De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

TomTom Handsfree Car Kit voor Android Review

Redactie
16 september 2012, 12:20
4 min leestijd
TomTom Handsfree Car Kit voor Android Review

Reviewscore

8

TomTom Android

TomTom komt in oktober naar Android. AndroidPlanet wacht al met smart. Naast een navigatie-app voor Android heeft TomTom ook een speciale car kit uitgebracht waarmee je handsfree kunt bellen. De car kit is geschikt voor alle Android-toestellen en maakt via Bluetooth verbinding met je smartphone. Heeft het Nederlandse TomTom, de grote ster als het gaat om autonavigatie, de ideale car kit ontwikkeld?

Uiterlijk

TomTom verdient een compliment. De verpakking van de Handsfree Car Kit voor Android ziet er goed uit en het Nederlandse bedrijf pakt flink uit qua accessoires. Naast de standaard houder krijg je drie zelfklevende clips om de microfoon met een kabel in je auto te leggen, microfoonclip voor de zonneklep en dashboard, verlengsnoer voor de microfoon, auto-oplader en zelfklevende schijf. Met laatstgenoemde kun je de houder op het dashboard in plaats van het scherm monteren.

De houder bevat het TomTom-logo en kan gedraaid worden, waardoor de smartphone zowel staand als liggend kan worden gehouden. De twee klemmetjes kunnen een smartphone tussen de zijkanten of boven- en onderkant klemmen. De Galaxy Nexus was te groot om van boven en onder te worden vastgehouden, maar wordt ook stabiel via de zijkanten in de houder geklemd. Door dit systeem is vrijwel elke smartphone (zelfs de Galaxy Note, maar met moeite) compatibel met de car kit. De houder beschikt over twee knoppen (bellen en ophangen), een microfoon en oplaadkabel. Aan de achterkant van de houder bevindt zich een vrij grote speaker die het geluid van je smartphone doorvoert.

Aansluiten

De houder kun je aan het dashboard of raam monteren. Dit doe je door aan de ring van de houder te draaien en de druk op de zuignap te vergroten. De houder zit na één draai muurvast. Het is mogelijk om de microfoon met de bijgeleverde verlengkabel en clips te verplaatsen naar een andere positie, maar dit is in principe niet nodig. Je bent duidelijk te horen, mits je achtergrondgeluiden als muziek tijdens een telefoongesprek dempt. Als je de telefoon op de juiste manier in de houder hebt geklemd, kun je het micro-usb stekkertje met de smartphone verbinden. Hierdoor laadt het Android-toestel tijdens het rijden op, waardoor je weinig tot geen energie verliest tijdens het navigeren en regelmatig met een volle batterij bij je bestemming arriveert.

De houder koppel je met één draai aan de onderste ring ook weer los. Het is opmerkelijk hoe stevig de Handsfree Car Kit van TomTom is. Dit komt grotendeels door het gebruik van dik en mat plastic, dat een soort van premium look geeft maar tegelijkertijd ook erg solide aanvoelt.

Bediening en werking

De Handsfree Car Kit van TomTom verbindt via Bluetooth met je smartphone. En dat gaat enorm gemakkelijk. Zodra de houder energie van de autolader krijgt, zendt deze een Bluetoothsignaal uit. Dit signaal wordt door je smartphone gevonden en dan kun je de car kit met een druk op de knop onthouden. Omdat je smartphone de car kit onthoudt, verbindt het toestel de volgende keer automatisch met de car kit zodra je Bluetooth inschakelt. Als de smartphone met de car kit is verbonden, krijg je via de speaker een bevestiging te horen.

Je hebt dan twee mogelijkheden: je kunt de smartphone in de houder klemmen en navigatie inschakelen of de smartphone in je broekzak of tas houden. Door laatstgenoemde zijn de twee telefoonknoppen op de houder beter te bereiken waardoor je gemakkelijker handsfree kunt bellen. Als je wordt gebeld terwijl je smartphone in je broekzak zit, klinkt het geluid door de speaker van de car kit. Om op te nemen druk je op de groene knop. Dit werkt in de praktijk uitstekend: de bediening gaat snel en de knoppen zijn tijdens het sturen goed bereikbaar.

De andere mogelijkheid is het bevestigen van de smartphone in de houder. Dit is handig voor wanneer je naar een bestemming wilt navigeren. Als je dan gebeld wordt, klinkt het geluid ook door de speaker van de car kit. Je moet dan echter wel opnemen door het touchscreen aan te raken, wat in de praktijk wat moeilijker gaat en tijdens het rijden gevaarlijker is. Het fijne aan de ingebouwde speaker is dat de navigatie van Google ook via de speaker van de car kit gaat. Het maakt de navigatie altijd luid en verstaanbaar en het is zelfs mogelijk om je smartphone tijdens het navigeren in je broekzak te houden. De aanwijzingen klinken toch via de speaker. Dit werkt echter niet met alle navigatie-apps.

Een handige eigenschap van de TomTom Handsfree Car Kit is de mogelijkheid om de spraakbesturing van je smartphone te activeren. Hierdoor kun je direct naar een bestemming navigeren, sms versturen of iemand bellen.

Conclusie

TomTom heeft de één van de meest complete car kits voor een Android-smartphone uitgebracht. De bouwkwaliteit, multifunctionaliteit, extra accessoires en erg gemakkelijke installatie laten kwaliteit zien. Dat laat echter ook het prijskaartje zien, want de car kit heeft een adviesprijs van 99,95 euro. Dat is flink voor een car kit zonder navigatie (een standaard TomTom kost vaak rond de 150 euro), maar het is dan ook samen met je smartphone het enige apparaat dat je in de auto nodig hebt. Als je ook de Android-app van TomTom aanschaft, heb je een zeer compleet en up-to-date navigatiesysteem waar je de komende jaren nog heel veel plezier aan gaat hebben.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu