De Nokia 2 is met een adviesprijs van 119 euro het goedkoopste toestel van het Finse HMD Global. Daarvoor krijg je een stevig gebouwd toestel met snelle updates, maar helaas verpest de trage hardware de gebruikerservaring.
Lees verder na de advertentie.
Hoogwaardig ontwerp
Sinds vorig jaar is Nokia weer helemaal terug op de smartphonemarkt. HMD Global, dat de merknaam van Nokia bezit, bracht verschillende smartphones uit en kwam begin dit jaar met de Nokia 2. Dit is een toestel van slechts 119 euro, voornamelijk gericht op opkomende landen, maar ook in Nederland verkrijgbaar. De belangrijke eigenschap is de grote 4100 mAh-accu, waarmee je meerdere dagen zonder opladen kan.
Te beginnen met het design, dat voor een telefoon van rond de 100 euro opvallend goed in elkaar zit. Een metalen rand omhelst het toestel, terwijl de achterkant van plastic is gemaakt. Het geheel voelt hoogwaardig en vooral stevig aan en kan tegen een stootje.Het is knap dat HMD de telefoon zo degelijk heeft weten te maken. De achterkant is trouwens verwijderbaar (om je simkaart en micro-sd-kaartje te plaatsen), maar de accu is dat niet.
Aan de rechterkant zitten de knopjes voor het volume en aan- en uitzetten van de telefoon. Aan de onderkant vind je de micro-usb-aansluiting, bovenaan zit een koptelefoonaansluiting. De speaker zit links op de achterkant, gaat hard en produceert acceptabel geluid. Een vingerafdrukscanner is niet aanwezig – niet heel onredelijk in deze prijsklasse. Ontgrendelen kan dus met bijvoorbeeld een patroon of pincode.
Goed scherm en schone software
Ook het scherm valt in positieve zin op. De Nokia 2 heeft een 5 inch-display met een resolutie van 1280 bij 720 pixels, wat zorgt voor een pixeldichtheid van 294 ppi. In deze prijsklasse is dat netjes, zeker omdat het scherm prima beelden produceert. Kleuren zien er mooi uit, het scherm is goed afleesbaar in fel zonlicht en afzonderlijke pixels zijn moeilijk te zien. Ook fijn: door het 5 inch-scherm is de telefoon lekker handzaam, waardoor je ‘m makkelijk met één hand bedient.
Een ander pluspunt is de software van de Nokia 2, dat eigenlijk gewoon stock-Android is. Net als bij andere Nokia-smartphones is er geen bloatware aanwezig en heeft HMD Global nauwelijks aanpassingen aan het besturingssysteem gemaakt. Het bedrijf heeft enkel een Ondersteuning-app toegevoegd, waar je de handleiding van de telefoon vindt. Wel is het jammer dat de 2 nog op Android 7.1.1 (Nougat) draait, en nog even moet wachten op versie 8.0 (Oreo).
Daartegenover staat dat de telefoon snel beveiligingsupdates ontvangt: tijdens het schrijven van deze review kregen we de beveiligingspatch van februari binnen. Daarmee is het toestel beter beveiligd dan smartphones die honderden euro’s meer kosten, en dat verdient een compliment.
Hardware is veel te traag
Gezien de lage adviesprijs moest HMD Global natuurlijk concessies doen, en helaas is dit vooral gebeurd bij de hardware. Onder de motorkap zit een verouderde Snapdragon 212-chip met slechts 1GB werkgeheugen en 8GB aan opslagruimte. Het is genoeg om Android vloeiend te draaien, maar daar houdt het eigenlijk wel op.
De Nokia 2 is ronduit traag in gebruik, stottert vaak en heeft zichtbaar moeite om simpele apps als WhatsApp en Gmail vloeiend te draaien. Dat maakt de smartphone bijna vervelend om te gebruiken.
Gelukkig is er hoop aan de horizon, want Nokia heeft aangegeven dat de 2 een update naar Android 8.1 krijgt. Daarmee profiteert het toestel van de geheugenoptimalisaties van Android Go. Dat moet de prestaties van de smartphone verbeteren, wat gezien de 1GB RAM geen overbodige luxe is. Het probleem is echter dat die update nog niet beschikbaar is, en de fabrikant niet heeft laten weten wanneer hier verandering in komt. Op het moment van schrijven hebben we dus niets aan die belofte.
Een ander probleem is de karige hoeveelheid opslagruimte. Van de 8GB is slechts 3,6GB(!) beschikbaar voor de gebruiker. Dat is net goed genoeg is om je favoriete apps en wat spelletjes te installeren, maar voor foto’s, muziek en video’s is vervolgens nauwelijks ruimte. Met een micro-sd-geheugenkaartje (tot 128GB) is het geheugen wel uit te breiden.
Camera verricht geen wonderen
Aan de achterkant van de Nokia 2 zit een 8 megapixel-camera, voorop vind je er eentje van 5 megapixel. Die verrichten geen wonderen, al is dit gezien de lage prijs begrijpelijk. Bij genoeg daglicht produceert de camera acceptabele kiekjes voor bijvoorbeeld WhatsApp en Facebook, maar er ontbreekt zichtbaar scherpte. Ook de kleurweergave schiet vaak de verkeerde kant op. In het donker ogen kiekjes erg korrelig, al helpt de aanwezige led-flitser een beetje.
Ook van de frontcamera hoef je niet veel te verwachten. De sensor heeft moeite met het vinden van de juiste focus, kleuren ogen flets en detail is ver te zoeken. Hetzelfde geldt voor video’s, die worden opgenomen in hd (1280 hij 720 pixels) met een framerate van 30 frames per seconde.
Uitstekende accuduur
Waar de hardware en camera flink tekort schieten, maakt de Nokia 2 veel goed met zijn accuduur. Het toestel heeft een 4100 mAh-accu, die volgens HMD Global garant staat voor twee dagen zonder opladen. Die bewering klopt, want tijdens onze testperiode ging de telefoon inderdaad twee volle dagen mee. Hierbij haalden we een gemiddelde scherm-aan-tijd van acht en een half uur(!), wat uitzonderlijk goed is. Schakel je de Accubesparing-modus van Android in, dan weet je nog iets meer uit de batterij te persen.
Een keerzijde van zo’n grote accu is dat het opladen behoorlijk lang duurt. Dat is iets om rekening mee te houden, want het duurt zo’n drie tot vier uur om de smartphone volledig vol te krijgen. Ondersteuning voor snel opladen zoals op duurdere smartphones ontbreekt.
Door de grote accu duurt het opladen erg lang
Conclusie Nokia 2 review
Voor 119 euro levert HMD Global een toestel af met stock-Android, een stevig design, prima scherm en uitzonderlijke accuduur. Toch kunnen we de Nokia 2 moeilijk aanraden. De trage hardware en karige hoeveelheid werkgeheugen en opslag maken de 2 alleen geschikt voor gebruikers die voor het eerst aan een smartphone beginnen. Met de Nokia 3 en Nokia 5 heeft de fabrikant al toestellen in huis met aanzienlijk betere prestaties en een prijskaartje dat maar een aantal tientjes hoger ligt. Ook concurrenten als Motorola en Huawei weten betere hardware voor vergelijkbare bedragen te bieden.
Nokia 2 kopen
Ben je desondanks van plan de telefoon aan te schaffen, dan vind je hieronder de beste Nokia 2 aanbiedingen. Voor een losse Nokia 2 betaal je momenteel iets minder dan 119 euro.

Nokia 2 Android prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Nokia 2 Android prijzen. Bekijk alle Nokia smartphones.
Alle Nokia smartphones met prijzen