Na het toestel uitgebreid getest te hebben, is onze OnePlus 3 review eindelijk hier! Weet de smartphone na de minder verrassende OnePlus 2 ons weer weg te blazen?
Lees verder na de advertentie.
OnePlus wordt mainstream
Toen OnePlus de OnePlus One in 2014 introduceerde, bracht de startup een kleine revolutie teweeg. Voor het bedrag van 269 euro ontving je een smartphone met uitstekende specs, een prima design en fijne software. Toch waren er ook een aantal minpunten, die met de OnePlus 2 werden opgelost. Maar ook dit toestel was niet perfect, waarbij er vooral een aantal belangrijke functies ontbraken. Denk bijvoorbeeld aan nfc en micro-sd, terwijl de usb-c-poort usb 2.0 gebruikte en niet van meerwaarde was.
De OnePlus 3 moet deze problemen oplossen en tegelijk een grote stap vooruit zetten. Het toestel werd met veel bombarie gepresenteerd en heeft een luxere uitstraling, een flinke upgrade wat mobiele hardware betreft én een snellaadoptie. Bovendien zoekt OnePlus met de OnePlus 3 voor het eerst het grote publiek op, door het invitesysteem volledig af te schaffen en het toestel vanaf dag één normaal aan te bieden. Maar is dat genoeg voor de OnePlus 3 om een succes te worden en de toptoestellen van Samsung en Apple van de troon te stoten? Je leest het in deze OnePlus 3 review.
Compleet nieuw design van metaal
Hoewel met het design van de OnePlus One en OnePlus 2 weinig mis was, hadden de toestellen wel een zakelijke en saaie uitstraling. Bij de OnePlus 3 is dit compleet anders: de smartphone is volledig van metaal en voelt hierdoor een stuk beter én luxer aan. Wel heeft het toestel opnieuw en 5,5 inch-scherm, waarbij de randen iets zijn afgerond en de bezels verkleind. Bovendien is de behuizing een stuk dunner dan zijn voorganger (7,4 millimeter versus 9,9 millimeter) en is het geheel met 158 gram ook lichter geworden. De OnePlus 3 voelt hierdoor minder groot en lomp aan, al blijft het scherm moeilijk met één hand te bedienen.
De frontcamera is verplaatst naar de linkerkant, maar aan de onderkant vinden we nog steeds de vingerafdrukscanner, die tevens fungeert als homeknop. Aan de rechterkant is plaats voor de aan/uitknop en simkaartslot, terwijl aan de linkerkant de volumeknoppen zitten. Ook het notificatie-knopje is weer aanwezig. Hiermee kun je te allen tijde schakelen tussen de verschillende notificatie-opties (Stil, Prioriteitsmelding en Alle notificaties). Dit is handig als je bijvoorbeeld een vergadering in gaat, of `s nachts niet gewekt wil worden door een onnodige melding.
Draaien we de OnePlus 3 om, dan vallen de antennestrepen aan de onder- en bovenkant meteen op. Die doen ons denken aan de HTC 10 en iPhone 6S, maar zijn door de donkere kleur wat nadrukkelijker aanwezig. Dat doet overigens niets af aan het feit dat we de OnePlus 3 een schitterende telefoon vinden. OnePlus heeft met het toestel geprobeerd designtechnisch een stap vooruit te zetten, en is daar wat ons betreft in geslaagd. Door het dunnere design steekt de cameralens wel wat uit, maar heel storend vinden we dit niet.
Usb-c nu wel functioneel
Net als bij zijn voorganger zit aan de onderkant van de OnePlus 3 een usb-c-poort. Het verschil is dat usb-c bij het nieuwe toestel wél meerwaarde biedt, doordat de mogelijkheden van de aansluiting worden benut. De poort van de OnePlus 2 werkt met usb 2.0, waardoor er geen snelle overdracht van data en stroom mogelijk was.
De OnePlus 3 verhelpt dit probleem en introduceert tevens het zogeheten Dash Charging; een snellaadtechniek die door OnePlus zelf is ontwikkeld. Met de meegeleverde lader laadt de smartphone enorm snel op, zodat hij in een halfuur ongeveer voor 60 procent vol zit. Na iets meer dan een uur is de OnePlus 3 helemaal opgeladen. Een fijne vernieuwing, aangezien je het toestel zo nog vlot kunt opladen als je de deur uitgaat.
Dash Charging werkt overigens alleen met de meegeleverde lader. Gebruik je een standaard usb-c-kabel met een Quick Charge 3.0-adapter, dan laadt het toestel minder snel op. Verder wordt de OnePlus 3 niet bovengemiddeld warm wanneer je de snellaadoptie gebruikt. De telefoon blijft gedurende de hele oplaadperiode redelijk koel, ook als je `m blijft gebruiken of vlug een spelletje speelt.
Een geinige feature van vorige OnePlus-toestellen was dat de cover gemakkelijk te verwisselen was. Door de volledig metalen behuizing is dit nu niet meer mogelijk, maar worden de covers als hoesjes verkocht. Zo is er een houten, plastic of Sandstone-achterkant, die de OnePlus 3 een unieke look geven. Wel is het zo dat donkere voorkant dan wat uit de toon valt.
Scherm: full-hd en amoled
Bij de onthulling van de OnePlus 3 klopte het bedrijf zichzelf op de borst met het vernieuwde scherm. Het vlaggenschip heeft een super-amoled-scherm gekregen, waar zijn voorgangers het moesten doen met een ips-lcd-paneel. OnePlus heeft enkele aanpassingen aan het scherm gedaan en noemt het ‘Optic AMOLED’. In de praktijk betekent dit dat het contrast en de kleurtemperatuur iets zijn aangepast door de fabrikant.
Door het amoled-paneel ogen kleuren wat verzadigder en is zwart ook echt zwart. Het scherm kan zich nog niet helemaal meten met dat van de Samsung Galaxy S7, maar voldoet prima. Kleuren komen goed tot hun recht, de kijkhoeken zijn uitstekend en ook in fel zonlicht is het scherm goed af te lezen. Dat laatste komt doordat de maximale helderheid is opgeschroefd, maar ook het scherm spiegelt wat minder.
Het 5,5 inch-scherm maakt gebruik van 2.5D-glas, wat betekent dat de randen wat aflopen en de OnePlus 3 prettiger aanvoelt als je de telefoon vasthoudt. Niet veranderd is de resolutie van 1920 bij 1080 pixels, wat neerkomt op een pixeldichtheid van 401 ppi. De keuze voor een full-hd-scherm is duidelijk gedaan om kosten te besparen en het stroomverbruik te beperken. Stiekem hadden we gehoopt op een QHD-scherm, maar full-hd ziet er gewoon goed uit en produceert mooie beelden. Bovendien zijn afzonderlijke pixels – tenzij je met je neus op het scherm zit – niet te spotten.
Het full-hd-scherm produceert mooie beelden
Hardware: Snapdragon 820 en 6GB RAM
De OnePlus 3 is – zoals we inmiddels gewend zijn van OnePlus – voorzien van indrukwekkende specificaties. Onder de motorkap bevinden zich een Qualcomm Snapdragon 820-chip met een 2,15GHz quadcore-processor, Adreno 530-gpu en 6GB aan RAM. De Snapdragon 820 kennen we van de HTC 10 en LG G5 en is één van de snelste processors die momenteel beschikbaar zijn.
Met 6GB RAM beschikt de OnePlus 3 over flink meer werkgeheugen dan andere vlaggenschepen, die het met 3 of 4GB moeten doen. Het blijkt echter dat de smartphone niet de volledig hoeveelheid RAM benut en er maar een gedeelte wordt gebruikt. Dit wordt gedaan om stroom te besparen, maar het lijkt er zo wel op dat de 6GB RAM meer een marketingpraatje is dan dat het toevoegde waarde biedt voor de gebruiker.
Dit doet trouwens niets af aan de uitstekende prestaties van de OnePlus 3. Het toestel is enorm snel en weet altijd een vloeiende gebruikerservaring te bieden. We speelden regelmatig het zware Hearthstone op de OnePlus 3, maar haperen deed het toestel nooit. De Snapdragon 820-chip is bovendien efficiënter dan de Snapdragon 810 van de OnePlus 2, die het toestel erg heet liet worden. Bij het nieuwe vlaggenschip is dit niet of nauwelijks het geval, ook niet wanneer je het toestel oplaadt.
De OnePlus 3 komt in één versie met 64GB aan opslagruimte. Dit is voor zowel normale als veeleisende gebruikers ruim voldoende, maar een micro-sd-slot ontbreekt en een model met meer opslagruimte lijkt er voorlopig niet te komen. Dat is geen groot probleem, tenzij je veel muziek en films op het toestel wil opslaan. Van de 64GB is circa 53GB beschikbaar voor de gebruiker: meer dan genoeg voor al je apps en media dus.
De OnePlus 3 is verder voldoende toekomstbestendig en heeft nfc; iets wat bij zijn voorganger ontbrak. Hierdoor kun je de telefoon gebruiken om contactloos te betalen, of de chip gebruiken om snel data over te zetten. Ook is er een vingerafdrukscanner aanwezig, die enorm snel werkt en ook te gebruiken is als homeknop.
Software: Android 6.0 met OxygenOS
Een fijne eigenschap van OnePlus-toestellen is dat ze draaien op een bijna kale versie van Android. De OnePlus 3 vormt geen uitzondering op deze regel en is voorzien van Android 6.0.1 (Marshmallow) met OxygenOS, de rom die door OnePlus zelf is ontwikkeld. OxygenOS brengt een aantal eigen features met zich mee, maar laat stock-Android grotendeels intact. En dat zien wij persoonlijk het liefst.
De software van de OnePlus 3 voelt enorm soepel aan en biedt eenzelfde ervaring als een Nexus-toestel. Er zijn weinig extra apps aanwezig en het gros van de extra features zitten `verstopt` in het instellingenmenu. Wat nadrukkelijker aanwezig is Shelf, een sociaal startscherm dat je activeert door vanaf het homescreen naar links te vegen. Shelf toont de apps die je het meest gebruikt, laat je snel een memo opstellen en werkt ook met widgets. Best handig, maar de functie blijft helaas niets meer dan een leuke extra.
In de instellingen vind je een heleboel opties om de software te personaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld bewegingen instellen, zodat je twee keer op het scherm tikt om het toestel te ontwaken, of een ‘O’ of ‘V’ tekent om de camera en zaklamp te gebruiken. Daarnaast kun je de functionaliteit van de knopjes aan de onderkant aanpassen. Tik bijvoorbeeld lang op de terugknop om het scherm uit te schakelen, of druk het multitaskknopje in om de laatstgebruikte app te tonen.
In het snelle instellingen-paneel is de nachtmodus te vinden, die een gele gloed over het scherm legt zodra het buiten donkerder wordt. Handig als je de smartphone ‘s avonds gebruikt, maar helaas wordt de nachtmodus niet automatisch op een bepaalde tijdstip ingeschakeld. Wel kun je zelf de intensiteit van de modus instellen.
Ook handig is de donkere modus, die enkele onderdelen van het besturingssysteem een zwarte kleur geeft, wat je vooral merkt in de Instellingen-app en de app-drawer. Al met al biedt OxygenOS veel opties om het besturingssysteem aan te passen; iets waar vooral de tweaker warm van zal worden. De software is bovendien sneller en stabieler dan vorige versies.
Camera
Een van de mindere punten van de OnePlus 2 was de camera, die beduidend mindere foto`s maakte dan de Galaxy S6 en de LG G4. Daarom heeft OnePlus zijn derde vlaggenschip voorzien van een nieuwe 16 megapixel-camera, die beschikt over optische beeldstabilisatie en een diafragma van f/2.0.
Het is duidelijk dat de camera flink is verbeterd. Dat merk je vooral bij het scherpstellen, dat bij het vorige toestel lang niet altijd goed ging. De autofocus van de OnePlus 3 werkt snel en functioneert vrijwel altijd uitstekend. De foto`s die de camera maakt ogen kleurrijk en gedetailleerd, vooral als er genoeg daglicht aanwezig is. In het donker is de kwaliteit minder, maar ruim voldoende om scherpe kiekjes te maken, waarbij de led-flitser nog voor wat extra licht kan zorgen.
Daar komt bij dat de OnePlus 3 een goede camera-app heeft, die logisch in elkaar steekt, vlot werkt en genoeg opties bevat. Met een veeg naar links of het knopje rechtsboven schakel je tussen de modi, waarbij de timelapse-, slowmotion- en panoramamodus het meest opvallen. Daarnaast zijn er snelkoppelingen om de beeldverhouding aan te passen, hdr-functie in te schakelen of te kiezen voor een grid om objecten beter uit te kunnen lijnen.
Ook de video`s die de OnePlus 3 maakt zien er goed uit. De optische beeldstabilisatie zorgt ervoor dat bewegingsonscherpte wordt gecorrigeerd en laat filmpjes vloeiend ogen. De camera kan tevens 4K-video`s maken, al staat de resolutie standaard ingesteld op 1080p. De 8 megapixel-frontcamera maakt filmpjes in full-hd en legt zelfportretten scherp vast. Let er wel op dat de OnePlus 3 bij het maken van 4K-video’s warmer wordt en het accupercentage sneller daalt.
Accuduur: het einde van de dag
De OnePlus-toestellen zijn altijd voorzien van een grote accu, maar bij de OnePlus 3 is de accucapaciteit teruggeschroefd maar 3000 mAh. Dat is net zoveel als de vlaggenschepen van Samsung, HTC en LG, maar het is opvallend dat het nieuwste vlaggenschip een kleinere accu heeft dan zijn voorganger (3300 mAh). De metalen en dunnere behuizing is daar waarschijnlijk de oorzaak van.
Door de full-hd-resolutie is de accuduur van de OnePlus 3 echter goed genoeg. Bij normaal gebruik haal je gemakkelijk het einde van de dag. Maar speel je veel games, browse je regelmatig via Chrome en stream je graag video`s, dan kan het krap worden. Daarom is het zo fijn dat de OnePlus 3 zo snel kan worden opgeladen.
Gemiddeld haalde we een scherm-aan-tijd van 3,5 tot 4 uur. Om dit te verlengen, is een accubesparingmodus aanwezig. Die wordt ingeschakeld als het accupercentage 5 of 15 procent bereikt, maar kan ook handmatig worden geactiveerd. De modus beperkt de prestaties van het toestel, past de interface iets aan en zet achtergrondactiviteiten automatisch uit.
Conclusie OnePlus 3 review
De OnePlus 3 is met afstand het beste OnePlus-toestel tot nu en kan zich op veel fronten moeiteloos meten met de vlaggenschepen van andere fabrikanten. De metalen behuizing ziet er fraai uit en het toestel voelt tevens luxer aan dan zijn voorgangers. Daar komt bij dat belangrijke kritiekpunten, zoals het ontbreken van nfc en een snellaadoptie zijn verdwenen. Vooral Dash Charging is een fijne vernieuwing, omdat de OnePlus 3 hiermee erg rap oplaadt. De snelle hardware en soepele interface zorgen voor een uitstekende gebruikerservaring, waarbij je weer een boel opties hebt om het besturingssysteem naar wens aan te passen.
Maar perfectie weet de OnePlus 3 nog niet te benaderen. Zo is de camera nog niet zo goed als die van andere vlaggenschepen en had de accuduur iets beter gemogen. Toch kunnen we geen toestellen bedenken die dezelfde prijskwaliteit-verhouding bieden als de OnePlus 3. De telefoon is bovendien gelijk voor iedereen verkrijgbaar, wat de OnePlus 3 een absolute aanrader maakt als je op zoek bent naar een krachtig toestel voor weinig geld.
De OnePlus 3 is te bestellen via de officiële website van OnePlus en kost 399 euro.