 1 kopen?

Wil je de Nokia 1 kopen? Via onze prijsvergelijker helpen we je de beste aanbiedingen te vinden. Zo vind je een losse Nokia 1 bij veel winkels al voor minder dan de adviesprijs van 89 euro. Ook is het toestel in combinatie met een abonnement verkrijgbaar bij zowat alle providers.

Nokia 1 Android

Nokia 1 Android prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Nokia 1 Android prijzen. Bekijk alle Nokia smartphones.

Alle Nokia smartphones met prijzen

Lees het laatste nieuws over Nokia

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Nokia 1 Android
Nokia 1 Android

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu