De Nokia 5 maakte indruk met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en snelle Android-updates. Zij we ook zo te spreken over zijn opvolger? Je leest het in deze Nokia 5.1 review.
Lees verder na de advertentie.
Check de Nokia 5.1 review
Nokia is terug, en hoe. Het bedrijf maakte zijn comeback in 2017 en is toe aan de tweede generatie smartphones. De Nokia 5 wist ons te imponeren met een degelijk design, prima prestaties en de snelle, lichte Android-versie. Het enige waar we nog over twijfelden waren de beveiligingsupdates: zouden die wel echt zo snel verschijnen als werd beloofd? De Nokia 5.1 bewijst dat het Finse merk toekomst heeft en voorlopig nergens heengaat.
Luxe ontwerp
De Nokia 5.1 is van aluminium gemaakt en matzwart afgewerkt. Hierdoor heeft het toestel een luxe uitstraling en voelt robuust aan, helemaal voor een toestel van deze prijsklasse. Het enige nadeel van deze materiaalkeuze is dat het toestel vrij glad is, en makkelijk uit je hand glipt. Daarnaast steekt de camera een beetje uit, waardoor deze makkelijk krast wanneer hij op ruwe ondergronden ligt.

Er is het nodige veranderd ten opzichte van zijn voorganger. De vingerafdrukscanner zit aan de achterkant en je hebt geen fysieke navigatieknoppen meer aan de voorkant: deze zijn in het scherm verwerkt. De scanner is prettig geplaatst, waardoor je vinger automatisch op de knop komt liggen wanneer je het toestel uit je broekzak pakt.
Verder voelt de Nokia 5.1 compact aan en kun je hem gemakkelijk met één hand bedienen. Ook is het fijn dat de hoofdtelefoonaansluiting aan de bovenkant zit. Hierdoor ligt het toestel direct goed in je handen zodra je ‘m oppakt om een ander liedje aan te zetten.
Scherm: duidelijke verbetering
Op het eerste gezicht lijkt het toestel behoorlijk op zijn voorganger, maar schijn bedriegt. Met name de resolutie is behoorlijk opgekrikt. Waar de Nokia 5 nog over een redelijke hd-resolutie beschikte, heeft de 5.1 een full hd-resolutie (2160 bij 1080 pixels). Hierdoor is het 5,5 inch-display lekker scherp en met name donkere tinten worden fraai weergeven. Ook de kijkhoek is goed, waardoor het scherm in fel zonlicht afleesbaar is.
De 18 bij 9-beeldverhouding levert weinig schermwinst op
Het enige nadeel is dat de beeldverhouding van 18 bij 9 in praktijk weinig schermwinst oplevert. Ten opzichte van de Nokia 5 heeft hij een dunnere rand aan de bovenkant van het scherm, maar de bezel aan de onderkant is nagenoeg hetzelfde. Hierdoor valt het voorkantvullende schermeffect in praktijk mee, al kunnen we dat Nokia gezien de prijs nauwelijks kwalijk nemen.

Hardware: niks te klagen
De Helio P18-chip van MediaTek is niet de krachtigste processor, maar volstaat voor alledaags gebruik. De meeste apps werken vlot, al moet je soms een seconde geduld hebben voordat ze opgestart zijn. Is de app eenmaal actief, dan heb je geen last meer van vertragingen.
Het toestel heeft 2GB werkgeheugen en standaard 16GB aan opslag, waarvan de helft door de Android-installatie in beslag wordt genomen. 8GB is aan de krappe kant voor het opslaan van foto’s, muziek, podcasts en video’s, maar gelukkig kun je deze capaciteit uitbreiden met een micro-sd-kaartje. Toch hadden we graag gezien dat de 5.1 standaard met 32GB wordt geleverd.
De Nokia 5.1 moet het qua specificaties vooral opnemen tegen de Xiaomi Mi A2 Lite en Motorola Moto G6. Eerstgenoemde is sneller dan de Nokia, terwijl de Motorola-telefoon op papier bijna identiek is.
Software: hulde voor Android One
Nokia en Google werken intensief samen en daarom is de 5.1 onderdeel van het Android One-programma. Hierdoor wordt de smartphone vrijwel direct voorzien van beveiligingspatches en kun je rekenen op twee grote versie-updates.
Tijdens de testperiode draaide de Nokia 5.1 op een nagenoeg onaangepaste versie van Android 8.0 (Oreo). Hierdoor heb je geen last van overbodige apps en worden vooraf enkel een paar Google-programma’s geïnstalleerd. Gek genoeg draait de telefoon niet op het nieuwere Android 8.1.
Toen Nokia in 2017 een comeback maakte, was het de grote vraag of het bedrijf zich aan zijn woord zou houden wat betreft beveiligingsupdates. Nu, een jaar later, kunnen we stellen dat dit het geval is. Ook de Nokia 5.1 wordt vlak na Googles eigen toestellen geüpdatet met beveiligingspatches.
Nokia houdt zich aan zijn woord
Het enige dat ik jammer vond is dat het opstartgeluid van de telefoon altijd afgaat, ook al heb je ‘m op totale stilte staan. Wanneer je het toestel aanzet in een ruimte waar je stil moet zijn, zoals een bibliotheek, hoor je alsnog het kenmerkende Nokia-deuntje. Dit is geen groot probleem, maar een tikkeltje onhandig.

Camera: beter, maar niet perfect
De 16 megapixel-camera op de achterkant doet zijn werk, maar weet mij niet zo te overtuigen als de andere onderdelen van deze smartphone. Alhoewel de foto’s in principe van goede kwaliteit zijn, raken ze al snel over- of juist onderbelicht. Dit is helemaal het geval wanneer je probeert te focussen op een relatief klein voorwerp. Je hebt daardoor vaak meerdere pogingen nodig om een goede foto te maken.
De 8 megapixel-frontcamera is goed genoeg voor een leuke selfie. De foto’s zijn scherp en bevatten genoeg details. Qua cameraprestaties delft de Nokia 5.1 het onderspit ten opzichte van de Xiaomi Mi A2 Lite, die onder meer over een dubbele selfiecamera beschikt. De Moto G6 beschikt ook over een dubbele camera, maar dan aan de achterkant. Voor de reguliere huis-tuin-en-keuken-foto’s kun je met de 5.1 echter prima vooruit.
Accuduur: sneller opladen
De accucapaciteit van 2970 mAh zorgt ervoor dat het toestel gemakkelijk een dag meegaat. Bij intensief gebruik had ik aan het begin van de avond meestal nog zo’n 35 procent aan accucapaciteit over. Een nadeel is dat de Nokia 5.1 geen usb-c-aansluiting heeft, maar het met micro-usb moet doen. Desondanks gaat opladen behoorlijk snel. Binnen ongeveer anderhalf uur zit de accu compleet vol. Dit is een flinke verbetering ten opzichte van de Nokia 5, die er maar liefst drie uur over deed.

Conclusie Nokia 5.1 review
De Nokia 5.1 is een uitstekende telefoon voor mensen die veel waar voor hun geld zoeken. Het toestel is lekker degelijk in al zijn facetten, zonder ergens een ernstig slippertje te maken. Hij is snel genoeg voor alledaags gebruik, heeft een lange accuduur en een fraai, fors scherm. Bovendien is Android One een groot pluspunt, omdat je jarenlang verzekerd bent van een up-to-date toestel.
De enige minpunten zijn de camera, die snel onder- of overbelicht raken, en het ontbreken van snelladen. Hierdoor duurt opladen langer dan bij de concurrentie. Gezien het prijskaartje rekenen we Nokia dit echter niet te zwaar aan.
Nokia 5.1 kopen?
Ben je na het lezen van deze review enthousiast geworden? Check dan de prijzen in de vergelijker hieronder.

Nokia 5.1 prijzen vergelijken
Bekijk productWe hebben momenteel geen Nokia 5.1 prijzen. Bekijk alle Nokia smartphones.
Alle Nokia smartphones met prijzen