De Oppo Reno 2 weet op vrijwel alle vlakken te overtuigen en vooral de fotokwaliteit is uitstekend. De onzekere software-ondersteuning blijft echter een risico voor iedereen die het toestel op het oog heeft. Lees er alles over in de Oppo Reno 2 review.
Lees verder na de advertentie.
Check de Oppo Reno 2 review
Oppo heeft de vaart erin. In mei namen we de Oppo Reno op de proef en nu, een paar maanden later, is zijn opvolger alweer aan de beurt. De eerste Reno vonden we geen slechte smartphone, maar we waren ook niet onder de indruk. Het opvallende toestel met kenmerkende ‘haaienvincamera’ was vooral heel gemiddeld. In deze Oppo Reno 2 review kijken we of zijn opvolger de middelmaat ontstijgt.
Lees ook: Oppo in Nederland: 4 vragen beantwoord over de Chinese nieuwkomer
Mooi design
Het design van de eerste Oppo Reno was keurig. Logisch dus dat zijn opvolger qua uiterlijk weinig is veranderd. En waarom zou Oppo ook? De Reno 2 ziet er prachtig uit. Hij voelt stevig aan en het glazen materiaal zorgt voor een luxe look. Ook vind ik het fijn dat het toestel stevig is: je hebt hierdoor het gevoel dat je iets waardevols in handen hebt. Het is wel zonde dat het toestel niet stof- of waterdicht is, in tegenstelling tot veel van zijn concurrenten.
Wel doet de Reno 2 goede zaken qua schermkwaliteit. Het toestel heeft een fors 6,5 inch-amoled-display dat vrijwel de gehele voorkant vult. De schermranden zijn nagenoeg onzichtbaar. Tel hier de scherpe resolutie van 2400 bij 1080 pixels bij op en je hebt een ideale smartphone voor het kijken van video’s en spelen van games. Ook heb je geen last van een inkeping in het scherm: de selfiecamera zit in de behuizing en schuift op commando omhoog.
De vingerafdrukscanner werkt prettig en snel. Enkel wanneer ik net mijn handen gewassen had, kon hij niet zomaar ontgrendelen. Na verloop van tijd wen je bovendien aan de plaats van de vingerafdrukscanner, zodat je ‘m op de tast vindt. De gezichtsscanner werkt ook prima, al is dat niet de meest veilige manier van ontgrendelen. Ook is het een beetje storend dat je alsnog heel even moet wachten voordat de selfiecamera omhoogschuift.
Hardware is snel genoeg
Dankzij het luxe uiterlijk vergeet je het misschien, maar eigenlijk is de Oppo Reno 2 een middenklasser. Dit merk je pas wanneer je op de specificatielijst spiekt. Het toestel heeft een Snapdragon 730G-chipset van Qualcomm, en dat is niet het beste van het beste.
Binnen de prijsklasse van de Reno 2 zijn er telefoons met een betere processor. Maar, voor de meeste mensen is dit waarschijnlijk geen probleem. Alledaagse taken als WhatsApp, social media, Netflix en YouTube gaan de Snapdragon 730G zonder problemen af.
Ook gamen lukt prima. Ik heb bijvoorbeeld meerdere potjes Call of Duty: Mobile zonder problemen kunnen spelen. Het enige minpunt is dat het toestel na verloop van tijd warm wordt. Daarentegen is het dankzij 8GB werkgeheugen geen enkel probleem om veel apps tegelijkertijd te gebruiken. Ook kom je met 256GB opslag niet in de problemen als je bijvoorbeeld Netflix-films en -series wil downloaden voor offline gebruik.
Wanneer je echter op zoek bent naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding, is de Oppo Reno 2 niet de beste keus. De Honor 20 Pro, die ruim honderd euro goedkoper is, is met zijn Kirin 980-processor bijvoorbeeld een stuk krachtiger dan de Oppo-telefoon. Ook kun je in deze prijsklasse een Huawei P30 of Xiaomi Mi 9 in huis halen, die beiden betere specificaties hebben.
Software is een kwestie van smaak
De Oppo Reno 2 draait op Android 9.0 (Pie) met daaroverheen ColorOS 6.1, Oppo’s eigen Android-interface. Daar kan ik kort over zijn: ik ben geen liefhebber van deze skin. ColorOS oogt naar mijn mening goedkoop, zit rommelig in elkaar en bevat een hoop onnodige apps zoals Soloop en Aquamail. Gelukkig kun je deze bloatware wel verwijderen.
Tijdens mijn testperiode in eind november draaide de Oppo Reno 2 op de Android-beveiligingsupdate van augustus. Alhoewel het bedrijf de update van die maand (november) inmiddels had uitgebracht, kreeg mijn exemplaar hem opmerkelijk genoeg niet binnen. Wel zegt Oppo dat de Reno 2 in het eerste kwartaal van volgend jaar een update naar Android 10 krijgt.
Al met al is het jammer dat het bedrijf een toestel van 500 euro uitbrengt dat nog op de vorige Android-versie draait. Ook op het gebied van softwareondersteuning haal je met de Reno 2 overigens geen zekerheid in huis. Oppo wil het toestel drie jaar lang maandelijks een Android-beveiligingsupdate geven, maar geeft geen garanties af.
Vier camera’s achterop overtuigen
Oppo belicht in reclames vooral de camerakwaliteit van de Reno 2. Het toestel heeft achterop maar liefst vier camera’s, wat (helemaal) voor deze prijsklasse een indrukwekkend aantal is. De primaire 48 megapixel-camera wordt bijgestaan door een telelens van 13 megapixel, 8 megapixel-groothoeklens en monolens van 2 megapixel voor extra details.
De fotokwaliteit van de Oppo Reno 2 is uitstekend. Kiekjes bevatten veel details, dankzij hdr heb je een breed kleurbereik en ook de monolens doet zijn werk bij close-ups. Spelen met contrasten is hierdoor een fluitje van een cent. De lens stelt bovendien erg snel scherp. Enkel bij extreem kleine objecten, zoals een grassprietje, heeft de camera-opstelling het soms lastig, maar dat is logisch.
Ook fijn is de nachtmodus, een nieuwe toevoeging aan de camera-app. Zelfs in situaties met weinig licht, zoals in de nachtelijke uren, levert de Reno 2 keurige foto’s af. Uiteraard zijn de kiekjes niet optimaal, maar het blijft knap dat de camera’s in relatief korte tijd zoveel licht opvangen. Wel is het tijdens het maken van foto’s belangrijk om de telefoon goed stil te houden, want zelfs een kleine trilling zie je al terug op beeld.
De camera is echter niet perfect. De zoomlens biedt bijvoorbeeld weinig toegevoegde waarde. Dat je het beeld dichterbij kunt halen is leuk, maar de kwaliteit laat te wensen over. Met iedere keer dat je inzoomt wordt het beeld flink lelijker. Ook de monolens werkt soms schokkerig. Hierdoor is het lastig om op een juiste manier contrast aan te brengen.
De videomodus is daarentegen ijzersterk. Filmpjes schiet je in 4K-resolutie en met name de optische beeldstabilisatie is indrukwekkend. Het beeld ziet er erg vloeiend uit, zelfs wanneer je bijvoorbeeld filmt tijdens het lopen. Tot slot levert de 16 megapixel-selfiecamera goede zelfportretten af.
Acuuduur
De Oppo Reno 2 heeft een 4000 mAh-accu. Dat is genoeg om het toestel een volle dag te kunnen gebruiken, zonder tussentijds te hoeven bijladen. De accuduur is dan ook prima, maar gaat hard achteruit wanneer je Netflix kijkt of een game speelt. In dat geval loont het om je oplader mee te nemen. Over opladen gesproken: dankzij VOOC 3.0 kun je met 20 Watt-vermogen snelladen. Hierdoor zit de accu van de Reno 2 binnen een halfuur voor de helft vol.
Conclusie Oppo Reno 2 review
De Oppo Reno 2 is een stuk beter dan de originele Reno. Het toestel oogt stijlvol, is snel genoeg voor alledaags gebruik en dankzij het forse scherm ideaal voor het kijken van Netflix en spelen van games. Ook de vier camera’s op de achterkant weten te overtuigen. Met name de nachtmodus levert indrukwekkende plaatjes op.
De Oppo Reno 2 heeft echter nog steeds een achterstand als het op software aankomt. De ColorOS-schil is naar mijn mening ondermaats. Bovendien blijft het updatebeleid van Oppo vaag. Men streeft er naar om maandelijks beveiligingsupdates uit te brengen, maar geeft geen beloftes af.
Oppo Reno 2 kopen
De Oppo Reno 2 is met name voor cameraliefhebbers een aanrader. Een losse Oppo Reno 2 kost 499 euro. Wanneer je de Oppo Reno 2 met abonnement aanschaft, kun je dit bedrag in maandelijkse termijnen betalen. Hierbij kun je zelf een provider uitkiezen.

Oppo Reno 2 prijzen vergelijken
Bekijk productGoede alternatieven zijn de Huawei P30 en Xiaomi Mi 9. Eerstgenoemde is op alle vlakken gelijk of beter dan de Reno 2, maar heeft een drievoudige camera achterop. De Xiaomi is vooral een snelheidsmonster en biedt een indrukwekkende prijs-kwaliteitsverhouding.