De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Google Nexus 7 Review: unieke tablet en geduchte concurrent

Redactie
31 juli 2012, 16:02
10 min leestijd
Google Nexus 7 Review: unieke tablet en geduchte concurrent

Reviewscore

9

Na Google’s succes van de Nexus-lijn (Nexus One, Nexus S, Galaxy Nexus) kan een eigen tablet niet uitblijven. De door ASUS gefabriceerde kleine Nexus 7 draait op Android 4.1 (Jelly Bean), beschikt over krachtige hardware en wil de concurrentie aangaan met de eveneens goedkope Amazon Kindle Fire. Maar één ding is Google vergeten: de Nexus 7 is op dit moment zo uniek dat hij een geduchte concurrent voor alle huidige tablets is.

Lees verder na de advertentie.

Design

De Nexus 7 8GB [de versie die AndroidPlanet recenseert] heeft op dit moment een prijskaartje van 199 dollar in de Google Play Store. Google heeft al eerder bevestigd dat het bedrijf geen winst maakt op de Nexus 7 en de tablet voor de ‘pure Android-ervaring en Google Play Store-aankopen’ heeft uitgebracht. De Nexus 7 voelt voor een dergelijke prijs erg stevig en solide aan. Door de afmetingen (L:19,8 bij B:12 bij D:10.4 centimeter) ligt de Nexus 7 goed in de hand en kun je de tablet gemakkelijk met één hand vasthouden.

De voorkant is, net als de Galaxy Nexus, geheel zwart en bestaat uit een 7 inch scherm, lichtsensor (voor de helderheid te detecteren) en een 1.2 megapixelcamera om te videobellen. De zilveren rand, ook wel bezel genoemd, lijkt op een stevige metaalsoort, maar is in feite gewoon van plastic gemaakt. Dit hebben ASUS en Google expres gedaan om het gewicht zo laag mogelijk te houden. Hierdoor weegt de Nexus 7 maar 340 gram, waardoor je de tablet sneller meeneemt. Ik vind de iPad 3, die een stuk groter en zwaarder is, toch best wel een zware jongen om naast mijn laptop in mijn tas te stoppen. Het verschil in grootte is duidelijk te zien in de foto links. De iPad 3 (Wi-Fi) is met zijn 652 gram ook bijna twee keer zo zwaar als de Nexus 7. En dat is logisch, want als je de Nexus 7 horizontaal op de iPad 3 legt past deze er twee keer in.

Google heeft veel aandacht besteed aan de achterkant van de Nexus 7. Waar veel tablets een glossy (glimmende) achterkant hebben, beschikt de Nexus 7 over back cover van een soort leer-achtig mat materiaal. Dit materiaal is niet gevoelig voor vingerafdrukken en ziet er niet zo goedkoop uit als sommige glimmende back covers. De kleine gaatjes in de achterkant geven de tablet een ietwat betere grip, waardoor ook een klamme hand de Nexus 7 goed vast kan houden. Aan de linkerkant van de back-cover (en aan de rechterzijde vanaf de voorkant gezien) zitten de volumeknoppen en powerknop, aan de onderkant bevinden zich de micro-USB poort en ingang voor een koptelefoon. Onder het ASUS-logo zit de speaker, waar je tijdens het vasthouden – gelukkig – niet echt mee in aanraking komt. Hierdoor blijft het geluid altijd helder klinken.

Scherm

Het 7 inch scherm van de Nexus 7 is een IPS LCD-scherm. Dit betekent dat de kleuren helder en natuurgetrouw worden weergegeven. Door de resolutie van 1280 bij 800 pixels zijn de meeste websites in hun normale vorm te bekijken, hoewel je soms nog wel moet inzoomen om tekst duidelijk te kunnen lezen. De glazen voorkant van de Nexus 7 is gemaakt van Cornings Gorilla Glass, dat de reputatie van ‘sterk en relatief krasbestendig glas’ heeft. Dat gezegd hebbend is het nog steeds niet verstandig om de Nexus 7 met bijvoorbeeld zand in aanraking te laten komen, want het scherm zit dan gegarandeerd vol met klein krasjes.

Door de pixeldensiteit van 216 pixels per inch (PPI) is het lastig om individuele pixels waar te nemen, maar je merkt ook snel dat het Retina-scherm van de iPad 3 echt superieur is. Maar is dat een probleem? Totaal niet. Het scherm van de Nexus 7 is erg scherp en helder en een Retina-scherm ga je pas echt op een hogere resolutie waarderen, zoals de resolutie van 2048 bij 1536 pixels van de iPad 3. De kwaliteit van een dergelijk scherm weegt niet op tegen de sterk stijgende productiekosten. Door het ontbreken van een Retina-scherm kan de huidige prijs worden gerealiseerd, die voor velen een stuk belangrijker is dan een scherper scherm. Het LCD-scherm van de Nexus 7 is daarbij erg geschikt voor verschillende doeleinden, of het nu lezen, browsen, mailen, een video kijken of gamen is. Dit komt door de gebalanceerde kleurweergave en de uitstekende kijkhoeken. Met name laatstgenoemde is opvallend, want het scherm van de Nexus 7 is in direct zonlicht en vanaf verschillende kijkhoeken goed te bekijken. De Nexus 7 moet het qua leesbaarheid echter wel afleggen tegen sommige e-readers (waaronder de Kobo), die rustiger voor het oog zijn en – ook in de zon – betere kijkhoeken hebben.

Prestaties

De Nexus 7 is snel. Wie nog nooit Jelly Bean heeft ‘gevoeld’, zal zich het verschil tussen Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) en de nieuwste Android-versie niet voor kunnen stellen. Het verschil komt door Google’s Project Butter: een vernieuwing die Android-animaties veel vloeiender laat lopen. Deze animaties gelden voor het gehele systeem: van apps openen en het multitask-menu tot het swipen tussen homescreens. De Nexus 7 beschikt over een NVIDIA Tegra 3 1.3Ghz quadcore-processor en 1GB aan RAM-geheugen, waarmee de tablet zich met de high-end Android-smartphones en -tablets op de huidige markt kan meten. De Tegra 3-processor wordt geprezen vanwege de uitstekende game-mogelijkheden en de zuinige vijfde processor-kern, die wordt ingeschakeld als het scherm uit is of wanneer de tablet lichte taken uitvoert. Deze vijfde processor-kern is erg batterij-zuinig vanwege het lage stroomverbruik en dat merk je in de praktijk: de tablet verbruikt in standby-modus heel weinig.

Google’s kleine tablet is ook zeer geschikt voor multimedia-gebruik. Je voelt geen lag en ziet tevens geen schokkende beelden als je HD-video van 1080p afspeelt. Ook gamen gaat zeer soepel. De Nexus 7 heeft een zwarte rand aan de voorkant die volgens Google speciaal is ontwikkeld om de tablet voor gamen te optimaliseren. Deze zwarte rand zorgt ervoor dat je handpalm niet in aanraking komt met het scherm, wat tijdens het gamen enorm vervelend kan zijn. Het formaat van de Nexus 7 is tevens bedoeld om de tablet horizontaal vast te houden en te gamen. Het lijkt net alsof je een game-handheld in je handen hebt. En dit is in mijn ogen optimaal: de tablet houdt stevig vast, voelt na een tijd spelen niet zwaar aan en de graphics zijn op het 7 inch scherm duidelijk te zien. Het nadeel van gamen op de Nexus 7 is dat de tablet tijdens zware spellen als Dead Trigger goed warm kan worden en dat de Nexus 7 geen trilfunctie bevat. Laatstgenoemde is voor het melden van notiticaties bij een tablet niet echt belangrijk, maar tijdens het gamen kan een haptische feedback de spelervaring verbeteren door op de juiste momenten een trilling te geven.

Software

Google hanteert bij de Nexus 7 eenzelfde soort interface als bij hun Nexus-smartphones: de onderste balk bevat de terug-, home- en multitask-knop, die je ook bij de Galaxy Nexus vindt. Het Jelly Bean-design en alle mogelijkheden van Android 4.1 zie je ook op de Nexus 7. Zo kun je direct uit de notificatiebalk handelingen uitvoeren, heeft het Roboto-font een update gekregen waardoor Jelly Bean meer volwassen overkomt en is Chrome de standaard browser. Het is opmerkelijk hoe erg de software van de Nexus 7 en Galaxy Nexus op elkaar lijken. En aangezien ik enorm enthousiast was over Jelly Bean op de Galaxy Nexus, is dit bij de Nexus 7 niet anders.

De Nexus 7 beschikt alleen over Wi-Fi en kan niet met mobiele netwerken verbinding maken. Dit maakt op zich niet veel uit, want veel Android-smartphones hebben de beschikking over tethering: het uitzenden van een Wi-Fi-signaal van je eigen mobiele verbinding. De Nexus 7 kan verbinding met je smartphone maken en heeft hierdoor beschikking over je mobiele internet. Daarnaast ondersteunt Google’s tablet ook bluetooth en Near Field Communication (NFC), waarmee je de Nexus 7 met andere apparaten kunt verbinden.

De meeste Google-apps, waaronder Gmail, Google Calendar, Google+, Google contacts en Chrome zijn geoptimaliseerd voor een 7 inch scherm. Bij Gmail wordt het venster in tweeën gedeeld, waarbij je aan de linkerzijde een overzicht hebt van je inboxen en labels en rechts de mails kunt bekijken. Deze indeling wordt ook gehanteerd wanneer je de Nexus 7 kantelt en horizontaal vasthoudt. De apps werken snel en het grotere scherm is bij een aantal apps, waaronder Gmail en Google Calendar, echt een enorm verbetering ten opzichte van Android-smartphones. Daarbij kun je redelijk snel en accuraat met je twee duimen op het grote toestenbord van de Nexus 7 typen.

Chrome als standaard browser werkt snel en laat websites, ook in verticale positie, in zijn geheel zien. Het zal waarschijnlijk wel nodig zijn om op sommige content in te zoomen, zoals contactgegevens en kleine nieuwsberichten, maar in het algemeen krijg je een duidelijke impressie van de website. De synchronisatie tussen de Chrome-cliënten (dekstop, browser) is ook erg handig, want je kunt de geopende tabbladen van je desktop met de Nexus 7 gewoon in de trein bekijken. Dit kan van pas komen als je veel werkt tijdens het reizen of geen vaste werkplek hebt.

Eén van de eigenschappen waar de Nexus 7 in uitblinkt, is het gemak waarmee je leest. Omdat de Nexus 7 zo handzaam is, kun je uren achter elkaar ebooks of PDF-bestanden lezen. Dit komt omdat Google’s tablet de afmetingen van een e-reader heeft. Apps als Google Currents, Flipboard of Zite zijn door dit scherm een genot om te gebruiken. Deze apps komen bijvoorbeeld op de iPad nogal groot over, wat het leesbaarheid niet altijd ten goede komt. Daarnaast worden apps vrij redelijk op het 7 inch scherm van de Nexus 7 weergegeven, want onder andere NU, Remote for iTunes, Pocket, Skype en Facebook zien er duidelijk uit. Het enige nadeel is dat veel apps eigenlijk nog niet echt een tablet-interface hebben. Als ontwikkelaars hun apps voor Android-tablets gaan optimaliseren, zal dit de gebruikerservaring van de Nexus 7 verbeteren.

Een andere belangrijke app van de Nexus 7 is Google Talk: Google’s eigen chatservice waarmee je ook kunt videobellen. Google Talk werkt snel en ook het videobellen via Wi-Fi gaat erg soepel. De camera van de Nexus 7 geeft een helder en kleurrijk beeld, dat op Android-smartphones gedetailleerd wordt weergegeven. Helaas zijn de meeste camera’s aan de voorkant van Android-smartphones kwalitatief een stuk minder, waardoor het beeld van degene waarmee je videobelt soms ietwat blokkerig eruitziet.

Batterij

De binnenkant van de Nexus 7 bestaat grotendeels uit de batterij van 4325 mAh. Deze flinke en vrij zware batterij zorgt ervoor dat je met de Nexus 7 ongeveer tien uur kunt browsen. In onze eigen test komen we ongeveer op dezelfde tijd uit, maar deze kan erg afwijken door de helderheid van het scherm en waar je de tablet voor gebruikt. Als je veel games speelt of HD-video’s bekijkt, zal de batterij in ongeveer acht uur helemaal leeg zijn. De mensen van iFixit hebben tevens laten zien dat de batterij van de Nexus 7 gemakkelijk te vervangen is, wat na een aantal jaar van pas kan komen als de accu is verouderd.

Conclusie

De Nexus 7 is een tablet die zijn eigen doelgroep heeft gecreëerd. Waar de algemene Android-tablets en iPads veelal groot en log zijn, wil Google een handzame en kleine tablet op de markt brengen en de Nexus 7 heeft volgens hen het ideale formaat. En dat beaam ik. De Nexus 7 is groot genoeg voor gamen, HD-video’s bekijken, e-books lezen of browsen en komt enkel tekort wanneer je graag HD-video’s met anderen kijkt, slideshows op de tablet wilt laten zien of gewoon graag een groter scherm wilt. De prijs maakt de Nexus 7 net zo aantrekkelijk als de Kindle Fire, maar de stock Android-ervaring stijgt boven de tablet van Amazon uit. Google heeft vooral nagedacht over welke functie een tablet moet innemen, waarbij ze dicht bij de smartphone-interface zijn gebleven. Dit maakt de Nexus 7 tot een verlengde van je smartphone: voor sociaal en algemeen mediagebruik, met de nadruk op gemak, handzaamheid en functionaliteit. En dat is hoe velen een tablet zouden moeten zien: als een grotere en verbeterde variant van hun huidige smartphone.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu