We hebben de OnePlus 6T uitgebreid getest en in deze review lees je ons definitieve oordeel. Welke verbeteringen introduceert de smartphone, en rechtvaardigen ze de hogere adviesprijs? Lees gauw verder!
Lees verder na de advertentie.
Dit is de OnePlus 6T review
OnePlus brengt rond het einde van ieder jaar een T-toestel uit, wat in feite een verbeterde versie is van het vlaggenschip dat eerder dat jaar is uitgebracht. Voor bezitters van het ‘reguliere’ toestel is het bestaan van de T-lijn vervelend, omdat ze na een halfjaar al met een verouderde smartphone zitten. OnePlus kiest er toch voor om elk halfjaar een nieuwe telefoon uit te brengen, omdat de fabrikant altijd het nieuwste van het nieuwste wil bieden.
OnePlus deed dit in 2016 met de 3T, een smartphone die alleen een licht verbeterde processor, frontcamera en langere accuduur had. De OnePlus 5T was met zijn grotere 6 inch-scherm, dunnere randen en handige Face Unlock-feature al een grotere stap vooruit. Nu is er de 6T, die de OnePlus 6 uit mei 2018 opvolgt. Wat opvalt is dat de 6T veel meer verbeteringen introduceert dan zijn voorgangers, en dus op papier een stuk interessanter is.
We hebben de smartphone uitgebreid getest en in deze OnePlus 6T review lees je onze bevindingen. Hoe veel beter is de 6T ten opzichte van zijn voorganger?
Design en scherm
Het design van de OnePlus 6T is niet veel veranderd ten opzichte van de OnePlus 6. De smartphone heeft opnieuw een glazen behuizing, die in twee verschillende afwerkingen komt: glanzend zwart en matzwart. Voor deze review hebben we de matzwarte variant gebruikt en dat is wat ons betreft de beste versie die je kunt kopen. Je ziet vingerafdrukken en vetvlekken veel minder snel en het geheel voelt wat minder kwetsbaar aan.
Ook het vermelden waard: de alert slider, waarmee je schakelt tussen drie telefoonstanden (beltoon, trillen en stil) is opnieuw aanwezig en nog steeds erg handig.
Het scherm is iets groter (6,41 inch vs 6,28 inch) geworden en de resolutie is gewijzigd naar 2340 bij 1080 pixels. Maar het is vooral de kleinere notch die in het oog springt. De inkeping heeft de vorm van een druppel en neemt veel minder ruimte in beslag dan vrijwel elke andere notch die je nu ziet. Dat zal voor veel gebruikers een belangrijke vooruitgang zijn. Als een fabrikant voor een inkeping in het scherm kiest, dan is dit wat mij betreft de beste implementatie.
Bij dagelijks gebruik had ik dan ook geen last van de inkeping. Het hapje uit het scherm valt niet op en na een paar uur heb je niet eens door dat ‘ie er zit. Dat is ook zo wanneer je YouTube-filmpje in volledig scherm afspeelt: de notch neemt zo weinig ruimte in beslag dat er nooit belangrijk beeld verloren gaat.
Het display ziet er verder prima uit. Door het amoled-paneel spatten de kleuren van het scherm af, en de maximale helderheid is hoog genoeg om het display ook in fel zonlicht af te lezen. De resolutie is niet zo hoog als bij veel concurrenten, maar dat is geen probleem. Full-hd is scherp genoeg en bovendien gunstig voor de prestaties en accuduur.
Screen Unlock als grote vernieuwing
Met het scherm is iets bijzonders aan de hand. Onder het display zit namelijk de vingerafdrukscanner, terwijl deze bij de OnePlus 6 nog aan de achterkant van de behuizing zat. Deze vingerafdrukscanner onder het scherm noemt OnePlus ‘Screen Unlock’.
Het werkt zo: tussen de glazen laag van het scherm en het touchscreen zitten verschillende sensoren die je vinger scannen. Het scherm van het toestel licht op als er een vinger wordt gedetecteerd. Vervolgens scant een beeldsensor (in feite een camera die in het scherm zit) je vingerafdruk. Komt die scan overeen met de vinger die opgeslagen is, dan wordt de telefoon ontgrendeld.
Op de OnePlus 6T werkt dit goed. Wanneer je de telefoon oppakt, zie je een icoontje verschijnen waar je je vinger op moet leggen. Vervolgens licht dat gedeelte van het scherm op en wordt het toestel ontgrendeld. Dit gaat echter niet zo snel als bij een ‘traditionele vingerafdrukscanner’, en het is bovendien iets moeilijker om de scanner op de tast te vinden. Waar je bij de OnePlus 6 slechts op de scanner hoeft te tikken met je vinger, duurt het ontgrendelen bij de 6T simpelweg wat langer.
Wel is het zo dat OnePlus’ implementatie op dit moment de beste is. We hebben de snelheid van Screen Unlock vergeleken met de vingerafdrukscanner van de Huawei Mate 20 Pro, die ook in het scherm verwerkt zit. De 6T ontgrendelt zichtbaar sneller en lijkt wat accurater dan bij de Huawei-smartphone.
Wat dat betreft verdient OnePlus dus complimenten, al is Screen Unlock zelden sneller dan een ‘ouderwetse’ vingerafdrukscanner. Wel is het fijn dat de scanner weer aan de voorkant zit; dat is toch ietsjes makkelijker ontgrendelen.
Hoewel de feature dus trager is, raak je er in de praktijk gauw aan gewend. Vind je de snelheid van ontgrendelen heel belangrijk, dan kun je beter kiezen voor de Face Unlock-functie. Dit gaat enorm rap en vaak zo snel dat je het vergrendelscherm niet eens ziet. Houd er wel rekening mee dat Face Unlock een stuk minder veilig is dan je vingerafdruk, en het ook niet werkt in apps die meer beveiliging vereisen, zoals bijvoorbeeld je bankieren-app.
Hardware met uitstekende prestaties
Kijk je vooral naar de hardware, dan is de 6T een stuk minder spannend ten opzichte van zijn voorgangerDe telefoon beschikt over dezelfde Snapdragon 845-chip, met opnieuw 6 of 8GB RAM. Wel is het fijn dat de smartphone standaard met minimaal 128GB aan opslag wordt geleverd: twee keer zo veel als bij de OnePlus 6.
De prestaties van de OnePlus 6T zijn ronduit uitstekend en de smartphone behoort makkelijk tot de snelste van dit moment. Tijdens mijn testperiode heb ik het toestel niet één keer zien haperen en alles draaide enorm soepel. Dat zijn we inmiddels gewend van OnePlus, al zijn de prestaties van de 6T niet direct beter dan die van de 6. Dat toestel heeft immers dezelfde hard- en software.
Om één verandering kunnen we niet heen: de hoofdtelefoonaansluiting is verdwenen. De ruimte die deze poort inneemt, wordt in de 6T gebruikt voor Screen Unlock en de grotere accu. Een logische verklaring, maar voor veel gebruikers zal het flink vervelend zijn dat ze zijn aangewezen op de meegeleverde adapter of een draadloze headset.
Software: Android Pie met veel opties
Wat software betreft heeft OnePlus zijn zaken goed op orde. De 6T draait uit de doos op Android 9.0 (Pie) en dat is de meest recente versie van het mobiele besturingssysteem. Een groot pluspunt, want er zijn genoeg smartphones die nu nog worden uitgebracht met het oudere Android Oreo.
Bovendien is het updatebeleid van OnePlus de laatste tijd flink verbeterd. De fabrikant garandeert minimaal 6T drie jaar lang beveiligingsupdates, waarbij je elke twee maanden een patch kunt verwachten. Daarnaast is het bedrijf relatief snel met het uitrollen van nieuwe Android-versies. Tijdens mijn reviewperiode kreeg ik al twee updates binnen met belangrijke verbeteringen en de beveiligingsupdate van november, en dat is netjes.
De Android-skin van OnePlus, OxygenOS, heeft een simpele uitstraling en lijkt grotendeels op stock-Android. Wanneer je echter de instellingen-app opent, zie je dat er enorm veel opties zijn om de software helemaal aan te passen. Dit gaat behoorlijk ver, omdat je bijvoorbeeld themakleuren, het icoontje van de accu en zelfs de animatie van de vingerafdrukscanner kunt wijzigen. OnePlus geeft je heel veel opties, maar dwingt je nooit om ze te gebruiken.
Alle nieuwe features van Android Pie zijn aanwezig, en die worden aangevuld met bijvoorbeeld een handige nachtmodus, en een leesmodus die het scherm zwart-wit maakt. Ook fijn zijn de navigatiegebaren, die de traditionele navigatieknoppen vervangen. De OnePlus 6T laat zich prima aan de hand van gestures bedienen, en ik was er dan ook snel aan gewend.
Camera: iets beter, maar niet top
Met de OnePlus 6 werden flinke stappen gezet op het gebied van de camera. Logisch, want OnePlus had hier nog veel te winnen. Met de 6T zien we opnieuw enkele verbeteringen, al komen die vooral uit de software in plaats van verbeterde hardware. Het toestel heeft exact dezelfde dubbele camera als de 6 (16 + 20 megapixel) en die presteert overdag net zo goed. Het is niet de absolute top, maar bij veel daglicht schiet de smartphone uitstekende foto’s.
Volgens OnePlus is de portretmodus verbeterd, maar belangrijker is de toevoeging van de nachtmodus. Deze modus is bedoeld voor de momenten waarop er heel weinig licht aanwezig is, maar je toch een goede foto wil maken. Hiervoor neemt de 6T wel de tijd: druk op de sluiterknop en het duurt een aantal seconden voordat de foto verschijnt.
De nachtmodus is vooralsnog een beetje hit or miss. Hoewel beelden er inderdaad helderder uitzien, gaat het ten koste van de scherpte. Bovendien is het verschil tussen de normale stand en nachtmodus soms erg klein. Kleuren ogen wat uitgewassen en flets, wat niet per se mooiere foto’s oplevert. In sommige situaties kun je beter de standaard modus gebruiken om een donkere shot te maken, omdat er dan iets meer detail zichtbaar is.
Al met al is de nachtmodus zeker geen slechte toevoeging en best handig, maar toestellen van bijvoorbeeld Huawei met een vergelijkbare feature doen dit beter. Omdat het puur om software gaat, kan OnePlus de komende tijd wel updates uitbrengen om de nachtmodus te verbeteren.
Goede accuduur en snel opladen
Een andere belangrijke verbetering van de OnePlus 6T is de grotere accu van 3700 mAh. Doordat de accucapaciteit met ruim 10 procent is gegroeid ten opzichte van de OnePlus 6, gaat de smartphone ook merkbaar langer mee. Bij normaal gebruik haal je makkelijk het einde van de dag en vaak heeft de 6T genoeg puf over om het die volgende nog even vol te houden. Bij licht gebruik is twee dagen zonder opladen best mogelijk.
De 6T gaan langer mee dan vorige OnePlus-telefoons
De OnePlus 6T is – net als zijn voorganger overigens – geen accumonster. De Huawei Mate 20 Pro en goedkopere Xiaomi Pocophone F1 gaan langer mee op een volle lading. De accuduur is echter beter geworden en dat is een duidelijk pluspunt.
OnePlus levert de 6T opnieuw met een snellader en daarmee heb je na een halfuur opladen genoeg (50 tot 60 procent accu) om de dag grotendeels door te komen. De 20 watt-lader van OnePlus is niet veranderd sinds de OnePlus 3, en oudere adapters werken dan ook prima en zijn net zo snel als het stekkerblokje dat in in de doos zit. De snellaadtechniek van OnePlus is echter niet meer de beste, want Huawei heeft het bedrijf inmiddels ingehaald met de Mate 20 Pro. Dit toestel zit na een halfuur laden al voor 70 procent vol.
Alternatieven
Met een vanafprijs van 559 euro is de OnePlus 6T weer iets duurder dan zijn voorganger, en bovendien zijn er een aantal vergelijkbare toestellen die voor ongeveer hetzelfde bedrag worden verkocht. Zo haal je de Samsung Galaxy S9 tegenwoordig voor minder dan 600 euro in huis en dat toestel heeft een mooier scherm, wél een koptelefoonaansluiting en een betere camera dan de OnePlus 6T. De 6T is daarentegen wel merkbaar sneller dan de S9, krijgt vlotter updates en heeft een betere accuduur.
Een andere optie is de Huawei P20, een toestel met vergelijkbare prestaties en een camera die iets veelzijdiger is dan die van de OnePlus 6T. Tot slot kun je gaan voor de Xiaomi Pocophone F1: maar liefst 200 euro goedkoper, voorzien van dezelfde Snapdragon 845-chip en een nog grotere 4000 mAh-accu. De software van de Pocophone F1 is wel een stuk minder vlot en fijn in gebruik.
Conclusie OnePlus 6T review
De OnePlus 6T is een uitstekende smartphone en op veel fronten een verbetering ten opzichte van de OnePlus 6. Het scherm is iets groter, heeft dunnere randen en een kleinere notch, en blijft er goed uitzien. De accu gaat wat langer mee, de camera is – ondanks dat de nachtmodus beter kan – iets slimmer en is er meer opslagruimte aanwezig. Screen Unlock heeft wat minpuntjes, maar werkt over het algemeen goed en is een toffe vernieuwing.
Daartegenover staat wel dat de koptelefoonaansluiting ontbreekt en het toestel weer een paar tientjes duurder is. Daarom is er ook meer concurrentie. De OnePlus 6T blijft een goede koop, maar is wat minder makkelijk aan te raden dan eerdere OnePlus-telefoons.
OnePlus 6T kopen
Ben je na het lezen van deze review enthousiast geworden en wil je de OnePlus 6T kopen? In onze prijsvergelijker zetten we de deals voor een losse OnePlus 6T op een rijtje. Ook kun je de 6T met een abonnement aanschaffen. Het toestel is vanaf 6 november officieel verkrijgbaar.