Samsung Galaxy Note 10.1 Review: haastklus

Redactie
17 augustus 2012, 16:20
10 min leestijd
Samsung Galaxy Note 10.1 Review: haastklus

Reviewscore

7

De Samsung Galaxy Note 10.1 is dit jaar met een snelle quadcore-processor Samsungs vlaggenschip onder de tablets. De grote nieuwe tablet is een combinatie van het formaat van de Galaxy Tab 2 10.1 en de functies en stylus van de succesvolle Galaxy Note-smartphone. Slaagt deze interessante en gedurfde combinatie?

Design

De Galaxy Note 10.1 lijkt sprekend op de Galaxy Tab 2 10.1. Beide tablets hebben een 10.1 inch scherm en de kenmerkende grijze rand (bezel) met aan elke kant een flinke speaker. Voor een dergelijk grote tablet is de Galaxy Note 10.1 met zijn 606 gram best licht, maar nog net iets zwaarder dan zijn voorganger. De gehele achterkant bestaat, afgezien van de camera met LED-fliter, uit glimmend plastic dat snel smerig kan worden naarmate steeds meer vingerafdrukken zich verzamelen. Ook het scherm is een echte vingerafdrukmagneet, waar vette strepen een stuk sneller te zien zijn dan bijvoorbeeld bij de iPad 3 of Nexus 7.

Het glimmende plastic design ligt wél lekker in de hand. Soms voelt de Galaxy Note 10.1 door het plastic een beetje goedkoop aan, maar je kunt de de tablet een langere tijd goed vasthouden. Samsungs stylus, de S-Pen, zit in de onderste rechterhoek weggewerkt en je pakt met je nagel het kleine pennetje er gemakkelijk bij. Aan de bovenkant zitten de powerknop, volumeknop, slot voor microSD- en simkaart [laatstgenoemde alleen bij de 3G-versie] en de aansluiting voor een koptelefoon. De speakers bevinden zich naast het scherm, waardoor het geluid direct op je af komt. En dat is heel verfrissend, want het geluid komt bij de Galaxy Note 10.1 een stuk scherper en helderder over dan wanneer speakers aan de achterkant van een tablet zitten. De plaatsing van de speakers maakt de Galaxy Note 10.1 daarom ook erg geschikt om video`s, HD-films of YouTube mee te bekijken.

Scherm


Bij Samsungs vlaggenschip onder de tablets verwacht je een uitstekend scherm, maar dat heeft de Galaxy Note 10.1 niet. Het Super AMOLED-scherm is hetzelfde scherm als in de één jaar oude Galaxy Tab 2 10.1 zit en heeft een matige resolutie van 1280 bij 800 pixels. ASUS, één van de grootste concurrenten van Samsung op tabletgebied, bracht dit jaar de Transformer Prime en Tab uit, die beide een resolutie van 1920 bij 1080 pixels hebben. Het verschil is goed te zien. Op de Galaxy Note 10.1 wordt tekst vaak smoezelig weergegeven, of het nu in een applicatie of op een website is. Als je flink inzoomt, zijn de meeste individuele pixels van letters gewoon te tellen.

En dat is zonde, want het Super AMOLED-scherm heeft ook een paar sterke punten. Zo zijn de kijkhoeken vrij goed, is het scherm op een lage helderheid nog goed te bekijken en zijn de kleuren diep. Door laatstgenoemde zijn kleurrijke apps en het homescreen erg fijn om naar te kijken omdat de kleuren er echt uitspatten. Dit is een bekende eigenschap van Super AMOLED-schermen, die Samsung ook bij smartphones als de Galaxy S III gebruikt. Maar het verbloemt de belabberde weergave van tekst niet.

Het is een vreemde actie van Samsung om een dergelijk oud en zelfs verouderd scherm in een high-end tablet te plaatsen. Het scherm is één van de belangrijkste, zo niet dé belangrijke eigenschap van een tablet en daar laat Samsung met de Galaxy Note 10.1 een flinke steek vallen ten opzichte van de concurrentie. Dit bevestigt de pixeldensiteit: de Galaxy Note 10.1 heeft een pixeldensiteit (de dichtheid van pixels) van gemiddeld 149 pixels per inch, terwijl de Nexus 7, Transformer Prime en iPad 3 respectievelijk over 216, 224 en 264 pixels per inch beschikken.

Prestaties

De Galaxy Note 10.1 beschikt over dezelfde quadcore-processor als de ultrasnelle Galaxy S III en dat merk je. In de bechmarktest kom de Galaxy Note 10.1 boven de Asus Transformer Prime uit en de tablet is ongeveer twee keer zo snel als de huidige Galaxy Note. Het swipen tussen homescreens en in de app-drawer gaat soepel, hoewel de overdaad aan TouchWiz en Samsung-apps (ook wel bloatware genoemd) soms de tablet een beetje `opgevuld` laten overkomen. In de praktijk merk je daar echter weinig van, want de tablet heeft een flinke 2GB aan werkgeheugen. Dat is ongeveer het dubbele van wat de meeste tablets hebben. Hierdoor kan de Galaxy Note 10.1 veel processen tegelijkertijd draaien zonder sloom te worden. Ook het switchen tussen verschillende actieve apps gaat zonder haperingen.

Eén van de weinige keren dat de Galaxy Note 10.1 haperingen vertoonde, was tijdens Samsungs dualscreen-modus. Met de dualscreen-modus kun je twee apps naast elkaar weergeven. Dat klinkt als een enorme vondst, maar het werkt in de praktijk helemaal niet zo handig. Zo kun je alleen maar speciale Samsung-apps in dualscreen-modus gebruiken en het wisselen tussen de twee schermen gaat altijd met een vertraging van één tot twee seconden. Als je bijvoorbeeld een e-mail schrijft aan de linkerkant van het scherm en aan de rechterkant een website bekijkt, moet je eerst altijd even wachten voordat input op het andere scherm wordt geaccepteerd. Hierdoor krijg je met enorm vervelende lags te maken die het functioneel werken met de dualscreen-modus nadelig beïnvloeden. Dit is waarschijnlijk een software-probleem dat mogelijk met een update kan worden opgelost, maar het is jammer dat Samsung dit niet voor het uitbrengen van de tablet heeft verbeterd.

Met het vooruitzicht op Jelly Bean kan de snelheid van de Galaxy Note 10.1, die standaard op Android 4.0.4 (Ice Cream Sandwich) draait, alleen nog maar worden verbeterd. Het verschil tussen Ice Cream Sandwich en Jelly Bean is duidelijk te merken, zoals websites die sneller worden weergegeven, vloeiendere animaties en het sneller wegswipen van actieve processen. Een dergelijk vooruitzicht is dus erg rooskleurig, maar degenen die nog nooit Jelly Bean hebben gevoeld weten (nog) niet wat ze missen.

Software

Naast de dualscreen-modus legt Samsung voornamelijk de nadruk op de S-Pen. Deze stylus biedt 1024 verschillende drukgevoeligheids-levels, waarmee de S-Pen erg nauwkeurig signalen aan de tablet afgeeft. Het kleine, lichte pennetje voelt goed in de hand en de prestaties zijn indrukwekkend. Als je iets wilt tekenen, voelt de pen echt hoeveel druk je zet en wordt de streep ook beduidend dikker als je harder op het scherm drukt. De Galaxy Note 10.1 beschikt net als de Galaxy Note-smartphone over de S-Note app. Met S-Note kun je onder andere tekenen en schrijven (je handschrift wordt naar tekst omgezet), alsmede vormen en formules invoeren. Dit is mogelijk interessant voor een specifieke doelgroep, maar de gemiddelde tabletgebruiker zal hier voor dagelijks gebruik weinig aan hebben.

Maar heeft een S-Pen dan wel nut? Ja! Hij ligt enorm fijn in de hand – soms zo fijn dat je liever de stylus in plaats van je vinger gebruikt – en het bewerken van bijvoorbeeld foto`s en video`s gaat een stuk gemakkelijker met de nauwkeurigheid van de S-Pen. De bijgeleverde app Photoshop Touch laat bijvoorbeeld echt de kracht zien van de S-Pen, want je kunt op veel verschillende manieren professioneel foto`s bewerken. Een handige functie van de S-Pen is de mogelijkheid om met de stylus een screenshot te maken en hier direct aantekeningen op te maken: deze functie is ook in de Galaxy Note aanwezig. Een ander klein handigheidje van de S-Pen is het aparte app-menu dat wordt geactiveerd zodra je de stylus uit de tablet haalt.

Samsung heeft grote stappen gezet met TouchWiz, hun eigen aangepaste Android-versie. De app-drawer werkt lekker snel en je hebt de mogelijkheid om apps op verschillende manier te rangschikken en zelfs uit de app-drawer te verwijderen. Hierdoor kun je ongewilde apps uit de app-drawer gooien, waardoor je alleen maar apps ziet die je gebruikt. TouchWiz voegt ook een extra menuknop aan de onderkant van het scherm toe, die met een pijltje omhoog wordt aangeduid. Als je hierop klikt krijg je een overzicht van zelf in te stellen widgets te zien die je kunt activeren. Deze widgets blijven als het ware op het scherm drijven en staan dus niet vast. Je kunt ze het beste zien als kleine individuele programma`s, zoals een rekenmachine, kalender en het taakbeheer. Samsung heeft tevens de handige snelkoppelingen de notificatiebalk behouden. Met deze snelkoppelingen schakel je onder andere Wi-Fi, Bluetooth en GPS in of uit.

De Chrome-browser is de laatste maanden enorm verbeterd en werkt ook op de Galaxy Note 10.1 erg goed. Het scrollen gaat soepel en het laden van websites gaat behoorlijk rap, hoewel de iPad 3 en Nexus 7 beide websites iets sneller vertonen. Het nadeel van het browsen op een 10 inch scherm – en daarmee dus de meeste tablets – is dat de horizontale Ă©n verticale browserweergave allebei net niet aan een complete browser-ervaring voldoen. Zo is de verticale weergave erg fijn omdat de website compleet wordt getoond, maar is de content van de meeste websites niet goed te lezen totdat je inzoomt. Als je de tablet horizontaal houdt, is de content juist wel goed te lezen maar kun je bij veel websites eindeloos blijven scrollen. Ook is de tekst, zoals al eerder aangegeven, niet erg scherp wat bij lange teksten (e-books, Pocket/Instapaper, artikelen op websites) vervelend voor de ogen kan zijn. Ik merkte dat ik na een langere tijd lezen een beetje pijn aan mijn ogen kreeg omdat de tekst soms te duidelijk uit pixels bestond.

Het is interessant om te vermelden dat de tekst duidelijk beter wordt weergegeven in Polaris, de door Samsung bijgeleverde office-software. Door het andere lettertype vallen de pixels, die nog wel waar te nemen zijn, minder op. De toevoeging van Polaris is een waardevolle geste van Samsung, want de app is enorm handig voor het bekijken, aanpassen en starten van tekstdocumenten, spreadsheets en presentaties. Een andere fijne functie van de Galaxy Note 10.1 is al eerder geĂŻntroduceerd op de Galaxy S III: Pop Up Play. Met Pop Up Play kun je een video in een apart scherm bekijken terwijl je een e-mail tikt of aan het browsen bent.

Camera

Een tablet mag dan niet gemaakt zijn om foto`s te schieten, de Galaxy Note 10.1 heeft wel een 5 megapixelcamera om als fotocamera te gebruiken. Het grote nadeel van fotograferen met een tablet is dat de camera vrij lastig te bedienen is. Daarnaast is de kwaliteit van geschoten foto`s van de Galaxy Note 10.1 bij lange na niet zo goed als de meeste smartphones, zoals je bij bovenstaande afbeeldingen kunt zien. De camera voelt daarom een beetje overbodig aan. De 1.9 megapixelcamera aan de voorkant doet zijn werk echter uitstekend, waarbij het beeld bij anderen tijdens videobellen erg duidelijk wordt weergegeven.

Batterij

De Galaxy Note 10.1 bestaat voor een groot gedeelte uit de batterij van 7000 mAh. Deze batterij is groot genoeg voor de meeste mensen en zelfs voor de veeleisende tabletgebruiker. Nadat de Galaxy Note 10.1 een dag had aangestaan waarvan ongeveer drie kwartier het scherm actief was, had de tablet nog 90% van de batterijcapaciteit over. In onze testen kwamen we ongeveer op een gemiddelde schermtijd van acht uur, waarbij we veel video’s bekeken en de helderheid op automatisch hadden staan. En dat is zeer degelijk voor een tablet die ook in de standby-modus erg weinig verbruikt.

Samsung Galaxy Note 10.1 review: conclusie

De Galaxy Note 10.1 voelt als een haastklus. Het is een snelle tablet met een paar hele goede features, maar je merkt dat als Samsung nog wat extra tijd in de ontwikkeling van de Galaxy Note 10.1 had gestoken, de tablet veel beter had kunnen zijn. Te beginnen bij het scherm, dat gewoon sterk verouderd is als je naar de directe concurrentie kijkt. Ook de dualscreen-modus en de functies van de S-Pen zouden met wat meer aandacht een stuk beter uit de verf komen. Maar verder is dit een zeer degelijke high-end tablet die het grote scherm van de Galaxy Tab 2 10.1 met de S-Pen en S-Note van de Galaxy Note combineert. En die combinatie slaagt wél. De precisie van de S-Pen is indrukwekkend en de stylus werkt ook fijn op een groter scherm, al zijn de mogelijkheid soms nog beperkt.

De tablet wordt op dit moment alleen in de 16GB-versie verkocht, maar je hebt wel de keuze tussen de Wi-Fi- (€479) en 3G-versie (€599). Als je de Galaxy Note-smartphone een fijn apparaat vindt, dan zou je de Galaxy Note 10.1 ook enorm kunnen waarderen. Degenen die graag een Android-tablet willen, moeten vooral ook nog even bij de Nexus 7, ASUS Transformer Prime en Tab en Acer Iconia Tab A700 kijken, die elk hun sterke punten hebben – maar allemaal die hele fijne stylus missen.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu