De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

OnePlus 7 Pro preview: uitblinker met uitschuivende selfiecamera

Thomas Haenen
14 mei 2019, 18:00
6 min leestijd
OnePlus 7 Pro preview: uitblinker met uitschuivende selfiecamera

Dat is even wennen: OnePlus brengt deze maand niet één, maar twee nieuwe smartphones uit. De OnePlus 7 Pro zit vol vernuftige nieuwe features, waaronder een scherm met een hogere ververssnelheid en uitschuifbare selfiecamera. In deze preview vind je onze eerste indruk.

Lees verder na de advertentie.

Lees onze OnePlus 7 Pro preview

OnePlus volgt al jaren hetzelfde schema: om de zes maanden een nieuwe smartphone, die steeds net wat vlotter, beter en uitgebreider is dan zijn voorganger. Dit jaar doorbreekt OnePlus zijn vaste ritme, met de OnePlus 7 Pro naast de ‘gewone’ OnePlus 7. Deze nieuwe variant is duurder, maar innoveert ook net wat harder dan de fabrikant normaal doet. Wij hebben het toestel alvast een week kunnen testen.

Design met uitschuifbare camera

Vorig jaar introduceerde OnePlus zijn eerste smartphone met een notch, de 6. Dat leverde het bedrijf veel kritiek op van fans, die de inkeping maar lelijk vonden. Met de OnePlus 7 Pro heeft de fabrikant daarom een andere oplossing bedacht: een uitschuifbare selfiecamera. Daardoor vult het display vrijwel de hele voorkant. Enkel onderaan zit een smalle rand.

Het design voelt erg fijn aan: OnePlus-smartphones behoren oprecht tot de mooiste toestellen van dit moment, en met de 7 Pro bevestigt het bedrijf deze toppositie opnieuw. De matte achterkant ziet er chique uit en is goed afgewerkt.

OnePlus 7 Pro officieel

De camera schuift automatisch omhoog zodra je de selfiemodus van de camera-app activeert. Kies je voor de primaire camera, dan schuift de lens weer omlaag. Het hele proces duurt hooguit een halve seconde en de lens schuif vloeiend omhoog, wel vergezeld door een klein bzzt-geluidje.

Dat geluidje merk je vooral op als je gezichtsherkenning inschakelt. Elke keer dat je het toestel ontgrendelt, hoor je zacht een geluidje. Het is bijna onhoorbaar, maar ongemerkt nog even op je telefoon kijken terwijl je in bed ligt zit er niet in.

Camera blijft beschermd

Je hoeft niet bang te zijn dat het toestel kwetsbaarder is door de uitschuifbare camera. De lens is namelijk beschermd door saffierglas, wat zeer krasbestendig is. Het uitsteeksel voelt stevig aan: zelfs als ik er flink aan wrik lijkt deze geen sjoege te geven. Als je de 7 Pro laat vallen, schuift de camera bovendien tijdens het vallen weer in.

Volgens OnePlus overleeft de selfiecamera zo’n 300.000 keer uitschuiven. Gebruik je de camera 200 keer per dag, voor selfies of ontgrendeling, dan komt dat neer op ruim vier jaar zonder problemen. Dat heb ik natuurlijk nog niet kunnen testen, maar desalniettemin laat de lens een stevige indruk achter.

OnePlus 7 Pro officieel

Helaas heeft de OnePlus 7 Pro soms wat moeite met het correct automatisch aanpassen van de helderheid. Neem je het toestel mee naar buiten, dan heeft het toestel vaak niet door dat de helderheid flink flink omhoog moet.

Mogelijk komt dat omdat er op de voorkant geen ruimte was voor helderheidssensoren, mogelijk gaat het om een bug in de voorlopige software op ons toestel. We hebben bij de fabrikant nagevraagd of dit een bekende bug is die nog wordt aangepakt, maar het bedrijf kon dit niet direct ophelderen. In onze review komen we hierop terug.

90 Hz-beeld is soepeler, maar beperkt gebruikt

Het scherm is verder wel een heus technisch hoogstandje, dankzij de hogere ververssnelheid van 90 Hz. Vrijwel alle andere smartphones zijn uitgerust met een 60 Hz-scherm, wat betekent dat het beeld 60 keer per seconde ververst wordt. Een hogere ververssnelheid zorgt voor soepeler, vloeiender beeld. Dat merk je bijvoorbeeld tijdens het browsen, of scrollen door langere teksten. Zelfs op de snelste smartphones wordt het beeld een onleesbare waas zodra je er wat vlotter doorheen veegt. Op de OnePlus 7 Pro is die blur er niet. Het is een subtiele upgrade, maar daardoor voelt alles wel nét wat sneller.

In theorie heeft vrijwel elke app profijt van een 90 Hz-scherm. Zo speelt een game als Fortnite een stuk fijner met vloeiend beeld, en ook een actiescène in een Netflix-serie is iets beter te volgen. Helaas kun je dat in de praktijk niet echt ervaren, want makers van games en media-apps moeten die 90 Hz-ondersteuning wel eerst toevoegen. Netflix en andere videodiensten ondersteunen het (nog) niet, en slechts een handjevol games (maar geen Fortnite) maakt er gebruik van.

Zolang de OnePlus 7 Pro één van de weinige smartphones met een 90 Hz-scherm is, verwacht ik niet dat veel ontwikkelaars er rekening mee gaan houden. Dat is jammer, want daardoor heeft deze toffe feature vooralsnog slechts een beperkte meerwaarde. Het display is absoluut beter, maar in de praktijk heb je er te weinig profijt van.

Camera: beter, maar nog niet de beste

Achterop de OnePlus 7 Pro zit voor het eerst in de geschiedenis van de fabrikant een driedubbele camera. Eerdere OnePlus-smartphones hadden nog een primaire camera en dieptesensor, nu pakt de fabrikant het wat ambitieuzer aan. De OnePlus 7 Pro heeft een primaire camera van 48 megapixel, samen met een groothoeklens en 3x optische zoomsensor.

OnePlus 7 Pro officieel

Met de optische zoomlens kun je redelijk inzoomen zonder dat het beeld onscherp wordt. In combinatie met digitale zoom kun je zelfs 10x zoomen, maar dan is het beeld minder scherp. Dat is niet slecht, maar het haalt het natuurlijk niet bij de 5x optische zoom en 50x digitale zoom van de onlangs verschenen Huawei P30 Pro. Het is net genoeg zoom om een specifiek deel van je beeld uit te lichten, maar wil je inzoomen op de kleinste details van een gebouw, dan is het helaas niet voldoende.

De 48 megapixel-camera van de OnePlus 7 Pro klinkt als overkill, maar de fabrikant past de zogenaamde quad bayer-technologie toe. Het beeld wordt dan samengeperst tot één 12 megapixel-foto, die in theorie scherper en gedetailleerder is.

Ik heb de camera pas een paar dagen kunnen testen, maar voor nu zou ik de camera omschrijven als ‘beter, maar niet de beste’. De 7 Pro maakt foto’s die qua kleur, helderheid en belichting er goed uit zien, zelfs in donkere situaties.

Zodra je wat inzoomt, zit er toch wel wat ruis in beeld, of blijkt een vlak wat wazig. Het zijn hoogwaardige foto’s, een flinke upgrade ten opzichte van de OnePlus 6T. OnePlus staat echter nog altijd een paar traptreden onder toppers als de Huawei P30 Pro en Google Pixel 3.

OnePlus 7 Pro officieel

Conclusie OnePlus 7 Pro preview

Met de 7 Pro maakt OnePlus zijn koers voor de toekomst duidelijker dan ooit. Het gevoel van snelheid gaat boven alles. De combinatie van een 90 Hz-scherm, tot wel 12GB werkgeheugen en de soepelste animaties van alle smartphones werkt uitstekend samen. Je hebt snelle smartphones, en je hebt de OnePlus 7 Pro, waar je haast door de menu’s heen lijkt te vliegen.

Helaas heeft die gevleugelde kracht ook een keerzijde. Met een adviesprijs die begint bij 709 euro neemt de fabrikant vrij definitief afscheid van een reputatie als prijsvechter. De Xiaomi Mi 9, Huawei P30 en Samsung Galaxy S10 haal je allen voor minder geld in huis.

En daar begint de schoen een beetje te wringen. De OnePlus 7 Pro is veruit de vlotste smartphone van nu. Ondanks de verbeteringen op cameragebied loopt OnePlus wat achter op Google, Samsung en vooral Huawei. Die achterstand lijkt kleiner dan ooit, al had ik dat met deze adviesprijs ook niet anders verwacht. Ga je voor snelheid, dan is OnePlus de beste keuze. Of het bedrijf de concurrentie ook op andere gebieden evenaart of overtreft, vertel ik je binnenkort in de definitieve review.

OnePlus 7 Pro kopen?

De OnePlus 7 Pro is vanaf 21 mei te koop in Nederland, zowel los als in combinatie met een abonnement. De adviesprijs is 709 euro voor de variant met 128GB opslagruimte en 6GB werkgeheugen. Voor 128/8GB betaal je 759 euro, terwijl je 829 euro betaalt voor 12GB werkgeheugen en 256GB opslagruimte. De gewone OnePlus 7 volgt in juni met een vanafprijs van 559 euro.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

OnePlus 7 Pro
OnePlus 7 Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu