LG Optimus 4XHD Review: uitstekende quadcore-smartphone

Redactie
2 juli 2012, 12:10
9 min leestijd
LG Optimus 4XHD Review: uitstekende quadcore-smartphone

Reviewscore

8

De LG Optimus 4XHD is de eerste quadcore-smartphone van LG, dat tevens ook het nieuwe vlaggenschip van het Zuid-Koreaanse bedrijf is. De Optimus 4XHD ziet de HTC One X en Samsung Galaxy S III, beide ook quadcore-toestellen, als de grote concurrenten. Kan de nieuwe krachtpatser van LG de strijd met de One X en Galaxy S III aan?

Design

De nieuwe lijn smartphones van LG draait grotendeels om design, waar de LG Prada het startschot van was. Dit toestel had een zwarte achterkant met een bolletjesreliĂ«f dat doet denken aan een leren tas. De Optimus 4XHD heeft ook een zwarte matte achterkant, alleen dan met een streepjesreliĂ«f. Hierdoor behoudt LG zijn ‘design voor de hogere klasse’, maar komt het niet te kitcherig over zoals bij de Prada het geval was. Dit streepjesreliĂ«f zorgt tevens voor een goede ligging in de hand, waardoor je bent niet snel bang bent om de Optimus 4XHD uit je handen te laten vallen.

Hoewel de Optimus 4XHD zwaarder aanvoelt dan de One X en Galaxy S III, is de smartphone van LG respectievelijke 3 gram zwaarder en even zwaar als de andere twee toestellen. De forse rand van de Optimus 4XHD zorgt ervoor dat het toestel vrij fors in de hand ligt, waardoor je echt een soort van baksteen in je hand hebt. De zilveren randen moeten het premium uiterlijk van de Optimus 4XHD benadrukken, maar in de praktijk voelt het vergeleken met de twee concurrenten een beetje lomp aan.

LG kiest bij de Optimus 4XHD voor een minimalistisch uiterlijk, dat wordt versterkt door de aanwezigheid van maar twee knoppen: de power- en volumeknop, die beide erg stevig aanvoelen. De matte zwarte achterkant is tevens van het toestel te verwijderen, waardoor je de batterij kunt vervangen en toegang tot de SIM-kaart en micro SD-kaart hebt. Een mooi detail is dat LG de luidspreker aan de linker onderkant van de backcover heeft geplaatst. Hierdoor wordt het geluid door je handpalm versterkt wanneer je het toestel vasthoudt.

Scherm

Het 4.7 inch scherm van de Optimus 4XHD heeft een resolutie van 1280 bij 720 pixels en ziet er enorm scherp en helder uit. Het is een True HD-IPS LCD-scherm, wat wil zeggen dat het vergelijkbaar is met het scherm van de One X. Bij beide schermen worden de kleuren natuurgetrouw weergegeven en ontstaat er geen vreemde wazige laag als de helderheid te laag staat. Daarnaast is het scherm van de Optimus 4XHD vanuit vrijwel elke kijkhoek duidelijk te zien en kan het scherm, mits de helderheid wordt opgeschroefd, ook op een zonnige dag goed worden bekeken.

LG geeft je ook de optie om de basis van de automatische helderheid in te stellen. Hierdoor kun je de gemiddelde automatische helderheid instellen en op je eigen smaak aanpassen. Bij Samsung staat de automatische helderheid vaak veel te laag. Bij de Optimus 4XHD kun je het balkje naar rechts slepen, waardoor het scherm feller wordt zonder de automatische helderheid-functies te verliezen. Deze extra mogelijkheid biedt gebruikers nog meer controle over hun toestel.

Prestaties

De Optimus 4XHD beschikt over de bejubelde Tegra 3 quadcore-processor van NVIDIA, waar ook de Google-tablet Nexus 7 en One X op draaien. De Tegra 3 bevat een vijfde energiezuinige core, die wordt ingeschakeld wanneer de smartphone op standby staat of lichte taken uitvoert. Deze vijfde core merk je enorm goed bij de One X, die in standby vrijwel niets verbruikt. Dit is bij de Optimus 4XHD niet anders. Ik gebruikte het toestel 24 uur vrijwel niet, maar ik was maar 27 procent verloren met redelijk wat synchronisatiediensten en Wi-Fi aan.

Door de 1.5Ghz quadcore-processor verlopen vrijwel alle taken vloeiend op de Optimus 4XHD. Gamen gaat door de Tegra 3 erg soepel en er kunnen door de 1GB aan RAM-geheugen redelijk wat apps tegelijkertijd draaien. Toch komt het wel eens voor dat er een lag te voelen is tijdens het wisselen tussen apps of wanneer je naar het homescreen terugkeert. Dit bevestigt de Quadrant benchmark-test, die meerdere malen rond de 3700 punten uitkomt. De One X en Galaxy S III zitten daar ver boven met respectievelijk 4700 en 5100 punten. Het lijkt alsof de Optimus 4XHD net even iets inlevert ten opzichte van de concurrenten. En hoewel dit snelheidsverschil weinigen zal opvallen, is het wel te merken.

Software

LG heeft het originele Ice Cream Sandwich-design van Android grotendeels gewaarborgd. Zo voeren grijstinten en de kleur blauw de boventoon en lijken de contacten-, telefoon- en berichten-app veel op de apps uit Vanilla Android 4.0, dat standaard op de Galaxy Nexus wordt geleverd. In het algemeen oogt LG wat speelser, waar de Galaxy Nexus voornamelijk heel futuristisch overkomt. Maar LG heeft een paar handige functies toegevoegd die de concurrentie Ă©cht mist: zo kun je zelf de quick toggles in de notificatiebalk instellen (geweldig!), het batterijpercentage zichtbaar maken, de scherm-animatie veranderen, kleine of grote iconen voor de app-drawer selecteren en is de Google zoekbalk niet overdreven aanwezig. Dit verrijkt LG’s Ice Cream Sandwich-skin, die vasthoudt aan de standaarden maar wel een eigen uitstraling heeft.

Veel gebruikers gaan de widgets van LG op prijs stellen. Je hebt de Sociaal+ widget, die je met Facebook en Twitter kunt verbinden. In de widget kun je geplaatste foto’s bekijken, op tweets en posts reageren, updates liken en je eigen status-update sturen. Daarnaast is de Favoriete contactpersonen-widget ook enorm handig. Je kunt dit vergelijken met de People-widget van HTC, waar je in een leuk foto-overzicht al je favoriete contactpersonen kunt zien. Het strakke design van de widgets past goed bij de Ice Cream Sandwich-skin van LG, die over het algemeen goed op elkaar zijn afgestemd.

LG heeft ook twee leuke functies tijdens het afspelen van video toegevoegd. Als je door de tijdlijn van een video scrollt, zie je bij de Optimus 4XHD een preview-vester dat een screenshot van het geselecteerde moment weergeeft. Dit doet YouTube bijvoorbeeld ook. Deze functie is voornamelijk handig wanneer je films of series kijkt en het bestand tot een bepaald punt wilt doorspoelen. Daarnaast kun je live inzoomen bij een afspelende video, maar ik weet eigenlijk nog steeds niet wat hier het grote voordeel van is. Een leuke gimmick is het wel.

Ook de Optimus 4XHD heeft de beschikking over Near Field Communication-tags, waarvan je er twee standaard bij het toestel geleverd krijgt. Deze stickers kun je bijvoorbeeld in de auto of op je kantoorbureau plakken, waarna de NFC-tag vooringestelde commando’s kan uitvoeren als je het toestel tegen de tag aanhoudt. Een leuke bijkomstigheid die ook daadwerkelijk erg handig kan zijn. Wat ook handig is, zijn de keerbewegingen die je met de Optimus 4XHD kunt uitvoeren. Als je wordt gebeld of wanneer het alarm afgaat, kun je het toestel omdraaien om het geluid te dempen. Deze functies hebben de meeste HTC-toestellen ook, maar dat maakt ze niet minder nuttig.

LG pronkt met hun QuickMemo-app, die op het Memo-programma van de Galaxy Note lijkt. Het is in de app mogelijk om met je vinger op het huidige scherm aantekeningen te maken (zie bovenstaande screenshot). In de praktijk zullen weinig mensen dit gebruiken, omdat het tekenen met een vinger gewoon niet lekker aanvoelt. Daarnaast zijn de mogelijkheden erg beperkt en is een screenshot zonder aantekening vaak ook voldoende. Waar LG ook een beetje de plank mee misslaat, is het witte toetsenbord. De toetsen zijn vergeleken met andere toetsenborden vrij dun en ogen in het donker erg fel. Het lijkt alsof LG het toetsenbord van de iPhone in een Android-sausje probeert te dopen, maar hierbij de verfijning van beide besturingssystemen mist.

Het is ook opvallend dat sommige vertalingen niet helemaal lekker uit de verf komen. Zo heet Face Unlock ‘Face Openen’ en wordt een camera-functie waar de foto net voordat je de knop indrukt wordt geschoten, ‘Tijdsspanne opgenomen’ genoemd. De beschrijving van de camera-functie is: ‘Tijdsspanne opgenomen legt de ontbrekende even voordat u de ontsnapknop.’ Duidelijk, toch?

Camera

De 8 megapixelcamera van de Optimus 4XHD is een twijfelgeval. De camera is in staat om mooie en gedetailleerde foto’s te schieten, maar de lens doet er vaak erg lang over om scherp te stellen of op een nieuw object te focussen. Hierdoor krijg je regelmatig onscherpe foto’s of vertragingen tijdens het fotograferen. En dat is zonde, wat de kwaliteit van de foto’s is ook in slecht belichte omgevingen zeer degelijk. De kleuren in de foto’s van de Optimus 4XHD komen erg natuurlijk over en de camera-app bevat praktische functies, waaronder focussen op gezicht, ISO-waardes instellen, lichtbalans bepalen, scene selecteren en de altijd handige reeksopname, waar je uit een aantal foto’s de beste kunt kiezen.

Het overmatig scherpstellen van de lens merk je ook tijdens het filmen. De Optimus 4XHD filmt in 1080p Full HD, maar moet op de één of andere manier om de paar seconden scherpstellen of opnieuw focussen – ook als het opgenomen beeld grotendeels hetzelfde is. Dit kun je goed zien aan het onderstaande testfilmpje. De kwaliteit van de video is niet slecht, maar de video zelf is vaak gewoon onbruikbaar door de lens die op een regelmatige basis opnieuw moet focussen.

Batterij

De batterij van de Optimus 4XHD bevat 2150 mAh en dat heeft het toestel ook nodig. Met een volle batterij kwam ik net de dag door, met een schermtijd van ongeveer vier uur. Dat is wel grotendeels met Wi-Fi aan, wat betekent dat je met mobiel internet nog wat schermtijd in moet leveren. Daarnaast heb ik het scherm vrij fel aanstaan, dus de werkelijke schermtijd kan nog wel met maximaal een uur fluctueren. In de praktijk betekent het dat de Optimus 4XHD een redelijke batterijduur heeft waar menigeen de dag mee door kan komen zolang ze het toestel elke dag weer opladen.

Conclusie

LG slaagt erin om een goede quadcore-smartphone op de markt te brengen. Het scherm, eigenzinnige design en de Ice Cream Sandwich-skin geven de Optimus 4XHD echt een meerwaarde ten opzichte van andere smartphones. Het grootste nadeel van het toestel is de camera, die gewoon ondermaats presteert. Dit is met een software-update mogelijk op te lossen, maar de camera had gewoon out-of-the-box naar behoren moeten werken. Het is een smetje op een smartphone die kan concurreren met de One X en Galaxy S III, en ook een ander publiek kan aanspreken dan HTC en Samsung doen. De grootste prestatie van LG met hun Optimus 4XHD is dat ze eindelijk een smartphone op de markt hebben gebracht die dicht in de buurt van de toptoestellen van HTC en Samsung komt.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu