Parrot Grande Specchio Review: een fotolijst met Android

Redactie
7 december 2009, 18:10
7 min leestijd
Parrot Grande Specchio Review: een fotolijst met Android

Reviewscore

7

Na het reviewen van een aantal Android-toestellen is het wel eens grappig om een totaal ander product onder handen te nemen: een Android-fotolijstje. Parrot huurde Martin Szekely in om de Grande Specchio te ontwerpen, een opvolger van het eerder verschenen digitale fotolijstje Specchio. Zoals de naam al aangeeft (‘specchio’ is Italiaans voor spiegel) is dit apparaat ook als spiegel te gebruiken. In vergelijking met het voorgaande model is het lcd-scherm groter, er zijn meer functies aanwezig en de belangrijkste vernieuwing: het fotolijstje draait op Android. Niet dat je daar tijdens het gebruik veel van merkt, maar bijzonder is het wel.

Inhoud van de doos

De Parrot Grande Specchio wordt geleverd in een witte kadodoos. Binnenin vind je de digitale fotolijst, een stroomadapter met behoorlijk lang krulsnoer, internationale stekkers, een snelstartgids, poetsdoekje en bevestigingsmateriaal om het fotolijstje aan de muur te bevestigen. Hoe je het lijstje met een soort pootje op je dressoir zet, vermeldt de handleiding helaas niet. En het is me met de onderdelen uit de doos ook niet gelukt om het fotolijstje op een of andere manier te bevestigen. Ik heb het apparaat daarom maar liggend getest, omdat je een fotolijstje van €400 euro niet graag op de grond ziet stuiteren. De meegeleverde handleiding is vrij summier (7 Nederlandstalige pagina’s in een boekje ter grootte van een cd-doosje). Om papier te besparen is de volledige handleiding online te raadplegen. Op de pagina met handleidingen van Parrot is die van de Grande Specchio nog niet te vinden (alleen van z’n voorganger), maar ik komt er daar wel achter hoe je het fotolijstje op een tafel kunt zetten: met een meegeleverd metalen stokje, die je in de opening van de stroomvoorziening steekt.

Uiterlijk en uitvoering van de Grande Specchio

Eigenlijk had Parrot voor het design van deze digitale spiegelfotolijst geen designer hoeven inhuren. Het is gewoon een vierkante lijst met een half-transparante spiegel, met daarachter een ingebouwd lcd-display. Staat het display uit, dan is het gewoon een (wat vergeelde) spiegel. Steek je de stekker in het stopcontact, dan zie je het display door de spiegeling heen. Het scherm blijft dus altijd spiegelend, ook wanneer je het fotolijstje actief gebruikt.

Aan de achterkant van de fotolijst zit een klepje om een usb-kabel aan te sluiten en aan de zijkant een sd-kaartslot voor geheugenkaartjes. Aan de bovenkant zijn knoppen aanwezig voor de bediening. Dit zijn de gebruikelijke knoppen voor een Android-toestel (behalve dan de groene en rode telefoonknop):

grande specchio knoppen

In gebruikname van de Grande Specchio

Het hoofdscherm van de Grande Specchio bevat zeven iconen die eruit zien alsof je met een monochroom scherm te maken hebt: Diashow, Holidays, People, Webbrowser, RSS lezer, Doorbladeren en Instellingen. Waarom Parrot voor deze mix van Nederlands en Engels heeft gekozen, is me een raadsel. Parrot staat er echter wel vaker om bekend dat ze originele ideeën hebben, maar producten net iets te vroeg op de markt brengen, als de software nog maar half klaar is. Om een voorbeeld te geven: bij het lezen van RSS-feeds krijg je eerst een scherm te zien met instructies om een account op framechannel.com aan te maken. In een groot vlak met de tekst ‘Partner Logo’ had het logo van Parrot moeten staan. Na het aanmaken van een account moet je op OK drukken, maar die knop is er niet. Sluit je het scherm, dan staat er opeens een klok in beeld. Een paar minuten later blijkt Framechannel toch te werken, maar mijn rss-feeds staan nog steeds niet in beeld.

grande specchio hoofdmenu

In de eerste plaats is de Grande Specchio natuurlijk een fotolijstje. Er zijn meerdere manieren om foto’s op het apparaat te zetten: via een sd-kaartslot aan de zijkant, door je camera met een usb-kabel rechtstreeks aan te sluiten op de spiegel, draadloos vanaf de pc, via Bluetooth vanaf een mobiele telefoon, vanaf internet (via de Wi-Fi-verbinding) en zelf via een NFC-telefoon (Near Field Communication).

Om echt van je fotolijstje te genieten zul je eerst wel een verbinding met internet moeten maken, bij voorkeur via je draadloze netwerk. Echt makkelijk gaat dat niet, want de Grande Specchio heeft geen touchscreen, dus zal je alles moeizaam via het trackballetje bovenop het apparaat moeten doen. Het is slimmer om de beveiliging van je draadloze netwerk tijdelijk uit te schakelen, als je het fotolijstje alleen maar even wilt testen. De fotolijst kan alleen afbeeldingen in JPG-formaat laten zien.

Mogelijkheden van de Grande Specchio

De Grande Specchio heeft heel wat functies. Twee ervan wil ik eerst bespreken: People en Holidays. People geeft een diavoorstelling van allerlei gezichten: op internet zoekt de spiegel via sites als Picasa en Flickr naar portretfoto’s van allerlei mensen. Dat kan even schrikken zijn, want het zijn niet allemaal mooi gestylde foto’s van schoonheden die langskomen. Krijg je mensen op bezoek, dan moet je misschien even waarschuwen dat het niet je eigen vrienden zijn, die op het lijstje voorbijkomen. Holidays werkt op dezelfde manier, maar toont foto’s van stranden, op basis van een zelf gekozen plaatsnaam. Persoonlijk zou ik het handiger vinden om (net als bij de Apple TV) zelf namen van Flickr-accounts in te voeren. Er zijn fotografen die altijd mooie natuurfoto’s of kunstzinnige foto’s via hun Flickr-account publiceren en selectief zijn wat ze publiceren, zodat er altijd een ‘mooi plaatje’ in beeld verschijnt.

Een oplossing is om gebruik te maken van een gedeelde map op je Windows- of Mac-computer, zodat je zelf controle hebt over wat er op je scherm verschijnt. Bij RSS-feeds had ik iets meer verwacht. Wil je een rss-feed lezen, dan heb je de mogelijkheid om een Picasa-album, Flickr-account of overige toe te voegen. Aha, je kunt dus ook fotoalbums via de rss-lezer bekijken!

framechannel
rss instellen

Het toevoegen van rss-feeds gaat het makkelijkst via de website framechannel.com, waar je (als het goed is) eerder al een account had aangemaakt. Voordat het fotolijstje helemaal naar je zin is, ben je wel even bezig met het configureren van alle channels en het intikken van alle rss-feeds. Het importeren van een OPML-bestand is niet mogelijk. Wel kun je via framechannel.com een aantal voorgedefinieerde rss-feeds toevoegen. Nieuwsberichten verschijnen schermvullend in beeld, met een kop en vijf regels tekst. Wat wel aardig is, is dat je bij elke rss-feed kunt aangeven op welk dagdeel je het nieuws wilt lezen en op welke dag (werkdagen of weekend). Zo kun je in het weekend je gadgetblogs bijlezen en ‘s ochtends voor vertrek kijken of er nog breaking news in de rest van de wereld is.

Het lcd-display van de Grande Specchio is kleiner dan het frame zelf. Je krijgt de foto’s en andere content met een resolutie van 720 x 480 pixels te zien en dat is wat mij betreft wel groot genoeg.

Parrot heeft nog wat andere aardigheidjes in het fotolijstje verwerkt, zoals een wekker en een webbrowser. Die zul je als je een Android-telefoon in de buurt hebt echter zelden gebruiken: het intikken van een URL op het virtuele toetsenbordje van je telefoon gaat tien maal sneller dan het rollen van het balletje bovenop de Grande Specchio. Toegang tot de Android Market en andere Google-functies heb je evenmin, waardoor je je eigenlijk gaat afvragen waarom Parrot überhaupt Android op dit fotolijstje heeft gezet en niet een gesloten proprietary besturingssysteem. Want veel extra’s voegt Android op deze manier niet toe.

Conclusie

Toen dit fotolijstje werd aangekondigd zou het 500 euro gaan kosten. In de winkel is het uiteindelijk 400 euro geworden. Die prijs is wel te begrijpen als je ziet wat er allemaal in het fotolijstje zit: Wi-Fi, Bluetooth en NFC. Tel daarbij op dat het fotolijstje er door zijn metaalachtige behuizing luxer uitziet dan zijn plastic soortgenoten en je komt al snel op een prijskaartje van 300 euro. Schakel een bekende (?) designer in en de prijs kan opgerekt worden naar 400 euro.

Toch is er voor Android-liefhebbers niet direct reden om de voorkeur te geven aan dit fotolijstje, ten opzichte van een willekeurig ander draadloos model. Je merkt er eigenlijk niets van dat het fotolijstje op Android draait, de hoeveelheid geheugen is met 200MB erg beperkt en de bediening is door het trackballetje bovenop het apparaat nogal onhandig. Eigenlijk is het gewoon toeval dat dit fotolijstje op Android draait. Het was pas interessant geworden als Parrot bij dit fotolijstje een Android-applicatie had geleverd, waarmee je je Wi-Fi-wachtwoord makkelijker kunt invoeren, het afspelen van diashows kunt regelen en de rss-feeds kunt instellen.

Als digitaal fotolijstje ziet de Grande Specchio er strak en niet te goedkoop uit. Jammer vind ik het opvallende krulsnoer (dat je nauwelijks kunt wegwerken) en de gigantische stroomadapter. Daar valt echter nog wel mee te leven, maar qua bediening en qua software zou het allemaal net iets makkelijker kunnen.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's