Oppo Reno 2 preview: snelle opvolger met meer camera’s

Rens Blom
17 oktober 2019, 15:47
6 min leestijd
Oppo Reno 2 preview: snelle opvolger met meer camera’s

Nog geen half jaar na de release van de Reno en Reno Z introduceert Oppo alweer de Reno 2 en Reno 2 Z. De toestellen zijn vooral op cameragebied verbeterd en hebben nu vier lenzen. In deze Oppo Reno 2 preview nemen we de smartphones onder de loep.

Lees verder na de advertentie.

Lees onze Oppo Reno 2 preview

De Reno 2 en 2 Z zijn de snelle opvolgers van de Reno en Reno Z die in de lente in Nederland verschenen. De nieuwe toestellen zijn vanaf 18 oktober te koop voor dezelfde adviesprijzen als hun voorgangers.

De Reno 2Z kost 349 euro en voor de Reno 2 betaal je 499 euro. Oppo roemt de smartphones vooral om hun veelzijdige, uitstekende camera’s. Android Planet reisde af naar Londen om de camera’s en andere kenmerken van de Reno 2 te testen.

Oppo Reno 2

Focus op camera’s

Achterop de Reno 2 zitten vier camera’s. Dat zijn er twee meer dan op de Reno en ook één meer dan gebruikelijk in deze prijsklasse. Net als zijn voorganger heeft de Reno 2 een primaire 48 megapixel-camera die via de quad-bayer-techniek standaard in 12 megapixel fotografeert.

Dit moet betere plaatjes opleveren. De eerste foto’s op een overwegend bewolkte middag zien er inderdaad prima uit, met veel detail, mooie kleuren en een groot dynamisch bereik. De aparte monolens helpt hierbij.

Groothoeklens en zoomen

De derde camera, een groothoeklens, maakt minder indruk. Hij schiet netjes een brede foto, maar de kleuren ogen minder realistisch en met name de onderkant van foto’s zijn niet scherp. Je kunt de groothoeklens ook gebruiken om via de macromodus objecten van maximaal 2,5 centimeter afstand te fotograferen. Dat werkt verrassend goed, mits de bloem of het huisdier niet beweegt.

Tot slot is er een aparte zoomlens voor vijf keer hybride zoom. Hierbij zoom je in met een minder kwaliteitsverlies dan via normale, digitale zoom. Kleuren ogen op een vijf keer zoomfoto wat fletser, maar zien er aardig en scherp uit. Je kan een onderwerp nog dichterbij halen met maximaal twintig keer digitale zoom. De kwaliteit holt dan wel achteruit. Hieronder vind je een drietal foto’s met 1x, 2x en 5x zoom.

Bijzondere nachtmodus

Oppo besteedt ook veel aandacht aan de nachtmodus van de camera-app. De Reno 2 zou bij uitstek geschikt zijn om in het donker te fotograferen. Binnen 2,5 seconden kun je een mooi kiekje maken, ook als het erg donker is. Dat hebben we natuurlijk getest toen we ‘s avonds weer in Amsterdam waren. Met aardig wat verlichting maakt de smartphone inderdaad mooie foto’s.

In een pikdonkere situatie schakelt de camera over op de ‘Ultra Night Mode’ en maakt hij in vier seconden meerdere foto’s om die te combineren tot één afbeelding. Zo’n foto zie je hieronder, rechts. Wij zagen geen hand voor ogen en het is knap dat de Reno 2 zonder flitser zoveel detail vangt. Maar omdat de foto niet scherp is, zal je hem waarschijnlijk niet op social media delen. 

De vier camera’s van de Reno 2 zijn dus veel veelzijdiger dan de Reno, die alleen een reguliere camera en dieptesensor heeft. Daarmee maak je portretfoto’s. Dat kan de Reno 2 ook – zonder aparte sensor – en de eerste resultaten zijn erg fraai. 

Reno 2 is veel van hetzelfde

Op andere punten zijn de toestellen nauwelijks veranderd. De telefoons zijn nog steeds van glas, zien er luxe uit en voelen stevig aan. Onderop vind je een usb-c-poort, speaker en hoofdtelefoonaansluiting. Het voorkantvullende oled-scherm van de Reno 2 oogt modern, fraai en scherp door de full-hd-resolutie. De frontcamera schuift nog steeds schuin omhoog uit de bovenkant als je een selfie maakt. Achter het scherm zit een snelle vingerafdrukscanner.

De Reno 2 Z heeft ook een 6,5 inch-full-hd-oled-display, maar dat scherm ziet er wat fletser uit en is minder krasbestendig. Interessant is dat dit goedkopere toestel nu ook een randloos scherm heeft, zonder notch voor de selfiecamera. Het blokje met de selfiecamera schuift recht uit de bovenkant en is kleiner dan de cameramodule van de Reno 2. Het schuiven gaat op beide telefoons vlot, net als op de eerste generatie Reno.

Oppo Reno 2

Betere hardware

Oppo heeft de nieuwe Reno’s voorzien van een nieuwe, betere processor. De Reno 2 gebruikt een Snapdragon 730G-chip en hoewel die vlot lijkt, hebben veel concurrerende toestellen een krachtigere chip. Het werkgeheugen is met 8GB opvallend groot en ook groter dan zijn voorganger (6GB). Het opslaggeheugen meet nog steeds 256GB en dat is voor veel gebruikers meer dan genoeg. 

Reno 2 Z met MediaTek-processor

De Reno 2 Z is met 8GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte ook goed voorzien. Vooral de grote hoeveelheid werkgeheugen is opvallend in deze prijsklasse. De MediaTek Helio P90-processor stemt ons minder positief. Hoewel de telefoon tijdens de testsessie snel aanvoelt, zijn MediaTek-chips over het algemeen minder krachtig en energiezuinig dan Snapdragon-chips.

In het verleden stopte MediaTek bovendien sneller de ondersteuning van de processor, waardoor een smartphonefabrikant moeilijker updates kon uitrollen. Hopelijk heeft de chipleverancier zijn reputatie verbeterd of zijn er goede afspraken gemaakt met Oppo. 

Oppo Reno 2

Beide toestellen hebben een 4000 mAh-accu, groter dan de Reno (3765 mAh) en identiek aan de Reno Z. Over de accuduur kunnen we na een eerste testmiddag nog niets zeggen. Opladen gaat nog steeds via usb-c met Oppo’s VOOC Flash Charge-technologie van 20 Watt. Draadloos opladen is niet mogelijk; een logische bezuiniging. 

Geen Android 10

De Reno 2-toestellen draaien net als hun voorgangers op Android 9.0 (Pie). Een slechte zaak, want Android 10 is al een tijdje uit. Oppo kan desgevraagd niet zeggen wanneer de Reno 1- en 2-serie de Android 10-update krijgen. De ColorOS 6-schil lijkt ook ongewijzigd ten opzichte van de software op de Reno. Oppo’s software oogt druk, is rommelig ingedeeld en bevat veel onnodige apps. Er valt na wat wennen mee te werken, maar het blijft één van onze minst favoriete Android-schillen.

Desgevraagd laat Oppo weten dat de Reno-telefoons drie jaar lang software-ondersteuning krijgen. Dit beleid is in lijn met de concurrentie. Men streeft ernaar om de toestellen maandelijks te updaten, maar durft geen beloftes af te geven.

Conclusie OPPO Reno 2 preview 

Vijf maanden na de lancering van de Reno en Reno Z brengt Oppo vernieuwde modellen uit. De Reno 2 en Reno 2 Z onderscheiden zich vooral met hun vier camera’s, bijzonder in hun prijsklassen. De 2 Z hebben we nog niet kunnen testen, maar de eerste foto’s van de Reno 2 zien er goed uit. Naast meer en betere camera’s heeft de telefoon ook een snellere processor, meer werkgeheugen en iets groter scherm en accu.

De luxe glazen behuizing en het fraaie voorkantvullende scherm met pop-up-camera zijn nog steeds behouden. Jammer genoeg draait de Reno 2 nog op het oudere Android Pie en heeft Oppo zijn rommelige ColorOS-schil niet verbeterd. Met oog op de verbeteringen is het fijn dat de Reno 2 dezelfde adviesprijs (499 euro) heeft als zijn voorganger. De concurrentie is echter groot. De Xiaomi Mi 9T Pro, Xiaomi Mi 9 en Huawei P30 zijn bijvoorbeeld goede alternatieven. 

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Oppo Reno 2
Oppo Reno 2

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu