Een smartphone met alles erop en eraan: dat is de OnePlus 13 in een notendop. Weet ‘ie zijn populaire voorganger te overtreffen? Je leest het in deze review.
Dit is de OnePlus 13 review
OnePlus is al jaren een veilige keuze op het gebied van smartphones. Wil je een telefoon zonder al te veel poespas, maar met degelijke hardware? Dan staat OnePlus doorgaans hoog in de toplijstjes. Met de OnePlus 13 brengt de fabrikant primeurtjes met zich mee, maar niet alles is perfect.
Met een prijskaartje van 999 euro treedt OnePlus in een hoger prijssegment dan voorheen, maar kunnen de specificaties daar wel aan tippen? In deze uitgebreide OnePlus 13 review lees je hoe het zit.
→ OnePlus 13 vs OnePlus 13R: de 6 grootste verschillen
Het reviewexemplaar van de OnePlus 13 is beschikbaar gesteld door OnePlus.
Dit lees je in de OnePlus 13 review
Lees verder na de advertentie.
OnePlus 13 review in het kort
Het lijkt erop dat OnePlus tijdens de ontwikkeling van de 13 dacht: waarom ook niet? Er zijn weinig aspecten aan de telefoon die niet aan onze verwachtingen voldoen. De camera’s maken heldere plaatjes, het scherm is kleurrijk, de accuduur is uitstekend en de telefoon zelf is razendsnel. De software moet je liggen en de prijs is best flink, maar los daarvan kies je met de OnePlus 13 een toptelefoon die jaren mee kan.
Pluspunten
Minpunten
Helder en kleurrijk scherm in herkenbaar jasje
Heb je de OnePlus 13 in handen, dan merk je weinig verschil met zijn voorganger. De zijkanten zijn iets vlakker dan de OnePlus 12 en ook het scherm is aan de zijkanten minder afgerond. De smartphone is een fractie dunner dan zijn voorganger, maar verder vinden we het ontwerp van de telefoon niet vernieuwend.
Wij testten de blauw met zilveren variant, die dankzij zijn nepleren afwerking lekker in de hand ligt én luxe oogt. Verder komt de OnePlus 13 ook in het zwart en wit, met andere materialen. Aan de zijkant vind je wederom de alert slider om je telefoon snel in stille modus te zetten, in trilstand of juist het geluid aan te doen.

De behuizing van de OnePlus 13 is stof- en waterdicht met een IP68- én een IP69-waardering. Dat betekent dat ‘ie niet alleen een half uur op anderhalve meter diepte overleeft, maar ook waterstralen van verschillende hoeken aankan. Over een buitje hoef je je dus geen zorgen te maken.
Met een schermgrootte van 6,82 inch is de OnePlus 13 een flinke jongen, maar aan het display raak je snel gewend. Het gaat om een amoled-display met een piekhelderheid van 4500 nits, net als op de OnePlus 12. Ter vergelijking: de S24 Ultra behaalt maximaal 2600 nits en de Pixel 9 Pro XL tikt de 3000 nits aan. OnePlus staat dus aan kop.
Ook de resolutie van het scherm is erg indrukwekkend, met maximaal 3168 bij 1440 pixels. Standaard staat de telefoon echter op full-hd, waarschijnlijk om stroom te besparen. Wij vinden de hogere resolutie het zeker waard. Met de ververssnelheid van 120Hz voelt het scherm verder snel aan, al is dit onderhand gewoon de standaard.
Twee leuke extra’s zijn de nieuwe Aqua Touch en Glove Mode in Oxygen OS 15. Hiermee doet de smartphone zijn best om normaal te functioneren, ook al draag je handschoenen of is je scherm nat. Het werkt helaas niet helemaal lekker. Zeker de Glove Mode is inconsistent, afhankelijk van welke handschoenen je draagt.
Lees verder na de advertentie.
Beste hardware en uitgebreide software
De OnePlus 13 draait op de Snapdragon 8 Elite-chip, heeft 12 tot 16GB aan werkgeheugen en 256 tot 512GB aan opslagruimte. De chip is tot 40 procent sneller en energiezuiniger dan zijn voorganger en je komt vrijwel nooit rekenkracht tekort. Navigeren door apps, scrollen door je feeds en laadtijden van apps zijn allemaal ontzettend snel.
De kracht van de Snapdragon 8 Elite-chip komt vooral naar voren tijden het uitvoeren van AI-processen. OnePlus heeft de Oxygen OS 15-schil volgepropt met nieuwe kunstmatige intelligentie, dus die lopen we even met je langs.

Googles Circle to Search is aanwezig, om snel informatie te krijgen over dingen op je scherm. Verder heeft OxygenOS 15 een fris en kleurrijk ontwerp, vol nieuwe widgets. Ook is er een soort Dynamic Island, zoals je van iPhones kent. Hierin bedien je media en check je timers. Leuk, maar niet uniek.
Waar we zelf meer fan van zijn, is het gesplitste meldingenmenu. Veeg je van linksboven in beeld naar beneden, dan zie je jouw notificaties. Veeg je van rechtsboven naar beneden, dan kom je bij de snelle instellingen. Apple en Xiaomi deden dit al eerder en als je er eenmaal aan gewend bent, wil je niet meer terug.




De software oogt strak, maar dit heeft ook een keerzijde. Zo zien veel animaties er soepel uit, maar duren ze relatief lang. Hierdoor moet je soms wachten tot een menu is ingeladen, voordat je een app kan openen. Natuurlijk valt er in de software altijd wat bij te spijkeren en gelukkig belooft OnePlus dat nog jaren te doen.
De OnePlus 13 krijgt vier jaar aan Android-versie-updates en zes jaar aan beveiligingspatches. Dat is niet zo goed als Samsung en Google die zeven jaar bieden, maar wel degelijk.
Haarscherpe en uitgebreide set camera’s
Tijd om dieper in te gaan op de voor- en nadelen van de camera’s op de OnePlus 13. Achterop vind je drie camera’s met allemaal 50 megapixel. Hoewel ze alle drie andere sensors gebruiken, leveren ze stuk voor stuk mooie plaatjes op.

Vooral de hoofdcamera presteert top. De smartphone weet overdag in vrijwel iedere situatie goed met belichting om te gaan. Dat zie je terug in egaal en toch natuurlijk belichte foto’s. Er is flink contrast waar nodig – maar niet overdreven – en ook de scherpte oogt gelukkig niet te gemaakt. Overdreven scherpte in de nabewerking zien we immers steeds vaker op smartphones.





OnePlus werkt wederom samen met de specialisten van Hasselblad, en dat valt meteen op aan de plaatjes die je met de telefoon maakt. De kleurenfilters zijn beduidend anders dan reguliere afbeeldingen. Dit oogt retro of artistiek, maar valt niet bij iedereen in de smaak. Wij lieten die kleuren daarom ook uit.
‘S avonds weet de smartphone ook heldere plaatjes te schieten, mits er niet al te veel beweging in beeld plaatsvindt. Dan heeft de OnePlus 13 een paar seconden nodig om een afbeelding vast te leggen, anders komt je foto er bewogen uit. Van de drie presteert de hoofdcamera in het donker het best, met daarna de telelens. Bij de groothoeklens zie je meer ruis in foto’s.




De groothoek- en telelens bieden beiden een uniek perspectief bij het maken van foto’s. Zo kom je dichterbij je onderwerp of leg je juist meer vast in één beeld. In totaal zijn er vijf standen in de camera-app te vinden: ‘0.6x’, ‘1x’, ‘2x’, ‘3x’ en ‘6x’.
De combinatie van slim digitaal zoomen en schakelen tussen lenzen, geeft je in vrijwel iedere situatie een geschikte camera. Let wel op dat de groothoek- en telelens iets fletsere foto’s afleveren.





AI in de galerij- en camera-app
Een nieuwe smartphone betekent anno 2025 ook veel AI-functies. Een groot deel van OnePlus AI is verwerkt in de galerij- en camera-app. Te beginnen met de ‘Detail Boost’. Deze functie laat je foto’s opnieuw kadreren en vervolgens verhogen in kwaliteit. Deze AI-upscaler werkt prima, maar verricht geen wonderen.
Dan AI Unblur. Hiermee maak je foto’s die net niet scherp zijn een tikkeltje scherper. Ook deze functie werkt prima tot bepaalde mate, al wil de AI soms wel ‘hallucineren’ en scherpe lijnen geven op plekken waar dat niet echt nodig is.

Tot slot is er de Reflection Eraser. De functie is helaas nog niet om over naar huis te schrijven. Hoewel veel reflecties zeker verdwijnen, negeert de AI andere reflecties ook volledig. Dat zorgt voor een vreemd eindresultaat, waarop het niet helemaal duidelijk is of je door een raam kijkt of niet.
Al met al mag je met de camera-setup van de OnePlus 13 niet klagen. Er valt bovendien nog veel meer te ontdekken. Zo maak je video’s in 4K-resolutie met hdr-belichting, kies je vooringestelde ‘Smart Modes’ en maak je met de Action Mode scherpe foto’s als het onderwerp snel beweegt.
Enorme accu laadt vlot op
OnePlus kiest er in 2025 voor om zijn vlaggenschip te voorzien van een nieuw soort accu: een silicium-koolstofbatterij. Hiermee past er een hogere accucapaciteit in dezelfde behuizing: 6000 mAh op de OnePlus 13. Daarmee gaat de batterij uren langer mee dan voorheen.
Wij eindigen de dag vaak met meer dan 50 procent over, bij vrij intensief gebruik. Twee dagen op één lading moet de telefoon dus ook doorstaan. Wie geen intensieve gebruiker is, kan mogelijk nog langer met een lading doen. Bij het spelen van grafisch intense games of het maken van foto’s gaat de batterij wel sneller leeg.

Met zo’n grote accu wil je niet uren wachten tot ‘ie is opgeladen. Gelukkig laadt de OnePlus 13 met maximaal 100 watt op. In de praktijk betekent dat van 0 naar 100 procent in drie kwartier, mits je de juiste SuperVOOC-oplader gebruikt. Houd er rekening mee dat die niet met de telefoon wordt meegeleverd.
Ook voor draadloos laden heeft OnePlus laders met een eigen laadprotocol: AirVOOC. Dit behaalt hogere snelheiden dan reguliere draadloze opladers, tot wel 50 watt. Daarmee is de OnePlus 13 binnen anderhalf uur opgeladen. Netjes.
Samen met de OnePlus 13-serie lanceert de fabrikant ook verschillende Qi2-accessoires. Dit zijn hoesjes en draadloze opladers die via magneten met elkaar verbinden, zoals Apple’s MagSafe. Helaas heeft OnePlus die magneten niet direct verwerkt in de telefoon verwerkt. Om de accessoires te gebruiken, heb je een hoesje met magneten nodig.
Conclusie OnePlus 13 review
OnePlus zet met de OnePlus 13 een nieuwe standaard voor zijn eigen toekomstige toestellen en die van concurrenten. De fabrikant bespaart niet op het gebied van hardware en levert gerust de snelste chip, een gigantische batterij en haarscherp amoled-scherm.
De camera’s achterop maken haarscherpe plaatjes en met een updatebeleid van zes jaar kun je tot 2031 met het toestel door. Niet alles is echter perfect. De nieuwe OxygenOS 15-schil is vrij druk en voegt niet altijd even veel toe. Dat geldt ook voor sommige AI-functies waar de fabrikant erg trots op is. Daarnaast vinden wij het ontwerp niet vernieuwend.
Het zijn enkele kleine nadelen voor dit toptoestel. De OnePlus 13 legt de lat hoog voor toptelefoons die later dit jaar uitkomen.
Prijzen en deals OnePlus 13
Lijkt die OnePlus 13 je wel wat? Dan haal je via de prijsvergelijker hieronder het voordeligst in huis. De smartphone is er in het blauw, wit en zwart in twee varianten: 12/256GB voor 999 euro en 16/512GB voor 1149 euro. Die laatste heeft tijdelijk 100 euro korting. Je betaalt dan 1049 euro voor een OnePlus 13 met 16GB RAM en 512GB opslagruimte.

OnePlus 13 prijzen vergelijken
Bekijk productAlternatieven OnePlus 13
Zie je de OnePlus wel zitten, maar vind je hem te duur, niet mooi of te groot? Dan raden we je een aantal alternatieven aan. Die zetten we hieronder voor je op een rijtje.
OnePlus 13R
OnePlus brengt naast de OnePlus 13 ook de 13R op de markt. Het toestel is een stukje goedkoper, maar lever nog steeds aantrekkelijke specificaties. Denk aan een Snapdragon 8 Gen 3-chip, 12GB aan werkgeheugen en een batterij van 6000 mAh. Op het gebied van bouw- en camerakwaliteit bespaar je, maar dat is het zeker waard. De smartphone heeft een adviesprijs van 749 euro.

Samsung Galaxy S24 Ultra
De Samsung Galaxy S24 Ultra is bijna een jaar ouder dan de OnePlus 13, maar lever nog altijd degelijke prestaties. Hij draait op de Snapdragon 8 Gen 3, net als de 13R en werd in 2024 gezien als een van de beste Android-smartphones op de markt. Het toestel heeft een kleurrijk amoled-scherm van 6,8 inch en vijf camera’s aan boord. Momenteel haal je de Galaxy S24 Ultra voor € 879,99 in huis.

Google Pixel 9 Pro XL
Wil je lange ondersteuning, overzichtelijke software en degelijke hardware? Bekijk dan eens de Google Pixel 9 Pro XL. Deze heeft ook een amoled-scherm van 6,8 inch, een krachtige chip en drie camera’s achterop. Google voorziet daarnaast haar eigen smartphones als eerst van nieuwe functies. Zeker het overwegen waard dus en momenteel vanaf € 839,- verkrijgbaar.

Reviews op Android Planet
Op Android Planet testen we het hele jaar door de nieuwste smartphones, van budgettoestellen tot telefoons die 1000 euro (of zelfs meer) kosten. Dit doen we met een team van redacteurs dat al jaren in de ‘smartphonewereld’ actief is en al heel wat telefoons voorbij heeft zien komen – én dus heeft getest. We beschikken over de nodige ervaring.
De reviews stellen we – net als alle andere content op de website – met veel tijd, zorg en aandacht samen. Zo weet jij als lezer precies wat je van de geteste smartphone kan verwachten en wat de belangrijkste plus- en minpunten zijn.
In de reviews gaan we de diepte in, maar wel op een begrijpelijke manier. We willen immers dat iedereen het verhaal begrijpt en uiteindelijk weet hoe goed (of slecht) het geteste apparaat is. De smartphones die we testen gebruiken we minimaal een week als daily driver. Hierdoor weten we precies hoe de nieuwste telefoons in de praktijk bevallen.
Lees meer reviews op Android Planet:
- OnePlus Pad 3 review: krachtpatser met weinig concessies (5 jun)
- Motorola Razr 60 Ultra review: de beste flip-telefoon op de markt (3 jun)
- Motorola Edge 60 Pro review: een stap terug, twee stappen vooruit (29 mei)
- Samsung Galaxy S25 Edge review: lekker dun, vervelend duur (28 mei)
- Samsung Galaxy A26 review: budgettelefoon valt tussen wal en schip (24 apr)