We hebben de OnePlus 5 uitgebreid getest en dus is het tijd voor de review. Weet de smartphone zijn hogere adviesprijs te rechtvaardigen?
Lees verder na de advertentie.
Steeds beter, maar ook duurder
De verwachtingen rondom een nieuwe smartphone van OnePlus zijn altijd hooggespannen, en er werd door velen dan ook enthousiast uitgekeken naar de aankondiging van de OnePlus 5. Dat ligt deels aan OnePlus zelf, want het bedrijf moet van goede huize komen om de uitstekende OnePlus 3(T) te overtreffen. Dit toestel verscheen vorig jaar en noemden we destijds het ‘ultieme betaalbare vlaggenschip’. Hoewel sommige aspecten (zoals de camera) zich niet met de concurrentie konden meten, was het toestel één van de beste smartphones van 2016, en voor 399 euro echt een koopje.
Nu we zijn aanbeland bij de OnePlus 5, valt op dat de smartphone niet meer zo goedkoop is als zijn voorganger. De adviesprijs (499 euro) komt steeds dichter bij die van andere vlaggenschepen, wat ervoor zorgt dat OnePlus écht moet aanhaken bij de grote jongens. Dat doet het toestel grotendeels, maar de belangrijkste vernieuwing valt wat tegen.
Herkenbaar design
Zoals je al in onze preview kon lezen, is het design van de OnePlus 5 onder handen genomen. Het toestel lijkt op een combinatie tussen de OnePlus 3T en iPhone 7 Plus. De randen op de achterkant zijn wel wat afgeronder, al doen de dubbele camera (die op exact dezelfde positie is geplaatst), antennestrepen en de matzwarte afwerking aan Apples smartphone denken. Gelukkig is er wel een koptelefoonaansluiting aanwezig.
Daarnaast heeft de OnePlus 5 logischerwijs wat weg van de 3T. De knoppenindeling is hetzelfde, met aan de linkerkant het notificatieschuifje. Dit is een functie die we op andere Android-smartphones missen, omdat je hiermee de telefoon vlot op stil of ‘niet storen’ zet. Aan de linkerkant vind je ook de volumeknoppen, terwijl de aan/uit-knop aan de rechterkant zit.
Ondanks dat het design niet zo origineel is, ziet de OnePlus 5 er wel fraai uit. Het toestel oogt meer als een echt vlaggenschip dan zijn voorganger en ligt door de afgeronde hoeken en randen lekker in de hand. De behuizing is met 154,2 bij 74,1 bij 7,3 millimeter en 153 gram een stukje compacter en lichter dan de 3T, al zijn de verschillen minimaal. Het toestel voelt vooral als een gestroomlijnde, luxere OnePlus 3T.
Goed om te weten is dat er twee features ontbreken die je bij sommige Android-vlaggenschepen wel ziet: waterdichtheid en een voorkantvullend scherm. Hoewel de OnePlus 5 wel tegen een spatje water kan, is de smartphone niet zo waterdicht als de Samsung Galaxy S8 of HTC U11. Verder wordt het scherm omhelst door flinke bezels. Fabrikanten stappen steeds vaker over op voorkantvullende schermen, maar OnePlus houdt het bij een ‘traditioneel’ display.
Scherm en hardware
Net als zijn voorgangers heeft de OnePlus 5 een 5,5 inch-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Het scherm is dus niet gegroeid of scherper geworden, maar dat is wat ons betreft geen probleem. Full-hd is op dit schermformaat ruim voldoende en produceert scherpe en heldere beelden. Bovendien is het gunstig voor de accuduur. Hoewel de specificaties dus hetzelfde zijn gebleven, zitten er in werkelijkheid kleine verschillen in beeld. Leg je de 5 naast de 3T, dan oogt het een fractie helderder.
Zoals we van OnePlus gewend zijn, beschikt het nieuwe vlaggenschip over de beste mobiele hardware van dit moment. De 5 heeft een Snapdragon 835-chip van Qualcomm, met 6 of 8GB werkgeheugen en 64 of 128GB opslag, afhankelijk van welke versie je kiest. De hardware zorgt dat de OnePlus 5 enorm snel in gebruik is en Android heerlijk vlot draait.
Tijdens het gebruik vlieg je door de interface en apps worden in een fractie van een seconde geladen. De OnePlus 5 is één van de, zo niet de snelste smartphone van dit moment. Ook de vingerafdrukscanner, die onderaan het scherm zit, is rap en accuraat.
OnePlus heeft met de 5 tevens een primeur te pakken, want het is de eerste smartphone met 8GB aan werkgeheugen. Bij normaal gebruik is dit een beetje overkill, maar het zorgt er wel voor dat je veel apps tegelijk kunt draaien en vliegensvlug tussen applicaties schakelt, zonder dat deze opnieuw moeten laden. Kies je voor de 6GB-versie, dan hoef je niets te missen, want dat is nog altijd meer dan genoeg.
Verder heeft de OnePlus 5 ondersteuning voor 802.11 a/b/g/n/ac, nfc en bluetooth 5.0. Aan de onderkant vind je de usb-c-poort en de speaker, die prima geluid produceert.
Software: kaal en heerlijk soepel
We zijn inmiddels fan van OxygenOS, de schil die OnePlus over Android legt. In tegenstelling tot veel fabrikanten doet OnePlus weinig aanpassingen, en lijkt de software grotendeels op stock-Android. En dat is fijn, want door de afwezigheid van bloatware en visuele aanpassingen draait de OnePlus 5 als een zonnetje. Uit de doos is Android 7.1.1 (Nougat) aanwezig, al komt er later dit jaar ook een update naar Android 8.0.
Daarnaast zijn de aanpassingen die OnePlus doet best handig. Nieuw is bijvoorbeeld de leesmodus, die het scherm van de smartphone verandert in een soort e-reader. Alle kleuren worden in deze modus vervangen door grijstinten, wat vooral in het donker het lezen van artikelen een stuk fijner maakt. Ook is er een handige nachtmodus aanwezig, die de blauwtinten van het scherm filtert.
OxygenOS laat je allerlei zaken aanpassen
OxygenOS geeft je bovendien een boel opties om de software aan te passen. Zo kun je bijvoorbeeld precies kiezen welke functies de knoppen moeten vervullen, heb je veel meer controle over notificaties en kun je kleine details als het accu-icoontje aanpassen. Veeg je vanaf het homescreen naar rechts, dan zie je de Shelf. Dit is een verzamelplek van recente contacten, je favoriete apps en systeeminformatie. Handig, al kun je de functie desgewenst uitschakelen.
Dubbele camera is niet perfect
Op het gebied van camerakwaliteit lieten eerdere OnePlus-toestellen het nog wel eens afweten, en daarom heeft OnePlus de 5 van een dubbele camera voorzien. De primaire lens schiet kiekjes in 16 megapixel, daarnaast zit een 20 megapixel-telefotolens. Laatstgenoemde wordt gebruikt om tot 2x in te zoomen, waarbij er volgens OnePlus geen details verloren gaan.
Bij de aankondiging deed OnePlus nog grootse beloftes, maar helaas valt dit in de praktijk een beetje tegen. Zoom je in bij het maken van een foto’s, dan ogen kiekjes al gauw wat korrelig en onscherp. Een handige feature wanneer je iets van veraf snel moet vastleggen, maar bij normaal gebruik zouden we het niet zo snel gebruiken.
De ‘normale’ 16 megapixel-camera maakt scherpe en kleurrijke foto’s en is een duidelijke verbetering ten opzichte van de OnePlus 3T, maar kan zich niet meten met de camera’s van bijvoorbeeld de Galaxy S8, LG G6 en HTC U11. Waar beelden overdag waarheidsgetrouw en vol detail worden vastgelegd, zijn de resultaten in het donker minder. Is er weinig licht, dan is er al gauw veel ruis zichtbaar, en dat oogt simpelweg niet zo mooi.
Eén van de belangrijkste features van de camera is de portretmodus, die we kennen van de iPhone en enkele Huawei-toestellen. Bij deze modus worden beide camera’s ingeschakeld om informatie te verzamelen, het onderwerp vast te leggen en zo een uniek scherptediepte-effect (bokeh) te creëren.
Helaas ogen foto’s gemaakt met de portretmodus een beetje hit or miss. De software heeft duidelijk moeite om de randen te bepalen, waardoor deze soms ook worden vervaagd. Dit zie je bijvoorbeeld aan de haartjes van het robotje op de foto hierboven. Jammer, want het effect raakt een beetje zoek.
Video’s worden opgenomen in 4K, al zijn er verschillende opties om de kwaliteit aan te passen. Beelden zien er over het algemeen scherp en vloeiend uit, al valt wel op dat bij de 4K-modus beeldstabilisatie ontbreekt, waardoor filmpjes wat schokkerig kunnen ogen. OnePlus brengt hier echter later dit jaar een update voor uit.
Prima accuduur en Dash Charge
De OnePlus 5 heeft een iets kleinere accu dan zijn voorganger (3300 vs 3400 mAh), maar hier merk je in de praktijk weinig van. Door de efficiënte Snapdragon 835-chip en software-optimalisaties gaat het toestel zelfs iets langer mee. Op een volle acculading houdt het toestel het makkelijk anderhalve dag vol, waarbij we een scherm-aan-tijd van zo’n 5 á 6 uur haalden.
Is de batterij bijna leeg en kun je voorlopig niet opladen, dan is er de accubesparingmodus. Die beperkt de prestaties en achtergrondprocessen van de telefoon, zodat ‘ie nog wat extra uurtjes meegaat. Het opladen zelf gaat door Dash Charge enorm snel, iets wat we kennen van de OnePlus 3(T). In een halfuur zit de accu al voor zo’n 60 procent vol, volledig opladen duurt nooit langer dan een uurtje.
Conclusie OnePlus 5 review
OnePlus levert met de OnePlus 5 opnieuw een puike smartphone af. Het toestel is enorm snel, ziet er goed uit en draait op soepele software. Daar komt bij dat het full-hd-scherm prima voldoet, de accuduur iets is verbeterd en de telefoon rap oplaadt. Helaas hadden we van de belangrijkste vernieuwing, de dubbele camera, meer verwacht. Het is zeker geen slechte camera, maar hij kan zich niet meten met de concurrentie.
Ondanks de hogere adviesprijs is de OnePlus 5 het beste toestel dat je op dit moment voor 499 euro kunt kopen. De OnePlus 5 is flink goedkoper dan andere vlaggenschepen en biedt een uitstekende prijskwaliteit-verhouding. Wel vragen we ons af of OnePlus de trend doorzet en volgend jaar met een nog duurder toestel komt. In dat geval moet het bedrijf van goeden huize komen om zich genoeg te onderscheiden.
OnePlus 5 kopen
De OnePlus 5 komt in twee versies en is te bestellen via de website van de fabrikant. De variant met 6GB RAM en 64GB opslag kost 499 euro, terwijl je voor de 8GB RAM/128GB-versie 559 euro betaalt.