De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op je bundel!

Oppo N1 Review: CyanogenMod-smartphone voor de beste selfie

Redactie
4 februari 2014, 20:01
7 min leestijd
Oppo N1 Review: CyanogenMod-smartphone voor de beste selfie

Reviewscore

7,5

Oppo is een nieuwe naam in de smartphonewereld, maar wordt door slimme marketing steeds bekender. Het Chinese bedrijf startte een samenwerking met CyanogenMod, de meest populaire alternatieve Android-versie, en maakte een smartphone met een camera die roteerbaar is. En dat betekent: selfies in hoge kwaliteit.

Lees verder na de advertentie.

Design

oppon1-4

De Oppo N1 is groot. Toen ik de N1 ‘in het wild’ gebruikte, dachten velen dat het een tablet was. Logisch: de smartphone is met zijn 5,9 inch-scherm een échte phablet. Ik vond ‘m net niet té groot, maar Oppo zit met de N1 echt aan het limiet van een formaat dat te gebruiken is als smartphone. Zo past het grote toestel niet in de zak van een strakke broek en kan de N1 bij het zitten een onaangename houding binnen je broekzak aannemen en tegen je lies drukken, wat ook niet erg comfortabel aanvoelt.

Aan de bovenzijde bevindt zich de roteerbare camera die de telefoon een eigenzinnig design geeft. De N1 is gemaakt van wit kunststof met een zilveren lijn aan de zijkant, die ook bij de roteerbare camera is te zien. De N1 voelt daarbij degelijk aan en omdat het kunststof niet glimmend maar mat is, oogt de N1 ook niet goedkoop – ondanks zijn vrij lage prijskaartje.

Naast groot is de N1 ook erg zwaar: hij haalt met zijn 9 millimeter dikte al gauw de 215 gram en dat is bijvoorbeeld flink meer dan de Note 3, die met een 5,7 inch-scherm maar 170 gram weegt. Gelukkig plaats Oppo de powerknop wel aan de zijkant in plaats van de bovenkant. Ook is het fijn dat de Chinese fabrikant aan de onderkant de koptelefooningang heeft geplaatst. Hierdoor kun je het toestel gemakkelijker uit de broekzak halen als je muziek aan het luisteren bent.

Hardware

oppon1-2

De Oppo N1 beschikt over een 5,9 inch-scherm met een full-hd-resolutie van 1080 x 1920 pixels dat goed en scherp oogt. Toch is het scherm vrij moeilijk in zonlicht te bekijken – ook als de N1 zijn hoogste schermhelderheidsinstelling gebruikt. Hierdoor zijn de kijkhoeken ook niet geweldig. En dat is zonde, want de N1 heeft wel degelijk een zeer scherp scherm dat gezien mag worden.

Verder is de N1 voorzien van een Qualcomm Snapdragon 600-chip met een 1,7GHz quadcore-processor, 2GB aan werkgeheugen, 16GB opslagruimte en een flinke accu van 3610 mAh. Door laatstgenoemde heeft de N1 een uitstekende accuduur: in onze testen haalden we makkelijk twee dagen met de smartphone, ook met vrij intensief gebruik. Dit betekent dat je de smartphone eigenlijk niet elke dag hoeft op te laden of snel hoeft druk te maken over een lege accu.

De N1 maakt gebruik van capacitieve knoppen. En dat is zonde, want het neem veel ruimte in dat eigenlijk door scherm had kunnen worden benut. Of in het geval van de N1: het toestel toch iets kleiner maken dan het huidige grote model. De knoppen zijn, op volgorde van links naar rechts, de menu-, thuis- en terugknop. Daar balen wij van: de menuknop is door Google grotendeels afgeschoten en zou volgens de internetgigant door de multitaskknop moeten worden vervangen. Dat werkt in de praktijk ook fijner: immers krijgen apps automatisch een softwarematige optieknop en wordt de multitaskknop door velen vaker en liever gebruikt.

Software

De N1 heeft een vrij unieke feature: het is mogelijk om zonder al te veel werk CyanogenMod – de meest populaire alternatieve Android-versie – op het toestel te installeren. De N1 wordt standaard geleverd met een geünlockte bootloader en een eigen recovery. Dit betekent dat je er, naar eigen wens, andere software op kan draaien die Oppo met de N1 meelevert. Je kunt de CyanogenMod-software via de officiële website van CyanogenMod of Oppo downloaden, net zip-bestand op het toestel zetten en vervolgens booten naar de recovery om het bestand te installeren. Nog nooit was een smartphone van een andere Android-versie voorzien zo gemakkelijk.

Bij AndroidPlanet hebben wij de CyanogenMod-software direct op de N1 gezet, om de smartphone op zijn veelzijdige kwaliteiten – en daarmee CyanogenMod, dat veel extra features levert – te beoordelen. CyanogenMod kan worden gezien als een aangepaste Android-versie op basis van het kale Android waar Nexus-telefoons en -tablets mee worden geleverd. Hierdoor heeft de N1 een vrij minimalistisch uiterlijk dat grotendeels oogt als een Nexus-toestel, maar zijn er veel meer opties beschikbaar binnen de instellingen. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van het startscherm, uiterlijk van het toestel, de functies van knoppen en led-verlichting voor notificaties. Ook is er onder andere een thema-sectie aanwezig waarmee je snel het uiterlijk van je toestel kunt veranderen en kun je stille uren, geavanceerde wifi- en mobiele features of profielen instellen.

Een fijne eigenschap is bijvoorbeeld de mogelijkheid om direct naar de door jou gekozen snelkoppelingen te gaan, zoals naar de telefoon-app of camera. Ook zijn wij erg te spreken over de mogelijkheid om de quick tiles, de instellingen-tegels, naar eigen wens aan te passen met andere tegels. Denk bijvoorbeeld aan een tegel voor een zaklamp (middels de flitser), draagbare wifi-hotspot, speciaal energieprofiel of nfc in te schakelen. Dit geeft de gebruiker meer controle over zijn of haar toestel, alleen zijn deze specifieke en soortgelijke instellingen wel vrij moeilijk te vinden en te gebruiken binnen Android.

De N1 is standaard ook voorzien van een DSP Manager, dat als een soort algehele equalizer fungeert. De DSP Manager is echt een toevoeging en zorgt ervoor dat muziek, dat tevens met CyanogenMods eigen muziek-app Apollo wordt afgespeeld, meer body en volume krijgt. Ook is het mogelijk om per muziekstijl een equalizer in te stellen. Daarnaast snappen wij nog steeds niet dat Google nog niet de tap-to-wake-up heeft geïmplementeerd, waar onder andere ook LG gebruik van maakt. De N1 is ook over deze feature voorzien, waarmee je het toestel met twee keer tikken op het scherm kunt activeren. Je hoeft dus niet meer de telefoon gek vast te pakken om ‘m te ontgrendelen.

Als laatste beschikt de N1 over een touchpad aan de achterzijde die je aan verschillende acties kunt koppelen, zoals het nemen van een foto of het opstarten van een specifieke app. Ook kun je met het touchpad door websites scrollen, maar dat voegt eigenlijk weinig toe ten opzichte van het ‘normale scrollen’ met de duim of een vinger van je andere hand. Het is vooralsnog een geinige feature die met de juiste instellingen voor velen erg handig kan zijn.

Camera

oppon1-3


De camera is mogelijk Oppo`s meest interessante toevoeging aan het toestel. De roteerbare module zorgt ervoor dat de 13 megapixel-camera zowel aan de voor- als achterkant kan worden gebruikt. Ook de flitser draait mee, waardoor selfies maken in het donker geen probleem is. Het mechanisme werkt vrij simpel en is ook nog eens leuk om uit te voeren: je voelt namelijk een fijne klik als de camera-module wordt gedraaid.

IMG_20140204_131259.jpg

De kwaliteit van de geschoten foto`s is prima in orde. Het contrast is soms iets te laag waardoor de foto`s een beetje flets kunnen ogen, maar in het algemeen – en met zonlicht – is de kwaliteit eigenlijk altijd wel goed. Video’s worden opgenomen in 1080p-kwaliteit, en ook video’s van jezelf middels de roteerbare camera is tevens voor de N1 geen probleem. Dit is handig voor degenen die veel videoblogs, ook wel vlogs genoemd, willen filmen.

De N1 gebruikt wel de stock camera-app van Android, die de afgelopen jaren al veel kritiek te verduren heeft gehad. Dit levert ook de nodige problemen op bij Oppo’s smartphone: door het grote scherm en de verborgen instellingen – je moet lang op het scherm drukken om meer functies te tonen – is het wisselen tussen features van de camera erg moeilijk en omslachtig.

Conclusie Oppo N1 review

De Oppo N1 is een aantrekkelijke smartphones met unieke features. Daar zijn de touchpad aan de achterzijde, de mogelijkheid om CyanogenMod zonder extra gedoe te installeren en natuurlijk de roteerbare camera uitstekende voorbeelden van. Ook de adviesprijs van 449 euro is aantrekkelijk: je krijgt er namelijk een high-end smartphone met een zelfverzekerd design voor terug, die kan concurreren met smartphones die tot wel 400 euro duurder zijn. Hoewel de telefoon hier en daar een hapering vertoont, het scherm in direct zonlicht niet al te best zichtbaar is en de camera niet kan concurreren met de huidige high-end smartphones, is de Oppo N1 een voordelige, eigenzinnige en interessante keuze. Ook de accuduur valt te prijzen, want je hoeft je niet meer zorgen te maken of je met één acculading de dag door komt. Door zijn formaat zal Oppo’s smartphone niet voor iedereen de ideale smartphone zijn, maar voor de groep Android-gebruikers die durven en eens iets anders willen is de N1 een zeer geschikte keuze.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Oppo N1
Oppo N1

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's