Remix OS Review: de beste optie om Android op je pc te draaien

Gijs Ettes
20 januari 2016, 20:30
5 min leestijd
Remix OS Review: de beste optie om Android op je pc te draaien

Reviewscore

8

Onlangs lanceerde Jide, een bedrijf opgericht door  enkele ex-Google-medewerkers, Remix OS. Wij gingen aan de slag met dit besturingssysteem voor computers dat is gebaseerd op Android en vanaf een usb-stick kan draaien.

Lees verder na de advertentie.

Android op je pc

Het is goed mogelijk dat er bij het horen van de naam Remix een belletje bij je gaat rinkelen. Vorig jaar lanceerde Jide een campagne op Kickstarter om geld in te zamelen voor de productie van een Android-pc genaamd Remix Mini. In totaal werd er 1,6 miljoen dollar opgehaald voor zowel de productie van de computer als de doorontwikkeling van het op Android gebaseerde besturingssysteem.

remix os review

Remix OS 2.0 is inmiddels gratis te downloaden en heeft als voordeel dat het op vrijwel elke computer (pc en Mac) of virtuele machine kan draaien. De software is gebaseerd op Android-x86, een onofficieel opensource project dat Android heeft gepoort voor de x86-architectuur van pc`s. Remix OS voegt onder meer een vensterinterface, ondersteuning voor toetsenbord en muis en een vertrouwd startmenu toe. Daarmee lijkt het een aantrekkelijk alternatief voor Chrome OS, Googles besturingssysteem voor laptops dat grotendeels op de Chrome-browser is gebaseerd.

Installatie en eerste indruk

Als je Remix OS wilt uitproberen is het handig om een bootable usb-stick te maken. Na het downloaden van de benodigde bestanden en instructies (via deze site) kun je de bijbehorende usb-tool gebruiken om het iso-bestand van het besturingssysteem op de stick te krijgen. Jide raadt een lege usb 3.0-stick aan van 8GB of groter met een schrijfsnelheid van  minimaal  20MB/s. De mogelijkheid bestaat dat het systeem anders traag of helemaal niet boot.

remix os review

Het installatieproces is relatief eenvoudig en neemt een minuut of tien  in beslag. Vervolgens herstart je je pc en druk je op F12 om in de bios te bepalen dat het besturingssysteem van  de usb-stick boot. Hierna wordt de  computer nogmaals herstart en kun je ‘Guest Mode’ of ‘Resident Mode’ selecteren. Het verschil tussen de twee is dat bij Resident Mode al je data en apps worden opgeslagen, wat bij de gastmodus niet het geval is.

Na de selectie is het nog even geduld hebben voordat Remix OS daadwerkelijk opstart en je een taalkeuze krijgt. Vooralsnog heb je alleen de keuze tussen Engels of  Chinees. Na het verbinden met wifi kom je terecht in een omgeving die is te omschrijven als  een kruising tussen Windows 10 en Chrome OS. Linksboven vind je snelkoppelingen naar de instellingen, bestandsbeheerder en prullenbak, linksonder in de taakbalk een soort startmenu en rechtsonder een uitklapmenu voor notificaties, de tijd en instellingen voor wifi, bluetooth, geluid en het keyboard.

Gebruiksgemak en applicaties

In de taakbalk vind je ook een snelkoppeling naar je downloadmap, waar alle media en apk-bestanden terechtkomen die je van het web plukt. Helaas is Remix OS niet voorzien van Google Play (meer daarover later), waardoor je dus handmatig via sites als APK Mirror of  Amazons app-winkel (Amazon.com/underground)  apps moet downloaden. Voordat je die  kunt sideloaden, moet je nog de instellingen induiken om ‘Unknown sources’ aan te vinken. Vervolgens kun je elke gewenste Android-app installeren.

Standaard bevat Remix OS echter al de nodige apps, waaronder de eerder genoemde bestandsbeheerder. Die doet wat denken aan de Finder van OS X en geeft de bestandenstructuur van de computer op een overzichtelijke manier weer. Je kunt gemakkelijk mappen ordenen en hernoemen, bestanden naar de prullenbak slepen en je downloads beheren. Remix OS bevat daarnaast de standaardbrowser van Android, een klok-, calculator- en camera-app, mediaspeler MX Player en widgets. Prettig is dat alle functies, zoals de camera, het geluid en (scrollen met) de muis, direct werken zonder dat je deze zaken hoeft in te stellen.

Voor een alfaversie werkt Remix OS bijzonder vloeiend, zeker als je je bedenkt dat het besturingssysteem vanaf een usb-stick wordt geboot. Het grootste voordeel is dat je met het OS de mogelijkheid krijgt om Android-apps op een desktop te draaien. Zij openen in aparte vensters die je fullscreen of kleiner kunt gebruiken. Het systeem, dat is gebaseerd op Android 5.1.1, zou in theorie met vrijwel alle apps moeten werken.

Google Play Services installeren

Remix OS 2.0 beschikt standaard niet over de benodigde Google Play Services  om  apps als YouTube, Gmail en Google Drive te draaien. Gelukkig is er een mogelijkheid om de Services alsnog  te installeren met GMSinstaller, waarvoor je op deze pagina  instructies vindt. Dit is in principe voor elke gebruiker een must, aangezien je dan ook gewoon Google Play kunt gebruiken voor het downloaden van apps.

Remix OS review

Dat laatste verloopt overwegend goed. Applicaties als Gmail, Chrome en YouTube zijn prima fullscreen en gevensterd  te gebruiken, wat overigens ook geldt voor populaire apps als IMDb, TripAdvisor en VLC.  Ook de meeste games die voor tablets zijn geoptimaliseerd, zoals Temple Run 2 of Asphalt 8, zijn te spelen. Logischerwijs is de bediening met de muis niet optimaal, al heeft Remix OS ook touchscreen-ondersteuning.

remix os

Verder heeft het besturingssysteem eigenlijk alles wat je van stock-Android gewend bent, waaronder de mogelijkheid om een VPN of Cloud Print in te schakelen, ondersteuning voor meerdere Google-accounts en toegankelijkheidsopties om de tekst te vergroten en  kleuren aan te passen. Helemaal rechtsonder vind je het welbekende notificatievenster met de handige  niet storen-modus en screenshot-optie. Voor een alfaversie voelt Remix OS al erg compleet.

Conclusie Remix OS review

Zelfs in dit vroege stadium van ontwikkeling is Remix OS al bijzonder geschikt om het Android-systeem en -apps op een desktopcomputer te draaien. Het besturingssysteem is gratis, gemakkelijk te installeren en voelt vertrouwd aan. Standaard zijn er al enkele handige programmaatjes aanwezig en je hebt de optie om apps te sideloaden, maar het beste  is om direct de Google Play Services te installeren met een tool als GMSinstaller. Je kunt  dan probleemloos alle Google-apps gebruiken, waardoor de mogelijkheden van het systeem in principe grenzeloos zijn. We zijn erg benieuwd wat de toekomst in petto heeft voor Remix OS, maar ook in de huidige vorm is het systeem het proberen waard.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu