Nokia is terug, en dat zullen we weten ook. Het bedrijf pakt uit met verschillende smartphones, waarvan de Nokia 3 de goedkoopste is. In deze Nokia 3 review bespreken we dit instapmodel.
Lees verder na de advertentie.
Check de Nokia 3 review
Met een adviesprijs van 149 euro behoort de Nokia 3 tot de goedkoopste Android-smartphones. Daarmee lijkt het toestel alvast één belofte van het oude Nokia waar te maken: degelijke toestellen voor een betaalbare prijs. De verschillen met de Nokia 5, die slechts 50 euro duurder is, zijn echter vrij groot. Denk aan een betere camera en krachtigere hardware, maar ook extra’s als een vingerafdrukscanner.

Is de Nokia 3 de beste goedkope Android-smartphone van het moment? Of zorgen een paar tientjes extra voor een aanmerkelijk betere gebruikservaring? In deze Nokia 3 review nemen we het met je door.
Design en scherm
De Nokia 5 heeft een metalen behuizing, de Nokia 3 moet het met plastic doen. Stiekem zijn wij echter meer fan van het plastic dat deze budgetsmartphone gebruikt. Het voelt wat prettiger en warmer aan in de hand, maar is eigenlijk net zo stevig. Bovendien is het plastic een stuk minder gevoelig voor krassen en vingerafdrukken.

Het 5 inch-scherm heeft een redelijke maximale helderheid, al is het in de volle zomerzon moeilijk afleesbaar. In andere situaties voldoet het prima. De resolutie van 1280 bij 720 pixels zorgt voor scherp beeld. Onder het scherm zitten de drie Android-menuknoppen, die helaas niet oplichten bij gebruik. Ook is het vrij teleurstellend dat een vingerafdrukscanner ontbreekt. Geheel verrassend is het niet, want in deze prijsklasse zijn er op de Motorola Moto E4 na eigenlijk geen smartphones met zo’n scanner.
Hardware beïnvloedt software
De Nokia 3 is uitgerust met een MediaTek MT6737-chipset, met 4 cores geklokt op 1,4GHz. Net als in de Nokia 5 is er 2GB werkgeheugen aanwezig. Wel heeft dat duurdere toestel een Qualcomm-chipset die in benchmarks net iets beter scoort. In de praktijk merken we daar vrij weinig van.
Zoals in deze prijsklasse vrij gewoon is, hebben apps even nodig om in beeld te verschijnen. Eenmaal geopend lopen ze echter vrij soepel. Zelfs multitasken gaat aardig. Je kunt bijvoorbeeld prima je browser en Netflix tegelijk geopend hebben.



De hardware heeft mogelijk wel gevolgen voor de software. Fabrikanten als Nokia zijn namelijk niet alleen verantwoordelijk voor het beschikbaar maken van updates. Voordat een smartphone geschikt is voor een nieuwe versie van Android, moeten chipmakers als Qualcomm en MediaTek namelijk ook nieuwe drivers vrijgeven. Qualcomm biedt dergelijke ondersteuning doorgaans wel, terwijl MediaTek het in het verleden vaak liet afweten. Als MediaTek geen drivers vrijgeeft, wordt het voor Nokia moeilijk een Android 8.0-update uit te brengen voor dit toestel.
Gegarandeerde updates?
Toch belooft de fabrikant dat je je voorlopig geen zorgen hoeft te maken. Sterker nog: de Nokia 3 kan de komende twee jaar op beveiligingsupdates en nieuwe software rekenen. Het bedrijf heeft afspraken gemaakt met MediaTek om die updates te kunnen beloven. Daarmee heb je dezelfde updategarantie als bij de Nokia 5, al gokken we dat dat toestel net wat eerder en regelmatiger updates ontvangt. Noem het een voorgevoel.

Voorlopig hoef je je echter nergens zorgen over te maken, want de Nokia 3 is standaard al voorzien van Android 7.0 (Nougat). Het gaat om een vrijwel onaangepaste versie van Android, net als op de Nokia 5. De Finse fabrikant levert een paar achtergronden mee, eigen ringtones en een app met digitale handleiding. De rest is stock-Android, en dus lekker snel. Zo is software nog altijd het sterkste punt van deze smartphone, zoals je ook in onze Nokia 5 review leest.
Goede accuduur, lange oplaadtijd
Ook op accugebied doet de Nokia 3 ongeveer hetzelfde als zijn grote broer. De accucapaciteit van 2630 mAh is iets kleiner, maar nog altijd meer dan genoeg om het einde van de dag te halen. Ben je iets zuiniger, dan haal je er nog net twee dagen uit. Stock-Android is namelijk een stuk effciënter dan veel andere interfaces.
Helaas duurt het opladen zelf erg lang. Van 0 naar 100 procent duurt al gauw drie uur. Tussendoor een half uurtje opladen levert hooguit 15 procent meer accu op. Natuurlijk verwachten we in deze prijsklasse geen snellaadfunctie, maar bijvoorbeeld de Moto E4 laadt dubbel zo snel op.
Camera: net een voldoende
Je kunt maar beter weinig verwachten van de 8 megapixel-camera achterop de Nokia 3. De foto’s die het toestel aflevert zijn namelijk net voldoende. Vrijwel alle foto’s die we schoten hadden veel ruis. Ook was er al gauw sprake van overbelichting. Met de juiste omstandigheden (niet teveel licht, weinig beweging) ziet het er op het eerste gezicht nog redelijk uit. Schijn bedriegt, want als je inzoomt blijkt het beeld verre van detailrijk.



Conclusie Nokia 3 review
De Nokia 3 is de definitie van een voldoende. Deze smartphone heeft veel in huis voor een stevige basis, van de nieuwste software tot een strak design. Helaas laat Nokia de steekjes vallen op een paar cruciale punten. De camera is haast bedroevend, en de oplaadtijd wel erg lang.
Op zich geen hele grote ramp, want voor een adviesprijs van 149 euro moet je ook realistische verwachtingen hebben. Ware het niet dat tegelijkertijd ook de Nokia 5 verschijnt. Dat toestel is in elk opzicht superieur. Niet alleen door de betere camera, maar ook door extra’s als een vingerafdrukscanner en krachtigere hardware. Daarom raden we je aan om een paar tientjes door te sparen en voor dat toestel te gaan.
Nokia 3 kopen
Ben jij na het lezen van onze Nokia 3 review overtuigd? Bij Android Planet helpen we je de laagste prijs te vinden. De adviesprijs van een losse Nokia 3 bedraagt 149 euro. Ook kun je kiezen voor een Nokia 3 met abonnement bij zowat alle grote providers. De beste aanbiedingen vind je alvast hieronder.