OnePlus 7 preview: betere smartphone is niet de beste

Thomas Haenen
15 mei 2019, 19:02
6 min leestijd
OnePlus 7 preview: betere smartphone is niet de beste

Alle spotlights lijken gericht op de OnePlus 7 Pro, maar het merk is zijn ‘oude’ topreeks niet vergeten. Wat er nieuw is aan de OnePlus 7, en hoe dat bevalt, lees je in onze preview.

Lees verder na de advertentie.

Alles wat je moet weten in onze OnePlus 7 preview

OnePlus kenden we de afgelopen jaren als een prijsvechter met focus op snelheid. Daarom was het voor sommige fans wellicht even schrikken dat de fabrikant deze week een OnePlus 7 Pro van meer dan 700 euro introduceerde. Met zijn 90 Hz-scherm, drie camera’s achterop en tot wel 12GB werkgeheugen is het een indrukwekkend toestel, maar wel wat prijziger dan we van de fabrikant gewend zijn.

Gelukkig verschijnt in juni ook nog een ‘gewone’ OnePlus 7. Die heeft een adviesprijs van 559 euro, identiek aan de OnePlus 6T die een half jaar geleden verscheen. Het nieuwe model is uitgerust met vlottere hardware, een verbeterde camera en andere kleine upgrades. Wij probeerden de 7 vast kort uit op de introductie van de nieuwe toestellen in Londen.

OnePlus 7 preview

Verschillen tussen de OnePlus 7 en de OnePlus 6T en 7 Pro

De OnePlus 7 maakt slechts een kleine sprong ten opzichte van zijn voorganger – zelfs het design is nagenoeg identiek. Het scherm vult vrijwel de hele voorkant, met bovenaan een kleine inkeping voor de selfiecamera. Achterop zit een dubbele camera die een klein beetje uitsteekt. De vingerafdrukscanner zit in het scherm.

De veranderingen vind je vrijwel alleen maar in de binnenkant. De OnePlus 7 heeft de nieuwere Snapdragon 855-chipset, sneller UFS 3.0-geheugen, een verbeterde primaire camera van 48 megapixel, en een handjevol kleinere zaken. Geen flitsende nieuwe features dus, maar een degelijke upgrade om de bestaande hardware bij te werken.

Dat betekent dat veel van de features van de OnePlus 7 Pro inderdaad ontbreken. Zo heeft de gewone 7 geen groothoeklens en zoomlens, maar slechts een dieptesensor als secundaire camera. Ook het 90 Hz-scherm ontbreekt. En waar de 7 Pro een 30 Watt-oplader heeft, moet de 7 het met 20 Watt doen. Gelukkig laadt die nog altijd vrij vlot: de accu zit na een half uur ongeveer voor de helft vol.

Camera: 48 megapixel, maar zonder features

De OnePlus 7 heeft dezelfde 48 megapixel-camera als zijn grote broer, maar opmerkelijk genoeg met een net wat nauwer diafragma van f/1.7 in plaats van f/1.6. Waarom kon de fabrikant me niet direct vertellen, en tijdens mijn korte test merkte ik het verschil ook niet echt. Het is een hele goede camera, zoals ik al in mijn preview van de 7 Pro schreef.

OnePlus 7 preview

Ik heb de OnePlus 7 slechts beperkt kunnen proberen in een onnatuurlijk fel verlichte industriĂ«le hal, maar het toestel wist scherpe, kleurrijke foto’s te schieten. Verder weg van het focuspunt is het beeld soms wat onscherp, maar dat merk je pas als je meer inzoomt op een gemaakte foto. OnePlus zit nog niet op het niveau van de Huawei P30 Pro of Google Pixel 3, maar komt inmiddels aardig in de buurt van de top.

Het is juist daarom ontzettend jammer dat de OnePlus 7 de groothoeklens en 3x optische zoom van de 7 Pro mist. Vooral de groothoeklens is inmiddels haast standaard in deze prijsklasse Ă©n in veel goedkopere smartphones. In plaats daarvan heeft de 7 enkel een dieptesensor van 5 megapixel. Die wordt gebruikt om een bokeh-effect aan portretfoto’s toe te voegen. De achtergrond wordt dan onscherp gemaakt, waardoor mensen of objecten op de voorgrond er mooier uitspringen.

De portretmodus werkt op zich prima, maar een secundaire lens die daarop gefocust is voelt desalniettemin onnodig. Toestellen als de Google Pixel 3 bewijzen dat je softwarematig ook al een uitstekend bokeh-effect kan toevoegen. En hoe geinig zo’n portretmodus is, op andere smartphones gebruik ik in de praktijk veel vaker de groothoeklens of zoomlens. Met een 48 megapixel-lens alleen redt de OnePlus 7 het niet echt: het toestel loopt qua features inmiddels aardig achter op zowat alle concurrentie.

OnePlus 7 preview

Andere upgrades: snelheid en geluid

Daarnaast heeft de OnePlus 7 vooral een handjevol kleinere upgrades ten opzichte van de 6T. OnePlus-smartphones voelen al vlot en met de nieuwe Snapdragon 855-chip had ik tijdens mijn test geen seconde last van haperingen. Een foto schieten, apps openen, alles gaat zo vlot als maar kan. OnePlus heeft bovendien wederom verschillende optimalisaties doorgevoerd aan software en animaties, waardoor het toestel net wat vlotter voelt dan andere smartphones met vergelijkbare chipset.

Die snelheid zie je ook terug in de verbeterde vingerafdrukscanner. Die zit nog steeds in het scherm, maar het oppervlak dat je kunt aanraken is net als op de 7 Pro enkele millimeters groter gemaakt (7 bij 7 millimeter in plaats van 6 bij 6). Dat klinkt als een kleine upgrade, maar daardoor is de kans dat je je vinger verkeerd plaatst een stuk kleiner. Bovendien is er een extra camera onder het scherm geplaatst om je vinger sneller te scannen. Op de 6T moest ik nog regelmatig mijn vinger meerdere keren plaatsen voor het goed ging, maar op de 7 Pro (en dus ook de 7) gaat het vrijwel altijd de eerste keer goed.

Het geluid heeft ook een welkome upgrade gekregen. De 7 is (samen met de 7 Pro, natuurlijk) het eerste OnePlus-toestel met stereospeakers aan weerszijden van het scherm. Daardoor klinkt het geluid net wat beter als je het lekker hard zet. Een koptelefoonaansluiting ontbreekt helaas nog steeds; volgens OnePlus zodat er zoveel mogelijk ruimte is voor onderdelen zoals de accu. Die heeft een capaciteit van 3700 mAh – identiek aan de 6T, en doorgaans genoeg voor een volle dag zonder tussentijds opladen.

OnePlus 7 preview

Conclusie OnePlus 7 preview

We hoeven gelukkig niet bang te zijn dat de ‘gewone’ OnePlus-reeks volledig verdwijnt. In een gesprek met Android Planet bevestigde OnePlus-topman Pete Lau dat deze reeks en de Pro-serie naast elkaar blijven bestaan. Experimentele functies worden vanaf nu als eerste getest op de Pro-reeks, en zullen indien succesvol hun weg naar goedkopere OnePlus-smartphones vinden. De kans is groot dat een eventuele OnePlus 8 volgend jaar dus óók een 90 Hz-scherm heeft.

Dat neemt niet weg dat de OnePlus 7 voor nu een beetje voelt als een bijkomstigheid. De verbeteringen ten opzichte van de OnePlus 6T zijn klein en zelfs de verschillen met de OnePlus 6 vallen mee. Het is een complete, goede, vlotte smartphone die verder weinig opvallends doet. In een markt waarin de concurrentie ontzettend heftig is, is dat al een minpunt op zich. Met de Xiaomi Mi 9, Samsung Galaxy S10e en Huawei P30 heb je drie uitstekende alternatieven die op enkele vlakken (veel) meer weten te bieden voor minder geld.

Binnenkort brengen we je een volledige review van de OnePlus 7. Dan gaan we dieper in op de camera, en kijken we hoe deze presteert in vergelijking met de OnePlus 7 Pro. Voor nu doet iedereen op zoek naar een razendsnelle smartphone er nog altijd goed aan om de OnePlus 7 te overwegen. Zijn andere factoren belangrijker voor jou, dan heb je dit voorjaar meer alternatieven om uit te kiezen dan ooit.

Lees het laatste nieuws over OnePlus

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

OnePlus 7 Dualsim
OnePlus 7 Dualsim

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu