OnePlus 2 Review: gehypet toptoestel maakt beloftes grotendeels waar

Gijs Ettes
21 augustus 2015, 19:00
13 min leestijd
OnePlus 2 Review: gehypet toptoestel maakt beloftes grotendeels waar

Reviewscore

8

De langverwachte tweede smartphone van OnePlus is eindelijk hier! Is de OnePlus 2 net zo verrassend als zijn voorganger of hoef je geen moeite te doen om een invite te bemachtigen?

Lees verder na de advertentie.

Kleine revolutie

De OnePlus One bracht een kleine revolutie teweeg toen het toestel medio vorig jaar verscheen. De One was hét bewijs dat je tegenwoordig niet meer 600 of 700 euro hoeft te spenderen aan een kwalitatief hoogwaardige smartphone met puike prestaties. Toch was er ook veel kritiek: zo was het toestel lange tijd slecht leverbaar en kon het invitesysteem op weinig sympathie rekenen. In onze OnePlus One review waren we evenmin te spreken over de matige camera en de ontbrekende ondersteuning voor de 800MHz-frequentie. Vodafone- en KPN-klanten kunnen hierdoor alleen 4G ontvangen in de grote steden.

oneplusone-6

Toch is de prijs-kwaliteitverhouding van de OnePlus One nog door weinig partijen geëvenaard. De verwachtingen van zijn opvolger, die op papier op alle fronten is verbeterd, zijn dan ook hooggespannen. Flikt OnePlus het nogmaals om met een flagship killer te komen die Samsung en Apple peentjes laat zweten? Of is de OnePlus 2 toch vooral meer van hetzelfde?

Herkenbaar design met fijne toevoegingen

Als we naar het design kijken, lijkt dat laatste het geval te zijn. Net als de One heeft de OnePlus 2 een ietwat saaie, zakelijke uitstraling. Het toestel heeft wederom een 5,5 inch-scherm en een rechthoekige, zwarte behuizing. Die is een millimeter minder hoog en breed, maar wel een stukje dikker (9,9 versus 8,9 millimeter) en zwaarder (175 versus 162 gram) geworden. De OnePlus 2 ligt lekker in de hand dankzij  de ruwe ‘Sandstone’ achterkant, maar voelt tegelijk  groot en zwaar aan. Hierdoor zul je het toestel doorgaans met twee handen gebruiken; alleen als je lange vingers hebt is bediening met één hand mogelijk.

Leggen we de OnePlus 2 naast zijn voorganger, dan valt op dat de boven- en onderkant wat rechthoekiger zijn en dat de omlijsting is verdwenen. Daarnaast  is de frontcamera naar de rechterkant verplaatst, en vinden we onder het scherm nu een vingerafdrukscanner. Deze is geïmplementeerd in een capacitieve homeknop, die gebruikt kan worden om het toestel te beveiligen en ontgrendelen.

oneplus 2 design

De vingerafdrukherkenning werkt niet zo snel als die van de Galaxy S6, maar is accuraat genoeg. Is het scherm uitgeschakeld, dan kun je het toestel ontwaken door even je vinger op de knop te houden. Je kunt verschillende vingerafdrukken koppelen en desgewenst zelfgekozen  acties (zoals het starten van de camera en Google Now) aan de homeknop toewijzen. Dat werkt vlot en in de meeste gevallen probleemloos.

Naast de homeknop zijn nog twee capacitieve knoppen te vinden die je zelf een functie kunt geven. Zo koos ik ervoor om de linkerknop de app-kiezer te laten starten en stelde ik de rechter in als terugknop. Er zijn ook acties toe te wijzen voor dubbeltikken. Een handige toevoeging, aangezien je zo sneller veelgebruikte apps en instellingen kunt bereiken.

oneplus 2 review

Ook fijn is dat de powerknop en volumetoetsen nu allebei  aan de rechter zijkant zijn te vinden. Links bevindt zich nog een toffe feature: een fysiek schuifje om te schakelen tussen de verschillende notificatie-opties (Alles, Prioriteit of Geen onderbrekingen). Handig als je ‘s avonds naar bed gaat of  vaak op plekken komt waar telefoonmeldingen niet op prijs worden gesteld.

Speakers, usb-c en verwisselbare covers

Aan de onderkant van de OnePlus 2 zijn de openingen van de speakergrille groter gemaakt. We vermoeden dat OnePlus ook de speaker heeft vervangen, want deze klinkt luider en minder blikkerig dan voorheen. Bij inkomende meldingen is het daarom soms even schrikken, maar als je vaak muziek luistert zonder dopjes is dit een welkome verbetering. Aan de onderzijde treffen we nog een vernieuwing aan: de usb-c-poort. Het maakt niet uit hoe je de meegeleverde stroomkabel er insteekt: hij past altijd.

oneplus 2 review

Heel veel voordelen ten opzichte van de micro-usb-aansluiting die we gewend zijn, biedt usb-c op de OnePlus 2 helaas nog niet. De poort werkt namelijk met usb 2.0 in plaats van het nieuwe usb 3.1, waardoor de overdracht van data en energie niet zo snel is als bij usb 3.1. In principe gebruik je dezelfde oude usb-kabel met een nieuw stekkertje. En als je dat stekkertje kwijtraakt, heb je in veel gevallen een probleem (al kun je via de webshop van OnePlus een nieuwe bestellen).

De usb-c-poort biedt weinig voordelen

Een verbetering die we wel toejuichen is het feit dat de backcover van de OnePlus 2 veel eenvoudiger is te verwisselen. De accu van het toestel kan er helaas niet uit, maar je kunt het toestel wel personaliseren met verschillende covers van hout, plastic en kevlar. Wij gingen voor een achterklepje van bamboe dat de smartphone een bijzondere look geeft, maar wel wat botst met de donkere behuizing.

Schermkwaliteit: voldoet prima

Net als zijn voorganger is de OnePlus 2 voorzien van een full-hd-scherm van 5,5 inch. Het scherm is dus niet gegroeid, maar oogt wel iets groter doordat het toestel een fractie minder hoog en breed is. Bijna driekwart van de voorkant is scherm, terwijl bij de Galaxy S6 en iPhone 6 veel meer bezel zichtbaar is.

De kwaliteit van het beeld is nagenoeg hetzelfde als bij de OnePlus One, met hetzelfde aantal pixels per inch (401) en prima kijkhoeken. Wel ogen de kleuren bij de OnePlus 2 een stuk warmer en verzadigder, wat vooral opvalt bij witte achtergronden. Het zorgt voor een prettigere kijkervaring, al valt het verschil alleen op als je de OnePlus One en 2 naast elkaar legt.

oneplus 2 scherm

Vergelijk je het display met dat van de Galaxy S6, dan zijn er grotere verschillen zichtbaar. Het feit dat de smartphone van OnePlus ‘maar’ een full-hd-scherm heeft, is wat ons betreft niet eens zo’n nadeel, maar het super-amoled-scherm van Samsung is superieur wat betreft helderheid, contrast en kleurreproductie. Bovendien heeft de S6 een kleiner 5,1 inch-scherm, waardoor het toestel net wat beter te hanteren is. Bij het bekijken van video’s en het spelen van games biedt het grotere display van de OnePlus 2 weer voordelen.

Vlotte hardware wordt erg heet

De OnePlus 2 is verkrijgbaar in twee smaken: met 16GB aan opslag en 3GB werkgeheugen, of met 64GB aan opslag en 4GB werkgeheugen. Wij hebben het laatste model getest, dat verder identiek is met een Snapdragon 810-chip van Qualcomm en een 3300 mAh-accu. Krachtige hardware, die ervoor zorgt dat Android heerlijk vlot draait. De interface voelt enorm vloeiend en bij het starten van bijvoorbeeld de browser, camera of zware games loop je nooit tegen vertragingen aan.

oneplus 2 review

Wel heeft de OnePlus 2 de neiging om erg heet te worden; een probleem waarmee ook andere toestellen met een Snapdragon 810-chip (zoals de HTC One M9) te kampen hebben. Bij het spelen van zware games, filmen in 4K of het updaten van meerdere apps tegelijkertijd wordt het toestel heet. Vooral het frame en de bovenkant worden enorm warm, wat niet prettig is als je het toestel vasthoudt. OnePlus zou al hebben gesleuteld aan de Snapdragon 810 om de chip koeler te laten werken, maar er zal nog een firmware-update aan te pas moeten komen om het hitteprobleem écht op te lossen.

Bij het draaien van zware apps wordt de OnePlus 2 enorm heet

Fijn  is wel dat de OnePlus 2 volledige ondersteuning heeft voor het Nederlandse 4G-netwerk, al wordt 4G+ niet ondersteund. Ook is nfc achterwege gelaten, omdat toch niemand dit zou gebruiken volgens OnePlus. Dat is jammer, want voor contactloos betalen (vanaf deze zomer mogelijk bij ING) en het snel overzetten van contacten en data is de chip erg handig. Ook ondersteuning voor micro-sd mist, waarmee het 16GB-model een stuk minder aantrekkelijk is dan het prijskaartje (339 euro) suggereert.

Van de opslag is namelijk 10,5GB beschikbaar, waar nog eens 2GB vanaf gaat vanwege de systeemsoftware. Ga je aan de slag met apps, foto’s en video’s, dan komt het einde al gauw in zicht. Veeleisende gebruikers kunnen dan ook beter voor het 64GB-model van 399 euro gaan. Voor verzending naar de Benelux komt daar nog eens 20 euro bij.

Accuduur: waar is de snellaadoptie?

Helaas heeft de OnePlus 2 ook geen verwijderbare accu, maar de capaciteit is wel iets opgeschroefd tot  3300 mAh. Omdat het toestel nog steeds gebruikmaakt van een full-hd-scherm is de accuduur weer prima. De OnePlus One haalde bij intensief gebruik gemakkelijk het einde van de dag, en dat is ook met de OnePlus 2 haalbaar.

Speel je tussendoor echter games en stream je veel video, dan komt het einde eerder in zich. Maar doe je het rustiger aan, dan is een accuduur van anderhalf tot twee dagen goed te halen. Zeker als je de adaptieve helderheid en accubespaarmodus inschakelt. Die laatste is niet zo effectief als de bespaarmodus op Galaxy-toestellen, maar biedt  in geval van nood uitkomst door de accuduur met enkele uren te verlengen.

Wat we missen op de OnePlus 2 is een snellaadoptie die wel is terug te vinden bij veel andere high-end smartphones. Zo kunnen bijvoorbeeld de LG G4 en Galaxy S6 in een uurtje volledig worden opgeladen, terwijl de smartphone van OnePlus maar ruim twee  uur aan het stopcontact moet hangen. Ook draadloos opladen is er, ondanks de achterkant van polycarbonaat, niet bij.

Software: Android Lollipop met een vleugje OxygenOS

De OnePlus 2 draait op OxygenOS, een rom die OnePlus zelf ontwikkelde en het best is te omschrijven als stock Android 5.1.1 met een paar softwarematige toevoegingen. De smartphone voelt bijna aan als een Nexus-toestel, en dat is wat ons betreft alleen maar goed nieuws. De interface voelt als gezegd enorm soepel en afgezien van de Google-apps zijn er enkel functionele toevoegingen gedaan.

Zo is er een bestandsbeheerder en toetsenbordvervanger Swiftkey aan boord, en de app Audio Tuner die dienstdoet als een equalizer. Je kunt zelf sleutelen aan de bas, midden en hoge tonen, maar hebt ook de keuze uit drie presets (muziek, film en spel). Het verschil is vooral merkbaar wanneer je een koptelefoon inplugt; met Audio Tuner ingeschakeld klink het geluid nét wat voller.

Op het meest linkse scherm kun je overigens ook een homescreen genaamd ‘Shelf’ inschakelen. Dit startscherm toont  veelgebruikte apps en contacten en een boodschap bovenin om je een prettige dag te wensen. Shelf  is niet zo zwaar als HTC’s sociale startscherm BlinkFeed, maar toont  dan ook geen informatie die doorlopend wordt ververst. Het is een handige, maar zeker geen essentiële toevoeging.

Vanuit de instellingen is het mogelijk om bepaalde acties toe te wijzen  aan de capacitieve knoppen van de OnePlus 2. Je kunt echter ook de softwareknoppen van Android inschakelen, waarna de capacitieve toetsen worden uitgeschakeld. De vingerafdrukscanner is dan nog wel te gebruiken. Verder zijn snelle opties voor ontwaken (tik twee keer op het scherm), het starten van de camera (teken een ‘O’ op het beeld) en het inschakelen van de zaklamp (teken een ‘V’). Dat laatste is handig als je je in het donker bevindt en snel even wat licht nodig hebt.

De interface werkt vloeiend en bevat een aantal handige toevoegingen

Verder heeft de OnePlus 2 een donker thema en de mogelijkheid om led-notificaties aan te passen. Maar misschien nog wel de interessantste toevoeging is ‘App toelatingen’. Dit is een eenvoudige variant op de functie in Android 6.0 die je afzonderlijke app-permissies laat af- of goedkeuren. Je kunt per app bepalen of deze toegang heeft tot je locatie, contacten, camera, microfoon en ga zo maar door.

Daarnaast zie je of en wanneer een app gebruik heeft gemaakt van een bepaalde permissie. Ideaal dus om vinger aan de pols te houden, al kunnen apps crashen als je bepaalde permissies uitschakelt. Dat gebeurde tijdens onze tests niet, maar de functie zelf crashte wel enkele keren bij het nalopen van apps. Wellicht dat dit euvel met een software-update wordt verholpen.

Tot slot is het goed om te weten dat de OnePlus 2 ruimte biedt voor twee simkaarten, waarbij je desgewenst de ene sim kunt gebruiken voor data en de andere voor telefoontjes en sms’jes. In tegenstelling tot veel andere dualsim-telefoons (we kijken naar jullie, Huawei en Honor) krijg je echter geen irritante meldingen als je maar één simkaart in het toestel gebruikt. Het andere slot blijft uitgeschakeld – zoals het hoort.

Camera: vooral functioneel

Net als de overige software op de OnePlus 2 is de camera-app vooral functioneel. Je vindt er alle opties voor hdr, panorama en het oppoetsen van je selfies, maar geen – in onze ogen overbodige – filters of gekke effecten. Met een swipe van de linkerkant naar rechts schakel je snel tussen fotograferen en filmen (desgewenst in slowmotion of timelapse) en met een druk op de knop wissel je tussen de front- en backcamera. De camera-app zit goed in elkaar, al komt het soms voor dat je de notificatiebalk opent  in plaats van de instellingen. Dat komt gelukkig niet zo vaak voor dat het storend wordt.

oneplus 2 review

Maar aan een goede app heb je natuurlijk weinig zonder goede camera’s. Net als zijn voorganger is de OnePlus 2 voorzien van een 13 megapixel-camera, al heeft deze nu optische beeldstabilisatie, snellere laserautofocus en een diafragma van f/2.0. Met de camera valt prima te fotograferen, al komt hij het beste tot zijn recht op zonnige dagen. Fotografeer  je binnenshuis, dan boet je in wat betreft de scherpte en kleurreproductie. Ook heeft de camera dan moeite om snel scherp te stellen. OnePlus-baas Carl Pei heeft updates beloofd die ervoor moeten zorgen dat het ‘de beste smartphonecamera ooit’ moet worden. Wij zijn benieuwd.

Net als de camera op de achterkant doet  de 5 megapixel-frontcamera zijn werk goed, maar niet meer dan dat. Standaard is een mooi maak-filter ingeschakeld die oneffenheden wegpoetst, al hebben wij onze selfies liever au naturel. Met de frontcamera kun je ook videobellen in 1080p, terwijl de camera aan de achterzijde ook in 4K (maximaal tien minuten)  kan opnemen. Je moet dan wel over een pc of televisie beschikken die deze resolutie kan weergeven.

De filmpjes die de OnePlus 2 schiet, ogen vloeiend, al heeft de camera ook in deze modus soms moeite om snel scherp te stellen. Daarnaast  wordt het toestel  tijdens het filmen erg heet. Het is te hopen dat OnePlus hier snel een oplossing voor vindt; de warmteproductie zou er zomaar voor kunnen zorgen dat de hardware van het toestel sneller slijt.

Conclusie OnePlus 2 Review

De OnePlus 2 is niet zo verrassend als zijn voorganger, maar voelt op diverse fronten wel een stuk volwassener aan. Zo heeft het toestel  volledige 4G-ondersteuning, een stevig en zakelijk design en een  prettige  interface. OnePlus heeft een aantal slimme toevoegingen gedaan, waarbij het notificatieschuifje, de programmeerbare knoppen en de optie om app-permissies te beheren, in positieve zin opvallen. Dankzij de snelle hardware en afwezigheid van een zware skin voelt de OnePlus 2 ook nog eens vliegensvlug aan. En als je niet de hele dag spelletjes speelt, houdt de accu het ook nog eens lang uit.

Maar er zijn ook  duidelijke  nadelen. Zo heeft  de OnePlus 2  de neiging om erg heet te worden en missen we ondersteuning voor snelladen, nfc en micro-sd. Bovendien  voegt usb-c weinig toe, aangezien de poort usb 2.0 gebruikt en daardoor niet sneller is met de doorvoer van stroom en data. Dan tot slot de verkrijgbaarheid: net als de OnePlus One is zijn opvolger vooralsnog alleen op uitnodiging te koop. Het gewraakte invitesysteem zorgt ervoor dat de OnePlus 2 slechts  voor een klein publiek te koop is, en het zal nog maanden duren voordat hier verandering in komt.  En dat is jammer, want ondanks de  minpunten is de nieuwe OnePlus een prima  alternatief voor de vlaggenschepen van Samsung, HTC en LG.

OnePlus stelde  voor deze OnePlus 2 review een invite ter beschikking (dus niet het toestel zelf). Helaas heeft Android Planet nog geen invites om uit te delen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

OnePlus Two
OnePlus Two

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu