Nook van Barnes & Noble Review: ebookreader met Android

Redactie
23 december 2009, 15:05
4 min leestijd
Nook van Barnes & Noble Review: ebookreader met Android

Reviewscore

7

Toen ik in oktober jl. las over de Nook van de Amerikaanse boekwinkel Barnes & Noble, had ik meteen zoiets van: die wil ik hebben. Ik zat al een tijdje te denken om ebooks aan te schaffen, maar vond de keuze van boeken in Nederland nog een beetje te mager en met de Nook kan je ook heel makkelijk Engelstalige boeken aanschaffen.

En omdat Barnes & Noble een van de grootste boekenwinkels van de VS is werd de keuze gemakkelijker. Helemaal toen ik begreep dat de Nook de eerste ebooklezer zou zijn, die onder Android zou draaien. Nu is het zo dat je de Nook alleen kan kopen als je in het bezit bent van een Amerikaans (post)adres. Dit geldt niet alleen voor de Nook, maar voor meerdere Amerikaanse winkels en de producten die ze verkopen. Ik ben gaan speuren en kwam in contact met de website www.usunlocked.com. Dit bedrijf verzorgt de bestelling en het verzenden vanuit de VS naar Nederland. Eigenaresse Linda is een Nederlandse, dus dat maakt het communiceren heel gemakkelijk.

Een andere reden waarom ik gekozen heb voor de Nook is het feit dat er Wi-Fi opzit en ik vind dat toch wel erg handig, zeker omdat ik regelmatig in het buitenland verblijf en dan kan je heel makkelijk even gaan browsen, naast het boeken lezen, bij het zwembad. Dat vind ik sowieso een pre: je kunt nu op reis of op vakantie gaan, zonder dat je kilo’s boeken in je koffer hoeft mee te sjouwen.

Uitpakken en in gebruik nemen van de Nook

Vorige week was het eindelijk zover, de Nook werd bezorgd. Er zat een verkorte gebruiksaanwijzing bij. De uitgebreide versie moet je downloaden van internet. Maar om de Nook op te starten voldoet deze prima. In de bibliotheek zijn al drie boeken aanwezig, maar dit zijn niet de meest bijzondere (Pride & Predudice, Little Women en Dracula) maar je kunt wel gelijk beginnen met lezen. Je kunt de Nook opladen via je USB-aansluiting op je pc of via het stopcontact met de bijgeleverde stroomadapter. Zorg wel voor een Nederlandse adapter, want de stekker heeft de Amerikaanse aansluiting. Ook wordt er aangeraden om gelijk de nieuwste versie van de firmware te downloaden.

Je navigeert onderaan, via een kleuren touchscreen-scherm, door de verschillende programma’s. Daarboven zit het ‘echte’ boekenscherm waarop je de teksten leest. Nadeel van de Nook, net als van alle andere e-readers, is dat bij het omslaan van de bladzijdes het scherm even flikkert. Het leesscherm heeft geen touchscreen maar aan de linker- en rechterzijde zitten de knoppen waarmee je vooruit en achteruit kunt bladeren. Het navigatiescherm heeft 5 programma’s en je kunt op dit scherm ook de covers zien van de boeken te zien die je hebt gedownload.

barnes noble nook

Kopen van boeken bij Barnes & Noble

Maar hoe zit het nu met het kopen en downloaden van de boeken van Barnes & Noble? Je hebt om deze boeken te kopen een Amerikaans IP-adres nodig. Je moet de Nook ook registreren met een Amerikaans woonadres, maar bij mij heeft Usunlocked dat al voor mij gedaan. Daarna geef je je creditcardgegevens op en een Amerikaans adres. Vervolgens kun je de boekenwinkel van Barnes & Noble leegplunderen. Ik heb er gelijk een aantal besteld en in mijn mandje gedaan. Je zorgt dat de Nook een Wi-Fi-verbinding heeft en een par seconden later staan je boeken op de Nook. Fluitje van een cent! Dit is echt een verademing vergeleken bij een ander merk e-reader dat ik heb mogen testen, want daar was het uploaden van je pc naar de reader een drama. Dus ik kan de aankomende tijd alvast even lekker vooruit.

Oh ja, je kunt op de Nook ook muziek en luisterboeken opslaan en er is plaats (zonder een SD kaart) voor ongeveer 1.500 boeken. Als je de Wi-Fi-functie uitzet kan je 10 dagen lang je boeken lezen, zonder dat je de batterij hoeft op te laden.

barnes noble nook box

Root access op de Nook

Inmiddels is de Nook al gekraakt en zijn de eerste Android-applicaties al beschikbaar, zoals een radio en een internetbrowser. Je kunt hiervoor terecht op de website NookDevs. Vanuit de doos is de Nook namelijk welliswaar uitgerust met Wi-Fi, maar wel een gesloten systeem met alleen toegang tot de Barnes & Noble boekenshop. Barnes & Noble heeft aangegeven de Nook (later) open te gooien qua internettoegang. Maar daar kunnen we natuurlijk niet op wachten. De groep ontwikkelaars die zich zal storten op de Nook wordt met de dag groter. Gekraakt maak je voor 259 dolar immers van je ebook een soort van semi-tablet. Voor echte tablet-functionaliteit moeten we nog even wachten op een Nook met groot touchscreen.

Conclusie

Al met al ben ik prima tevreden met de Nook. Op internet staan veel discussies over de traagheid van de Nook, maar de verwachting is dat deze met de komende updates verholpen zullen zijn. En met de keuze voor het Android-platform, kan de Nook uitgroeien tot een ebook met een rits aan handige apps die het begrip ebook een nieuwe lading geven.

Categorie: Tablets

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's