De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Review: Oral-B Pro 7000 SmartSeries bluetooth-tandenborstel

Redactie
23 augustus 2014, 15:16
5 min leestijd
Review: Oral-B Pro 7000 SmartSeries bluetooth-tandenborstel

Als het aan Oral-B ligt, poetsen we straks allemaal met een smartphone in onze hand. De gloednieuwe Oral-B Pro 7000 SmartSeries is een bluetooth-tandenborstel die verbindt met een Android-app. Die app houdt bij hoe je poetst en of je genoeg flost, en stuurt al die data naar je tandarts – als je dat wilt. AndroidPlanet bekijkt of dat bluetooth-poetsen met een app in de praktijk nu echt zo goed werkt.

Lees verder na de advertentie.

De tandenborstel en SmartGuide

Oral-B-White-Pro-7000-SmartSeries-Test

Aan de Oral-B Pro 7000 SmartSeries is niets speciaals te merken. Het is een vrij grote en ietwat zware tandenborstel met een bluetooth-logo, maar verder is het gewoonweg een normale tandenborstel. Bij de tandenborstel krijg je een handige dock waarmee je de Oral-B Pro 7000 SmartSeries oplaadt en die plaats biedt voor andere opzetborstels. Oral-B biedt onder andere opzetborstels om je tanden te flossen, te polijsten en witter te maken of eentje voor gevoelige tanden en tandvlees. Elke borstel kun je logischerwijs van zijn eigen kleur voorzien door een gekleurd ringetje.

De bluetooth-tandenborstel wordt geleverd met de SmartGuide, een klein apparaatje met een schermpje dat onder andere de poetstijd of poetsinstelling toont. De SmartGuide, die ook bij enkele andere Oral-B-tandenborstels wordt geleverd, is aan de muur vast te maken en biedt een handige timer waarmee je precies weet hoe lang je al poetst. Lang genoeg gepoetst? Dan krijg je vier sterren te zien en gaat het gezichtje op het scherm lachen. Als je te hard poetst, gaat ‘ie boos kijken. Boven de timer wordt aangegeven met elke poetsinstelling wordt gepoetst, zoals polijsten of een grondige poetsbeurt die langer duurt.

Bluetooth & app

De Oral-B Pro 7000 SmartSeries verbindt via bluetooth 4.0 met je smartphone. Deze verbinding is erg energiezuinig en wordt snel geactiveerd. De eerste keer verbinden gaat via de Oral-B-app, die binnen enkele seconden de tandenborstel met je smartphone verbindt. Vervolgens kun je bluetooth in de badkamer inschakelen, waarna de app automatisch verbindt. Je krijgt hier echter geen melding van, dus het is een beetje gokken wanneer je klaar bent om te poetsen. De timer op de app begint automatisch te lopen op het moment dat je poetst. Gebeurt dit niet? Dan is de tandenborstel nog niet verbonden. Het gebeurde mij een paar keer.

De app is niet alleen handig vanwege de timer – die heb je immers met de SmartGuide al -, maar ook omdat de app waarschuwt om je opzetborstel te vervangen als ‘ie te oud is geworden. Dat houdt de app automatisch bij. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je poetsdata naar je tandarts te versturen, zodat diegene precies kunt zien hoe lang je poetst en hoe vaak je flost. De app houdt je echter niet op de hoogte van het flossen en polijsten: hij vraagt gewoon of je het hebt gedaan, waarna je data in een soort poetsagenda wordt getoond. Ook kun je herinneringen instellen, zodat je bijvoorbeeld om de dag wordt herinnerd aan je flosbeurt.

B00ARTK9FA_CustomizeYourClean

Een andere interessante eigenschap aan de app is het uitdelen van speciale trofeeën. Zo kreeg ik een trofee omdat ik veel had geflost of in de nacht had gepoetst. Die trofeeën kun je via sociale media delen. Of je dat wilt, is echter de vraag. Ook zou de tandenborstel automatisch alle poetsbeurten naar de app moeten synchroniseren – ook als je de tandenborstel enkele avonden zonder app hebt gebruikt. Dit werkt echter maar sporadisch, want het synchroniseren gebeurt automatisch en je kunt het niet forceren. Zo werden mijn poetsbeurten van een week geleden pas na enkele dagen weer gesynchroniseerd, en sommige poetsbeurten helemaal niet.

Oral-B Pro 7000 review: conclusie

De Oral-B Pro 7000 SmartSeries is zonder twijfel één van de meest uitgebreide en complete tandenborstels. Het unieke aspect zit ‘m echter in de bluetooth-verbinding en het gebruik van een app, maar die twee voegen juist vrij weinig toe. Niet alleen is poetsen met een smartphone in je hand enorm vervelend, de SmartGuide biedt ook al een timer – de belangrijkste eigenschap van de app. En door de SmartGuide hoef je j ºist niet de hele tijd met je smartphone in je hand te staan of bang te zijn dat er water op komt. Die paar minuten tandenpoetsen is eerder een moment dat ik even niet op mijn smartphone kijk.

o3_zps0ad39e65

Niet alleen het poetsen met een smartphone is onhandig, de app voegt afgezien van de herinneren maar weinig toe. Je moest veel handmatig invoeren – zo herkent de app niet eens automatisch als je de flosstand gebruikt – en dat wordt op een gegeven moment een vervelend extra werkje waar je aan het einde van de dag helemaal niet op wacht. Ook het versturen van poetsdata naar de tandarts is op dit moment te mager: je kunt tegen de tandarts ook zeggen dat je drie keer in de week flost in plaats van dat al die moeite te doen om de poetsdata goed en betrouwbaar te krijgen. Als je één dag niet met de app poetst maar wel flost, kun je dat later niet aan jouw poetsgeschiedenis toevoegen.

De Oral-B Pro 7000 SmartSeries heeft een adviesprijs van 249 euro. Dat is veel geld voor een tandenborstel, mede omdat Oral-B ook tandenborstels met de handige SmartGuide aanbiedt voor een kleine 100 euro. De verschillende poetsstanden, waar niet elke Oral-B-tandenborstel over beschikt, zijn een fijne toevoeging, maar die zijn niet de hoge prijs waard. En ook voor de bluetooth-verbinding en de app hoef je de Oral-B Pro 7000 SmartSeries niet aan te schaffen. De mogelijkheden zijn op dit moment te beperkt, hoe tof het ook is dat je kunt zeggen dat je met een bluetooth-tandenborstel je tanden poetst.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu