De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Oppo Reno en Reno 10x preview: selfiescharnier en zoomcamera getest

Thomas Haenen
25 april 2019, 9:21
7 min leestijd
Oppo Reno en Reno 10x preview: selfiescharnier en zoomcamera getest

De Oppo Reno 10x Zoom is een opvallende nieuwe smartphone met een indrukwekkende zoomlens en bijzonder design. Wij probeerden het toestel alvast uit in deze Oppo Reno 10x Zoom preview.

Lees verder na de advertentie.

Lees onze Oppo Reno 10x Zoom preview

Als nieuw merk doorbreken in Nederland is ontzettend lastig. Je zou het niet zeggen, maar we zijn met z’n allen behoorlijk merkvast. Een ruime meerderheid van alle Nederlanders loopt rond met een smartphone van Samsung of Apple. Hoewel er de afgelopen jaren talloze merken zijn bijgekomen, weet tot nu toe alleen Huawei serieus door te breken. Dat weerhoudt andere nieuwe fabrikanten er niet ervan om ook succes te zoeken op de Nederlandse markt.

Sinds 2018 hebben we er een nieuwe vechter bij: Oppo. In thuisland China is het één van de drie populairste merken, en nu probeert Oppo ook door te breken in Nederland. Dat gaat vooralsnog wel met horten en stoten. Tijdens de Europese introductie begin 2018 werd de Oppo Find X gepresenteerd. Deze smartphone met uitschuifbare camera had indrukwekkende hardware, maar was met een adviesprijs van 999 euro veel te prijzig voor een nieuw merk. Ook de goedkopere toestellen van het bedrijf, zoals de Oppo AX7 en RX17 Neo, weten zich nog niet echt te onderscheiden van het budgetaanbod van Huawei, Samsung en Nokia.

Oppo Reno 10x Zoom preview

Dit voorjaar doet het bedrijf een nieuwe poging, met de Oppo Reno-reeks. Die bestaat uit twee toestellen: de Oppo Reno van 499 euro, en de Reno 10x Zoom van 799 euro. Beide zijn dus al direct een stuk betaalbaarder dan de Find X.

Bovendien weet Oppo opnieuw indruk te maken met opvallende features als een indrukwekkende optische zoomlens, een stijlvol design en de krachtigste hardware van het moment. Wij probeerden beide smartphones alvast uit kort nadat ze gepresenteerd werden in Zurich. We leggen de focus op de 10x Zoom-versie, maar tegen het einde bespreken we ook het gewone model.

Design: schitterend selfiescharnier

Al met het design weet Oppo zich te onderscheiden van het concurrentie. Het 6,6 inch-oled-scherm vult zowat de hele voorkant. Alleen onderaan zit een smalle rand. Er is geen notch of cameragat aanwezig: in plaats daarvan heeft de Reno een uitschuifbare selfiecamera.

Oppo Reno 10x Zoom preview

Zodra de selfiecamera vereist is, schuift deze vanuit de rechterbovenhoek omhoog. Dat gebeurt in ongeveer een seconde en gaat vrij soepel. Het is een geinige gimmick, maar het is nog maar even de vraag of het in de praktijk niet meer problemen oplevert dan het oplost.

Volgens Oppo kan de selfiescharnier namelijk 200.000 keer openen zonder problemen. Gebruik je de camera alleen voor selfies, dan open je ‘m hooguit vijftig keer per dag – waarschijnlijk minder. Dat zou genoeg moeten zijn om de Reno ruim tien jaar te gebruiken. Als je lens echter ook inzet voor gezichtsherkenning wordt het opeens een ander verhaal. We ontgrendelen onze smartphone al gauw tweehonderd per dag. In dat geval is de automatische scharnier al na minder dan drie jaar door zijn levensduur heen. Dat is een stuk krapper. Volgens Oppo kan de scharnier tegen een stootje, maar het is wel iets wat we grondiger willen testen om er zeker van te zijn.

De rest van het design is van uitstekende kwaliteit. Het scherm is lekker helder en heeft mooie kleuren. De behuizing voelt stevig aan. De glanzende achterkant is een magneet voor vingerafdrukken, maar ziet er chique uit. Ook indrukwekkend: ondanks de stevige zoomlens achterop steken de camera’s niet uit. Dat terwijl vrijwel elke andere Android-smartphone tegenwoordig een camerabult heeft.

Oppo Reno 10x Zoom preview

Een koptelefoonaansluiting ontbreekt helaas en draadloos opladen wordt ook niet ondersteund. De Oppo Reno heeft wel plek voor een micro-sd-geheugenkaartje, maar omdat er standaard al een zeer ruime 256GB ingebouwd zit, zal dat voor de meeste mensen niet nodig zijn.

Camera: optisch inzoomen op flinke afstand

First things first: de Oppo Reno 10x heeft géén lens met 10x optische zoom. Dat suggereert de naam wel, maar Oppo haalt een paar trucjes uit om die hoge zoom te behalen. Zo meet het bedrijf vanuit de groothoeklens, die ‘0,6x’ zoom biedt. Ook zet Oppo hybride zoom in, een combinatie van optische en digitale zoom. Uiteindelijk kun je daarmee alsnog 10x inzoomen met nagenoeg geen kwaliteitsverlies in het beeld. Échte 10x optische zoom is het niet: net als op de Huawei P30 Pro vind je achterop een periscopische zoomlens van 5x.

Dat zoomen werkt prima. Oppo heeft de lens uitgerust met goede optische beeldstabilisatie, waardoor je ook als je flink inzoomt nog scherp beeld hebt. In een head-to-head-vergelijking met de Huawei P30 Pro moet de Oppo Reno 10x voorlopig nog het onderspit delven: in een wat donkerdere ruimte ogen de ingezoomde Reno-foto’s net wat fletser. We hebben de camera slechts beperkt kunnen proberen in de demoruimte van Oppo, dus voor ons definitieve oordeel moet je op de review wachten.

Oppo Reno 10x Zoom preview

De Oppo Reno heeft daarnaast een primaire camera van 48 megapixel en groothoeklens van 8 megapixel met een kijkhoek van 120 graden. Ook die schieten prima foto’s, die op het eerste gezicht niet zo goed zijn als bij de absolute topmodellen maar wel aardig in de buurt komen.

Software: ColorOS gaat de goede kant op, updates niet

Oppo rust zijn smartphones uit met ColorOS, een aangepaste Android-interface. In het verleden was dat een Android-interface zoals je die bij wel meer Chinese fabrikant ziet, vol met botsende kleuren voor icoontjes en onoverzichtelijke menu’s. Met ColorOS 6, de nieuwste versie, zijn er gelukkig wat aanpassingen gemaakt voor de Westerse markt.

Het homescreen oogt opgeruimd, de instellingen zijn logisch gesorteerd en er is een app drawer. Minpuntjes zijn er nog wel: zo ogen de Quick Settings en notificaties gedateerd met hele heftige kleuren. Dat is echter meer een kwestie van wennen dan de permanente irritatie die het in het verleden vaak was.

Oppo Reno 10x Zoom preview

Wel nog altijd een achilleshiel voor Oppo is het updatebeleid. Terwijl steeds meer Android-fabrikanten maandelijkse beveiligingsupdates tot ver na de release garanderen, blijft de Chinese fabrikant er wat vaag over. In gesprek met Android Planet deed Rockie Cheng, een senior software-engineer bij Oppo, slechts beperkte toezeggingen. De fabrikant zal voor de Oppo Reno maandelijkse updates uitbrengen zo’n 30 tot 60 dagen nadat Google deze uitrolt. Die updates zijn echter slechts één tot twee jaar na de release gegarandeerd.

Rondom grotere Android-updates is de gegarandeerde ondersteuning al net zo beperkt. De Oppo Reno-reeks krijgt later dit jaar een update naar Android Q, maar Cheng kon nog niet aangeven of in 2020 dan een Android R-update volgt. Dat betekent niet dat er vanaf volgend jaar helemaal geen updates meer verschijnen voor de Oppo Reno, maar met dit soort onduidelijke antwoorden laat Oppo toch een slechte smaak achter. Zelfs smartphones van 200 euro kunnen tegenwoordig al op drie jaar aan beveiligingsupdates rekenen. Bij de Oppo Reno van 799 euro zou je daar ook verzekerd van moeten zijn. Onze hoop is dat Oppo zijn updatebeleid dan ook snel opheldert.

Conclusie Oppo Reno 10x Zoom preview

De Oppo Reno 10x Zoom heeft zijn zaakjes goed op orde. Met een adviesprijs van 799 euro is hij net iets goedkoper dan de concurrentie, terwijl de specificaties op papier dik in orde zijn. Vooral de grote accu in combinatie met de snelle oplader is veelbelovend. Ook in de praktijk bevalt de Reno 10x: de afwerking is uitstekend, de software een stap in de goede richting en het scherm is van topkwaliteit.

In de definitieve review zijn er nog wel een aantal lastige noten om te kraken. Is het selfiescharnier echt wel stevig genoeg om het jaren uit te houden, hoe doet de camera het in andere omstandigheden en gaat dat updatebeleid van Oppo nog opgehelderd worden? We komen er later dit voorjaar bij je op terug. Voor nu hoef je van ons nog weinig oppo-sitie te verwachten: Oppo is een welkome toevoeging aan het Nederlandse smartphone-aanbod.

Oppo Reno 10x Zoom preview

En de ‘gewone’ Oppo Reno dan?

Voor 499 euro haal je het instapmodel in huis, dat simpelweg de Oppo Reno heet. Hij heeft vrijwel hetzelfde design (inclusief selfiescharnier), met een iets kleiner scherm van 6,4 inch. De Snapdragon 710 in deze Reno is wat minder krachtig dan de Snapdragon 855 in de Reno 10x, maar dat merk je in het dagelijks gebruik waarschijnlijk nauwelijks. Bovendien heeft deze variant ook een vingerafdrukscanner in het scherm, 256GB opslagruimte en een flinke 3765 mAh-accu.

Helaas mist dit model zowat alle camerafeatures van zijn grote broer. Achterop zit nog steeds de 48 megapixel-lens, maar die is nu enkel vergezeld door een dieptesensor van 5 megapixel. Op een toestel van 500 euro is dat wat karig. Voor minder haal je ook een Xiaomi Mi 9 of Samsung Galaxy S9 in huis, die de Oppo op nagenoeg elk vlak lijken te overtreffen. Binnenkort hopen we je in onze uitgebreide Oppo Reno review te vertellen of de prijs-kwaliteitsverhouding van dit ‘instapmodel’ in orde is.

Lees het laatste nieuws over Oppo

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Oppo Reno
Oppo Reno

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu