OnePlus One review: goedkope high-end smartphone is een kleine revolutie

Redactie
24 juni 2014, 16:44
10 min leestijd
OnePlus One review: goedkope high-end smartphone is een kleine revolutie

Reviewscore

9

De OnePlus One is één van de meest gehypte smartphones van 2014. Door slimme marketing kreeg de smartphone enorm veel aandacht. Volgens OnePlus is het de ‘Flagship Killer’, ofwel hét toestel dat de vlaggenschepen van Samsung, HTC, LG en Sony te lijf moet gaat. Wat krijg je nu eigenlijk precies voor de lage adviesprijs?

Lees verder na de advertentie.

Design

OnePlus is opgericht door Pete Lau, de voormalig ceo van het eveneens Chinese Oppo. Dat is te zien aan het design van de OnePlus One, dat veel gelijkenissen vertoont met de Find 7 van Oppo, waaronder de ronde boven- en onderkant en achterkant van polycarbonaat. De Find 7 is echter zo’n 200 euro duurder.

De OnePlus One is met name een lange smartphone. De schermranden zijn vrij dun, maar aan de boven- en onderzijde van het scherm is nog veel ruimte te vinden. Aan de onderzijde van het scherm vind je ook de capacitieve knoppen die bij onze OnePlus One zijn uitgeschakeld. Wij maken gebruik van de zelf instelbare touchscreenknoppen, waardoor de smartphone onnodig iets te lang is. De breedte valt daarbij gelukkig mee, waardoor de smartphone net niet té groot is.

OnePlus One review

De OnePlus One komt beschikbaar in twee versies: Silk White en Sandstone Black. Bij AndroidPlanet hebben wij beide versies en de achterzijdes, die tevens verwijderbaar en daarmee vervangbaar zijn, verschillen enorm van elkaar. De Silk White-versie is glad en voelt heerlijk aan in de hand, de Sandstone Black heeft een ruw reliëf dat voor veel grip zorgt. Ik prefereer de ruwheid van de Sandstone Black-versie die, in tegenstelling tot veel behuizingen van concurrenten, ook niet zo snel vies wordt. Een flink pluspunt. De achterzijde laat daarnaast het logo van CyanogenMod en OnePlus zien, samen met de lens en flitser van de door Sony ontwikkelde 13 megapixel-camera. De Silk White-editie toont geen CyanogenMod-logo omdat dit de Chinese versie betreft, die standaard op het Chinese ColorOS draait.

OnePlus One review

De achterkant loopt ook door tot de zijkant, waardoor je de smartphone stevig beet kunt pakken. Aan de rechterzijde is de powerknop te vinden, aan de linkerkant vind je de volumeknop en simkaartslot. De koptelefoon stop je via de ingang aan de bovenkant erin en aan de onderkant zie je de twee stereospeakers en micro-usb-poort. De OnePlus One meet 152.9 x 75.9 x 8.9 millimeter en weegt zo’n 162 gram.

OnePlus heeft aangegeven dat er verschillende achterkantjes voor het toestel beschikbaar komen, waaronder een kevlar, carbon en houten achterkant. Ook komt er een toffe doorzichtige achterkant te koop, waardoor je zicht hebt op de rode accu van de OnePlus One.

Scherm

De OnePlus One is voorzien van een 5,5 inch-scherm met een full-hd-resolutie van 1920 bij 1080 pixels. De pixeldichtheid komt neer op zo’n 401 pixels per inch (ppi): meer dan genoeg ppi om geen individuele pixels waar te nemen. Het ips-scherm heeft goede kijkhoeken en kan flink fel worden, wat de zichbaarheid in direct zonlicht ten goede komt. De kleurweergave is redelijk correct en via de instellingen van de alternatieve Android-versie CyanogenMod kun je de schermkleuren ook nog naar eigen wens aanpassen. Zo heb je de mogelijkheid om de kleuren wat natuurgetrouwer of juist meer verzadigd te tonen.

OnePlus One review

Het formaat van het scherm zal voor velen echter nog een twijfelpuntje zijn. 5,5 inch is namelijk écht groot. Ter vergelijking: de eerste Galaxy Note, die toentertijd als een ‘phablet’ werd aangeduid, heeft een 5,3 inch-scherm. De Galaxy Note 2 heeft een scherm van precies dezelfde grootte: 5,5 inch. Dus je hebt met de OnePlus One eerder een phablet dan een smartphone in handen.

OnePlus One review

Het glas dat het scherm beschermt, is Cornings Gorilla Glass 3. Dat is redelijk krasbestendig en wordt door de meeste fabrikanten gebruikt, waaronder Samsung, HTC en LG. Het Gorilla Glass 3 lijkt een beetje over de telefoon te zweven, want het glas is hoger geplaatst dan de rest van het toestel. Dit wordt nog eens geaccentueerd door de ijzeren rand, waardoor de smartphone een toffe look krijgt. Het scherm lijkt als het ware uit de smartphone te stijgen. Daarbij geeft de ijzeren rand wat extra grip tijdens het vasthouden.

Hardware en accuduur

De OnePlus One huisvest een Qualcomm Snapdragon 801-chip met een 2,5GHz quadcore-processor en Adreno 330-gpu, 3GB aan werkgeheugen en 16 of 64GB aan opslagruimte. Verder is er dualband-wifi, bluetooth 4.0, nfc, een multikleuren-led en flinke accu van 3100 mAh aanwezig. Het is daarbij belangrijk om te melden dat ondanks dat de OnePlus One een achterkant van polycarbonaat heeft, er geen ondersteuning voor draadloos opladen middels de Qi-technologie is. Dit betekent dat je de smartphone altijd via de micro-usb-kabel moet opladen.

OnePlus One review

De accuduur is door het gebruik van een full-hd-scherm in plaats van een QHD-scherm en een 3100 mAh-accu bijzonder indrukwekkend. Het is met gemak mogelijk om met de automatische schermhelderheid het einde van de dag te halen, zelfs met intensief gebruik. Daarmee is de accuduur van de OnePlus One vergelijkbaar met die van de HTC One M8, die tevens een indrukwekkende accuduur heeft. Een grote accu is ook een typische eigenschap van Chinese merken, zoals Oppo, Huawei en OnePlus. Zij brengen liever een iets dikkere smartphone met een grote accu uit, dan een zeer dunne smartphone met een kleinere accu. En ik heb liever een iets dikker toestel dat wél het einde van de dag haalt.

Software

De Europese versie van de OnePlus One draait vanuit de doos op de populaire alternatieve Android-versie CyanogenMod. Deze software is gebaseerd op het Android Open Source Project en oogt ongeveer gelijk aan de stock Android-software die op de Nexus-toestellen draait. Degenen die een Nexus-toestel hebben of hebben gehad, zullen de interface van de OnePlus One direct herkennen. Het voordeel van CyanogenMod is dat je veel meer opties hebt om de smartphone naar jouw eigen wens in te stellen, van het veranderen van de icoontjes in de statusbalk, het aanpassen van de snelle instellingen-opties tot de keuze voor touchscreen- of capacitieve knoppen.

De CyanogenMod-versie van de OnePlus One is CyanogenMod 11S, een door OnePlus aangepaste versie. De basis betreft Android 4.4 en OnePlus heeft enkele aanpassingen doorgevoerd, zoals een eigen thema en een nieuw lockscreen. Via de speciale instellingen van CyanogenMod is dit thema in zijn geheel of gedeeltelijk te activeren. Je krijgt dan een nieuw lettertype, vierkante platte app-icoontjes en een andere wallpaper. Mocht je de stock interface van Android prefereren: deze kan ook worden geactiveerd, waardoor je als het ware een grote Nexus 5 hebt. Via de thema-app van CyanogenMod kun je alternatieve thema’s downloaden en installeren, om je smartphone snel en gemakkelijk van een nieuwe look te voorzien.

CyanogenMod brengt enkele hele handige features met zich mee. Neem bijvoorbeeld het activeren van het scherm door twee keer op het glas te tikken, een functie die LG als eerste introduceerde. Of de mogelijkheid om de snelle instellingen-snelkoppelingen, waar je bijvoorbeeld snel de wifi kunt in- en uitschakelen, naar eigen wens in te delen. Zo heb ik een snelkoppeling naar ‘zaklamp’ en ‘wifi hotspot’ toegevoegd, zodat ik snel de flitser kan inschakelen of een wifi hotspot kan aanmaken. Enorm handig. Daarnaast kun je door middel van de ingebouwde privacyinstellingen per app bepalen welke rechten de app krijgt. Wil je niet dat Facebook jouw contactenlijst raadpleegt? Dan kun je de toegang van Facebook gewoon blokkeren. Ook is er een handige en zeer uitgebreide equalizer aanwezig en heb je via de Screencast-app de mogelijkheid om het beeld van de OnePlus One op te nemen en tegelijkertijd iets in te spreken: handig voor als je jouw uitstekende scores in een game wil opnemen, bijvoorbeeld.

De updates worden door CyanogenMod en OnePlus uitgerold. CyanogenMod staat erom bekend dat ze vrij snel updates uitrollen. Daarnaast kun je ook de normale CyanogenMod 11-versie installeren, die elke dag van een update wordt voorzien. Enkele dagen nadat de Nexus-apparaten een update ontvangen, voert CyanogenMod veelal ook deze veranderingen door. Het verschil tussen de Nexus-software en CyanogenMod is dat laatstgenoemde meer mogelijkheden biedt om de software aan te passen en enkele eigen apps heeft, zoals de camera en galerij. Deze worden via Google Play geüpdatet en zijn prima vervangers voor de specifieke Google-apps. Met CyanogenMod heb je daarbij gewoon toegang tot Google Play, want Google heeft CyanogenMod als een volwaardige Android-versie toegelaten. In tegenstelling tot wat velen denken is CyanogenMod 11S van de OnePlus One niet standaard geroot.

Camera

De camera van de OnePlus One is gemaakt door Sony. De sensor is een Sony Exmor IMX 214 en maakt gebruik van zes lenzen om de “beste kleurreproductie te bieden en vervormingen te voorkomen”. Er is een dualled-flitser aanwezig en aan de voorkant vind je een 5 megapixel-camera om selfies in hoge kwaliteit te schieten. Handig voor de fanatieke Snapchat-gebruikers.

IMG_20140624_120534

De prestaties van de camera zijn degelijk, maar ook niet meer dan dat. De kleuren komen hier en daar een beetje flets over en de autofocus is niet altijd even nauwkeurig, waardoor een foto soms een beetje onscherp kan ogen. Het is mogelijk om met de OnePlus One fraaie plaatjes te schieten, maar dit proces gaat niet zo gemakkelijk als bij concurrenten als de LG G3, iPhone 5s of Galaxy S5.

IMG_20140624_120658

De camera-app van CyanogenMod biedt echter wel een fijne interface om foto’s te schieten. Door te swipen activeer je een andere fotomodus, waarbij het resultaat van de betreffende modi direct op het scherm verschijnt. Daarnaast biedt de app ook veel extra’s, zoals een burstmodus, aanpasbare shuttersnelheid, de beschikbare ISO-waardes en de mogelijkheid om met de powerknop een foto te schieten.

Het opnemen van een video’s is ook degelijk, maar niet geweldig. Dat komt voornamelijk omdat de camera van de OnePlus One niet van optische beeldstabilisatie is voorzien. Hierdoor ogen de geschoten beelden wat schokkeriger. Daarnaast is het geluid soms heel hard, om vervolgens weer wat zachter te worden. De audiokwaliteit is daarmee niet vergelijkbaar met video’s gemaakt met toestellen van concurrenten. Daarentegen kun je wel video’s in slowmotion (60 fps) of 4K-resolutie schieten.

4G en Chinese versie

4g-oneplus.jpg

De OnePlus One biedt ondersteuning voor 4G-netwerken, maar mist ondersteuning voor de 800MHz-frequentie. Deze frequentie wordt voornamelijk door Vodafone en KPN gebruikt, waardoor je met de OnePlus One in combinatie met Vodafone of KPN alleen maar in de grote steden 4G ontvangt. Daarbuiten ontvang je veelal HSDPA, aangeduid met het H-icoontje. In de afbeelding aan de rechterkant zie je waar het 4G-netwerk van Vodafone voor de OnePlus One te gebruiken is. Het 4G-netwerk van T-Mobile wordt wel in zijn geheel door de OnePlus One ondersteund, alsmede alle beschikbare 3G- en 2G-netwerken in Nederland. Het blijft echter wel een domper dat klanten van KPN en Vodafone hierdoor benadeeld worden. Mijn Nexus 5 ontving veel vaker het snellere en stabielere 4G-netwerk dan de OnePlus One.

De Chinese variant van de OnePlus One is al via verschillende Chinese online retailers te koop, waardoor velen een Chinese versie hebben besteld omdat zij niet op het invite-systeem van OnePlus wilden wachten. In Nederland is het geen probleem om de Chinese variant te gebruiken: de hardware is hetzelfde, alleen de software niet. Je kunt zelf CyanogenMod 11S erop zetten, maar de meeste retailers voorzien de Chinese variant voor de internationale markt al van CyanogenMod 11S. Het ontvangst van mobiele netwerken van de Chinese versie is precies hetzelfde als in Nederland, zo blijkt uit onze testen.

Conclusie OnePlus One review

De OnePlus One is een hele kleine en vooral stille revolutie. Vraag een willekeurig persoon op straat of hij of zij van de OnePlus One heeft gehoord, en in 99 procent van de gevallen zal degene zijn schouders ophalen. De OnePlus One is echter bij de Android-gemeenschap een soort messias van de smartphones geworden: alle high-end specs die je wilt, voor een prijs van 269 euro. En dat is de kant waar wij de komende tijd naartoe gaan: Chinese merken die kwalitatief hoogstaande Android-toestellen fabriceren voor een zeer aantrekkelijke prijs. En daar gaan de grote merken uiteindelijk écht last van krijgen, naarmate dergelijke Chinese fabrikanten steeds meer in de spotlight komen te staan.

OnePlus One review

Maar is de OnePlus One zijn 269 euro voor het 16GB-model en 299 euro voor het 64GB-model dan waard? Absoluut. De OnePlus One biedt op dit moment de meeste value for money en zal met name populair zijn bij de Nexus-gemeenschap, die dergelijke lage prijzen al sinds de Nexus-toestellen van LG en Asus gewend zijn. Toch kunnen we niet ontkennen dat het ontbreken van de 800MHz-frequentie en de matige 13 megapixel-camera twee flinke nadelen zijn, met name omdat veel concurrenten op beide punten veel beter presteren. Maar voor die 269 euro krijg je wel een unieke smartphone met het uitstekende CyanogenMod, en waarbij je gevoel hebt dat je deel uitmaakt van een revolutie. Een hele kleine revolutie die alleen door de Android-geeks wordt opgemerkt, welteverstaan. Maar toch: een revolutie.

OnePlus One hands-on videoreview

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

OnePlus One
OnePlus One

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu