De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Hands-on met de Nokia 4.2, Nokia 3.2 en Nokia 1 Plus

Thomas Haenen
27 februari 2019, 19:12
4 min leestijd
Hands-on met de Nokia 4.2, Nokia 3.2 en Nokia 1 Plus

Zelfs de goedkoopste Android-smartphones hebben tegenwoordig up-to-date software, vingerafdrukscanners, dubbele camera’s en flinke schermen. Wij probeerden de Nokia 4.2, Nokia 3.2 en Nokia 1 Plus alvast uit.

Lees verder na de advertentie.

Nokia 4.2 en 3.2 preview: budgetsmartphones bieden steeds meer

Op de beursvloer in Barcelona is er vooral veel aandacht voor de Nokia 9, een cameratopper met vijf lenzen achterop. Maar ook de drie goedkopere toestellen van het bedrijf verdienen zeker wat aandacht. Er is namelijk geen fabrikant die een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding weet te bieden dan Nokia.

Met een verbeterd design, vlottere hardware en vertrouwde up-to-date software maakt ook de nieuwe lichting toestellen indruk. Wij probeerden de Nokia 1 Plus, Nokia 3.2 en Nokia 4.2 alvast uit op het Mobile World Congress. Vanaf mei zijn ze alle drie in Nederland te koop, en kun je een uitgebreidere review verwachten.

Nokia 4.2 preview hands-on

Aangepast design met slimme knoppen

Nokia heeft twee kleine, maar significante toevoegingen gedaan aan het design van beide smartphones. Aan de linkerkant vind je een fysieke Google Assistent-knop. Druk je hem kort in, dan verschijnt direct Googles stemgestuurde hulp. Hou hem langer ingedrukt om een langere opdracht of vraag door te geven.

Aan de rechterkant van het toestel vind je als vanouds de powerknop, maar daar zit nu een transparant-witte rand omheen. Krijg je een notificatie binnen, dan zal deze oplichten. Nokia-smartphones hadden tot nu toe geen notificatielampje, dus dit is tegelijk een welkome toevoeging en een elegante oplossing.

Het design van de Nokia 4.2 is sowieso uitstekend. We hebben de roze versie kort mogen proberen, en zowel de bouwkwaliteit als de stijl bevallen erg goed. De vlakke achterkant glanst en voelt alsof hij van kunststof of zelfs glas is. Er is natuurlijk ook een vingerafdrukscanner achterop te vinden. Daar zit ook een dubbele camera. Naast een primaire camera van 13 megapixel zit nog een dieptesensor, waarmee je een bokeh-effect aan je foto’s toevoegt.

Nokia 3.2

Nokia 3.2: groter, goedkoper

De Nokia 3.2 kost vijftig euro minder, maar is opvallend genoeg juist groter, met een 6,2 inch-scherm. Bovendien heeft hij een grotere accu van 4000 mAh, waarmee je twee dagen zonder opladen wel haalt. De hardware is ietsje minder krachtig, al merk je daar in de praktijk waarschijnlijk weinig van. Voor de meeste apps is de Snapdragon 429 die in dit toestel zit zeker vlot genoeg. Bovendien is er een hele ruime 3GB werkgeheugen aanwezig.

Achterop zit een enkele camera van 13 megapixel. Die schiet prima foto’s, gezien de prijsklasse. Ze zijn wat minder kleurrijk en vereisen wat meer licht om scherp te blijven, maar dat is in deze prijsklasse heel redelijk. De paar testfoto’s die we hebben gemaakt waren nog altijd goed.

Beter met updates dan iedereen

Zoals we van Nokia gewend zijn lopen beide smartphones natuurlijk op Android One. Dat betekent dat er hooguit minimale aanpassingen gemaakt zijn aan Googles Android-interface, en dat het bedrijf geen eigen extra apps mee levert.

Ook kun je tot drie jaar na de release op maandelijkse beveiligingsupdates rekenen. Het bedrijf belooft bovendien grotere Android-updates tot twee jaar na de release. Dat is een belofte die ze inmiddels kunnen waarmaken. De eerste Nokia 6, die begin 2016 met Android 7.0 (Nougat) verscheen, is onlangs namelijk bijgewerkt naar Android 9.0 (Pie). Nokia is niet alleen volledig, maar ook heel snel met die updates. Grote fabrikanten als Samsung, LG en Huawei rollen nu pas Android Pie uit voor hun toptoestellen, bij Nokia zijn zelfs veel van de goedkoopste smartphones al voorzien.

De snelle, regelmatige updates tot ver na de release zijn nog altijd een ongekend groot pluspunt. In het verleden lieten fabrikanten hun goedkoopste smartphones al snel na de release vallen, maar Nokia brengt daar verandering in. Zelfs met een Nokia 3.2 van slechts 149 euro kun je tot zeker 2022 nog op ondersteuning rekenen.

Nokia 1 Plus preview hands-on

Nokia 1 Plus: betaalbaar maar beperkt

Dan is er nog de Nokia 1 Plus, een opgevoerde versie van de Nokia 1 die ongeveer een jaar geleden verscheen. Ten opzichte van zijn voorganger heeft hij een groter 5,5 inch-scherm, iets vlottere hardware en een 8 in plaats van 5 megapixel-camera achterop.

Veel van de beperkingen zijn echter ook gebleven. De Nokia 1 Plus kost namelijk slechts 99 euro, en heeft om de kosten laag te houden maar 8GB opslagruimte en 1GB werkgeheugen. Het toestel loopt gelukkig wel op Android Go, een versie van Android geoptimaliseerd voor zwakkere hardware en minder opslagruimte. Toch raden we deze Nokia af. Zelfs met Android Go is 8GB opslagruimte al gauw te krap, en tenzij je echt alleen WhatsApp gebruikt ga je het met 1GB werkgeheugen ook niet redden. Je moet rekenen op haperende apps en lange laadtijden.

De Nokia 1 Plus is vooral bedoeld voor opkomende markten, waar elke cent telt en consumenten de maximale hardware voor een minimale prijs willen. Dan ben je bereid een compromis te maken in de gebruikservaring. Wij raden je aan een paar tientjes extra uit te geven aan een Nokia 3.2 of Moto G7 Play. Die zijn veel krachtiger en uitgebreid, en gaan daardoor een stuk langer mee. De 1 Plus is wel een prima tweede toestel, bijvoorbeeld om mee te nemen naar een festival of op vakantie. Maar als primaire smartphone is deze Nokia toch te beperkt.

Lees het laatste nieuws over Nokia

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Nokia 1 Plus
Nokia 1 Plus

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu