De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Hands-on met de Nokia 5.1, Nokia 3.1 en Nokia 2.1: veel smartphone voor weinig geld

Thomas Haenen
30 mei 2018, 19:18
5 min leestijd
Hands-on met de Nokia 5.1, Nokia 3.1 en Nokia 2.1: veel smartphone voor weinig geld

Nokia breidt zijn budgetassortiment deze zomer verder uit met drie nieuwe, goedkope Android-smartphones. Android Planet probeerde de Nokia 2.1, Nokia 3.1 en Nokia 5.1 alvast uit.

Lees verder na de advertentie.

Uitgeprobeerd: alle nieuwe Nokia-smartphones

Hoewel het nauwelijks een jaar is sinds de terugkeer van Nokia op de mobiele markt, voelt het alsof de Finse fabrikant nooit is weggeweest. De eerste Android-smartphones die het bedrijf vorig jaar uitbracht combineerden vlotte hardware met een aantrekkelijke prijs, precies zoals we van het oude Nokia gewend waren.

In een tijdperk waarin veel andere fabrikanten proberen op te vallen met peperdure toptoestellen vol fratsen en features, richtte Nokia zich volledig op de budgetmarkt. Bijna het hele assortiment bestond uit smartphones van minder dan 250 euro. Deze lente kwamen er een paar duurdere, maar goede smartphones bij, met de Nokia 8 Sirocco en Nokia 7 Plus. Dat het bedrijf de budgetmarkt niet is vergeten, blijkt uit de aankondiging van een drietal nieuwe goedkope smartphones.

Nokia 5.1 preview

Deze week presenteerde men de Nokia 2.1, Nokia 3.1 en Nokia 5.1. Allen hebben ze een adviesprijs van onder de 200 euro. Het drietal is vanaf augustus in Nederland te koop, maar tijdens een Nokia-presentatie konden we vast wat eerste indrukken opdoen. Let op: omdat de release pas over twee maanden is, konden we enkel pre-productiemodellen testen. Dat betekent dat we bijvoorbeeld niet goed de camera en prestaties hebben kunnen testen. Daar komen we in augustus op terug, met een definitieve review van de nieuwe Nokia’s.

Nokia 5.1 preview: veel gemak, (te?) weinig fratsen

De Nokia 5.1 is het pronkstuk van het drietal. Het toestel heeft een metalen behuizing, 16 megapixel-camera met dubbele flitser en groot, haast voorkantvullend 5,5 inch-scherm met full hd-resolutie van 2160 bij 1080 pixels. Daarmee voelt ‘ie als een broertje van de Nokia 6.1. Het zijn beide smartphones met een budgetprijsje, die qua look en feel nauwelijks onderdoen voor een vlaggenschip.

Nokia 5.1 preview

Tot nu toe werden alle Nokia-smartphones voorzien van Qualcomm-chips, maar de Nokia 5.1 (en 3.1) hebben MediaTek-hardware. De reputatie van dat Chinese bedrijf was in het verleden wat twijfelachtig, omdat de prestaties stukken minder zijn dan bij Qualcomm-chipsets. Ook bood MediaTek slechts gebrekkige ondersteuning voor zijn eigen chipsets, waardoor fabrikanten geen updates konden uitbrengen. Na aandringen van Google en andere partners zegt het bedrijf zijn leven te hebben gebeterd. Nokia garandeert dan ook dat de 5.1, net als alle andere smartphones van het bedrijf, drie jaar aan updates krijgt.

De adviesprijs van de Nokia 5.1 bedraagt 199 euro, bijna honderd euro minder dan de Nokia 6.1. Daardoor missen er sommige features van dat toestel, zoals de dubbele camera. In theorie begrijpelijk gezien de lagere prijs, ware het niet dat Motorola onlangs de Moto G6 uitbracht. Die smartphone biedt wel een dubbele lens en snellere hardware, en is inmiddels ook voor zo’n 200 euro verkrijgbaar. Daar staat tegenover dat Motorola slechts beperkte updates belooft voor zijn smartphones.

Beide smartphones weten zich goed te onderscheiden, maar wat de beste keuze is hangt deels af van je persoonlijke voorkeur. Kies je voor de extra features van Motorola, of heb je liever de gegarandeerde updates van Nokia? Of de Nokia 5.1 hardware zo vlot en soepel is als de fabrikant belooft, laten we je in augustus weten met onze review.

Nokia 3.1 preview

Nokia 3.1: een ijzersterke basis

Met een adviesprijs van slechts 149 euro is de Nokia 3.1 één van de goedkoopste nieuwe smartphones van het jaar. Als je hem vastpakt, is dat al vrij duidelijk. De behuizing is namelijk niet van metaal, maar van plastic. Stevig plastic, dat wel, maar toch wat minder chique dan de Nokia 5.1.

Ook qua andere specificaties staat de Nokia 3.1 net een stapje onder zijn grote broer. Het kleinere 5,2 inch-scherm heeft een lagere resolutie van 1440 bij 720 pixels, en achterop vind je een camera met niet 16 maar 13 megapixel. Wel gelijk gebleven: de 16GB opslagruimte en 2GB werkgeheugen.

Wat tijdens het gebruik echter vooral opvalt, is hoeveel de twee smartphones met elkaar gemeen hebben. Beide beschikken ze immers over een ‘schone’ versie van Android One, met vrijwel geen aanpassingen van de fabrikant. Apps openen vlot, draaien soepel en nergens is bloatware te vinden. De verrassende luxe van andere Nokia’s mag dan wel ontbreken, in het dagelijks gebruik doet het toestel waarschijnlijk nauwelijks onder voor zijn grotere, duurdere broers.

Nokia 2.1 preview

Nokia 2.1: verrassend volledig

De grote verrassing onder de nieuwe toestellen, althans wat mij betreft, is de Nokia 2.1. Het is Nokia’s tweede smartphone met Android Go, een variant van Android voor goedkopere hardware. Googles meegeleverde apps gebruiken daarbij minder opslagruimte en hebben minder flitsende animaties, maar de basisfunctionaliteit van vrijwel alle apps is nog steeds hetzelfde. Bovendien ben je nog steeds verzekerd van drie jaar updates – heel indrukwekkend, als je beseft dat de adviesprijs van de Nokia 2.1 slechts 119 euro is.

De verwachting was dat alle Android Go-smartphones klein en zwak zouden zijn, zoals de Nokia 1 met 4,5 inch-scherm die onlangs verscheen. De Nokia 2.1 laat direct zien dat er echter meer mogelijk is voor een bodemprijsje. Deze smartphone heeft een flink 5,5 inch-scherm met een hd-resolutie. De achterkant is gemaakt van plastic, maar die voelt steviger en beter aan dan bij de Nokia 1. Bovendien heeft de 2.1 een hele flinke accu met een capaciteit van 4000 mAh, genoeg om hem twee dagen zonder opladen te gebruiken.

Van de overige hardware moet je waarschijnlijk niet teveel verwachten. Apps leken redelijk vlot te lopen op de Snapdragon 425-chip, maar de 1GB werkgeheugen en 8GB opslagruimte blijft aan de krappe kant. De camera’s hebben we nog niet kunnen testen, al geldt ook hier dat je voor de prijs niet op meesteerwerkjes moet rekenen. Met zijn grote scherm en accu belooft de Nokia 2.1 desalniettemin een aantrekkelijk instapmodel te worden. Geschikt voor iedereen die aan een eerste smartphone toe is, van jonge kinderen tot ouderen op zoek naar een groot en leesbaar scherm.

Lees het laatste nieuws over Nokia

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Nokia 2.1
Nokia 2.1

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu