De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Nokia 3, 5 en 6 preview: meer dan alleen nostalgie

Thomas Haenen
27 februari 2017, 17:11
4 min leestijd
Nokia 3, 5 en 6 preview: meer dan alleen nostalgie

Reviewscore

8,5

Nokia maakte deze week trots zijn terugkeer op de mobiele markt bekend. Moederbedrijf HMD Global brengt de komende maanden drie Android-smartphones uit. Android Planet heeft de Nokia 3, 5 en 6 kort kunnen testen.

Lees verder na de advertentie.

Check de Nokia 6 preview

Zo rond het jaar 2000 domineerde Nokia de mobiele markt. Met toestellen als de Nokia 3310 was er vrijwel geen ander merk dat het succes van de Finnen wist te evenaren. Met de introductie van de smartphone ging het echter al gauw bergaf. Het bedrijf koos niet voor Android, maar ging volledig voor Windows Phone. Het ging van kwaad tot erger toen Microsoft besloot Nokia’s mobiele divisie over te nemen, met alsmaar dalende verkoopcijfers als gevolg.

Vorig jaar maakte Microsoft dan ook bekend de Nokia-naam weer van de hand te doen. Het Finse HMD Global mag sinds kort de Nokia-naam gebruiken voor zijn smartphones. HMD gaat er gelijk hard voor en kondigde een drietal Android-smartphones aan op het Mobile World Congress. Deze Nokia 3, Nokia 5 en Nokia 6 liggen binnenkort in de winkels.

1. Vlotte hardware voor een lage prijs

De Nokia 6 is het voorlopige vlaggenschip van de fabrikant, maar dit toestel is al verkrijgbaar voor een voordelige adviesprijs van 239 euro. De prijs van de Nokia 5 bedraagt slechts 189 euro, terwijl je de Nokia 3 al voor 139 euro koopt. Daarmee behoren ze tot de goedkoopste Android-smartphones van het moment.

nokia 6 preview

Je zou dan ook verwachten dat Nokia de toestellen voorziet van matige hardware, maar dat viel ons flink mee. De Nokia 3 heeft een simpele MediaTek-chip met vier cores, de Nokia 5 en 6 zijn beide voorzien van een aardig krachtige Snapdragon 430-chip met acht cores. Bij de eerste twee modellen ben je voorzien van een al behoorlijk ruime 16GB opslagruimte en 2GB werkgeheugen, bij de Nokia 6 loopt dat zelfs op tot 32GB en 3GB. Ook het relatief grote 5 of 5,2 inch-scherm en de (full-)hd-resolutie zien we nog niet vaak in deze prijsklasse.

Hoewel we de toestellen pas kort hebben kunnen testen, lijken ze zeer soepel te lopen. Apps starten snel op, het scherm is verrassend mooi en helder en er is meer dan genoeg opslagruimte voor al je apps en foto’s. De tijd dat een goedkope smartphone haperend en stotterend liep lijkt daarmee definitief voorbij te zijn.

Alleen de camera’s van de Nokia-toestellen stelt teleur

Als er dan toch één aspect van de hardware teleurstelt, dan is het de camera. Vooral bij de Nokia 3 zijn de gemaakte foto’s wel erg teleurstellend. Niet alleen omdat het toestel al gauw een volle seconden of twee nodig heeft voor het schieten van één foto, maar ook omdat de gemaakte foto’s lelijk zijn. Rare belichting, weinig scherpte; er valt weinig goeds over te melden. Het is semi-acceptabel voor een smartphone in deze prijsklasse, maar je zult er niet onder de indruk van zijn. De Nokia 6 doet het een tikkeltje beter, maar verwacht ook hier geen wonderen.

2. Ontzettend degelijk design

Niet alleen de hardware, maar ook de behuizing verrast in positieve zin. We zijn gewend dat fabrikanten daar op proberen te besparen bij budgetsmartphones, maar ook dat zien we HMD Global niet doen. De Nokia 3-behuizing is dan wel gemaakt van plastic, maar voelt verre van goedkoop aan. De afwerking is namelijk uitstekend en stevig.

De Nokia 5 en 6 zijn van metaal gemaakt en voelen chique aan. De toestellen zijn dun en licht en liggen zeer prettig in de hand. Zelfs smartphones die twee tot drie keer zo duur zijn kunnen hier moeilijk aan tippen.

3. Stock-Android

Waar we stiekem het meest blij mee zijn is dat de smartphones voorzien zijn van een vrijwel onaangepaste versie van Android Nougat. De Nokia 3 loopt op Android 7.0, de Nokia en 6 zijn zelfs al voorzien van Android 7.1. De software oogt hetzelfde als op de Google Pixel, inclusief een app-drawer die je opent door omhoog te swipen vanaf het homescreen.

nokia 6 preview

Nokia is daarmee een van de weinige fabrikanten die Android ongemoeid laat. Er worden, voor zover we konden zien, zelfs geen extra apps meegeleverd behalve het Google-pakket. HMD belooft zelfs dat de toestellen snel en voor langere tijd van updates voorzien worden, al hebben we nog geen details over hoe snel en voor hoe lang.

4. …en een vleugje nostalgie

Eerlijk is eerlijk: nostalgie speelt ook een kleine rol in onze positieve indruk voor de Nokia-smartphones. Hoewel er ondertussen complete generaties zijn opgegroeid die nooit een Nokia-smartphone hebben gebruikt, is het wel een merk dat zeer belangrijk is geweest in de geschiedenis van mobiele telefoons. Dat Nokia nu zijn terugkeer maakt op de mobiele markt met toestellen die ook nog eens meer dan degelijk zijn, is een zeer welkome verrassing.

Conclusie Nokia 6 preview

De Nokia 3, 5 en 6 zijn verrassend indrukwekkende smartphones. Vooraf waren we bang dat HMD Global het makkelijk voor zichzelf zou maken. Het bedrijf had er immers ook voor kunnen kiezen matige budgetsmartphones uit te brengen die voornamelijk leunen op nostalgie voor succes. Dat HMD meer biedt, suggereert dat ze serieuze plannen en ambities hebben op de mobiele markt. De vlotte hardware, het aantrekkelijke design en de onaangepaste software zijn meer dan genoeg om ons alvast te laten juichen over de terugkeer van Nokia.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Nokia 3
Nokia 3

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu