De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Acer Iconia Tab A500 Review: eerste Honeycomb-tablet van Acer

Redactie
9 mei 2011, 14:07
8 min leestijd
Acer Iconia Tab A500 Review: eerste Honeycomb-tablet van Acer

Reviewscore

7,5

De Acer Iconia Tab A500 is een van de eerste tablets met Android 3.0 Honeycomb die je gewoon in de winkel kunt kopen. Als je als een laptop van Acer hebt, ben je misschien geneigd om ook eens naar deze tablet te kijken. Een budgetmodel is het echter niet: de 32GB-uitvoering met alleen Wi-Fi kost zo’n €500 en als je de 3G-optie wilt betaal je nog eens €100 extra. Voor dat geld krijg je echter wel een tamelijk robuust uitgevoerde tablet met metalen behuizing. Deze tablet is riant uitgerust maar ziet er niet zo stijlvol uit als sommige andere tablets die zijn aangekondigd. We probeerden de Acer Iconia Tab A500 de afgelopen dagen uit (nadat we eerder een uitpakartikel publiceerden). Hieronder lees je onze bevindingen.

Hardware

De Acer Iconia Tab is een tablet met flink groot 10.1 inch scherm, met aan de voorkant een 2 megapixel camera om te videochatten en aan de achterkant een 5 megapixel camera voor foto’s en video’s. Opvallend aan het scherm is een roosterpatroon dat onder het scherm ligt en dat duidelijk opvalt. Ook opvallend is het feit dat het scherm van deze tablet behoorlijk spiegelt en nogal gevoelig is voor vingervlekken. Het was dan ook lastig om voor deze review mooie foto’s van de voorzijde te maken. Gelukkig levert Acer standaard een poetsdoekje mee. Qua formaat is de Acer Iconia Tab A500 een concurrent van de Motorola Xoom, ook omdat beide op een NVIDIA dualcore Tegra 2-processor draaien. De Acer is wel zo’n 80 euro goedkoper van de Xoom, maar het gewicht van beide tablets is gelijk: 730 gram. De achterkant van de Iconia Tab A500 is gemaakt van aluminium, met zijkanten van plastic. Er zit een klepje bovenop voor een sd-kaart met een maximale capaciteit van 64GB.

Het is trouwens even wennen dat de Iconia Tab A500 geen hardwareknoppen heeft, een eigenschap die Honeycomb met zich meebrengt. De virtuele knoppen voor Home, Back en dergelijke bevinden zich in een soort statusbalk onderin het scherm. Die statusbalk past zich aan de situatie aan, zodat de getoonde knoppen steeds verschillend kunnen zijn. De Menu-knop is bijvoorbeeld niet te zien als je op het startscherm zit, maar wel als je in een app bent. Rechtsboven in de interface bevindt zich een knopje om naar de Apps te gaan. Het handige van deze virtuele knoppen is dat ze meedraaien als je de tablet beweegt. Daar is over nagedacht, want terwijl je een Android-smartphone vooral in portretmodus zult gebruiken, is dat bij een tablet lang niet altijd het geval. Voor het lezen van een boek zul je misschien eerder de portretmodus gebruiken, terwijl je voor een racespelletje overschakelt naar de landschapsmodus.

De menuknop is alleen zichtbaar als je een app gebruikt, die oorspronkelijk voor telefoons was ontworpen. In alle andere gevallen verschijnen de menu-opties rechtsboven in het scherm. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de standaard meegeleverde Google-apps.

Software

Zoals verwacht draait de Iconia Tab A500 op Android 3.0 Honeycomb. Gebruik je Honeycomb voor het eerst, dan zijn er een aantal leuke dingen te ontdekken ten opzichte van Android op een smartphone. In Honeycomb is het bijvoorbeeld mogelijk om elk van de vijf homescreenpaneel te voorzien van een andere wallpaper. Acer levert op deze tablet diverse extra’s mee, zoals de game Let’s Golf om de kracht van de Tegra2-processor te demonstreren. Op het homescreen staan standaard al de mapjes eReading (voor het lezen van boeken), Games (Need For Speed Shift, Let’s Golf en Hero of Sparta), Multimedia (met o.a. YouTube, MusicA en nemoPlayer), Social (SocialJogger, Google Talk en een link naar Facebook). SocialJogger is Acer’s oplossing om Facebook en Twitter in één app te combineren. Je logt in met je persoonlijke accounts en kunt dan al je sociale contacten via één app regelen. Clear.fi is ook een handige meegeleverde app, waarmee je alle multimedia kunt beheren, inclusief muziek, foto’s en video’s. Je kunt hiermee ook draadloos contact maken met andere apparaten in je thuisnetwerk, om zo je mediabestanden te delen. Erg nuttige toevoegingen, die ervoor zorgen dat je ook als beginnende gebruiker je tablet meteen kunt gaan ontdekken. De focus op multimedia is logisch, want de Iconia is voorzien van Dolby Mobile en een Wide View Angle (grote kijkhoek).

Door de resolutie van het A500-scherm is er ruimte genoeg om je homescreens te vullen met iconen. Er passen 56 stuks op elk homescreen, maar je hebt natuurlijk zelf in de hand of het een chaos wordt. Bovendien zijn er steeds meer ontwikkelaars die bij het maken van widgets rekening houden met het grotere Honeycomb-scherm, zodat je je scherm ook met een beperkt aantal widgets kunt vullen, die per stuk veel meer informatie leveren dan een 1×1 icoontje.

Een ander punt is het vinden van geschikte apps voor je Honeycomb-tablet. Gelukkig levert Acer alvast wat apps mee, want het zoeken in de Android Market levert niet zoveel resultaten op. Je kunt zoeken op ‘Honeycomb’ maar dat werkt alleen als de ontwikkelaar dit in de omschrijving heeft vermeld. NVIDIA heeft zelf ook een selectie gemaakt van apps die geschikt zijn voor de Tegra 2-processor, maar daar zitten ook apps tussen die alleen voor smartphones zoals de LG Optimus 2X Speed zijn geoptimaliseerd (en nog niet voor tablets). Installeer je de nieuwste Flash Player uit de Android Market, dan kun je ook Flash gebruiken. Voor mij persoonlijk voegt dat niet zoveel toe, maar er zijn nu eenmaal populaire sites zoals dumpert.nl waarvoor dat wel handig is.

Camera

acer iconia camera

De Acer Iconia Tab A500 is voorzien van twee camera’s, in de gebruikelijke opstelling. Aan de achterkant vind je een 5 megapixel camera voor foto’s en video’s, aan de voorkant is een camera voor zelfportretten en videochat aanwezig. Verwacht niet teveel van beide camera’s, want dit is uiteindelijk geen fototoestel. Als je meer megapixels had verwacht, kun je beter de Motorola Xoom nemen, want die heeft een 8 megapixel camera. Voor gewone snapshots voldoet de camera trouwens uitstekend.

acer iconia binnenfoto

Hieronder zie je een foto die binnenshuis is gemaakt, waarbij blijkt dat het lastig is om op alle objecten tegelijk te focussen:

iconia foto buiten

Zoals wel vaker zien foto’s die buitenshuis bij voldoende daglicht zijn gemaakt er een stuk beter uit:

Prestaties

Websites met een wat meer technische inslag zijn al met benchmarks aan de slag gegaan. Omdat wij niet beschikten over andere tablets met NVIDIA Tegra 2-processoren (zoals de Motorola Xoom en de Amerikaanse LG G-Slate) konden we niet dezelfde vergelijking maken. Daarbij bleek dat er weinig verschil in prestaties te merken is tussen de tablets. Bij normaal gebruik presteert de Acer-tablet hetzelfde als de Motorola Xoom. Met een Tegra 2-processor en 1 GB RAM op een verse tablet waar nog weinig apps op staan, heb je eigenlijk weinig te klagen. Apps openen erg snel en draaien soepel, ook de wat zwaardere games zoals Hero of Sparta.

Batterijduur

De iPad wordt regelmatig geprezen om de batterijduur van 10 uur bij normaal gebruik. Deze Acer Iconia Tab A500 doet daar nauwelijks voor onder. Bij intensief gebruik, waarbij je regelmatig video’s afspeelt kwamen wij op zo’n 7-8 uur uit, maar als je de tablet normaal gebruikt om te internetten, mail te beantwoorden en af en toe een YouTube-filmpje bekijken, komt de Acer ook behoorlijk dicht in de buurt van de 10 uur. Gebruik je de tablet nauwelijks, dan is het zaak om elke dag even bij te laden, maar dat hoeft niet. We hebben de Iconia drie dagen achter elkaar matig-intensief gebruikt voor het checken van de agenda, het opzoeken van iets op internet en het bladeren door de instellingen en hoefden tussendoor niet op te laden. Als je de tablet een paar dagen niet gebruikt hoef je niet direct bang te zijn dat de batterij leeg is.

acer tab doos

Conclusie

Het aanbod van Android-tablets wordt steeds groter en Acer heeft een zinvolle bijdrage daaraan geleverd met de Acer Iconia Tab A500. Wat de uitvoering betreft is dit een prima tablet: robuust uitgevoerd, met een aardige verzameling meegeleverde apps en mooie extra’s zoals Dolby Mobile. Uiteindelijk zal het vooral aankomen op voorkeur voor het merk: er zijn mensen die Acer vooral kopen omdat de producten goedkoop zijn, maar ook mensen die een hekel hebben aan het merk. Voor die mensen is er altijd nog de Motorola Xoom, maar zoek je een tablet die een paar tientjes duurder is en prima is uitgerust, dan is de Iconia Tab A500 een prima keuze. De aluminium achterkant geeft de tablet een wat duurdere uitstraling. Uiteindelijk gaat het er ook om of je met een dergelijke tablet ‘gezien’ wilt worden en dat is bij de Iconia wel degelijk het geval: deze tablet ziet er goed uit, is voor de verandering eens geen rechtstreekse kopie van de iPad, ligt lekker in de hand en heeft nuttige extra’s zoals een HDMI-aansluiting, een USB-poort en een SD-kaartslot (die je op de iPad vergeefs zult zoeken). Apple heeft een te grote greep op de markt om van een iPad-killer te kunnen spreken, maar Acer heeft met deze tablet toch een behoorlijk goed product neergezet. De tekortkomingen hebben vooral te maken met Honeycomb zelf, zoals het gebrek aan geoptimaliseerde apps.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu