Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Jabra Sport headset Review: weg met die draden

Redactie
29 januari 2012, 12:00
3 min leestijd

Reviewscore

7

Veel koptelefoons zijn eigenlijk helemaal niet geschikt om mee hard te lopen. Ze vallen uit je oren en als dat niet gebeurt dan blijf je wel haken met je hand in het veel te lange snoer. Jabra komt nu met twee nieuwe headsets die dit opgelossen. De Sport Corded heeft een kort snoer (om de telefoon om je arm te dragen) en een verlengsnoer voor andere momenten. De Jabra Sport is geheel draadloos en communiceert via Bluetooth. Beide zijn gebouwd om naadloos samen te werken met de bekende Endomondo sport-app. Android Planet testte de twee Jabra headsets uitgebreid.

Rennen met je telefoon

Een tijdje geleden liepen bijna iedereen met een draagbare muziekspeler. Nu zijn er steeds meer mensen die hun smartphone meenemen tijdens het lopen. Ze doen dat niet alleen om muziek te kunnen luisteren maar met name ook om op basis van GPS de afgelegde afstand en hun snelheid te kunnen meten. Iets waar veel fanatieke lopers in zijn geïnteresseerd.

Endomondo

Jabra Sport Endomondo

Een van dé apps op Android om dit te doen is Endomondo, een app die je gratis krijgt bij de aanschaf van een Jabra Sport headset. Deze zogenaamde sports tracker app kan je gebruiken om afstand en tijd bij te houden tijdens het lopen (maar ook fietsen en wandelen. Na het sporten kan je tijd, snelheid en de route bekijken en uploaden naar de Endomondo website.

Jabra Sport headsets

Zoals gezegd zijn beide koptelefoons specifiek ontwikkeld om samen te werken met Endomondo. Met een druk op de knop kun je informatie over snelheid en afstand opvragen. Normaal krijg je deze gegevens automatisch na iedere afgelegde kilometer of mijl. Natuurlijk kan je op beide sets muziek harder en zachter zetten en pauzeren. Daarnaast is nog de mogelijkheid om tijdens het lopen te luisteren naar muziek (bij de draadloze variant kan je ook FM-radio ontvangen) en om ook een telefoongesprek te voeren, mits je natuurlijk nog genoeg adem over hebt.

Jabra Sport Corded

Het geluid van de koptelefoons vind ik goed genoeg voor tijdens het sporten. Bij sporten is de muziek vooral ondersteunend, niet het hoofddoel.

Het bedienen van de Bluetooth-versie wordt gedaan met de vier knoppen op de rechteroorschelp. Het is wat gefrummel aan je oor maar het werkt wel! De Corded versie heeft een drukknop en een schuifje.

De Bluetooth versie is zelfs aan te sluiten volgens de leverancier op twee smartphones te gelijk, zodat als je samen met iemand loopt er maar een persoon een smartphone hoeft mee te nemen. De installatie is eenvoudig, ook het pairen van de Bluetooth-set is vrij gemakkelijk en wordt uitgelegd in de gebruiksaanwijzing. Bij de Bluetooth-versie moet wel speciale software worden gedownload. Je kunt op de website van Jabra zien of jouw telefoon werkt met de koptelefoons.

Voor- en nadelen

Jabra Sport

Er is duidelijk nagedacht over de Jabra Sport hoofdtelefoons. Ze zitten beter dan normale hoofdtelefoons en zijn robust. Er wordt bij de Bluetooth-versie een armband geleverd voor je smartphone voor om de rechter arm (in verband met de draadloze connectie), maar ook vanuit je jaszak werkt Bluetooth prima. Gek genoeg wordt de armband niet meegeleverd met de Corded versie. In beide gevallen worden `eargels` meegeleverd die je kunt gebruiken voor een betere pasvorm.

Nadeel is wel dat GPS, muziek luisteren en Bluetooth de batterij van je telefoonsnel leeg laten lopen. Het is dus essentieel om volledig opgeladen (zowel koptelefoon als smartphone) te gaan lopen. Met een opgeladen Bluetooth-set kan je ongeveer twee uur hardlopen, iets wat voor een marathon lopen te kort is. In dat geval kan je beter voor de Corded versie kiezen.

De integratie met Endomondo is goed en zinvol, je kunt op ieder moment een overzicht opvragen met een druk op de knop. Jammer is wel dat momenteel alleen Endomondo wordt ondersteund en geen andere vergelijkbare apps zoals RunKeeper.

Vergelijken met andere draadloze oordopjes

Een keuze maken op de markt van draadloze oordopjes welk model je nu wilt kopen kan knap lastig zijn. Daarom heeft de redactie van AndroidPlanet.nl een uitgebreide review geschreven waarin we de beste draadloze oordopjes uitlichten, van ‘budget’ tot ‘premium’. Lees daarvoor onze beste draadloze oordopjes review.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu