De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Oppo AX7 review: oppositie van alternatieven blijkt te sterk

Thomas Haenen
19 februari 2019, 20:23
5 min leestijd
Oppo AX7 review: oppositie van alternatieven blijkt te sterk

Reviewscore

6

De Oppo AX7 is een goedkope Android-smartphone met een groot scherm en dubbele camera. Of de Chinese fabrikant daarmee de definitieve budgetsmartphone neerzet, lees je in deze Oppo AX7 review.

Lees verder na de advertentie.

Lees onze Oppo AX7 review

Sinds eind 2018 hebben we er een nieuwe fabrikant bij in Nederland: Oppo. In thuisland China zijn ze één van de grootsten, en nu willen ze ook in Europa doorbreken. Met de Oppo Find X en R17 Pro zette het bedrijf tot nu toe vooral in op de high-end markt.

Dat is echter een lastige markt met veel concurrentie, en daarom verschijnt dit voorjaar de goedkopere Oppo AX7. Met een adviesprijs van 249 euro is het de goedkoopste Oppo-smartphone tot nu toe. Toch bevindt het Chinese bedrijf zich ook hier in druk vaarwater: voor hetzelfde geld koop je bijvoorbeeld ook goede smartphones van Nokia, Huawei en Motorola. Of het bedrijf zich kan onderscheiden met een grote accu en strak design, lees je in onze Oppo AX7 preview.

Oppo AX7 review

De Oppo AX7 doet qua design in ieder geval niet onder voor duurdere toestellen. Het scherm vult vrijwel de hele voorkant, met slechts bovenaan een kleine inkeping waar precies de selfiecamera in past. Onderaan het beeld zit een smalle rand. De behuizing is van kunststof, maar voelt stevig aan. Hij is vlekgevoelig, maar glanst mooi. Bovendien wordt de AX7 geleverd met een gratis hoesje, altijd een pluspunt.

Helaas staat of valt zo’n randloze smartphone bij de schermkwaliteit, en die valt toch een beetje tegen. Het 6,2 inch-scherm heeft een resolutie van 1520 bij 720 pixels, wat neerkomt op minder dan 300 pixels per inch. Motorola, Nokia en Huawei weten in deze prijsklasse allemaal een scherpere full hd-resolutie te bieden.

Oppo AX7 review

Grote accu is niet de grootste

Oppo hoopt aandacht te trekken met de grote accu in de AX7, die een capaciteit heeft van 4230 mAh. Dat is zo’n 30 procent groter dan je meestal in deze prijsklasse ziet. De accu ging dan ook makkelijk een volle dag mee. Met vrij weinig moeite wisten we er zelfs twee dagen zonder opladen uit te halen.

Jammer voor Oppo verscheen een kleine week geleden al de Motorola Moto G7 Power. Die heeft een nog grotere accu van 5000 mAh. Bovendien ondersteunt de G7 Power wél snel opladen en is hij voorzien van vlottere hardware. Om het allemaal in te wrijven, is Motorola’s alternatief bovendien vier tientjes goedkoper. Jammer, Oppo.

Verouderde software, onaantrekkelijke interface

Ook een tegenvaller is dat de Oppo AX7 nog op Android 8.1 (Oreo) loopt. De fabrikant heeft ons laten weten dat een update naar Android Pie in de maak is, maar kon ons niet vertellen wanneer die precies verschijnt.

Hoe vaak beveiligingsupdates verschijnt en hoe lang updates gegarandeerd worden, is ook onbekend. Daar kon je een paar jaar geleden nog wel mee wegkomen, maar nu lopen alle budgetconcurrenten wél op de nieuwste versie van Android en worden regelmatige updates gegarandeerd.

Oppo heeft er zijn eigen interface overheen gesmeerd: ColorOS. Dat is een interface vol met botsende zuurstokkleuren, die behoorlijk veel aanpassingen maakt aan het ‘standaard’ design van Android. Gelukkig staat er nauwelijks bloatware op, en ook de systeem-apps van Oppo – zoals de Muziek- en Foto-app – zitten functioneel goed in elkaar. Wel lijken ze soms een beetje te haperen als je wat sneller tussen de apps wisselt.

Wat daarbij waarschijnlijk niet helpt is dat de AX7 wordt aangedreven door een Snapdragon 450-chip. Dat is een inmiddels bijna drie jaar oude chip van Qualcomm, destijds al bedoeld voor goedkopere smartphones. WhatsApp en Twitter lopen er redelijk vlot op, maar bij grafisch intensieve websites en veel games gaat het allemaal niet zo lekker. De AX7 ondersteunt bovendien geen nfc of 5GHz-wifi en heeft nog een micro-usb-poort: in elk opzicht loopt deze Android-telefoon achter.

Camera krijgt kudos

De camera is nog wel een klein lichtpuntje. Achterop zit een dubbele camera van 13 en 2 megapixel, waarbij de tweede lens dient als dieptesensor. Daarmee voeg je een bokeh-effect toe aan je foto’s. De kiekjes die je schiet zijn redelijk voor dit prijspunt en de portretmodus werkt goed. Foto’s zijn ontzettend kleurrijk, maar niet altijd even scherp. In situaties met iets minder licht heeft de camera wat moeite, maar dat is in deze prijsklasse niet onredelijk.

Oppo AX7 review

Conclusie Oppo AX7 review

Meer concurrentie op de Nederlandse markt is alleen maar goed voor consumenten, en in dat opzicht verwelkomen we Oppo met open armen. Wil het bedrijf echter mee kunnen met de concurrentie, dan is er nog veel werk aan de winkel. Terwijl Motorola, Nokia en Huawei net budgetsmartphones hebben geïntroduceerd met de nieuwste hard- en software, komt Oppo aanzetten met een toestel dat vorig jaar al geen 249 euro waard zou zijn.

De Oppo AX7 maakt een goede eerste indruk, dankzij het strakke design en de dubbele camera. Maar op vrijwel elk ander gebied blijft Oppo gewoon teveel achter op de concurrentie. De soft- en hardware zijn verouderd, en zelfs de grote accu van het toestel is al ingehaald door Motorola. Lag de adviesprijs zo’n honderd euro lager, dan was deze Oppo nog interessant geweest. Voor de huidige prijs raden wij eerder de Huawei P Smart (2018), Nokia 7.1 en Motorola Moto G7 (Power) aan.

Oppo AX7 kopen?

Oppo’s nieuwe smartphone is vanaf 20 februari in Nederland verkrijgbaar. Ben je op zoek naar een losse Oppo AX7, dan vind je die via onze prijsvergelijker voor de adviesprijs van 249 euro. De Oppo AX7 met abonnement is ook verkrijgbaar via verschillende webwinkels.

Oppo AX7

Oppo AX7 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Oppo AX7 prijzen. Bekijk alle Oppo smartphones.

Alle Oppo smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Oppo AX7
Oppo AX7

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu