Het idee achter JackLock is goed: een kabel van ijzerdraad waarmee je een Android-toestel aan een object vast kunt maken. Als je deze loskoppelt, klinkt er een luid alarm door de speaker dat potentiële dieven af zou moeten schrikken. Maar werkt JackLock ook zo goed in de praktijk?
JackLock is een combinatie van een kabel en een Android-app. De kabel, die ongeveer anderhalve meter is, heeft aan het uiteinde een lus waarmee je de kabel aan een object vast kunt maken. Denk aan een tafelpoot, tas of de beveiliging van je laptop. Aan de andere kant van de vrij dunne kabel zit eenzelfde mini-jack als een koptelefoon heeft. Deze past dus op elke Android-smartphone en tablet en activeert de bijbehorende JackLock-app. Deze app is gratis in de Google Play Store te downloaden.
Werking
Als je de app hebt geïnstalleerd, kun je een eigen pincode instellen. Hierna krijg je het unlocked-scherm te zien en heb je de mogelijkheid om je Android-toestel ‘op slot te zetten’ door op het icoontje te drukken. Als je de JackLock nog niet in de koptelefooningang hebt gestoken, krijg je een foutmelding (zie onder).
De telefoon wordt vergrendeld zodra de JackLock is gedetecteerd. Het scherm kan dan uitgeschakeld worden. Wie het scherm inschakelt, krijgt direct de pincode-pagina van JackLock te zien. Als je op de home- of terugknop drukt om de app te omzeilen, gaat het alarm ook direct af. De volumeknoppen indrukken heeft geen effect en je Android-toestel laat zelfs het alarm rinkelen wanneer je ‘m op stil of trillen hebt staan. Je kunt overigens wel zo vaak als je wilt een verkeerde code intoetsen, want het alarm gaat ook na de dertigste foute invoer niet af. JackLock gaat wel af als je op de één of andere manier de app afsluit of via het multitask-menu een andere app selecteert. Een grappig weetje: de JackLock werkt ook als je een normale mini-jack gebruikt, zoals van je koptelefoon.
Het JackLock-alarm gaat zo hard mogelijk door de speaker af, ook al staan je melding- en alarmgeluiden uit. Het vrij venijnige alarm-geluid zal menig dief laten schrikken, maar het hangt ook voornamelijk van de speaker van je smartphone af. AndroidPlanet test JackLock met de Samsung Galaxy S III, die over een vrij luide speaker beschikt. Stel dat een dief het Android-toestel van de JackLock losmaakt, kan hij voorbeeld het alarm niet stoppen door de JackLock terug in de koptelefooningang te stoppen. Het zal de drang om zo snel mogelijk weg te rennen alleen maar versterken.
Optimaal
Hoewel dit allemaal vrij waterdicht klinkt, is JackLock bij lange na geen optimale beveiliging. Er zijn zo veel mogelijkheden om dit alarm te stoppen. Je kunt bijvoorbeeld je vinger over de speaker houden, het toestel uitzetten of de batterij uit het Android-toestel halen. Daarnaast moet je het apparaat wel degelijk aan iets vastmaken dat je niet zo snel meeneemt. De JackLock met een tas verbinden is een cadeautje voor een potentiële dief.
Daarnaast is het nut om je smartphone met de JackLock te beveiligen voor mij nog niet helemaal duidelijk. Je kunt een mobiele telefoon toch gemakkelijk in je broekzak stoppen om even mee te nemen? De potentie bij een Android-tablet is echter wel aanwezig. Met de JackLock zou je de tablet met een aan de grond gemonteerde tafelpoot kunnen verbinden, waardoor je de tablet – mocht je dit willen – voor even alleen kunt laten. Dit komt mogelijk van pas tijdens een toiletbezoek in een willekeurige koffietent, want een 10 inch-tablet neem je niet zo gemakkelijk onder je arm mee.
De JackLock mag dan lang niet diefstal-proof zijn, het heeft absoluut potentie. Niet vanwege het alarm, de app of de pincode, maar vanwege het ijzerdraad. Als je deze goed in het zicht legt, waarbij de mini-jack duidelijk uit het Android-toestel steekt, zal iemand veel minder snel geneigd zijn om het toestel mee te nemen. En dan mag de aanschafprijs van 21,95 euro (inclusief verzendkosten) voor een dergelijke kabel aan de hoge kant zijn, het zal potentiële dieven genoeg afschrikken om dit Android-toestel niet in hun eigen broekzak of tas te steken.