De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Nokia 7 Plus review: nieuwe koning in het middensegment

Wouter Nijsen
30 april 2018, 19:14
9 min leestijd
Nokia 7 Plus review: nieuwe koning in het middensegment

Reviewscore

8,5

De Nokia 7 Plus is op papier één van de meest interessante Android-smartphones van 2018. Onze verwachtingen voor het toestel waren dan ook hooggespannen. Weet de Nokia 7 Plus deze waar te maken? Je leest het in onze uitgebreide review.

Lees verder na de advertentie.

Check de Nokia 7 Plus review

HMD Global brengt later dit jaar voor 749 euro de Nokia 8 Sirocco uit, maar de focus van het bedrijf ligt duidelijk op goedkopere Android-toestellen. Het Finse bedrijf gooide vorig jaar hoge ogen met onder meer de Nokia 5 en 6 en komt ook in 2018 met een aantal nieuwe smartphones. Eén daarvan is de Nokia 7 Plus, een toestel dat veel eigenschappen deelt met duurdere vlaggenschepen die de laatste tijd zijn verschenen.

Met een adviesprijs van 399 euro, een voorkantvullend scherm, vlotte hardware, grote accu en dubbele camera is de 7 Plus op papier de ideale deal voor wie een goede smartphone zoekt, maar niet de hoofdprijs wil betalen. Of de telefoon echt een aanrader is, lees je in deze uitgebreide review.

Stevige behuizing met opvallend kleurtje

Nokia-toestellen kenmerken zich door een hoogwaardig design met een stevige behuizing, en dat is bij de 7 Plus niet anders. De smartphone is – afgezien van het glas aan de voorkant – volledig van metaal. Geen glas zoals op veel duurdere smartphones dus, maar dat is eigenlijk wel fijn. Door de metalen behuizing is de Nokia 7 Plus veel minder gevoelig voor krasjes en vingervlekken. Bovendien kan de 7 Plus tegen een stootje; je hoeft je dus geen zorgen te maken als je het toestel laat vallen.

nokia 7 plus review

Het design doet verder denken aan dat van de Google Pixel 2 XL. Dit komt vooral door het scherm, waarvan de hoeken op ongeveer dezelfde manier zijn afgerond. Wel zijn de randen rond het scherm aan de dikke kant. Met afmetingen van 158,4 bij 75,6 bij 8 millimeter en een gewicht van 183 gram is de 7 Plus dan ook een stevige jongen. Hierdoor is er gelukkig wel plek voor de hoofdtelefoonaansluiting, die aan de bovenkant van het toestel zit.

Opvallend is dat HMD Global heeft gekozen om de telefoon een koperen kleurtje te geven. Het frame, logo, de knoppen, vingerafdrukscanner en dubbele camera hebben allemaal dat tintje. Het zal aan je eigen smaak liggen of je het mooi vindt of niet. Zelf moest ik er nogal aan wennen, maar het geeft de smartphone wel een eigen smoel. Met het meegeleverde hoesje, waarmee je de 7 Plus extra bescherming geeft, valt de koperen kleur iets weg.

Scherm: niet helder genoeg

De Nokia 7 Plus is de eerste smartphone van de Finnen met een voorkantvullend scherm, met een beeldverhouding van 18 bij 9 en waarbij bijna 80 procent van de voorkant wordt ingenomen door het display. Het scherm meet 6 inch en heeft een resolutie van 2160 bij 1080 pixels, wat op dit formaat ruim voldoende is. Het gaat om een ips-lcd-paneel, dat kleurecht beeld geeft en zorgt voor goede kijkhoeken.

nokia 7 plus preview

Ondanks dat het scherm een fijn formaat heeft, merk je al gauw een duidelijk nadeel. Het display kan simpelweg niet zo helder, en dat is buiten bij zonlicht een probleem. Ook wanneer je de helderheid op 100 procent zet, is het soms lastig om het scherm af te lezen. Binnen heb je hier minder last van, maar het betekent wel dat je continu met de helderheid bezig bent, en dat wil je natuurlijk niet. De maximale helderheid is absoluut ondermaats.

Daarnaast had ik graag gezien dat de bezels rond het scherm iets dunner waren. Vooral aan de boven- en onderkant zit een flinke zwarte balk. Waren deze iets geslonken, dan was de 7 Plus ook een iets compacter toestel geweest. De telefoon bedienen met één hand is eigenlijk geen optie en hij zal niet zomaar in iedere broekzak passen.

Hardware: vlot genoeg

Wat interne hardware betreft is de Nokia 7 Plus een echte middenklasser. De smartphone wordt aangedreven door een Snapdragon 660-chip, die wordt bijgestaan door 4GB RAM. Dat is netjes; de 7 Plus presteert prima, start apps vloeiend op en draait ook zwaardere games als Hearthstone en Harry Potter: Hogwarts Mystery zonder problemen. Wat dat betreft is de smartphone snel genoeg voor de meeste gebruikers.

nokia 7 plus review

Kom je van een high-end toestel van bijvoorbeeld OnePlus, Samsung of Google, dan zul je wat sneller de beperkingen van de Snapdragon 660 merken. Het is subtiel, maar wanneer je snel tussen apps schakelt en veel dingen tegelijk doet, kan de 7 Plus het niet altijd bijhouden. Dat merk je bijvoorbeeld aan kleine haperingen in de animaties.

Aan de achterkant van de Nokia 7 Plus zit de vingerafdrukscanner. Daar kunnen we kort over zijn: die werkt uitstekend. Ontgrendelen gaat vlot en de scanner weigert vrijwel nooit dienst. Van de vingerafdrukscanner moet je het overigens wel hebben, want er is geen gezichtsherkenning aanwezig. De Huawei P20 Lite, een toestel dat concurreert met de 7 Plus, heeft deze feature wel. Ook de nieuwe Motorola Moto G6 (Plus) kun je met je gezicht ontgrendelen.

Android One is snel en veilig

De meest onderscheidende feature van de Nokia 7 Plus is zonder twijfel de software. De smartphone is – net als andere nieuwe Nokia-telefoons – onderdeel van het Android One-programma van Google. Hierdoor ben je verzekerd van langdurige software-ondersteuning: minimaal twee grote Android-updates en tot drie jaar na de release beveiligingsupdates. En dat is netjes, want veel toestellen in deze prijsklasse hebben deze garantie niet.

De Nokia 7 Plus draait op stock-Android, waardoor je niet wordt gehinderd door overbodige apps en rare aangepaste menu’s. Dit is Android zoals je het ook op Pixel- en Nexus-toestellen ziet. Op het moment van schrijven draait de telefoon dan ook op Android-versie 8.1 met de beveiligingsupdate van april.

De kale versie van Android draagt bij aan de vloeiende prestaties van de Nokia 7 Plus, maar bevat ook alle functies die je in principe nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan de nachtmodus die blauw licht wegfiltert, en het snelle instellingen-paneel en de app-drawer die automatisch meekleuren met de wallpaper die je kiest.

Dubbele camera presteert aardig

De Nokia 7 Plus is voorzien van een dubbele camera (twee keer 12 megapixel), waarbij het gaat om een reguliere camera en telelens. Laatstgenoemde zorgt ervoor dat de 7 Plus tot 2x optisch kan zoomen, waarbij er geen kwaliteit verloren gaat. Dat laatste werkt goed en in in veel gevallen en handige optie om te hebben.

Aan de voorkant zit een 16 megapixel-camera voor selfies en de zogeheten Bothie-modus. Hierbij worden de camera’s aan beide zijden tegelijk gebruikt om zo twee kanten tegelijk vast te leggen. Een leuke extra, maar waarschijnlijk geen feature die je veel zult gebruiken.

Omdat de camera’s van de Nokia 8 tegenvielen, heeft HMD Global extra z’n best gedaan om te zorgen dat de 7 Plus wél goede foto’s schiet. Dat is gedeeltelijk gelukt, al is er opnieuw het één en ander aan te merken. Bij veel licht doet de camera over het algemeen goed zijn werk. Kiekjes ogen scherp, de autofocus werkt verrassend snel en kleuren worden redelijk waarheidsgetrouw vastgelegd. Wel heeft de Nokia 7 Plus soms moeite om de belichting optimaal af te stellen, waardoor kiekjes overbelicht ogen.

In het donker krijgt de smartphone het lastiger, al komt dat dit in deze prijsklasse vaker voor. Vergelijk je foto’s bij weinig licht met die van concurrenten, dan valt de Nokia 7 Plus wel in positieve zin op. Er is net wat meer detail zichtbaar, al helpt het niet dat er geen optische beeldstabilisatie aanwezig is. De elektrische stabilisatie helpt een beetje, maar komt beter tot zijn recht bij het maken van filmpjes. Dat laatste kan in 4K met 30 frames per seconde.

Ook is er een ‘livebokeh’-functie aanwezig, waarmee je – net als op duurdere Androids – portretfoto’s maakt met een vervaagde achterkant. De feature werkt helaas niet zo goed als je zou willen. Tijdens mijn testperiode had ik vaak meerdere pogingen nodig om tot een mooie foto te komen, omdat de scherpte simpelweg ontbreekt.

Het blur-effect oogt fraai, maar met een voorgrond die niet helemaal scherp is, slaat de feature een beetje de plank mis. Ook heeft de camera soms moeite om de randen te scheiden van de achtergrond, waar deze wazig worden. Neem je echter de tijd, dan kun je er best mooie plaatjes mee maken.

Accuduur van twee dagen

Nokia belooft dat de accu van de 7 Plus op een volle lading twee dagen meegaat. Na een uitgebreide testperiode kunnen we stellen dat het toestel deze belofte nakomt, al ligt het logischerwijs wel aan je gebruik. Ben je een doorsnee smartphonegebruiker en ben je vooral bezig met WhatsApp, browsen en af en toe een spelletje, dan tik je die twee dagen wel aan.

Met intensief gebruik kwam ik tot anderhalve dag, met een scherm-aan-tijd van vijf tot zes uur. Dat is natuurlijk prima, maar van de 3800 mAh-accu verwacht je eigenlijk iets meer. De accuduur is goed, maar haalt het net niet bij bij dat van bijvoorbeeld de Huawei Mate 10 Pro of P20 Pro. Deze toestellen zijn ook honderden euro’s duurder, en in het middensegment scoort de Nokia 7 Plus dan ook bovengemiddeld.

Ook fijn: het toestel heeft een usb-c-poort en Quick Charge 3.0 en laadt met de meegeleverde adapter lekker snel op. In een halfuur zit de accu voor 40 tot 50 procent vol, en dat is genoeg om een groot gedeelte van de dag door te komen. Handig voor als je ‘s avonds de telefoon nog eventjes bijlaadt voordat je op stap gaat. Door de flinke accu duurt het wel ruim twee uur om de 7 Plus volledig op te laden.

Conclusie Nokia 7 Plus review

Met de Nokia 7 Plus krijg je heel veel waar voor je geld. Het toestel heeft een metalen behuizing die tegen een stootje kan, fijne software en is verzekerd van drie jaar lang beveiligingsupdates en twee grote Android-updates. Dat de 7 Plus is een Android One-smartphone is, zal voor veel mensen dé reden zijn om het toestel te overwegen.

Daar komt bij dat de accuduur en hardware dik in orde zijn. Het moeilijk afleesbare scherm en de wisselvallige camera zijn twee minpunten, maar wegen wat ons betreft niet op tegen de voordelen. Voor 399 euro is dit een complete smartphone die we aan veel mensen durven aan te raden.

Nokia 7 Plus kopen

Ben je na het lezen van deze review enthousiast en wil je de Nokia 7 Plus aanschaffen? In onze prijsvergelijker vind je de beste aanbiedingen voor een Nokia 7 Plus met een abonnement. Voor een losse Nokia 7 Plus betaal je als gezegd 399 euro.

Samsung Galaxy S7 Plus

Samsung Galaxy S7 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Samsung Galaxy S7 Plus prijzen. Bekijk alle Samsung smartphones.

Alle Samsung smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Nokia 7 Plus
Nokia 7 Plus

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu