HTC Wildfire Review: compacte budgetsmartphone

Redactie
26 juli 2010, 16:36
6 min leestijd
HTC Wildfire Review: compacte budgetsmartphone

Reviewscore

8

Sinds deze maand is de HTC Wildfire uit in Nederland. De HTC Wildfire is het tweede budget-toestel met Android van HTC. De HTC Tattoo, de eerste poging tot een budget-toestel, werd een flop. Is het HTC nu wel gelukt met de Wildfire? Lees dit uitgebreide review over de HTC Wildfire.

Specificaties
Voordat we met het “praktijk” gedeelte beginnen, gaan we eerst de droge feiten aanschouwen. Sommige mensen vallen over een paar mb meer werkgeheugen, maar uiteraard gaat het om het geheel.

  • Besturingssysteem: Android 2.1 ( ‰clair) met HTC Sense)
  • Gewicht (inclusief batterij): 118 gram
  • Processor snelheid: 528 Mhz
  • Batterij capaciteit: 1300 mAh
  • Camera: 5 megapixel en LED flitser
  • Beeldscherm: 3.2 inch, AMOLED capacitief
  • Resolutie: 240 X 320
  • Bluetooth: 2.1
  • Wordt geleverd met 2GB MicroSD (maximaal 32 GB kan het toestel aan)

Dit is een grove weergave van wat de telefoon allemaal te bieden heeft. Er zit ook een GPS ontvanger op en het toestel ondersteunt 3G, GPRS, EDGE en WiFi. Voor een budget-toestel zijn de specificaties erg goed, maar waar is dan op bespaard (de Wildfire kost om en nabij 255 EUR)? In ieder geval niet op de batterij of de fotocamera. Ook de processor is redelijk snel.
Het antwoord is het beeldscherm. De Wildfire mag dan wel een 3.2 inch beeldscherm hebben, maar het aantal pixels is best laag. Dit betekent dat sommige dingen er misschien brokkelig uit kunnen zien, verder op in het review gaan we er dieper op in.

De doos

De Wildfire wordt geleverd in een redelijk compacte doos. Er zit een omhulsel om heen en daar in een kleinere doos. Op het vooraanzicht van het omhulsel staat de HTC Wildfire omringd door hoofdjes. Dit verwijst naar het feit dat de HTC Wildfire echt een telefoon is voor contacten via internet. Op de achterkant en zijkant staan enkele functies uitgelicht en de specificaties van de Wildfire. Om de doos te openen moet je eerst de verzegeling verbreken en de kleinere doos er uitschuiven.
htc
uitschuiven

Nadat de doos geopend is tref je allereerst de HTC Wildfire aan, het kan niet missen. Om het toestel zit een plastic, doorschijnend omhulsel. Daar staat een waarschuwing op; je moet de telefoon niet blootstellen aan (extreme) druk. Wanneer je de Wildfire er van af hebt gehaald zie je een gat, hiermee kan je de extra etage verwijderen.

Onder de “troon” van de Wildfire staan de boekjes, oplader en oordopjes. Omdat ik de witte versie heb zijn de oordopjes wit, maar bij een bruine HTC Wildfire krijg je zwarte oordopjes.
De oplader bestaat uit twee stukken, een verbinding van mini-USB  naar USB en eentje van USB naar het lichtnet. Erg handig, dit bespaart je een extra kabel. Bij de boekjes zit geen handleiding, enkel een snelstartgids. Voor de complete handleiding moet je op internet gaan.

Uiterlijk

De HTC Wildfire ziet er erg goed uit, je zou niet zeggen dat het een budget-toestel is. De achterkant is van plastic met een chromen streep erdoor. Het plastic glimt mooi en de chromen streep contrasteert mooi, althans bij de witte versie. Net zoals de HTC Legend en de HTC Hero heeft de HTC Wiildfire een “kinnetje”. Deze knik is erg subtiel aanwezig, pas als je goed gaat kijken zie je hem inderdaad zitten. Alles is zo veel mogelijk “verstopt”, enkel de USB aansluiting zie je erg duidelijk. Wat betreft de kleuren is alles in harmonie!

Het is natuurlijk ook belangrijk hoe een telefoon in de hand ligt. De Wildfire is niet licht, maar ook niet weer erg zwaar. Je zou kunnen zeggen dat hij het juiste gewicht heeft. Alles voelt stevig aan en de grootte is precies goed voor de gemiddelde hand.

De eerste keer

Wanneer je het toestel hebt uitgepakt moet je eerste de achterkant verwijderen. Niet alleen om de SIM-kaart er in te steken, maar er zit ook nog een film onder de batterij. Pas wanneer je die verwijdert hebt maakt de batterij goed contact en kan je beginnen met opladen. Het toestel wordt namelijk geleverd met een lege batterij.
film
Toen ik hem de eerste keer opstartte kwam er een apart, niet te definiëren, scherm. Er stond iets met boot, waarschijnlijk is dit het boot-scherm van Android want er was geen HTC Sense te bekennen.
Na het opnieuw opstarten ging het wel goed, al was hij wat langzaam. Nadat alles geladen is (wat een tijdje kan duren) wordt je begeleid in het instellen van diverse dingen zoals je twitter account en een eventuele gmail. Dit is erg handig, alleen jammer dat contacten van gmail niet gescheiden worden van telefooncontacten.
instellen
Er zit trouwens een hele handige applicatie voor geïnstalleerd van HTC; gegevens overdragen. Met deze toepassing kan je via bluetooth de contacten van je oude telefoon overzetten naar je gloednieuwe HTC, voorwaarde is wel dat je oude telefoon niet te oud moet zijn en bluetooth moet hebben.

Gebruiksgemak

Het beeldscherm van de HTC Wildfire is zeer gevoelig en reageert snel. Ook de “knoppen” onderaan het beeldscherm van de Wildfire reageren goed. Alleen bij sommige spelletjes ondervinden wij problemen, het gaat erg haperig en het blijft vaak hangen bij het opstarten. Maar wanneer je je grenzen kent zijn er zat goede en leuke spelletjes te downloaden voor de Wildfire.

In het review gaan we niet uitgebreid in op het besturingssysteem, aangezien het om het toestel gaat. Maar Android is echt aan te raden en zeker met HTC Sense.
De extra functies die bij de Wildfire komen zijn ook geweldig; de ringtone wordt zachter wanneer het toestel wordt opgepakt, je kan alle online-updates in één oogopslag zien van je vrienden etcetera. Maar deze staan in het gebruik eigenlijk niet centraal, in ieder geval niet bij mijn gebruik van het toestel. Ze zijn handig en geinig, maar niet onmisbaar.

‰én ding is mij overduidelijk opgevallen, de mail-applicatie van HTC is beduidend trager dan andere en dat kan erg storend zijn. Gelukkig zijn er in de market genoeg alternatieven te vinden!

Beeldscherm

In het begin van dit review kon je al lezen dat de HTC Wildfire een beeldscherm heeft met een lage resolutie. Maar een breekpunt is dit niet.
Op het home-screen zie je bij de afronding van de hoeken wel wat “wazigs” maar na een tijdje let je er niet meer op. In de browser moet je wel ¡ltijd inzoomen voordat je een tekst behoorlijk kan lezen, maar doordat alles dusdanig wordt uitgelijnd dat het op het beeldscherm past is dit meestal geen probleem.
Wel zijn er diverse applicaties niet geschikt voor het 240 bij 320 beeldscherm, bijvoorbeeld Albert Heijns applicatie Appie. Maar voor bijna elke app kan je een volwaardige vervanger vinden. Applicaties die niet geschikt zijn voor de Wildfire zie je ook niet in de market, je hoeft niet bang te zijn dat je steeds voor niks op de download-knop drukt.

Camera

De Wildfire beschikt over een 5 megapixel camera. Je moet er niet veel van verwachten, het is immers gewoon een telefoon. De digitale zoom is goed voor een digitale zoom en de functies bij de camera toepassing zijn handig.
Maar vooral de flitser is onmisbaar, ook al is het donker; foto’s maken kan.

Conclusie

De Wildfire is een goede telefoon en de prijs-kwaliteitverhouding zit helemaal snor! Ben je op zoek naar een Android toestel en ligt je budget niet hoog; stop dan met zoeken en koop de HTC Wildfire. Het is een alles-kunner en pas bij spellen merk je bijvoorbeeld het verschil tussen een Desire en een Wildfire.

Categorie: Smartphones
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's