Wekenlang werd er uitgekeken naar de officiële onthulling van de OnePlus 3. Gisteravond was het zover, en Android Planet heeft het toestel al even kunnen testen. Dit zijn onze eerste ervaringen.
Lees verder na de advertentie.
De cijferscore bij deze OnePlus 3 preview is gebaseerd op onze eerste indruk.
Check de OnePlus 3 preview
Met de OnePlus One bracht de startup OnePlus een kleine revolutie teweeg. Het toestel bewees dat je geen 600 of 700 euro hoeft uit te geven voor een vlotte smartphone met goede prestaties. Voor 269 euro kreeg je een smartphone die op veel fronten meekon met de vlaggenschepen van Samsung, HTC en LG.
Na het succes van de One werd vorig jaar de OnePlus 2 uitgebracht. Opnieuw een prima smartphone die zijn voorganger op enkele fronten verbeterde, maar hij was wat minder verrassend en had ook zeker zijn minpunten. Met de OnePlus 3 hoopt het bedrijf het ultieme betaalbare vlaggenschip af te leveren. Hieronder lees je onze eerste bevindingen.
Metalen design en full-hd-scherm
Een grote vernieuwing van de OnePlus 3 heeft te maken met het uiterlijk. Aan de voorkant heeft het toestel nog wel wat weg van de OnePlus 2, maar draai je het toestel om, dan springt meteen de metalen behuizing in het oog. De ruwe Sandstone-achterkant heeft plaatsgemaakt voor een gladde en simplistisch afwerking van metaal, wat erg fraai oogt.
OnePlus lijkt bij het design wat af te hebben gekeken bij HTC, Huawei en Apple, al heeft de OnePlus 3 duidelijk een eigen smoel. Opvallend zijn de antennestrepen aan de boven- en onderkant en de camera, die – in tegenstelling tot zijn voorganger – wat uitsteekt. Hierdoor wiebelt het toestel een beetje als je het op tafel legt.
Draaien we het toestel om, dan zien we dan OnePlus opnieuw heeft gekozen voor een 5,5 inch-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Geen QHD-resolutie dus, maar gezien de lage prijs is dat niet zo gek. Bovendien vreet een QHD-scherm veel meer stroom en oogt het full-hd-scherm prima. De kijkhoeken lijken in orde en de helderheid kan behoorlijk worden opgeschroefd.
De OnePlus 3 ligt verder goed in de hand en is door het formaat goed te bedienen. Opvallend is dat de smartphone een stuk dunner (7,4 millimeter) en lichter (158 gram) is dan de OnePlus 2, waardoor hij iets handzamer is geworden.
Snel opladen en vingerafdrukscanner
Eén van de minpunten van de OnePlus 2 was dat het toestel wel een usb-c-poort, maar geen snellaadoptie had. OnePlus heeft naar deze kritiek geluisterd en het nieuwste vlaggenschip voorzien van de zogeheten Dash Charge-techniek. Met de meegeleverde lader kun je het toestel razendsnel opladen, waardoor de mogelijkheden van usb-c nu wél worden benut.
Ook belangrijk is de vingerafdrukscanner, die flink is vernieuwd en enorm snel werkt. De scanner fungeert overigens ook als homeknop, zodat je geen virtuele knoppen hoeft te gebruiken. Het instellen van je vingerafdruk is zo gepiept, waarna je je vinger maar een fractie van een seconde op de scanner hoeft te leggen om de telefoon te ontgrendelen.
Wat interne hardware betreft kan de OnePlus 3 makkelijk meekomen met de andere grote jongens. Het toestel heeft een Snapdragon 820-chip met een 2,2GHz quadcore-processor, maar liefst 6GB aan RAM, 64GB aan opslagruimte en een Adreno 530-gpu. Ook is er ondersteuning voor 4G, wifi 802.11 a/b/g/n/ac en nfc. Een micro-sd-slot ontbreekt echter, maar 64GB is voor de meeste gebruikers ruim voldoende om apps en media op te slaan.
Software, camera en accuduur
Uit de doos draait de OnePlus 3 op OxygenOS, de rom die door OnePlus zelf is ontwikkeld. OxygenOS doet vrij weinig aanpassingen aan stock-Android, waardoor de gebruikservaring dicht bij dat van een Nexus-toestel komt. Dat is fijn, want de software voelt zo heerlijk soepel en snel aan. Het gaat hierbij om OxygenOS 3.1, dat draait op Android 6.0.1 (Marshmallow).
OxygenOS brengt een aantal handige functies met zich mee. Een goed voorbeeld hiervan is de nachtmodus, die je vanuit het snelle instellingen-paneel activeert en een gele gloed over het scherm legt als het buiten donker wordt. Hierdoor wordt het gebruik van een app als Twilight overbodig. Ook handig is de donkere modus, die bepaalde onderdelen van het besturingssysteem aanpast, maar tijdens onze korte testperiode niet altijd vlot lijkt te werken.
Veeg je vanaf het homescreen naar links, dan kom je terecht bij `Shelf`, een startscherm dat te vergelijken is met HTC`s BlinkFeed. Shelf toont onder meer veelgebruikte apps en kan ook worden ingezet om je favoriete contacten te bereiken. Met de widgets verzamel je je agenda, bladwijzers en functies van bepaalde apps op één plek.
OnePlus zet met de OnePlus 3 ook meer in op fotografie. De smartphone is voorzien van een nieuwe 16 megapixel-camera met een sensor van Sony en optische beeldstabilisatie. In onze OnePlus 3 review gaan we uitgebreid op de camera in, maar de eerste geschoten foto`s zien er goed uit. De camera kan tevens 4K-video`s maken en biedt RAW-ondersteuning, waardoor foto`s beter te bewerken zijn. Ook de 8 megapixel-frontcamera lijkt zijn werk goed te doen, wel is de camera-app iets té simpel gehouden, waardoor je Google Play moet induiken om meer bewerkingsopties te krijgen.
Tot slot de accu, die ditmaal een capaciteit van 3000 mAh heeft, waar de OnePlus 2 het met een 3300 mAh-accu doet. De accu ondersteunt dus het zogeheten Dash Charge, waardoor hij in een halfuur ongeveer 60 procent opgeladen moet zijn. Hoe lang de accu het bij normaal gebruikt uithoudt, kunnen we pas na een uitgebreidere testperiode zeggen.
Conclusie OnePlus 3 preview
Onze eerste indruk in deze OnePlus 3 preview is erg positief. Het toestel brengt een aantal grote verbeteringen, waarbij we vooral te spreken zijn over het metalen design, de snellaadoptie en de uitstekende specificaties. Misschien nog wel belangrijker is dat je de OnePlus 3 voor maar 399 euro in huis haalt, terwijl de vlaggenschepen van andere fabrikanten voor honderden euro`s meer over de toonbank gaan. Bovendien is het fijn dat het toestel vanaf dag één veel beter verkrijgbaar is, aangezien het invitesysteem is afgeschaft. Houd Android Planet volgende week in de gaten voor de uitgebreide review, waarin we naast de algemene prestaties ook de camera en accu aan de tand zullen voelen.
De OnePlus 3 is nu te bestellen via de officiële website en wordt naar verwachting volgende week uitgeleverd. Heb je vragen of zaken die je graag terugziet in onze uitgebreide review? Laat het dan weten in de comments hieronder!