De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Review: Nvidia Shield TV toont een toekomst voor Android TV

Thomas Haenen
29 januari 2018, 19:29
7 min leestijd
Review: Nvidia Shield TV toont een toekomst voor Android TV

Reviewscore

8,5

Android TV is een beetje een ondergeschoven softwarekindje van Google. De Nvidia Shield TV laat zien dat je er genoeg mooie dingen mee kunt doen.

Lees verder na de advertentie.

Lees onze Nvidia Shield TV review

De Nvidia Shield is een mediaspeler die op Android TV draait. Een eerste versie verscheen in 2015 en vorig jaar bracht het bedrijf een vernieuwde, kleinere variant uit. In die tijd heeft Nvidia al verschillende grote updates uitgebracht voor de Shield TV, waarmee het één van de langst-ondersteunde Android-apparaten is. Maar wat kun je nou eigenlijk met deze mediaspeler? Is het een veredelde Chromecast, of een essentieel apparaat voor bij je thuisbioscoop?

Wat kan ik met de Nvidia Shield?

Steeds meer televisies zijn standaard al voorzien van verschillende apps. Koop je bijvoorbeeld een Smart TV van Samsung, LG of Sony, dan heb je direct toegang tot apps voor YouTube, Netflix en andere populaire diensten. Helaas zijn deze televisiemakers vaak slecht in software-ondersteuning bieden.

De apps worden doorgaans niet of nauwelijks bijgewerkt waardoor je functies mist, en op de zwakke hardware die in veel televisies zit, zullen die apps ook al gauw gaan haperen en stotteren. Zeker op oude smart tv’s kan het meerdere minuten duren om een app te openen en een video op te starten.

Daarom zijn er mediaspelers, losstaande apparaten die je via de hdmi-poort aansluit op je televisie. Die komen er in allerlei soorten en maten: van de Chromecast tot Apple TV tot dus deze Nvidia Shield. Ze beschikken vaak in ieder geval over ondersteuning voor alle populaire videodiensten, aangevuld met enkele extra features. En omdat ze van bedrijven komen met veel meer software-ervaring, kun je rekenen op langere ondersteuning.

Android TV: inconsistent maar simpel

Ben je een Android-smartphone gewend, dan is Android TV waarschijnlijk wel even wennen. Het homescreen toont meerdere rijen van blokken. Bovenaan staan elke suggesties van albums die je vaak luistert of nieuwe films, gevolgd door een rij rechthoeken voor apps, gevolgd door de instlelingen. Standaard krijg je verschillende Google Play-apps meegeleverd, waaronder de Play Store zelf. Daar download je meer apps, voornamelijk videodiensten en games.

Nvidia Shield TV review

Helaas zijn de apps voor Android TV nog net wat minder uniform dan smartphone-apps. Zo zit de zoekknop bij YouTube standaard linksboven in beeld, terwijl die in de Amazon Prime Video-app behoorlijk verstopt is. Soms open je de instellingen door de terugknop ingedrukt te houden, soms vind je die door flink omlaag te scrollen. Zo heb je voor iedere app toch aardig wat gewenningstijd nodig.

De besturing doe je met de meegeleverde afstandsbediening. Die is simpel en compact, maar heeft wel alle functies die je nodig zou hebben. Je drukt op één van de vier richtingen van de ronde knop om door de menu’s te navigeren, en in het midden om een optie te selecteren. Daaronder vind je een terugknop, en een homeknop. Het volume aanpassen doe je door omhoog of omlaag te swipen over de onderste helft van de afstandsbediening.

Waarom geen Chromecast?

Het is een terechte vraag: waarom zou je ruim 200 euro neerleggen voor de Nvidia Shield, als je voor een paar tientjes al een Chromecast koopt? Als je jouw Chromecast vooral gebruikt voor Netflix en soms een YouTube-video, dan is inderdaad weinig reden om te upgraden. Voor de meeste gebruikers is er echter meer dan genoeg meerwaarde.

Zo kun je met de Nvidia Shield in 4K en met hdr streamen. Heb je een moderne tv, dan is een mediaspeler met krachtige hardware als deze dus haast een vereist om op deze hoogste beeldkwaliteit te streamen. Via de Play Store voor Android TV vind je daarnaast verschillende een paar videodiensten die geen Chromecast-ondersteuning bieden, zoals Amazon Prime Video.

Ook heeft het apparaat standaard 16GB opslagruimte ingebouwd. Koppel de Shield aan bijvoorbeeld Plex, en je kunt je thuisbibliotheek van films, series, foto’s direct bekijken zonder te streamen vanaf je computer of een netwerkschijf. Via een van de twee usb-poorten kun je tevens een externe harde schijf aansluiten, waar je nog meer eigen media op kwijt kunt.

Snel streamen, minder snel zoeken

Start je een stream via YouTube, Netflix of een andere videodienst, dan begint die vaak al binnen een seconde te spelen. In alle eerlijkheid lukt dat op de Chromecast eigenlijk ook altijd wel, tenzij je internet erg traag is. Voor de snelheid hoef je het dus niet te doen.

Sterker nog: in sommige gevallen voelt de Shield TV zelfs iets langzamer. Dat komt echter door de menselijke kant. Iets intypen in de zoekbalk met een afstandsbediening gaat een stuk langzamer dan op een smartphone met touchscreen. Wel heeft de afstandsbediening een ingebouwde microfoon, zodat je de Shield met Google Assistant kunt bedienen.

Die is echter net iets te inconsistent om prettig te zijn. YouTube- en Netflix-video’s kun je wel vanuit het hoofdmenu doorzoeken, maar voor veel andere videodiensten moet je eerst de app zelf openen. Soms hoort de Assistant je perfect, soms moet je je verzoek vier keer inspreken voor het goed gaat. Door die onbetrouwbaarheid lieten wij de stembesturing vaak maar gewoon links liggen.

Gamen op de Nvidia Shield

Nvidia zet de Shield ook neer als een serieus gameplatform. Daarin gaan ze een stuk verder dan andere Android TV-apparaten. Want hoewel je in de Play Store verschillende games vindt, werken ze over het algemeen niet geweldig op het grote scherm. Nogal raar: een game die is gebouwd voor kleine touchscreens, werkt een stuk minder op grote schermen die je met een afstandsbediening bestuurt.

Gelukkig kun je op de Shield ook ‘volwaardige’ games spelen. Heb je thuis een pc met een videokaart van Nvidia, dan kun je met de ‘GameStream’-optie direct naar je tv streamen. Elk spel dat je normaal op je pc speelt wordt draadloos naar je Shield doorgestuurd. Houd er wel rekening mee dat je daarvoor snel internet nodig hebt, anders duiken er al gauw haperingen en gestotter op. Met een goede glasvezel-verbinding is het echter één van de makkelijkste manieren om je desktopgames op een tv te zien.

Voor iedereen die geen dure game-pc thuis heeft staan, is er daarnaast nog GeForce Now. Daarmee stream je niet via je eigen pc, maar via de cloud. Nvidia heeft een flink aantal servers opgezet met de krachtigste videokaarten van het moment. Helaas heb je daarbij de keuze uit slechts een select aantal spellen, waarvan het overgrote deel al iets ouder is. Denk aan games als No Man’s Sky, The Witness, en Batman: Arkham Origins. Hele goede spellen, maar zeker niet de nieuwste hits.

Bovendien betaal je 10 euro per maand om de dienst te gebruiken, plus nog een extra bedrag voor sommige grotere, nieuwe games. Dat maakt het een wat prijziger alternatief voor een traditionele gameconsole, waar je maar één keer hoeft te betalen om de game te spelen. Daar staat tegenover dat de Nvidia Shield een stuk kleiner is dan een PlayStation of Xbox, en dat games er vaak nog beter uitzien ook. Als je internet een beetje snel is, speel je de games haarscherp, zonder vertraging op een hele hoge beeldkwaliteit. Je merkt eigenlijk nauwelijks dat je de game niet op een pc, maar in de cloud speelt.

De Nvidia Shield heeft twee usb-poorten waar je je eigen gamecontrollers op kunt aansluiten. Heb je bijvoorbeeld een Xbox-controller thuisliggen, dan werkt die prima op de Shield. Het bedrijf verkoopt ook nog een duurdere variant met een eigen controller, maar die zouden we niet direct aanraden. Deze heeft hoekig ontwerp dat niet helemaal prettig in de hand ligt. Gecombineerd met de hol-voelende plastic behuizing heeft het geheel een goedkope uitstraling.

Conclusie Nvidia Shield TV review

De Shield TV is veruit het beste apparaat dat op Android TV draait, daarover bestaat geen twijfel. De vlotte hardware, consistente updates en fijne extra’s als GeForce now onderscheiden hem van andere apparaten met de software. Ook is het één van de betere mediaspelers. Zowat alle grote videodiensten werken en met de gebruiksvriendelijke apps heb je zo de gezochte video in beeld.

Met zijn relatief stevige adviesprijs van 199 euro is het echter niet de ideale mediaspeler voor iedereen. Ben jij vooral een bankhanger of bingewatch die vooral Netflix en YouTube kijkt? Dan biedt de Shield weinig meerwaarde ten opzichte van de Chromecast of Chromecast Ultra, die beide slechts een paar tientjes kosten. De Nvidia Shield TV laat niet alleen zien dat er veel meer mogelijk is met Android TV, van het streamen van games tot een breder scala aan videodiensten, maar doet dat met snelheid, soepelheid en gebruiksvriendelijkheid. Of die mogelijkheden genoeg zijn om het prijskaartje te rechtvaardigen, hangt uiteindelijk vooral af van je eigen behoeftes.

→ Zelf de Nvidia Shield TV kopen? Bestel hem nu bij Coolblue voor 204,99 euro

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu