De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

HP TouchPad met Ice Cream Sandwich Review

Redactie
6 februari 2012, 11:19
2 min leestijd
HP TouchPad met Ice Cream Sandwich Review

Reviewscore

7,5

Als trotse bezitter van een HP Touchpad en een HP Pre 3 ben ik nog immer overtuigd van de unieke eigenschappen van webOS. Het door HP vakkundig om zeep geholpen besturingssysteem heeft inmiddels dan wel een open source toekomst maar biedt helaas echter te weinig applicaties in haar store aan om een echt alternatief te zijn voor Android en iOS. Interessant is echter dat de mensen achter Cyanogenmod inmiddels een ICS ROM hebben ontwikkeld voor HP Touchpad die uitstekend werkt op de HP tablet. Hieronder mijn eerste ervaringen na een aantal dagen werken met Android 4.0 op een HP Touchpad.


Het Cyanogenmod team heeft inmiddels de derde revisie voor de HP Touchpad opgeleverd: Cyanogenmod 9 alpha 0.5. Die versie aanduiding doet het ergste vrezen en eerdere versies waren ook zeker onbetrouwbaar (regelmatige crashes van het besturingssysteem) maar met versie 0.5 zijn veel van de issues verholpen.

Dual boot webOS & Ice Cream Sandwich

Na installatie van de Cyanogenmod ROM voor de HP Touchpad krijg je het beste van twee werelden. Je eindigt met een dual boot tablet die je net zo makkelijk in webOS als in ICS kunt laten booten, alles aangestuurd via de moboot bootloader. Als je in ICS boot valt op hoe snel de HP Touchpad werkt met dit ‘oneigenlijke’ besturingssysteem.

De hele interface is erg ‘responsive’ en het lijkt haast of de tablet is ontworpen voor deze nieuwe versie van Android. Er zitten nog scherpe kantjes aan deze versie van het besturingssysteem, zo krijg ik regelmatig de foutmelding dat Gallery er mee stopt, maar ik heb tot nu toe geen enkele keer een crash ervaren van het Android besturingssysteem. De gedocumenteerde issues met deze versie zijn dat de camera niet werkt en HD video niet goed afspeelt.

In de praktijk

Mijn ervaringen met ICS zijn goed. Het lijkt eindelijk een versie van Android die gemaakt is voor een tablet alhoewel het nog steeds niet vanzelfsprekend is specifieke tablet toepassingen te vinden in de Android market. Ik heb een tijdje gewerkt met Photoshop Touch en Adobe Proto (twee Adobe touch applicaties die vooralsnog alleen maarop Android en nog niet op iOS beschikbaar zijn) en beiden werkten zonder problemen. Ook heb ik geen moeilijkheden ervaren met het opzetten van email naar zowel IMAP als Exchange servers.

Een echt oordeel is nog lastig te geven omdat ik de tablet niet ‘full time’ gebruik maar de eerste indrukken zijn zeer positief. En wat zeker ook bijdraagt is dat de accessoires (zoals de Touchstone inductieve oplader) zonder problemen werken.

Conclusie

Al met al is ICS op de HP Touchpad een bijzondere prettige toevoeging op een tablet die met de ongewisse toekomst van webOS anders wellicht wordt afgeschreven. Gezien de recente ontwikkelingen heb ik er vertrouwen in dat de mensen achter de Cyanogenmod de komende weken met nieuwere en betere versies op de proppen zullen komen die de ervaring alleen maar beter zullen maken.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu