OnePlus 3T review: betaalbaar vlaggenschip nu nog beter

Wouter Nijsen
7 december 2016, 20:45
7 min leestijd
OnePlus 3T review: betaalbaar vlaggenschip nu nog beter

Reviewscore

8,5

Aan de buitenkant zie je bijna niet dat de OnePlus 3T een nieuw toestel is, maar toch is er het een en ander veranderd. In deze review lees je of het nieuwe toestel van OnePlus de hogere adviesprijs waard is.

Lees verder na de advertentie.

Een kleine verbetering

Toen de OnePlus 3 een halfjaar geleden werd uitgebracht, waren zowel gebruikers als critici erg positief. Het toestel verbeterde de OnePlus 2 op vrijwel alle punten en liet zien dat je voor 399 euro een smartphone in huis haalt die zich makkelijk kan meten met de vlaggenschepen van bijvoorbeeld Samsung, LG en HTC. Een paar maanden later is er alweer de OnePlus 3T, een licht verbeterde versie die enkele interessante verbeteringen doorvoert.

Opmerkelijk, want OnePlus bracht niet eerder zo snel een nieuwe smartphone uit. De OnePlus 3T voelt dan ook niet compleet nieuw aan, vooral omdat het metalen design identiek is, op het nieuwe ‘gunmetal’-kleurtje na. De fabrikant heeft er daarentegen voor gekozen om een bestaand vlaggenschip te perfectioneren, en is daar wat ons betreft zeker in geslaagd.

Design en scherm

Als gezegd ziet de OnePlus 3T er exact hetzelfde uit als de zijn voorganger, al geeft de nieuwe kleur het toestel wel een iets andere look. De kleur ‘gunmetal’ is een mooi woord voor donkergrijs, dat gemakkelijk te onderscheiden is van de lichtere kleuren van de OnePlus 3. In onze OnePlus 3 review waren we erg te spreken over het design, en die mening is niet veranderd.

De smartphone voelt solide en luxe aan, terwijl hij met een dikte van 7,4 millimeter één van de dunnere vlaggenschepen op de markt is. De 3T ligt lekker in de hand en behoudt het notificatieknopje aan de linkerzijkant. Hiermee schakel je tussen de verschillende notificatie-opties, als je het toestel bijvoorbeeld helemaal op stil wil zetten, of alleen belangrijk meldingen wil laten klinken. Een handig knopje dat we ook op andere vlaggenschepen zouden willen zien.

oneplus 3t review

Kijken we naar de achterkant, dan is er weinig veranderd. Het design kenmerkt zich nog steeds door de antennestrepen aan de boven- en onderkant, met in het midden het glimmende OnePlus-logo. Daarboven zit de camera, die ditmaal wordt beschermd door een laagje sterker saffierglas. Hiermee lost de fabrikant één van de grootste klachten op, want het cameraglas leek bij flink wat OnePlus 3-gebruikers makkelijk te barsten.

oneplus 3t review

Aan de voorkant vinden we het 5,5 inch-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Nog geen QHD-resolutie dus, maar dat vinden we geen ramp. Full-hd is voor dagelijks gebruik prima en is tevens gunstiger voor de accuduur. De full-hd-resolutie maakt de OnePlus 3T wel wat minder geschikt voor virtual reality, omdat hierbij hogere resoluties gewenst zijn.

Hardware: snellere processor en 6GB RAM

Eén van de belangrijkste verbeteringen van de OnePlus 3T is de processor. De smartphone wordt namelijk aangedreven door de Snapdragon 821-chip van Qualcomm, die ongeveer 10 procent krachtiger is dan de Snapdragon 820 van de OnePlus 3. De chip is bovendien een stukje zuiniger, waarover later meer.

De Snapdragon 821 is de snelste processor die op dit moment beschikbaar is, en dat merk je direct. De OnePlus 3T is namelijk enorm rap en heeft geen enkel probleem met zware applicaties of games, ook niet als je er meerdere tegelijk draait. De 6GB aan RAM is nog steeds een beetje overkill, maar het zorgt wel dat de 3T altijd vloeiend blijft draaien.

oneplus 3t review

Het is echter niet zo dat de OnePlus 3T veel sneller aanvoelt dan zijn voorganger. De prestaties van de Snapdragon 821 en 820 liggen dicht bij elkaar en de verschillen zie je vooral in benchmarks. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de OnePlus 3T een vlot toestel is. Aan de onderkant is een vingerafdrukscanner aanwezig, die snel en accuraat werkt.

Naast de 64GB-versie is er ook een 128GB-variant van de OnePlus 3T beschikbaar. Die is een stukje duurder, maar heeft wel meer ruimte om video’s en een flinke muziekcollectie op te slaan. Bij de 128GB-versie is 113GB beschikbaar voor de gebruiker, bij de 64GB-versie is dit zo’n 53GB. Het instapmodel met 64GB is voor de meeste gebruikers echter ruim voldoende.

Verbeterde software, maar nog geen Nougat

Een andere verbetering zit in de software. Sinds de release van de OnePlus 3 is OxygenOS, het besturingssysteem dat OnePlus standaard meelevert, flink verbeterd. Er zijn diverse features toegevoegd en bugs verholpen, al laat OxygenOS stock-Android nog steeds grotendeels intact. Wel is het zo dat de OnePlus 3T op een nieuwere versie van OxygenOS draait dan zijn voorganger. Het besturingssysteem oogt een stukje strakker op de 3T en steekt wat logischer in elkaar, maar is in de basis hetzelfde gebleven.

OxygenOS voegt bovendien een aantal handige functies toe aan Android. Denk bijvoorbeeld aan de nachtmodus om het besturingssysteem een donker tintje te geven, of de vele opties om de software helemaal aan te passen. Ook de Shelf, het sociale startscherm dat je opent met een veeg naar rechts, is weer aanwezig, maar is nog steeds niet meer dan een leuke bonus.

OnePlus laat weten dat zowel de OnePlus 3 als OnePlus 3T de komende maanden updates blijven krijgen. Het is echter jammer dat de OnePlus 3T uit de doos op Android 6.0 (Marshmallow) draait, terwijl Android 7.0 (Nougat) inmiddels een aantal maanden oud is. Volgens de Chinese fabrikant wordt het toestel nog voor het einde van het jaar van een Nougat-update voorzien.

Camera: scherpere selfies

Voor de onthulling van de OnePlus 3T gingen er geruchten dat de camera aan de achterkant een flinke upgrade zou krijgen. Helaas is dat uiteindelijk niet het geval, want de 3T beschikt over dezelfde 16 megapixel-camera. Die maakt echter nog steeds mooie kiekjes, waarbij je in de camera-app verschillende opties vindt om unieke beelden te schieten. Denk bijvoorbeeld aan een timelapse, slowmotion-video of panorama-foto. Ook is er een HDR-functie aanwezig, terwijl de HQ-modus je helpt om in het donker scherpere foto’s te maken.

De OnePlus 3T maakt betere 4K-video’s doordat de softwarematige beeldstabilisatie is aangepast, en je dus minder schokkerige beelden krijgt als je in 4K filmt. Al met al kun je de met de OnePlus 3T prima foto’s schieten, al moet je niet verwachten dat de camera net zo goed is als die van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S7 of Google Pixel XL. Vooral in het donker (zie de foto in het midden hierboven), heeft de camera moeite met scherpstellen en het produceren van mooie plaatjes.

oneplus 3t review

De frontcamera is wél van een update voorzien. Deze schiet foto’s in 16 megapixel in plaats 8, wat resulteert in scherpere selfies. Een handige verbetering, al heeft de camera geen autofocus en is het zo nu en dan lastig om je gezicht helemaal scherp in beeld te krijgen. Voor selfieliefhebbers en gebruikers van videobeldiensten als Skype is de betere frontcamera een welkome verbetering.

Dash Charge met een grotere accu

Misschien wel de belangrijkste verbetering die de OnePlus 3T met zich meebrengt is de grotere accu. Die heeft een capaciteit van 3400 mAh, waar de OnePlus 3 het met een 3000 mAh-accu moest doen. De accu is 13 procent groter en hoewel dat op papier geen enorme verbetering is, merk je het verschil wel daadwerkelijk.

Door de zuinigere Snapdragon 821-chip, grotere accu en software-optimalisaties gaat de 3T merkbaar langer mee dan zijn voorganger. Tijdens onze testperiode haalden we een scherm-aan-tijd van ongeveer vijf uur, terwijl de OnePlus 3 ruim een uur eerder aan het stroom moet.

Uiteraard is de OnePlus 3T ook voorzien van Dash Charge, de snellaadtechniek waarmee je in een halfuur van 0 naar 60 procent gaat. In ruim een uur zit de telefoon helemaal vol; ‘s nachts opladen is dus niet nodig. Het opladen gaat supersnel en de telefoon wordt niet warm tijdens het laden, ook als je ‘m intensief blijft gebruiken. Nadeel blijft wel dat Dash Charge alleen met de meegeleverde lader werkt, en het met andere usb-c-laders langer duurt voordat de telefoon vol zit.

Conclusie OnePlus 3T review

De OnePlus 3T is wat ons betreft een kleine, maar geslaagde upgrade die de hogere adviesprijs (439 euro) rechtvaardigt. Het toestel heeft een uitstekende accuduur, snellere processor en scherpere frontcamera, en combineert dit met het fraaie design en fijne software. Een kanttekening die we echter moeten plaatsen is dat de OnePlus 3T lastig verkrijgbaar is en het op het moment van schrijven vier á vijf (!) weken duurt voordat het toestel wordt verzonden.

Heb je al een OnePlus 3, dan is er niet echt een reden om te upgraden, maar ben je op zoek naar een betaalbaar toestel met goede prestaties, dan kun je niet om de 3T heen. De smartphone is in alles een vlaggenschip en wat ons betreft één van de, zo niet de beste smartphone van het jaar.

OnePlus 3T kopen

De OnePlus 3T is verkrijgbaar via de officiële website van OnePlus, maar houd dus rekening met lange levertijden. Diverse Android Planet-lezers melden echter dat ze het toestel eerder hebben ontvangen dan op de OnePlus-website werd aangegeven. De 64GB-versie kost 439 euro, de 128GB-variant 479 euro. Het toestel is verkrijgbaar is de kleuren gunmetal en soft gold.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

OnePlus 3T
OnePlus 3T

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu