De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

OnePlus 7 Pro review: snelle smartphone vliegt over de finishlijn

Thomas Haenen
28 mei 2019, 19:14
10 min leestijd
OnePlus 7 Pro review: snelle smartphone vliegt over de finishlijn

Reviewscore

8,5

De OnePlus 7 Pro is een toestel vol vernuftige nieuwe features, de eerste OnePlus-smartphone met een 90 Hz-scherm en drie camera’s achterop. Hoort OnePlus nu definitief tot de grote jongens?

Lees verder na de advertentie.

Lees onze OnePlus 7 Pro review

OnePlus brengt dit jaar voor het eerst niet één, maar twee nieuwe smartphones tegelijk uit. Het instapmodel is de OnePlus 7. Die heeft dezelfde adviesprijs als zijn voorganger, de OnePlus 6T. Ten opzichte van dat eerdere model zijn de hardware en camera iets verbeterd, maar het design is bijvoorbeeld hetzelfde gebleven.

Grotere stappen zet OnePlus met de 7 Pro, het begin van een nieuwe reeks voor de Chinese fabrikant. Voor het eerst zet OnePlus serieuze stappen in de wereld van de duurdere toptoestellen. De adviesprijs begint bij 709 euro, maar loopt op tot 829 euro voor een variant met 12GB werkgeheugen en 256GB opslagruimte. OnePlus zegt met deze smartphone alles op alles te zetten om het ultieme snelheidsgevoel te krijgen. Is ze dat gelukt?

OnePlus 7 Pro review

Strak design met uitschuifbare camera

Vorig jaar introduceerde de fabrikant zijn eerste smartphone met een notch, de OnePlus 6. Dat leverde het bedrijf veel kritiek op van fans, die de inkeping maar lelijk vonden. Met de OnePlus 7 Pro heeft de fabrikant daarom een andere oplossing bedacht: een uitschuifbare selfiecamera. Daardoor vult het display vrijwel de hele voorkant. Alleen onderaan zit een smalle rand.

De behuizing bevalt uitstekend. OnePlus-smartphones behoren oprecht tot de mooiste toestellen van dit moment, en met de 7 Pro bevestigt het bedrijf deze toppositie opnieuw. De matte achterkant ziet er chique uit en is goed afgewerkt. Deze smartphone is slank, smal en oogt haast futuristisch doordat het scherm zoveel van de voorkant vult.

Camera blijft beschermd

De camera schuift automatisch omhoog zodra je de selfiemodus van de camera-app activeert. Kies je voor de primaire camera, dan schuift de lens weer omlaag. Het hele proces duurt hooguit een halve seconde en de lens schuift vloeiend omhoog, wel vergezeld door een klein bzzt-geluidje. Dat geluidje merk je vooral op als je gezichtsherkenning inschakelt. Het is bijna onhoorbaar, maar ongemerkt nog even op je telefoon kijken terwijl je in bed ligt, zit er niet in.

OnePlus 7 Pro preview video

Je hoeft niet bang te zijn dat het toestel kwetsbaarder is door de uitschuifbare camera. De lens is namelijk beschermd door saffierglas, wat zeer krasbestendig is. Het uitsteeksel voelt stevig aan: zelfs als ik er flink aan wrik, lijkt deze geen sjoege te geven. Als je de 7 Pro laat vallen, schuift de camera bovendien tijdens het vallen weer in.

Volgens OnePlus overleeft de selfiecamera zo’n 300.000 keer uitschuiven. Gebruik je de camera 200 keer per dag, voor selfies of ontgrendeling, dan komt dat neer op ruim vier jaar zonder problemen. Tijdens mijn testperiode heb ik de lens ruim honderd keer per dag laten schuiven, maar tot nu toe heb ik geen enkel probleem gehad.

Problemen met helderheid en nachtmodus

Helaas heeft het toestel soms wel wat moeite met het correct automatisch aanpassen van de helderheid. Neem je het toestel mee naar buiten, dan heeft deze vaak niet door dat de helderheid flink omhoog moet. Soms gaat de helderheid na een halve minuut alsnog omhoog, in veel gevallen moet je het echter handmatig aanpassen. Dat laatste is lastig in de volle zon, omdat het scherm in donkere toestand moeilijk is af te lezen.

Omdat het scherm van de 7 Pro vrijwel de hele voorkant vult, heeft OnePlus de sensoren in het scherm verwerkt. We hebben dit getest op enkele andere 7 Pro-exemplaren die veelal hetzelfde probleem hadden. We hebben bij de fabrikant nagevraagd of dit een bekende bug was, maar een woordvoerder kon ons niet direct meer vertellen. Hopelijk is dit is iets wat met een software-update wordt opgelost.

Ook de nachtmodus heeft kuren. Activeer je die, dan krijgt het scherm na zonsondergang automatisch gelere tinten, zodat het rustiger is voor je ogen. Helaas leek deze bij mij om de haverklap niet naar behoren te functioneren. Soms stond de nachtmodus overdag opeens ook aan, waardoor apps met een zwarte achtergrond opeens grijs beeld hadden.

Andersom gaat het beeld bij sommige apps ‘s nachts juist weer even uit de nachtmodus, waardoor je kortstondig in bed fel beeld voor je kiezen krijgt. Ongetwijfeld iets dat met een update verholpen kan worden, maar schoonheidsfoutjes als deze zijn eigenlijk niet oké bij smartphones in deze prijsklasse.

90 Hz-beeld is soepeler, maar beperkt gebruikt

Het scherm is verder wel een heus technisch hoogstandje, dankzij de hogere ververssnelheid van 90 Hz. Vrijwel alle andere smartphones zijn uitgerust met een 60 Hz-scherm, wat betekent dat het beeld 60 keer per seconde ververst wordt. Een hogere ververssnelheid zorgt voor soepeler, vloeiender beeld.

Dat merk je bijvoorbeeld tijdens het browsen, of scrollen door langere teksten. Zelfs op de snelste smartphones wordt het beeld een onleesbare waas zodra je er wat vlotter doorheen veegt. Op de OnePlus 7 Pro is die blur er niet. Het is een subtiele upgrade, maar daardoor voelt alles wel nét wat sneller.

OnePlus Pro-plannen

In theorie heeft vrijwel elke app profijt van een 90Hz-scherm. Zo speelt een game een stuk fijner met vloeiend beeld, en ook een actiescène in een Netflix-serie is iets beter te volgen. Helaas kun je dat in de praktijk niet echt ervaren, want makers van games en media-apps moeten die 90 Hz-ondersteuning wel eerst toevoegen. Netflix en andere videodiensten ondersteunen het (nog) niet, en slechts een handjevol games (maar bijvoorbeeld geen Fortnite) maakt er gebruik van.

Dat maakt het een fijne verbetering met helaas vooralsnog een wat beperkte meerwaarde. Scroll ik nu op een andere smartphone door een website, Instagram of Twitter, dan mis ik het soepele beeld wel eventjes. Het is echter ook weer niet zo dat ik niet zónder 90 Hz-scherm kan. Omdat de 7 Pro één van de weinige smartphone is met een 90 Hz-scherm, verwacht ik ook niet dat veel ontwikkelaars er rekening mee gaan houden.

Daardoor ontstaat een beetje een kip-ei-verhaal. Om maximaal van de functie te profiteren moet elke app het ondersteunen, maar ontwikkelaars voegen die ondersteuning pas toe als consumenten en fabrikanten erom gaan vragen.

Snelle software, snelle updates

OxygenOS is misschien wel de beste alternatieve Android-interface. De fabrikant verandert weinig aan de sterke punten van stock Android, maar voegt vooral nuttige opties toe die de software verder versterken. De software oogt bovendien opgeruimd en overzichtelijk. Bovendien zijn zaken als een nachtmodus, gamingmodus en bediening met gebaren ook aanwezig.

Achter de schermen heeft OnePlus allerlei verbeteringen doorgevoerd om OxygenOS zo vlot mogelijk te laten voelen. Het zijn veelal kleine zaken die ervoor zorgen dat de 7 Pro net wat vlotter reageert dan andere smartphones als je iets start of aanraakt. Eén nieuwe functie is bijvoorbeeld RAM Boost, dat het werkgeheugen voorspellend inzet. Merkt de 7 Pro bijvoorbeeld dat je elke ochtend om 07:00 uur WhatsApp opent, dan wordt de app iets eerder vast klaargezet zodat hij vlotter in beeld verschijnt.

Het updatebeleid van OnePlus is ook uitstekend. Beveiligingsupdates verschijnen vrijwel maandelijks, en lopen hooguit enkele weken achter op Google. Bovendien bracht het bedrijf onlangs nog Android 9.0 (Pie) uit voor de inmiddels drie jaar oude OnePlus 3 en 3T. Daarmee is OnePlus één van de weinige fabrikanten die liefst drie grote updates uitbrengt voor zijn smartphones. Als dat patroon opnieuw gevolgd wordt, zit je met de 7 Pro tot zeker 2022 goed.

Camera: beter, maar nog niet de beste

Achterop de OnePlus 7 Pro zit voor het eerst in de geschiedenis van de fabrikant een driedubbele camera. Eerdere OnePlus-smartphones hadden nog een primaire camera en dieptesensor, nu pakt de fabrikant het wat ambitieuzer aan. De OnePlus 7 Pro heeft een primaire camera van 48 megapixel, samen met een groothoeklens en 3x optische zoomsensor.

Met de optische zoomlens kun je redelijk inzoomen zonder dat het beeld onscherp wordt. In combinatie met digitale zoom kun je zelfs 10x zoomen, maar dan is het beeld minder scherp. Dat is niet slecht, maar het haalt het natuurlijk niet bij de 5x optische zoom en 50x digitale zoom van de onlangs verschenen Huawei P30 Pro. Het is net genoeg zoom om een specifiek deel van je beeld uit te lichten, maar wil je inzoomen op de kleinste details van een gebouw, dan is het helaas niet voldoende.

De 48 megapixel-camera van de OnePlus 7 Pro klinkt als overkill, maar de fabrikant past de zogenaamde quad bayer-technologie toe. Het beeld wordt dan samengeperst tot één 12 megapixel-foto, die in theorie scherper en gedetailleerder is. Tijdens de presentatie van de 7 Pro pochte OnePlus dat deze camera tot de allerbeste van dit moment hoort. Deze beloofde hoogtes weet OnePlus wat mij betreft niet helemaal te halen.

Het bedrijf zet een flinke stap ten opzichte van zijn eerdere smartphones, maar haalt het niet bij toppers als de Huawei P30 Pro en Google Pixel 3. Dat zie je bijvoorbeeld in de witbalans van veel foto’s. Zelfs op een heldere dag oogt beeld gemaakt met de OnePlus 7 Pro soms wat flets. Alles rondom het focuspunt is mooi, helder en kleurecht. Kijk je echter wat meer naar de randen, bijvoorbeeld naar de lucht of grond, dan is de hoeveelheid detail net wat beperkter.

Ook in situaties met minder licht zie je dat goed. Bekijk je een nachtfoto op je smartphone, dan is het beeld top: mooie kleuren, prima belichting en redelijk scherp. Zodra je gaat inzoomen valt al gauw op dat er veel detail verloren gaat. De 7 Pro heeft een hele goede primaire camera, maar de lat ligt dankzij toestellen als de P30 Pro zo hoog dat OnePlus de top zeker nog niet bereikt heeft.

OnePlus 7 Pro zoom

Accu: 90 Hz-scherm drukt op accuduur

De accucapaciteit van de 7 Pro bedraagt 4000 mAh. Dat klinkt ruim, maar in de praktijk is de accuduur het beste als ‘gemiddeld’ te omschrijven. Met normaal gebruik haalde ik doorgaans een volle dag zonder opladen, maar niet veel meer dan dat. Vooral bij het gebruik van de browser of apps als Instagram en Twitter lijkt de accu wat sneller leeg te gaan dan bij andere toestellen.

Dat komt waarschijnlijk door het 90 Hz-scherm met QHD-resolutie. Zet je de resolutie wat lager en activeer je de 60 Hz-modus van het scherm, dan gaat de accu al gauw een uur of twee langer mee. Jammer, want dan mis je juist wel de functies die het toestel uniek maken. Met alle standaardfuncties aan zet de accu van de 7 Pro, ondanks de flinke capaciteit, geen bijzondere zoden aan de dijk.

OnePlus 7 Pro officieel

Gelukkig wordt het toestel wel geleverd met de Warp Charge-oplader van 30 Watt. Dat is een fijne upgrade ten opzichte van de toch al snelle Dash Charge-oplader van 20 Watt die bij eerdere OnePlus-smartphone zat. Met deze oplader zit de accu al na een half uur voor 60 procent vol. Tien minuten opladen is al genoeg voor bijna twintig procent, waar je weer een paar uur mee verder kunt.

Minpuntje is dat draadloos opladen nog steeds niet wordt ondersteund. In het verleden claimde de fabrikant dat de technologie nog niet snel genoeg was. Dat argument valt echter moeilijk te verdedigen, nu de Xiaomi Mi 9 draadloos opladen met 20 Watt ondersteunt. Draadloos opladen is nog geen onmisbare feature, maar in deze prijsklasse zou je het eigenlijk wel verwachten.

Conclusie OnePlus 7 Pro review

Wil je de smartphone die niet alleen het snelste is, maar ook nog eens het snelste voelt, dan moet je bij OnePlus zijn. ‘Go Beyond Speed’, zo luidt de slogan van de fabrikant dit jaar, en dat is aan alles te merken. De combinatie van een Snapdragon 855-chip, maximaal 12GB werkgeheugen, een 90 Hz-scherm en ook nog eens allerlei aanpassingen aan de software om snelheid centraal te zetten, pakken heel goed uit. Zo vlot als de OnePlus 7 Pro heeft een smartphone nog nooit gevoeld.

‘Snelheid boven alles’ betekent echter ook dat sommige andere onderdelen wat ondergesneeuwd raken. In deze duurdere prijsklasse moet je op elk gebied excelleren om de concurrentie te verslaan, en dat lukt OnePlus nog net niet. De camera is beter maar niet de beste, de accuduur goed maar niet geweldig, en slordigheidjes als bugs de automatische helderheid irriteren ook. Ga je voor absolute snelheid, dan is de OnePlus 7 Pro overtuigend de beste keuze. Op andere gebieden zijn er betere alternatieven, zoals de Huawei P30 Pro voor de camera en Xiaomi Mi 9 voor een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding.

OnePlus 7 Pro kopen?

De OnePlus 7 Pro is vanaf  nu in Nederland te koop. De adviesprijs voor een los toestel is 709 euro voor de variant met 128GB opslagruimte en 6GB werkgeheugen. Voor 128/8GB betaal je 759 euro, terwijl je 829 euro betaalt voor 12GB werkgeheugen en 256GB opslagruimte. Natuurlijk kun je ook de OnePlus 7 Pro met abonnement kopen bij alle grote providers. De reguliere OnePlus 7 volgt later in juni en heeft een vanafprijs van 559 euro.

Oppo RX17 Pro

Oppo RX17 Pro prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Oppo RX17 Pro prijzen. Bekijk alle Oppo smartphones.

Alle Oppo smartphones met prijzen

Lees verder over OnePlus

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

OnePlus 7 Pro
OnePlus 7 Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu